Cum diferă usturoiul de primăvară față de usturoiul de iarnă și care este mai bine să stochezi

Usturoiul este considerat cea mai comună și versatilă cultură de legume. Este utilizat nu numai în domeniul culinar, ci și în medicină atunci când se creează decocturi și amestecuri medicinale. Există două tipuri principale de usturoi - primăvara și iarna. Înainte de a începe să plantați o astfel de legumă, trebuie să vă dați seama care este exact diferența dintre usturoiul de iarnă și usturoiul de primăvară.

Caracteristicile usturoiului de primăvară

Popular printre legumicultori soiuri de primăvară de tufișuri de usturoipotrivit pentru cultivarea în aer liber și cu efect de seră. Bulburile de usturoi rotunjite au o structură complexă care le distinge de soiurile de iarnă. În sinusurile scaltoase se formează mai mulți dinți mici, care în cele din urmă devin lobuli mari. Se disting printr-o formă triunghiulară cu o ușoară îngroșare mai aproape de mijloc. Dinții de usturoi sunt combinați într-un singur cap solid, care este acoperit cu solzi purpurii, galbeni sau albi deasupra.

Frunzele soiurilor de primăvară au o formă alungită, cu vârful ascuțit. Lățimea fiecărei frunze este de 1-2 cm, iar lungimea ajunge la 30-35 cm. Frunzele ulterioare cresc din axilele anterioare, datorită căreia în timp se formează o tulpină falsă.

De asemenea, pe tufișuri se formează o săgeată de flori, care crește până la un metru și jumătate. După înflorire, vârful său este răsucit într-o spirală și acoperit cu o peliculă subțire.

În săgeata florilor se formează în timp semințe, care în viitor pot fi folosite pentru plantarea usturoiului.Soiurile de primăvară sunt plantate în prima jumătate a primăverii, când pământul se încălzește până la 5-10 grade. Anterior, plantarea unei legume nu este recomandată, deoarece nu va rădăcina în pământ rece.

Caracteristici ale usturoiului de iarnă

Pentru a obține o cantitate mare de recoltă, grădinarii sunt sfătuiți să planteze iarna soiuri de usturoi.

Pentru aceste legume, frunzele sunt împărțite în două categorii:

  • Superior. Acestea sunt situate deasupra suprafeței solului. Sarcina principală a foilor de top este asimilarea oligoelementelor.
  • Cântare. Acestea sunt frunze modificate care au o funcție de protecție. Acoperă dinții de usturoi și îi protejează de influențele externe.

Frunzele superioare sunt destul de lungi și cresc până la 60-65 cm. Pe fiecare tufiș se formează cel puțin opt frunze. În primul rând, frunzele inferioare sunt formate pe tufișuri, din care apoi crește o tulpină falsă.

usturoi de iarnă

Principala caracteristică a majorității soiurilor de iarnă sunt becurile lor mari, a căror greutate ajunge la 80-90 de grame. Capetele de usturoi au o formă rotundă plată.Suprafața lor este acoperită cu solzi albi densi, care protejează dinții din bec.

Plantarea usturoiului de iarnă nu se face primăvara, ci toamna înainte de primele înghețuri.

Majoritatea grădinarilor îl plantează la mijlocul lunii octombrie. Locuitorii din regiunile nordice ale țării încep să planteze o lună mai devreme. Cu toate acestea, este imposibil să plantezi usturoi prea devreme, deoarece va începe să germineze, rădăcinile sale vor îngheța din cauza înghețului.

Cum se deosebesc între ele?

Pentru a distinge în mod independent usturoiul de iarnă de usturoiul de primăvară, trebuie să vă familiarizați cu principalele lor diferențe.

Prin timpul de aterizare

Principala diferență între aceste specii este momentul plantării lor. Usturoiul de primăvară nu face față bine temperaturilor scăzute, deci nu este plantat până în primăvară. Momentul ideal pentru plantare este considerat începutul la jumătatea lunii martie, când pământul se încălzește normal.

plantarea usturoiului

Usturoiul de iarnă face față bine modificărilor de temperatură, astfel încât poate fi plantat chiar și toamna.

Aparent

Cel mai ușor de distins tipuri de usturoi prin apariția lor. Soiurile de primăvară se disting prin bulbi mici, care au 25-30 de dinți. De asemenea, o caracteristică caracteristică a unor astfel de plante este faptul că le lipsește o tulpină. În usturoiul de iarnă, bulbii sunt mult mai mari și constau din 5-10 dinți, care sunt distribuiți uniform în jurul tulpinii.

usturoi mare

Pentru îngrijire

Diferența dintre diferitele tipuri de usturoi poate fi văzută în modul în care este îngrijită tufișul. Tipul de primăvară de tufe de usturoi are nevoie de sol fertil, care conține mulți nutrienți.

Prin urmare, pentru a obține o recoltă bună, va trebui adesea să adăugați îngrășăminte organice sau minerale în sol.

Plantele de iarnă nu au nevoie de îngrijire atentă, întrucât cresc bine chiar și în pământ nisipos. Fertilizați un astfel de usturoi este necesar mult mai rar - de 1-2 ori în timpul înfloririi.

plantarea usturoiului

Prin perioada de maturare

Soiurile de primăvară se coacă până în a doua jumătate a verii, astfel încât se recoltează în august. Totuși, uneori, calendarul se poate schimba din cauza particularităților climatului în care este cultivată leguma. Fructele coapte de usturoi de iarnă sunt recoltate puțin mai devreme - în prima jumătate a lunii iulie. Este foarte ușor de spus dacă becurile sunt coapte. Pentru a face acest lucru, acordați atenție frunzelor, care ar trebui să fie îngălbenite și uscate.

usturoiul copt

Prin păstrarea calității

Soiul de primăvară diferă în perioada de valabilitate a capetelor colectate, deoarece chiar și la temperaturi prea scăzute sau ridicate este păstrat timp de aproximativ doi ani. Bulbii de usturoi de iarnă se păstrează mult mai rău, mai ales la temperaturi peste 10-15 grade. În astfel de condiții, va fi posibilă păstrarea culturii nu mai mult de șase luni.

usturoi copt

Care este mai bine să alegeți?

Înainte de a planta legume, mulți grădinari se confruntă cu problema alegerii usturoiului. Oamenii care nu l-au cultivat niciodată nu știu ce soi să aleagă. Nu există un răspuns cert la această întrebare, deoarece fiecare soi are laturile sale pozitive și negative.

Cu toate acestea, dacă stabiliți care sunt scopurile pentru care sunt cultivate tufe de usturoi, atunci alegerea corectă este mult mai ușoară.

Dacă intenționați să plantați o legumă pentru a păstra recolta recoltată în pivniță iarna, este mai bine să dați preferință usturoiului de primăvară. Această specie este mult mai bine depozitată în aproape orice condiții.

mult usturoi

Pentru a crea depozitare de iarnă, grădinarii sunt sfătuiți să aleagă una de iarnă, deoarece fructele sale sunt bogate în gust. De asemenea, acest soi este mai productiv, așa că va fi suficient pentru a crea un număr mare de semifabricate pentru iarnă.

Care usturoi este cel mai bine păstrat, iarna sau primăvara?

Mulți grădinari care cultivă usturoi pe parcelele lor nu știu ce tip de legume este cel mai bine păstrat iarna. Pentru păstrarea iernii, este mai bine să crești tufișuri de primăvară, deoarece fructele lor păstrează mai bine calitatea.Culturile de iarnă nu sunt potrivite pentru păstrare iarna, deoarece, datorită temperaturii scăzute, pierd rapid umiditatea și încep să se deterioreze. Acest lucru se datorează faptului că astfel de becuri sunt prost protejate de efectele temperaturii.

Concluzie

Unii grădinari nu pot alege usturoiul pentru plantare, deoarece nu sunt familiarizați cu soiurile sale principale. De aceea, se recomandă să vă familiarizați din timp cu diferențele caracteristice dintre usturoiul de iarnă și de primăvară, pentru a alege un soi potrivit pentru cultivare în grădină.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac