Descrierea și caracteristicile murelor Navajo, plantarea și îngrijirea

Mure de soi Navajo de origine nord-americană, este cultivat pe scară largă în Rusia și în țările CSI. Tufii se adaptează cu succes la noile condiții, dau roade abundente, sunt rareori expuși la boli, gândaci nocivi. Soiul este cultivat spre vânzare sau consum personal, deoarece fructele de pădure au un gust și aspect excelent. Ar trebui să vă familiarizați mai întâi cu caracteristicile soiului, algoritmul pentru plantarea tufișurilor.

Istoric de reproducere

O varietate de mure târzie a fost crescută în 1987 în America de crescătorii de la Universitatea din Arkansas. Numele provine de la numele popoarelor indiene. Ca părinți au fost folosite specii de mure Thornfree și Cherokee.

Descriere

fruct

Murele de mure sunt de formă conică, mici în comparație cu alte specii. Greutatea unui exemplar este de aproximativ 4-7 grame. Pe un tufiș există aproximativ 500 de fructe de pădure - albastru închis, strălucitor, cu un gust dulce excelent.

Degustatorii au evaluat 4,9 puncte. Fructele își păstrează prezentarea timp de 5 zile.

Semințele sunt mici, aproape invizibile.

Murele Navajo este excelent pentru transport datorită pielii sale dense.

mure

tufiș

Tufele sunt erecte, lăstarii sunt netezi, fără spini, cresc până la 2 metri. Tulpini de structură densă, nuanță de smarald. Instalația nu necesită instalarea de spaliere, tăieturi de formare complexă.

Perioade de înflorire și maturare

Murele Navajo înflorește în a doua jumătate a lunii iunie în Rusia centrală. Inflorescențele sunt mici, inconștiente, de culoare crem, cu un centru păros. Din momentul în care ovarele se formează până la rodirea fructelor, trec 2 luni.

Indicatori de randament, date de fructificare

Din 1 tufiș de mure din soiul Navajo, se recoltează până la 7 kilograme de fructe. Recolta se înmulțește din 15 august, durează până la începutul lunii septembrie. Ora de maturare a fructelor este influențată de locul de plantare, de condițiile meteorologice ale anotimpului.

randament de fructe

Domeniul de aplicare a fructelor de padure

Murele pot fi folosite pentru consumul proaspăt, deoarece gustul lor este desertul, dulce. Puteți adăuga fructe de pădure la coacere, faceți din ele bucăți pentru iarnă.

Rezistență la patologii, gândaci nocivi

Murele Navajo nu sunt practic expuse la boli, invazii de gândac, din cauza imunității lor puternice. Atunci când tufele nu sunt îngrijite corespunzător, proprietățile lor de protecție sunt reduse.

crescând lângă gard

Avantajele și dezavantajele culturii de boabe

Soiul de mure Navajo are multe trăsături pozitive, dar există și aspecte negative.

profesioniștiMinusuri
Auto-polenizareOdată cu veri reci, randamentul scade
Randament ridicatIntensitatea luminii afectează gustul fructului
Necuprinzător pentru a plasa, a aterizaEste necesar să eliminați în mod regulat excesul de ramuri care îngroșează arbuști
Usor de curatat
Acces ușor la fructe în timpul recoltării din cauza lipsei de spini
Conservarea bună a murelor, transportabilitatea
Gust excelent

cultura în țară

Specificitatea plantelor de mure

Murele cresc cu succes pe orice pământ, dar pentru a obține o recoltă bună, este recomandabil să le plantezi în soluri nisipoase ușoare sau în soluri moale saturate de humus, cu aciditate neutră sau ușor crescută. Solul prea umed, amplasat într-o zonă joasă, cu un nivel ridicat de ape subterane, nu este potrivit pentru tufișuri. Există riscul de descompunere a rizomului.

Moment recomandat

Este optim să plantezi mure la sfârșitul lunii aprilie, mai sau începutul lunii iunie, în funcție de condițiile meteorologice din regiune. Cu cât este plantată mai repede tufișul, cu atât mai mult timp are pentru înrădăcinare înainte de sosirea înghețului. Toamna, nu plantați, deoarece murele nu tolerează bine înghețul.

Alegerea locului potrivit

Tufele de mure ar trebui să fie plantate într-un loc însorit, cald, dar puteți alege, de asemenea, umbra parțială. La umbră, nu vor primi suficientă lumină, căldură, boabele vor forma mici, acrișoare. Un loc pe parcelă trebuie ales sau pe pante ușoare, lângă garduri, clădiri. Murele nu trebuie să fie expuse rafalelor de vânt.

plantarea tufișurilor

Pregătirea solului

Dacă plantați o mure în pământ pregătit corect, va da roade timp de 10-15 ani. Cu 2 săptămâni înainte de plantare, solul este arat cu o baionetă de lopată, curățat de buruieni. Dacă pământul este acid, adăugați var. Gropile sunt săpate cu 2-3 zile înainte de debarcare, cu un diametru de 60 cm și o adâncime de 50 cm. Distanța dintre paturi trebuie să fie de 1,5 metri. O găleată de humus, 2 pahare de cenușă, 80-100 g de minerale sunt turnate în adâncuri, turnate cu apă.

Selectarea și pregătirea materialului de plantare

Răsadurile sunt examinate pentru boli, atacuri de gândac. Ar trebui să fie plat, nu deformat. Răsadurile sunt înmuiate peste noapte într-un stimulator de creștere a rădăcinilor Epin sau Matador. În plus, este scufundat într-o soluție slabă de mangan.

Tehnica de aterizare

Sistemul de rădăcini al răsadurilor este îndreptat cu atenție, așezat în gropile pregătite și acoperit cu pământ. După, plantarea este udată cu 10 litri de apă pentru fiecare tufiș. Zona de rădăcină este mulată, răsadurile sunt scurtate la 2-3 muguri. Fiecare tufiș este echipat cu un spalier, acest lucru va crește productivitatea și va face ușor de îngrijit.

laba cu pământ

Întrucât murele din soiul Navajo au o capacitate crescută de formare a împușcăturilor, bucățile de ardezie, fierul trebuie săpat de-a lungul granițelor ca limitator.

Îngrijirea suplimentară a tufișului

Îngrijirea competentă a unei mure implică udarea în timp util, dezlipirea, tăierea, fertilizarea. Tufele sunt tratate cu pesticide pentru a preveni atacurile de gândac și boli.

Udare și fertilizare

Tufele de mure ar trebui să fie irigate în prezența precipitațiilor periodice în timpul formării și maturarii fructelor. Dacă anotimpul este uscat, se face udare abundentă. Fertilizează murele în martie, sub 25 de plante se adaugă 20-25 g azot - uree, azotat de amoniu. În timpul maturarii fructelor de pădure, 30 g de potasiu. O dată la 3 ani, sunt hrăniți primăvara cu humus, compost, 4 găleți sunt luate la 1 tufiș.

udarea tufelor

Tăierea tufelor

Ramurile tinere sunt ciupite în septembrie și iunie, când cresc până la 1 metru înălțime. Partea superioară este tăiată cu 20-25 cm, iar lăstarii laterali. Manipularea stimulează creșterea ramurilor laterale, crește polenul, formarea ovarelor.

Iernat

Lucrările pregătitoare implică îndepărtarea completă a lăstarilor vechi, deformate, îndepărtarea ramurilor din spalier. Tufele de mure sunt acoperite cu mulci organice, fibre agronomice.

Posibile boli, atacuri de gândac, eliminarea lor

Murele Navajo se îmbolnăvesc uneori cu septoria, mucegaiul pudră și antracnoza. În primul caz, se observă apariția unor pete de culoare brună sau cenușie cu margine galbenă. Ca tratament, se folosește o soluție de lichid Bordeaux, este irigată cu tufișuri înainte de înflorire și după fructificare.

Antracnoza se caracterizează prin apariția unor pete ruginite pe frunze, frunzele devin fragile, cad, se usucă. Pentru a salva planta, pulverizați-o și solul cu Skor într-un raport de 20 ml la 10 litri de apă înainte de polen și după formarea boabelor. Când pe flăcări, fructe a apărut o înflorire de culoare albicioasă, aceasta indică o boală cu cenușă. După topirea zăpezii, tufele sunt turnate cu apă fierbinte, în perioada de formare a ovarelor, sunt pulverizate cu Oxykh, Vectra, Fundazol.

boala de mure

Printre gândacii nocivi, acarienii păianjen, acarienii și zarzavatul de zmeură pot ataca murele. În prima situație, frunzele cad, randamentul scade, iar creșterea masei verzi se subțiază. Pentru a scăpa de insecte, acestea sunt tratate cu tinctură de tutun, coaja de ceapă și bulion de usturoi cu adăugarea săpunului de rufe.

Manipulările se efectuează de 2-3 ori cu un interval de 1 săptămână. Acarienii de mure se hrănesc cu fructele sale, determină prezența lor prin deformarea fructelor de pădure. Tratamentul este același ca în cazul infestării de acarieni. Gândacul zmeur este detectat de un număr mare de găuri în fructe de pădure, acestea putrezesc. Tufele sunt salvate prin tratament cu Aktellik, Fufanol. 2 spray-uri sunt efectuate cu o pauză de 10 zile.

Recoltarea și depozitarea culturilor

Fructele sunt recoltate manual cu mai multe abordări. După recoltare, aruncarea eprubetelor deteriorate sunt aruncate. Sunt consumate imediat sau reciclate. Boabele trebuie depozitate într-o cameră cu o temperatură a aerului de până la +5, poate fi un subsol, o pivniță, un frigider. Murele sunt așezate în cutii de lemn sau de plastic, pe jos se așază o pânză de ulei sau hârtie. Umiditatea în locul în care sunt păstrate fructele nu trebuie să depășească 80%.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac