Când să plantăm usturoi conform calendarului lunar în 2020, zile de bun augur

Folosind calendarul lunar, puteți calcula toate zilele favorabile pentru plantarea usturoiului în 2020. Influența satelitului asupra majorității proceselor din natură a fost dovedită de oamenii de știință și este fără îndoială. Culturile de legume răspund diferit la plantare și îngrijire în diferite zile ale ciclului lunii. Pentru culturile de rădăcini și bulbi, toate procesele de creștere sunt accelerate în timpul lunii în scădere. Usturoiul poate fi plantat toamna și primăvara, tehnologia de plantare și creștere va fi ușor diferită.

Când să plantezi usturoi de iarnă?

Potrivit calendarului, se pot distinge mai multe perioade favorabile pentru plantarea usturoiului de iarnă în 2020.

Luna scade:

 • în septembrie: 1–8, 26–30;
 • în octombrie: 1–8; 25-31;
 • în noiembrie: 1–6, 24–30.

calendarul lunii

În zilele lunii pline și noi, nu este recomandată plantarea plantelor:

 • în septembrie: 9 lună nouă, 25 lună plină;
 • în octombrie: 9 lună nouă, 24 lună plină;
 • Noiembrie: 7 lună nouă, 23 lună plină.

Alegerea datei în 2020, când este cel mai bine să plantezi usturoi de iarnă conform calendarului lunar, va depinde de regiunea în creștere. Bulbii ar trebui să poată rădăcina în sol, dar să nu germineze. Aceasta durează de obicei cu 2-3 săptămâni înainte de primul îngheț.

Când să plantezi usturoi de primăvară?

Plantarea de usturoi de primăvară conform calendarului lunar în 2020 este posibilă:

 • în martie: 3–16;
 • în aprilie: 1–15;
 • în mai: 1-14, 30-31 mai.

Zile nefavorabile pentru plantare:

 • 2 și 31 martie lună plină, 17 martie lună nouă;
 • 16 aprilie lună nouă, 30 aprilie lună plină;
 • 15 mai luna noua, 29 mai luna plina.

calendarul lunii

Alegerea unei date adecvate depinde de regiunea în creștere. Pentru a înrădăcina bulbii, temperatura solului trebuie să fie de 5-6 ⁰⁰. În zona centrală, aceasta este de obicei sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai. Înmugurirea pe mesteacăn poate fi un semnal bun pentru plantare. Dacă până în acest moment apa a părăsit situl și pământul s-a uscat suficient, puteți începe să plantați.

Solul prea cald (peste 12-15 ° C) inhibă dezvoltarea sistemului radicular și randamentul scade. Prin urmare, este mai bine să nu amânăm plantarea acestei culturi.

Diferențele dintre usturoiul de primăvară și usturoiul de iarnă

Există mai multe diferențe semnificative usturoi de primăvară din culturile de iarnă:

 1. Usturoiul de iarnă este mai mare și constă din 4-10 cuișoare mari în jurul unui puț gros. O ceapă de primăvară conține multe felii de diferite dimensiuni aranjate într-o spirală.
 2. Usturoiul de primăvară (cu excepția soiului "Gulliver") nu formează o săgeată cu becuri de aer. Prin urmare, este propagat doar de dinți. Soiurile de iarnă sunt de obicei împușcate și pot fi propagate prin creșterea din becuri.
 3. Recolta de primăvară durează mai mult și rămâne viabilă până la 2 ani.

Pamantul

Usturoiul preferă solul liber, neutru, cu multă materie organică.Sistemul de rădăcină al acestei culturi nu este foarte dezvoltat, este suficient să pregătiți paturi cu o adâncime de 30 cm.Humus, compost, turbă și cenușă sunt adăugate în solul grădinii.

Locul de aterizare este schimbat anual cu o posibilă întoarcere timp de 4-5 ani. Este de dorit ca în ultimul sezon această zonă să fie ocupată de gunoi de grajd verde, leguminoase, varză tânără, castraveți, dovlecel.

Se pot forma paturi înalte pentru a evita apa stagnantă. Acest lucru este important în special pentru plantarea de iarnă.

solul în mână

Micile înghețuri nu vor dăuna usturoiului dacă aveți grijă de mularea de înaltă calitate a paturilor. În aceste scopuri, se utilizează turbă, paie sau rumeguș. Stratul organic liber va ajuta la menținerea solului umed și la prevenirea crustării.

Plantațiile de iarnă sunt în plus acoperite cu ramuri pentru iarnă pentru a reține mai multă zăpadă.

Aterizare

Dinții de plantare sunt aleși cei mai mari și fără daune. Pentru semănatul usturoiului de primăvară, de obicei sunt selectați numai cuișoarele exterioare.

Usturoiul este plantat în rânduri la fiecare 30 cm, retrăgându-se între cuișoare cu 8-10 cm. Feliile sunt așezate în găurile vertical pe partea inferioară, odată cu încolțirea. Stratul de pământ de deasupra vârfului cuiului nu trebuie să depășească 2-3 cm primăvara și 5-6 iarnă. Deasupra este așezat un strat de mulci 2-3 cm.

procesul de plantare a usturoiului

Înainte de plantare, materialul de plantare de primăvară poate fi germinat, pentru aceasta este îmbibat într-o compoziție de humat de potasiu și cenușă (2 linguri la 1 litru). Apoi, cuișoarele sunt învelite într-o cârpă umedă și introduse la frigider în compartimentul vegetal pentru 5-6 zile. Înmuierea și încolțirea vor ajuta cușii să se rehidrateze și să înceapă rapid în grădină.

Usturoi de iarnă de la bulbi

Cresterea usturoiului de iarna poate nu numai cu dinții, ci și cu becurile. În primul an după plantare, bulbii mici cresc fără cuișoare separate. Sevok este comestibil, dar este de obicei plantat pentru a produce becuri cu corp complet. O astfel de cultivare este benefică pentru reînnoirea materialului semințial, deoarece elimină transmiterea bolilor din sol. Becurile sevka sunt mai mari, deoarece au mai mulți nutrienți pentru a începe să crească.

Pe patul de grădină, becurile sunt așezate la o distanță de 3-4 cm, păstrând 8-10 cm între rânduri, adâncimea de plantare este de 1-2 cm. Sevok este plantat în același mod ca cuișoarele.

plantând usturoi în grădină

Udarea

Producții mari ale acestei culturi pot fi obținute numai cu udări obișnuite. Lipsa de umiditate inhibă creșterea becurilor, până la moartea rădăcinilor. Vârfurile galbene și uscate ale frunzelor sunt un semnal al solului uscat. După formarea a 5-6 frunze, udarea poate fi ușor redusă, deoarece bulbul s-a format deja până în acest moment. Usturoiul nu are nevoie de udare cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare.

Top dressing

Usturoiul se hrănește de 3-4 ori pe sezon. La o săptămână de la germinare, plantele au nevoie de îngrășăminte care conțin azot. Pentru aceasta, este potrivită o infuzie de mulleină, excremente de păsări sau compoziții minerale complexe.

După 2-3 săptămâni, alimentarea se repetă. După formarea a 5-6 frunze, sunt adecvate îngrășămintele fosfor-potasiu.

usturoi în grădină

Îngrijiri suplimentare

Plantările de iarnă necesită îndepărtarea în timp util a săgeților (10 cm lungime), deoarece formarea bulbilor de aer preia o cantitate mare de nutrienți.

De multe ori culturile de primăvară nu au suficient timp pentru a se coace din cauza scurtului sezon de creștere. Prin urmare, puteți lega frunzele într-un nod la mijlocul lunii august. Acest lucru va face ca plantele să înceteze creșterea părții verzi și toate forțele vor fi folosite pentru a coace becul.

Recoltarea și depozitarea culturilor

Semnal la recoltarea usturoiului de iarnă servește:

 • fisurarea inflorescențelor cu becuri;
 • solzi subțiri, puternici și uscați;
 • frunzele de usturoi coapte se îngălbenesc și cad;
 • dintii se separa usor de tulpina.

o grămadă de usturoi

Aceasta apare cel mai adesea la jumătatea lunii iulie.

Usturoiul de primăvară se maturizează până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

O cultură care nu a fost recoltată la timp se descompune în cuișoare separate și este slab depozitată. Unii becuri pot germina.

O zi uscată și însorită este aleasă pentru curățare.Usturoiul dezgropat se lasă timp de 1-2 ore pe suprafața paturilor. Apoi este împrăștiat într-un loc cald și uscat pentru a se usca. După două săptămâni, frunzele și rădăcinile sunt tăiate și toate becurile sunt sortate. Becurile deteriorate și cauzatoare de boli sunt îndepărtate pentru utilizare rapidă.

usturoiul recoltat

Vă puteți depozita recoltele în cutii de carton cu fante, în pungi de lenjerie sau pur și simplu atârnați buchete pe pereți.

opinii
 1. LANA
  9.09.2018 09:18

  Articolul este util și de înțeles. Vă mulțumim! Dar termenii de plantare a usturoiului de iarnă conform calendarului lunar sunt în contradicție cu alte articole ... Și cine să creadă? (Îl voi planta în funcție de al tău, doar mi se potrivește mai bine).

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac