Descrierea și caracteristicile gâștelor rasei Kuban, reproducerea și îngrijirea acestora

Rasa de gâște Kuban este foarte populară la fermieri. Aceste păsări se remarcă prin condițiile lor nesigure de păstrare și prin parametrii de productivitate ridicată. Pentru ca reproducerea păsărilor să aibă succes, este important să le hrăniți corect și să urmați câteva recomandări. Respectarea regulilor de igienă și prevenirea patologiilor nu au o importanță redusă.

Istoria rasei

Institutul Agricol Kuban a fost angajat în selecția acestei rase de gâște. Oamenii de știință și-au stabilit sarcina de a dezvolta o nouă rasă cu parametri mari de producție de ouă. La început, indivizii chinezi și Gorky au fost folosiți ca bază pentru gâștele Kuban. Genele de la păsări sălbatice au fost, de asemenea, utilizate în populație. Acest lucru a influențat culoarea păsărilor. În aparență, gâștele semănau cu păsări sălbatice, dar aveau o dispoziție calmă.

Cu toate acestea, lucrările de reproducere nu au fost finalizate în acest sens. Oamenii de știință au decis să reproducă păsări mai frumoase, cu un aspect domesticit. Pentru aceasta, au traversat rasa Gorky cu endemicul și Vishtines. Rezultatul sunt păsări albe frumoase.

Opinia expertului
Zarechny Maxim Valerievich
Agronom cu 12 ani de experiență. Cel mai bun expert în cabană.
În prezent, gâștele Kuban sunt gri sau albe. Cu toate acestea, păsările cenușii cu parametri mari de producție de ouă sunt mai populare. Sunt cultivate în Moldova, teritoriul Krasnodar, regiunea Volga, Ucraina, Kârgâzstan.

Descrierea și caracteristicile gâștilor Kuban gri

O trăsătură distinctivă a acestor gâște este localizarea pieptului. Ea este ușor superioară. Când este privit din lateral, corpul are forma unui rook. Păsările sunt caracterizate de un gât lung și curbat. De asemenea, au un cap mare, cu o umflătură pe frunte. Picioarele au dimensiuni medii, iar labele sunt de culoare închisă. Gâștele Kuban se caracterizează prin pene gri-maro. O dungă maro închisă este prezentă pe capul și gâtul păsărilor.

Gâște Kuban

Penei au tendința de a duce un stil de viață grețos. În acest caz, ar trebui să existe 2 bărbați pentru 10 femei. În acest caz, va fi posibil să obțineți urmași buni. Mai mult, gâștele va fi sociabil și prietenos. Păsările se disting printr-un instinct dezvoltat de incubație - cresc până la 90% dintre pui din ouă depuse.

Principala caracteristică a păsărilor este productivitatea ridicată a ouălor. În același timp, fermierii apreciază păsările pentru carnea lor delicioasă. Gâștele Kuban aparțin unei rase medii-grele. Se dezvoltă rapid. La 2 luni, păsările cântăresc 3 kilograme, iar în șase luni greutatea lor este de 5-6 kilograme.

Păsările încep să se grăbească la 8-9 luni. În același timp, gâștele aduc 100 de ouă mari pe an. Sunt de culoare lăptoasă de culoare și acoperite cu o coajă groasă.Parametrii productivității scad în fiecare an. Prin urmare, de obicei, fermierii nu păstrează gâște mai mult de 4 ani.

Principalele argumente pro și contra

Această rasă este considerată nepretențioasă. Este perfect adaptat condițiilor rusești.

Argumente pro şi contra
rezistență bună la îngheț;
nedemn la compoziția furajului;
oua mari;
parametri excelenți pentru caracteristicile hașurilor;
conservarea excelentă a păsărilor tinere;
carne delicioasă.

În același timp, dezavantajele gâștelor Kuban sunt considerate foarte condiționate. Principala este considerată a fi o greutate corporală relativ mică.

Întreținere și îngrijire

Pentru a atinge parametri mari ai productivității păsărilor, este important să le acordăm îngrijire corespunzătoare.

Casă de pasăre și plimbare

În anotimpul cald, păsările sunt libere în toată ziua. În același timp, pentru o ședere peste noapte, li se recomandă să construiască un corral, acoperindu-l cu o plasă. Se recomandă protejarea păsărilor împotriva precipitațiilor cu material de acoperiș. Păsările nu se tem de scăderea temperaturii nocturne.

Pentru ca păsările să se dezvolte normal, au nevoie de un rezervor și de o zonă liberă. Unii fermieri creează o baltă artificială pentru păsări. La organizarea spațiului pentru gâște pentru mers, trebuie luate în considerare următoarele caracteristici:

  • bâlbâieli de 1-2 luni au nevoie de un metru pătrat de spațiu liber;
  • păsările în vârstă de 3-5 luni trebuie să aloce 5 metri de suprafață;
  • gâștele peste șase luni au nevoie de până la 15 metri de verdeață proaspătă.

Gâște Kuban

Atunci când creați o casă de iarnă, este important să luați în considerare anumite reguli. Este important să fie cald și fără fisuri. În acest caz, disponibilitatea unei ventilații de înaltă calitate are o importanță deosebită. Se recomandă să se calculeze aria localului, ținând cont de numărul de păsări. 1 gâscă necesită 1 metru pătrat de spațiu.

Este importantă și așternutul uscat și curat. Este fabricat din nisip, paie, rumeguș, bărbierit. Camera trebuie să fie lipsită de umezeală sau de curent.

Nutriție

O dietă corect formulată are un efect benefic asupra sănătății și longevității păsărilor. Gâștele nu trebuie să fie lipsite de vitamine și minerale. Deficiența lor va afecta negativ calitatea cărnii și a ouălor. Se recomandă să se administreze păsări adulte boabe, legume, însilozări, furaje compuse. Vara, păsările au nevoie de multă verdeață. Au nevoie de cel puțin 2 kilograme de furaje pe zi.

O trăsătură distinctivă a păsărilor este aceea că sunt destul de picuroase. Gâștele acestei rase nu vor mânca furaje de proastă calitate. Pentru a ușura digestia păsărilor, este recomandat să adăugați mâncare nisip grosier sau roca fină.

Trebuie avut în vedere faptul că gâștele necesită acces 24/7 la alimente. Mâncă noaptea mâncare. Goslings au nevoie de o nutriție specială. Se recomandă să se dea gălbenușuri fierte puii nou-născuți. Sunt ușor de digerat și îi ajută pe pui să se adapteze la consumul de alimente solide.

În a 5-a zi de viață, este permisă introducerea verdeturilor în dietă. După 7-10 zile, se recomandă creșterea volumului plantei, deoarece conține multe vitamine. În ziua a 15-a, merită să adăugați în dieta legume fierte. Mai mult, volumul lor nu trebuie să depășească 15% din cantitatea zilnică de alimente.

Igienă

Pentru ca păsările să crească și să se dezvolte normal, este important să curățați sistematic casa. În acest caz, se recomandă tratarea camerei cu dezinfectanți. Ar trebui să existe gunoaie pe podeaua casei. Este important să fie uscat și curat. Parțial, trebuie curățat la fiecare 2 zile. Se recomandă schimbarea completă a gunoiului o dată pe săptămână.

Creșterea rasei

Perioada de pubertate în gâștele Kuban începe la 240-300 de zile de viață. Gâște se usucă cu ouă. Prin urmare, incubatoarele sunt de obicei folosite pentru a crea pui. Determinarea sexului păsărilor de o zi poate fi dificilă.Acest lucru se poate face de obicei după mărime. Drak-urile sunt puțin mai mari decât gâștele. Grătarul are nevoie de adăpost timp de 2 săptămâni. După aceea, sunt lansate în gamă liberă. În acest moment, nu este necesar să puneți containere cu apă pentru pui, deoarece acestea pot îneca.

Gâște Kuban

Boli ale păsărilor

Patologiile la gâște se dezvoltă de obicei dacă nu sunt respectate regulile de îngrijire a acestora. Factorii principali includ următorii:

  • nerespectarea normelor de igienă;
  • umezeală și tiraje în casa de păsări de curte;
  • malnutriție;
  • apă stătătoare.

Dacă sunt încălcate condițiile de detenție, există riscul de a dezvolta aspergiloză, colibaciloză, pasteureloză, salmoneloză. De asemenea, păsările pot întâlni infestări helmintice sau deficiență de vitamine. Gâștele Kuban se disting prin productivitate mare de ouă și carne gustoasă. Pentru a obține succesul în creșterea păsărilor, este important să le oferiți îngrijiri complete și de înaltă calitate.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac