Descrierea soiului de varză Nadezhda, caracteristici de cultivare și îngrijire

Deși grădinarii de astăzi nu pot fi surprinși de diferite tipuri de varză: varză de Bruxelles, kohlrabi, Savoy, Peking, varză roșie, dar cea mai populară și la cerere este varza albă. Varza Nadezhda este unul dintre soiurile cu cap alb cultivate în țara noastră. A fost crescut în 1969 de crescătorii sibieni, traversând doi hibrizi „Varza densă” și „Gloria lui Enkgoisen”.

Descrierea Hope

Principiile de bază ale reproducerii sunt crearea unei varietăți care ar putea fi utilizate în teritoriile de nord ale Rusiei (Ural, Orientul Îndepărtat, Siberia). Datorită gustului său, areola răspândirii culturii s-a extins semnificativ, iar acum Nadezhda este plantată în aproape toate regiunile CSI.

Caracteristicile soiului:

 • Perioada de maturare pentru această varză este medie (110-130 zile).
 • Durează aproximativ 80–95 zile de la plantarea răsadurilor în pământ până la recoltare.
 • Descrierea soiului tolerant la secetă și la rece indică, de asemenea, rezistența ridicată la boli.
 • Capetele de varză din acest soi sunt rotunde cu o culoare verde închis și au un gust ridicat. Au un ciot dens, dar mic.
 • Greutatea unui cap atinge 3-3,5 kg.

Se folosește atât brut cât și fermentat. În funcție de condițiile agro-tehnologice utilizate, caracteristicile climatului și compoziția solului, se schimbă indicatorii cantitativi ai nutrienților și vitaminelor conținute de acesta.

varză în paturi

Creştere

Varza adoră multă lumină, așa că paturile bine luminate sunt selectate pentru plantarea acesteia. În aceste condiții, planta crește mai repede. Când sunt umbrite, frunzele inferioare nu mai cresc, încep să se îngălbenesc și să moară treptat, iar capul de varză nu este legat.

În lumina insuficientă, capetele pot acumula nitrați în sine.

Pentru creșterea normală, varza este suficientă de 15-20 de grade. Temperaturile de peste 25 de grade afectează negativ dezvoltarea sa. Un exces de umiditate pentru o plantă nu este mai puțin dăunător decât o lipsă. În acest caz, apare putrezirea sistemului radicular și poate apărea o boală periculoasă - bacterioza.

felii de varză

Pentru viitoarea plantare de varză, sunt selectate zone în care au fost cultivate anterior roșii, ceapă sau castraveți. Nu este recomandat să-l plantezi în același loc mai devreme decât după 3-4 ani. Pentru a speria muștele de varză, se recomandă să plantați cimbru, salvie, anason sau țelină în apropiere.

Pregătirea solului

Pentru dezvoltarea normală, varza necesită o cantitate suficientă de îngrășăminte de azot și potasiu. Humusul este împrăștiat pe paturi toamna, dar o cantitate prea mare de doze o poate afecta rău. Este optim dacă se combină îngrășăminte minerale și organice. Aciditatea solului trebuie să fie în jur de 6,6-7,4 pH.

Calea fără semințe

În acest caz, în ultimele zile ale lunii aprilie, se fac mici găuri pe paturile pregătite. Distanța dintre plante dintr-un rând este de la 50 la 70 cm, iar distanța dintre rânduri este de 75-80 cm. Se introduc 2-3 semințe în fiecare gaură și se acoperă cu sticlă sau film deasupra.

După germinarea semințelor, este selectată cea mai puternică și viabilă tragere, iar restul este îndepărtat. Se efectuează 3-4 operații de hilling pe sezon. Acest lucru nu numai că ajută la reținerea umidității, dar asigură și sprijinul fiabil al unui fruct mare.

Metoda de însămânțare

Ca sol pentru plantarea semințelor pentru răsaduri, se ia un amestec de părți egale de nisip, turbă și pământ. Anterior, un astfel de sol este tratat cu o soluție de permanganat de potasiu.

varză în paturi

Prepararea semințelor constă, de asemenea, în îmbrăcarea lor cu o soluție slabă de mangan. Pentru aceasta, semințele se pun în lichid timp de 20-30 minute, apoi se spală cu apă rece. După aceea, acestea sunt tratate cu preparate menite să sporească creșterea semințelor (Agat-25, Albit, Zircon). Aceste produse ajută, de asemenea, la creșterea rezistenței plantei la boli și dăunători.

Semințele de soiuri de la jumătatea sezonului, inclusiv varza „Nadezhda” pentru răsaduri, se efectuează în perioada 10-20 martie.

Semințele sunt semănate în caneluri cu o adâncime de 0,5-1 cm. Temperatura aerului din cameră trebuie să se situeze la 20-25 de grade, iar după apariția lăstarilor este redusă.

Răsadurile sunt scufundate la vârsta de 2 săptămâni. După înrădăcinare, temperatura este scăzută la 17 grade.

Răsadurile sunt hrănite de două ori:

 • în perioada în care apar 2-3 frunze adevărate;
 • Cu 4 zile înainte de plantare în pământ.

Uree (15 g), clorură de potasiu (30 g) și superfosfat (30 g) sunt utilizate ca pansament. Se dizolvă în 10 litri de apă. După apariția a 6 frunze pe plantă, acestea sunt pulverizate cu preparatul finit "Mătase". Cu aproximativ 1 săptămână înainte de plantare în pământ, răsadurile sunt întărite: cresc ventilația încăperii, reduc temperatura aerului și reduc udarea.

multă varză

Răsadurile pregătite pentru plantare ar trebui să aibă 4-5 frunze dezvoltate, înălțimea lor trebuie să fie de 18-20 cm, la aproximativ 35-45 de zile de la plantarea semințelor. Plantarea de varză Nadezhda în teren deschis a fost realizată de la sfârșitul lunii aprilie, dar această perioadă poate fi modificată în funcție de condițiile meteorologice.

Îngrijire

În perioada de înrădăcinare a răsadurilor, udarea se efectuează zilnic. În zilele toride, unii grădinari acoperă paturile cu ziare. Acest lucru previne evaporarea umidității din sol.

Ulterior, varza este udată aproximativ o dată pe săptămână. Pentru 1 plantă este suficient un litru de apă, iar pe măsură ce crește, acest volum este crescut la 3-4 litri. Pe solul prea uscat, capetele de varză se crăpau. Udarea este oprită cu aproximativ 3-4 săptămâni înainte de recoltare.

speranță de varză

Desfacerea solului

Solul din jurul plantelor este dezlegat la 2 săptămâni de la plantare în pământ. Următorul tratament se efectuează după încă o săptămână. Concomitent cu slăbirea, se efectuează hilling. Cel mai bun moment pentru dezlegare și hilling este a doua zi după ploaie sau udare.

Recoltarea și depozitarea

De la un metru pătrat pot fi colectate până la 10-14 kg. Varza de varză Nadezhda poate păstra o prezentare bună pentru mult timp. Cu toate acestea, capetele recoltate de varză pot pierde treptat umiditatea, ceea ce le reduce gustul. Pentru a preveni acest lucru, unii grădinari trag varza împreună cu rădăcina și o aruncă într-o cutie cu nisip umed.

În acest fel, prezentarea sa este extinsă. Cu o organizare adecvată a condițiilor de depozitare pentru acest soi, varza poate dura 5 luni.

Avantaje și dezavantaje

Caracteristicile pozitive ale varzei Nadezhda constau din următorii factori: randament ridicat, transportabilitate, prezentare bună, rezistență la fisurarea capului, potrivit pentru fermentare, are gust bun, rezistență la boli, are o suprafață largă de distribuție.

Acest soi are foarte puține dezavantaje - este posibil să fie afectat de bacterioză și chilă.

Boli și dăunători

Caterpillar este adesea considerat principalul pericol în cultivarea varzei. O plasă întinsă pe paturi ajută la protejarea culturii de acest dăunător pentru varză. În plus, sunt eficiente următoarele medicamente: Fitoverm, Iskra.

varză în creștere

Omidele pot fi, de asemenea, îndepărtate cu mâna și spălate cu apă rece. Și ca măsură preventivă împotriva bolilor și dăunătorilor, solul din paturi este praf cu cenușă sau făină de dolomită.

Boala cu chelie începe cu deteriorarea sistemului radicular. Creșterile rezultate pe rădăcini nu permit plantei să mănânce normal. În acest caz, ovarul nu este format.

Pentru a preveni răspândirea bolii pe întregul loc, plantele bolnave trebuie identificate în timp util și eliminate. Și presărați cu var locul în care a crescut.

speranță de varză

O altă boală care poate afecta varza Nadezhda este bacterioza. Pericolul său este că boala se poate dezvolta în toate etapele cultivării, chiar și în timpul depozitării culturii.

Această problemă poate fi rezolvată prin respectarea unor măsuri preventive (săparea profundă a solului, utilizarea semințelor de înaltă calitate și dezinfectate, eliminarea plantelor slabe în stadiul cultivării răsadurilor, tratamentul cu preparate medicinale, hrănirea cu îngrășăminte de potasiu).

opinii

Anastasia Dmitrievna, Buryatia: „Am plantat varza Nadezhda de câțiva ani la rând. Îmi place foarte mult rezistența ei la boli. Colectăm capetele de varză strânse și puternice. Unele exemplare se strâng până la 7 kg. Este delicios sărat. Cele 40 de capete colectate sunt suficiente pentru iarnă pentru marea mea familie. "

opinii
 1. Masha
  9.09.2018 13:18

  Acest soi este ales de câțiva fermieri. Varza crește mare, suculentă și dulce. În plus, este rezistent la multe boli. Pentru o mai bună creștere a răsadului, asigurați-vă că adăugați "BioGrow».

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac