Când este necesară recoltarea usturoiului de iarnă în Siberia și regiuni?

Usturoiul este o sursă de vitamine, fitonide și alte substanțe care ajută la combaterea bolilor și la întărirea imunității. Proprietățile benefice ale plantei au făcut-o o cultură importantă în climatul sibian.

Condițiile din această regiune afectează măsurile și calendarul agrotehnic. Dacă stabiliți corect când să plantați, cum și când să recoltați usturoiul de iarnă în Siberia, puteți obține o recoltă bogată și de înaltă calitate a acestei culturi și să o salvați.

De ce este importantă recoltarea la timp și corect?

Alegerea perioadei optime de recoltare pentru plantele cultivate poate crește randamentul. Atât întârzierea recoltării, cât și recoltarea prematură reduce cantitatea de produse obținute și degradează calitatea acesteia.

Usturoiul necorespunzător nu este potrivit pentru depozitare - dinții prea moi vor pierde umiditatea și se vor usca. Capetele supraîncărcate se deteriorează, se dezintegrează, se decalează solzi, expunând miezul cuiilor. Fructele își pierd calitățile comerciale și de consum. Becurile supraîncărcate pot oferi lăstari repetate, care vor afecta negativ păstrarea calității. Cojirea dinților se va usca în timpul depozitării.

usturoi de iarnă

Recoltarea produselor la momentul maturității tehnologice a plantelor cultivate poate crește randamentul. Leguma recoltată va avea un aspect comercializabil, diferă în funcție de potrivire pentru vânzare, consum, depozitare și pentru culturi.

Dacă usturoiul este plantat în Siberia toamna, perioada optimă pentru recoltare se încadrează în a doua jumătate a lunii iulie.

asamblați corect

Caracteristici ale usturoiului de iarnă

Usturoiul este o plantă bulboasă anuală care se propagă vegetativ - cu cuișoare sau semințe (bulbi) aerieni. Poate rezista la înghețuri până la -4 ° C și mai jos. Cele mai bune soiuri de usturoi de iarnă pentru Siberia se mențin bine sub zăpadă, dar îngheață în iernile reci și fără zăpadă.

Vegetația începe în aprilie la o temperatură de + 5 ... + 10 ° С. În perioada de formare a capului, planta are nevoie de căldură și soare. Temperatura în această perioadă trebuie să fie de cel puțin + 15 ... + 20 ° С, iar în momentul maturizării - nu mai mică de + 20 ... + 25 ° С.

recolta

Planta este sensibilă la schimbările condițiilor de creștere, de aceea este mai bine să folosiți soiuri zonate. Cele mai bune soiuri de iarnă pentru Siberia sunt Novosibirsk 1 care nu împușcă și săgeata sibiană. În plus, sunt cultivate următoarele soiuri cu săgeată pentru plantațiile de iarnă: Alkor, SIR-10, Skif, Osenny, Gradekovsky, Bashkirsky. Cele mai multe dintre ele sunt soiuri de maturitate timpurie. Sunt slabi, dar roditori.

Există câteva particularități ale plantării de usturoi iarna.Se plantează după castraveți, ridichi și alte legume timpurii, leguminoase, în zone plate protejate de vânt. În timpul germinării cuișoarelor, planta este sensibilă la umiditate. Cu umiditate insuficientă, capetele vor fi mici, iar randamentul va fi mic. În același timp, în zonele joase, planta se putrezește. Nu tolerează umbrire, deci este plantat în zone deschise și bine luminate.

caracteristici de iarnă

În Siberia, soiurile productive pentru plantațiile de iarnă sunt plantate în perioada 15 septembrie - 5 octombrie, astfel încât dinții să se înrădăcineze înainte de prinderea rece, dar nu au timp să formeze frunze.

Soiurile de săgeată la sfârșitul lunii iunie aruncă săgeți, care sunt eliminate, după cum apar, dacă nu este nevoie de semințe. Aceasta crește masa capetelor cu 10-15%.

plantă bulboasă

Când se recoltează usturoiul în Siberia?

Momentul de recoltare a usturoiului în Siberia depinde de maturitatea timpurie a soiurilor selectate. Soiurile de tragere sunt dezgropate după ce frunzele inferioare se îngălbenesc cu 75%, iar pelicula de inflorescență începe să se crape. În aceste soiuri, bulbii maturi cântăresc până la 60 g. Soiurile care nu se trag sunt recoltate după ce 2/3 din frunzele plantei se află pe pământ. Soiul care nu trage Novosibirsk are becuri mature care cântăresc până la 35 g.

se reproduce vegetativ

Recoltarea usturoiului de iarnă

Determinarea când să săpați usturoiul se poate face empiric și prin eliberarea mai multor capete de sol. Cheii din bulbii maturi sunt bine separați unul de celălalt, iar cojile sunt ușor îndepărtate. În soiurile de vârfuri de săgeată, există de la 4 la 10 cuișoare într-un cap matur. Sunt dispuse într-un rând în jurul circumferinței, greutatea unui astfel de cuișor este de până la 2 g. În soiurile care nu trag, capetele mature au până la 30 de cuișoare. Sunt aranjate în spirală, formând 2-3 cercuri. Dintii exteriori sunt mai mari si sunt folositi pentru plantare.

În Siberia, soiurile de iarnă se recoltează în a doua jumătate a lunii iulie (25 iulie + 10 zile). În acest moment, cutiile de semințe încep să se crape. Vremea uscată și caldă grăbește maturizarea culturii. Un alt semn este că un cap în creștere intensă duce la fisurarea solului.

săpați usturoiul

Când să săpăm usturoiul de primăvară?

Usturoiul de primăvară plantat în aprilie sau mai durează mai mult pentru a se coace decât usturoiul de iarnă, astfel încât se recoltează de la mijlocul lunii august până la 10-15 septembrie. Uneori recoltarea durează până la sfârșitul lunii septembrie, deoarece sezonul de creștere a soiurilor de vară variază între 100 și 125 de zile. Momentul recoltării este influențat de condițiile meteorologice și de îngrijirea în timpul creșterii. În veri secetoase și călduroase, timpul de recoltare trece la începutul lunii august.

Determinați corect când să recolteze usturoiul de primăvară, puteți în același mod în care se face cu soiuri de iarnă. Majoritatea soiurilor de vară nu sunt de tir, așa că frunzișul este folosit ca ghid pentru a determina când se recoltează. Nu trebuie să așteptați la maturare completă, deoarece vremea ploioasă cade adesea în perioada de recoltare. Pentru a accelera maturarea, becurile sunt ușor eliberate de sol.

săpa primăvara

Cum se curăță și se păstrează usturoiul?

Dacă intenționați să propagați planta cu cuișoare, aceasta este recoltată la ora obișnuită. În cazul în care este necesar bulbi de aer pentru plantare anul viitor, mai multe plante cu o săgeată mare și cel mai puternic și sănătos frunziș sunt lăsate în grădină până în septembrie. Când capul săgeată este complet deschis, săpați usturoiul. Anul următor, din becuri vor crește becuri mari rotunde. În Altai, bulbii săpați sunt sortați și cuișoarele sunt folosite ca semințe. Astfel se îmbunătățesc soiurile de iarnă folosite.

Pentru îmbunătățirea soiurilor de primăvară, în Altai, bulbii săpați sunt sortați, prongurile cele mai mari sunt selectate și plantate la începutul lunii iunie a anului viitor sau lăsate pentru iarnă.

propagă o plantă

Timpuri de curățare

Momentul recoltei usturoiului depinde de data plantării, de calitatea îngrijirii, de condițiile climatice și de sezonul de creștere al soiului de plante plantate.

Pentru a controla maturizarea soiurilor de vârfuri de săgeată, săgețile sunt lăsate pe mai multe plante. Când sunt îndreptați, usturoiul poate fi scos.Pentru soiurile fără strat de usturoi de iarnă și de vară, indicatorul de pregătire este frunzulitul îngălbenit și un gât moale al tulpinii false. Becurile de bună calitate sunt puternice și nu sunt deteriorate.

Curățarea trebuie făcută în 1 săptămână.

timpul de curățare

Tehnologia de curățare

Usturoiul de iarnă se recoltează pe vreme caldă uscată. Plantele nu mai udă cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare. Ținându-i de vârfuri, sunt săpați cu o furculiță, apoi scoși ușor. Pentru depozitarea pe termen lung, este important să nu rupeți integritatea capetelor și să nu deteriorați cochilia atunci când săpați. Prin urmare, pământul este îndepărtat cu atenție de mână, fără a deteriora rădăcinile și cojile.

Aceasta este o cultură care nu trebuie să coacă la soare. Recolta trebuie îndepărtată imediat sub copertină împreună cu frunzele și rădăcinile. Aici se păstrează 2-3 săptămâni. Numai apoi tăiați la o distanță de 2-3 cm de cap sau 7-8, dacă este planificată tricotarea mănunchilor. Rădăcinile sunt tăiate, lăsând nu mai mult de 2 cm.

Fructele pot fi spălate, dar capetele nu trebuie să se atingă între ele la uscare.

tehnologie de curățare

Depozitare

După colectare și uscare, capetele sunt trimise pentru depozitare. Există două modalități de a face acest lucru - cald și rece. Pentru acestea din urmă, utilizați o pivniță sau un frigider. Temperatura la locul de depozitare nu trebuie să depășească +5 ° С. Pentru metoda caldă, becurile sunt plasate în pungi din material textil sau cutii de carton. Apoi sunt așezate într-un loc întunecos și rece: în cămară, în mansardă. Principalele condiții sunt temperatura nu mai mare de + 15 ° С și schimbul de aer bun.

Pentru materialul de plantare, este permisă o combinație de două metode de păstrare, caldă și rece. În acest caz, capetele sunt menținute la cald timp de 6 luni, apoi sunt coborâte în pivniță timp de 2 luni sau introduse la frigider. Această metodă stimulează creșterea.

colectare și uscare

Sfaturi de sezon

Se apropie momentul plantării usturoiului de primăvară în 2018, iar leguma de iarnă este deja în pământ, iar alegerea corectă a datei colectării va afecta siguranța acestuia. Anotimpurile calde și reci din 2018, deși promit că vor fi mai calde decât anul trecut, nu vor fi totuși suficient de fierbinți pentru o recoltă bună. În același timp, atât anotimpurile calde, cât și cele reci promit să fie umede, cu precipitații suficiente.

sfaturi de sezon

Calendarul lunii

Recoltarea usturoiului în funcție de calendarul lunar este posibilă. Adesea pentru aceasta, se alege faza coborârii lunii. Având în vedere că pentru maturare completă, usturoiul de iarnă trebuie să rămână în grădină până la jumătatea lunii iulie, iar usturoiul de primăvară până la jumătatea lunii august, conform calendarului lunar din 2018, usturoiul poate fi recoltat:

  1. În iulie: 5-7, 15, 16, 19, 20, 23, 24.
  2. În august: 1-3, 11, 12, 15, 16, 29, 30.

maturizare deplină

Hack hacker de viață

Regiunea sibiană este vastă, condițiile climatice și agronomice din Siberia de Est și de Vest sunt oarecum diferite.

În condițiile din Siberia de Vest, de exemplu, în Novosibirsk, o legumă de iarnă dă o recoltă bună. Perioadele critice sunt răcoroase mai și iunie. În noiembrie, sunt geruri de zăpadă, așa că plantarea trebuie finalizată înainte de 5 octombrie. În același timp, nu există ierni cu zăpadă mică.

Aplicați următorul model de aterizare. Udă abundent solul cu 3 zile înainte de plantare. În ziua plantării, brazdele sunt adâncite până la 20 cm adâncime, un strat de nisip gros de 3 cm este turnat pe partea de jos. Bulbii sunt plantați la o adâncime de 25 cm pentru a-i proteja de îngheț.În primăvară, usturoiul este plantat la începutul lunii mai, apoi timpul de recoltare scade la mijlocul lunii august.

model de aterizare

Un alt tip de viață este plantarea usturoiului în 2 niveluri la o adâncime de 20 și 12 cm, ceea ce vă permite să obțineți o recoltă dublă. Becurile sunt dezgropate cu un cârlig de ploaie sau cu oțel plat și lăsate în aer doar 10 zile, apoi transportate în interior.

În Irkutsk și în alte regiuni din Siberia de Est, usturoiul este plantat la mijlocul lunii septembrie - cu 40 de zile înainte de apariția vremii stabile la rece. Ovăzul de iarnă este adesea semănat deasupra. Din cauza primăverii târzii, datele de recoltare sunt mutate spre mijlocul lunii august. Pentru a întârzia maturarea timp de 2-3 săptămâni și a permite bulbului de usturoi de iarnă să crească puțin mai mult, frunzele sunt legate într-un nod la începutul lunii iulie.

usturoi în niveluri

opinii
  1. Anya
    1.01.2019 11:43

    Acest usturoi crește destul de mare și este ușor de cojit. La uscare, întindeți-l într-un singur strat, astfel încât capetele să se usuce bine și să nu putrezească. Îmi place aroma și aroma intensă.

    A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac