Cum să folosiți în mod corect îngrășământul de turbă și pentru ce este

Resturile putrezite ale florei și faunei sunt folosite de mult în agricultură. Grădinarii folosesc turbă ca îngrășământ, știind cu bună știință valorile și caracteristicile acestui mineral.

Cum se formează turba?

În locuri mlăștinoase, o mulțime de vegetație și de organisme vii mor, după moarte, formează o biomasă comprimată. Procesul suplimentar are loc în condiții de umiditate ridicată și lipsă de aer.

turbă se formează

Tehnologia de extracție a turbei

Întins pe suprafață, este ușor minat. Acest lucru se realizează în două moduri:

 • frezare;
 • metoda de forță sau excavator.

extragerea turbei

frezare

Această metodă presupune extracția strat cu strat de turbă în cicluri scurte. Adică, folosind tamburele de frezare, stratul superior este măcinat cu o adâncime de 6-20 mm. Ca urmare, se formează firimituri de turbă, dimensiunea particulelor fiind de 15-25 mm. După frezare, stratul este răsturnat constant pentru a se usca.

Când se usucă, încep să o rostogolească, să o stiveze. Apoi totul se repetă, numărul repetărilor ajunge de 10-50 de ori.

Ei folosesc această metodă minieră din 1930. Avantajele acestei metode sunt că este complet mecanizată, adică costul materialului obținut este redus. Turba măcinată este folosită în producția, centralele electrice. Iar în agricultură 15-25% din mineralele extrase. Metoda de frezare este o uscare intensivă și necesită condiții meteorologice bune. În plus, cererea este mai mare, deoarece costul resurselor umane este minim, iar producția este în cantități mari.

producție strat cu strat

umflătură

Extras cu excavatoare. Dezvoltarea se realizează la o adâncime de 400-800 cm.În primul rând, turba este extinsă cu o tehnică de coadă, apoi din ea se formează cărămizi. Sunt așezate pe câmpuri pentru a se usca. Apoi sunt stivuite și scoase. Pe baza locației producției și a altor costuri de dezvoltare, se determină valoarea mineralului.Greutatea unei bucăți variază de la 500 la 1000 g. Această metodă de extracție nu este mai mare de 90 de ani.

bucata variază

Turba de tranziție

Este extras în toate modurile posibile, totul depinde de locul în care se află și de ce metodă este mai profitabilă. Cel mai adesea, această specie specială este folosită pentru agricultură pentru a crește fertilitatea solului.

moduri posibile

Turba ca îngrășământ: pro și contra

Atunci când cumpără turbă, locuitorii de vară tineri și neexperimentați o adaugă în cantități nelimitate în paturile cu plantații. Indiferent dacă acest lucru este corect și dacă este dăunător pentru plantele cultivate, doar câțiva ponderi. Turba este formată din 40-60% humus, dar în forma sa pură este foarte dăunătoare pentru grădină. În plus, mulți grădinari consideră un procent mare de conținut de azot, aproximativ 25 kg pe 1 tonă.

Însă puțini oameni știu că acest azot nu este absorbit de plante, deoarece este slab absorbit.

Este mai bine să nu fertilizați grădina cu turbă pură, este necesar să o amestecați cu altele îngrășăminte organice... Avantajul adăugării turbei în sol este că crește permeabilitatea la aer a solului, îl face mai aerisit și mai liber. Este mai ușor pentru plante să crească în astfel de pământ, dar acest lucru nu este suficient pentru dezvoltarea completă a sistemului de rădăcini, a masei verzi și a fructelor.

rezidenți neexperimentați de vară

Se recomandă utilizarea turbei tranzitorii sau joase. În niciun caz, călăritul crește foarte mult aciditatea compoziției solului.

Turba înaltă este potrivită pentru acele plante care prosperă în sol acid. În acest caz, se adaugă în timpul transplantului și mai târziu mulează solul din jurul plantelor.

turbă slabă

Comparaţie

Puteți înțelege valoarea acestui mineral în comparație cu îngrășăminte organice:

îngrășăminte organice

Humus și gunoi de grajd

Principala diferență este aciditatea. Turba câștigă aici, deci este folosită pentru terenurile epuizate. Dar, în majoritatea cazurilor, se folosește humus, deoarece conține mai mulți nutrienți necesari pentru creșterea plantelor.

pământ epuizat

Cernoziom

Chernozem conține o cantitate mare de humus, dar există și mai multe bacterii și viruși patogeni în el. Prin urmare, rezidentul de vară trebuie să aleagă singur pe baza a ceea ce îi lipsește solul. Dacă se introduce turbă, trebuie diluată cu nisip și perlit și humus.

bacterii patogene

Excremente de pui

Picăturile de pui beneficiază de o valoare mai mare din punct de vedere al compoziției nutrienților. Unii locuitori de vară preferă să folosească excremente.

nutrienți

Pentru ce este turbă?

Grădinarul novice întreabă despre rolul îngrășământului de turbă pentru șantier. Avantajul utilizării sale este că o cantitate mare de acizi humici și aminoacizi este concentrată, contribuind la creșterea rapidă a plantelor.

Turba este folosită pentru pregătirea solului fertil, pentru plantarea răsadurilor, plantelor de interior.

Scopul principal al utilizării turbei în agricultură este creșterea fertilității solului.

îngrășământ pentru șantier

Avantajele folosirii unui mineral pe site:

 • îmbunătățirea structurii solului;
 • productivitate crescuta;
 • permeabilitate crescută la umiditate;
 • respirabilitate îmbunătățită

Cât de util este îngrășământul pentru un complot personal, rezidentul de vară va aprecia după aplicare. Dar ar trebui să studiați cu atenție compoziția solului, apoi să aplicați pansament.

fosile la fața locului

Proprietățile turbei

Există multe proprietăți datorită cărora este utilizat pe scară largă în agricultură, medicină, cosmetologie și multe alte industrii. Locuitorul de vară este interesat de răspunsul la întrebarea ce proprietăți are turba care sunt utile pentru un parcel personal sau cabana de vară:

 1. În combinație cu alte substanțe organice, poate hrăni și îmbogăți solul.
 2. Crește umiditatea solului și respirabil.
 3. Crește aciditatea solului.
 4. Elimina microflora patogenă din sol.
 5. Capabil să reducă nivelul de nitrați.
 6. Durează efectele pesticidelor.

agricultură

Proprietățile turbei diferă în funcție de ce tip aparține. Nu este necesar să adăugați un mineral la solurile fertile. În acest caz, proprietățile sale sunt neutre.

Compoziția turbei

Compoziția include reziduuri de plante care nu s-au descompus complet. Produse de descompunere și particule minerale. În condiții naturale, conține 86-95% apă. Compoziție botanică:

reziduuri de plante

 • reziduuri de lemn;
 • coaja si radacinile copacilor;
 • diverse reziduuri de plante;
 • hipnum și mușchi de sphagnum.

Compoziția chimică variază în funcție de tipul, compoziția botanică și gradul de degradare. Adică, procentul de micro- și macroelemente din compoziția sa depinde de ce tip de turbă este studiat și de care reziduurile de plante depind de acestea.

compoziție botanică

Aciditatea turbei

Depinde direct de cantitatea de calciu din compoziția sa. Datorită gradului ridicat de aciditate, calul nu este practic utilizat pentru plantare, este potrivit pentru mulcire. Deoarece pH-ul său este 3-5. Locuitorii de vară preferă să folosească turbă slabă, deoarece aciditatea sa este de 5-8. Toate particulele din compoziția sa sunt bine descompuse și sunt potrivite pentru hrănirea oricărei culturi.

În funcție de gradul de aciditate, se determină următoarea clasificare:

 1. Puternic acid, conținutul lor de cenușă este de 1,5-3%, conținut de var 0,15-0,6%, pH 2,5-4.
 2. Acid mediu, conținut de cenușă 3–6%, prezență de 1% în var, pH 3,5–4,5.
 3. Ușor acid, conținut de cenușă 5-12%, var mai mult de 1%, pH 4,5-5,5.
 4. Conținut neutru, ridicat de cenușă, pH neutru peste 7%.

gradul de descompunere

Merită să ne amintim că, atunci când vine vorba de compoziție, nu va funcționa să spunem fără echivoc despre toate tipurile. Prin urmare, sunt date caracteristici generale.

Rata de descompunere

Prezența humusului în ea depinde de cât de mult s-a descompus turba. Adică, cu cât gradul de descompunere este mai mare, cu atât procentul de particule fără structură este mai mare. Această caracteristică este de bază în descrierea calităților și proprietăților utile.

Acest indicator este determinat ca procent, „prin ochi” sau la microscop. În primul caz, se ia doar turbă proaspătă, care are propria umiditate naturală. Semne prin care se determină gradul de descompunere:

prezența humusului în ea

 • plastic;
 • numărul și siguranța fragmentelor de plante;
 • cantitatea și culoarea apei presate.

Descompunerea se împarte în 3 grupe:

 • 30% - foarte descompus. Se strecoară prin degete, fragmente mari, separate, de reziduuri vegetale rămân în mâini. După stoarcere, apa, care este foarte mică sau deloc, rămâne din plastic. Apa este maronie închisă.
 • 20% - mediu descompus. Este dificil să împingeți prin degete, o mulțime de rămășițe de plante rămân în mâini. Apa care este stoarsă are culoarea maro deschis sau maro. Turba stoarsă are un izvor slab.
 • Mai puțin de 20% - ușor descompus. Imposibil să împingeți printre degete. Reziduurile plantelor se disting ușor. Apa este ușor stoarsă, culoarea sa este gălbuie sau incoloră. Turba presată este primăvară și aspră la suprafață.

prin degete

Informații mai detaliate sunt furnizate prin metoda macroscopică, aceasta a fost propusă de P.D. Varlygin.

În teren, când nu este posibil să se efectueze teste de laborator, se folosește metoda frotiu. Dezavantajul metodei pentru determinarea gradului de descompunere este urmele greu de diferențiat ale solului slab descompus. Iar plusul este determinarea rapidă a rezultatelor.

teste de laborator

Tipuri de turbă

Conform cercetărilor Institutului pe partea europeană a Uniunii Sovietice, există 38 de specii. Dar toate aceste specii sunt combinate în 3 tipuri, care sunt subdivizate în funcție de proprietățile turbei și natura apelor care hrănesc mlaștinile.

 1. Depresionară.
 2. Cal.
 3. Tranziție.

subdivizat pe baza

Turba joasă

Este alimentat de apele subterane. PH-ul său este neutru sau ușor acid. În total, conține 70% de reziduuri organice, în plus, conține o cantitate mare de minerale.

Turba slabă este adesea folosită pentru a îmbunătăți compoziția solului unui sol care a fost folosit de mult timp fără nicio fertilizare.

neutru sau ușor acid

Turba de cal

Dintre toate tipurile, este cel mai infertil, de aceea este potrivit numai pentru mulcire sau pentru plante care au nevoie de aciditate ridicată a solului pentru creștere și dezvoltare.

Conține mușchi de sphagnum, pin, iarbă de bumbac și o anumită cantitate de umiditate. Și, de asemenea, complet lipsit de paraziți și semințe de buruieni. Aceste calități sunt deosebit de valoroase pentru locuitorii de vară care au sere.

cantitate de umiditate

Turba de tranziție

Formarea secundară între turba joasă și moara mare, adică stratul intermediar este de tranziție. Cu mai puține oligoelemente și aciditate scăzută a solului. Reziduurile vegetale care alcătuiesc această specie sunt aproape constante, diferă ușor, în funcție de tipul depozitelor de turbă.

turbă înaltă

Turba neutralizată

O subspecie de călărie. Este utilizat pentru prepararea substraturilor, pentru aceasta se iau materii prime cu un grad scăzut de descompunere. În acest caz, făina de calcar este utilizată pentru neutralizarea acidității.

Odată cu utilizarea sa, se face sol pentru seră sau sol pentru plante cultivate în ghivece. Pentru teren deschis, utilizat pentru plantarea copacilor și arbuștilor.

gradul de descompunere

Utilizarea turbei

Domeniile aplicării sale în agricultură sunt foarte largi. Folosește mineralul în paturi, în interior, în grădină și când crești flori.

Pentru grădina de legume

Turba pură nu este folosită pentru fertilizarea paturilor. Practic, este amestecat cu humus și alte substanțe organice. Și faceți-o umedă 50-60%. În caz contrar, acesta va fi deja mulching.

Compusul de turbă este frecvent în căsuțele de vară. În plus, rezidenții de vară numesc această metodă de aplicare cea mai eficientă.

fosile din grădină

Pentru seră

Capacitatea unui mineral de a absorbi umezeala și, în același timp, de a o păstra este indispensabilă atunci când amenajați o seră. Cu ajutorul acestor proprietăți, menține regimul optim de temperatură al solului din seră mult timp. Concomitent, mineralul este un antiseptic. Prin urmare, serele sunt umplute cu turbă cu 50-90%.

este un antiseptic

Pentru grădină

Pentru utilizare în grădină, este necesară pregătirea prealabilă a mineralului. Se recomandă să-l stai bine timp de 2 săptămâni. Dacă este posibil, treceți printr-o sită.

Când folosiți turbă în grădină, este necesară o udare constantă. Utilizarea corectă va oferi rădăcinilor plantelor nutrienți și oxigen necesari pentru creșterea activă a plantelor.

minerale

Pentru plante

Turba este folosită pentru multe tipuri de culturi. Este folosit ca îngrășământ primăvara sau toamna pentru săpat. Acest lucru ajută la îmbunătățirea compoziției solului și la creșterea nutrienților pe care planta îi ia pentru dezvoltarea și creșterea corespunzătoare.

săpând toamna

Pentru flori

Fanii de flori în creștere, grădină și interior, notează, de asemenea, efectul pozitiv al turbei asupra plantelor. Utilizarea mineralului ca îngrășământ ajută plantele să se recupereze mai repede după transplant.

Bujorii reacționează deosebit de bine. Cresc mai repede, înfloresc mai bine și au un miros foarte puternic. O folosesc ca mulch și top dressing. În cel de-al doilea caz, este necesar să îl combinați cu îngrășăminte minerale.

miros puternic

Aplicație de iarnă

Iarna, mineralul este folosit pentru compost. În timpul iernii, se încălzește și se transformă în cel mai hrănitor îngrășământ. Aplicarea sa în timpul iernii determină topirea timpurie a zăpezii. În consecință, solul începe să se încălzească mai devreme.

îngrășământ nutritiv

Fertilizarea culturilor individuale

Mineralul este utilizat pentru unele culturi în moduri diferite, este important să știți cum să fertilizați corect, pentru a nu dăuna nici plantei, nici solului.

Cartofi

Cultivarea cartofilor este un proces laborios. Un rezident de vară, pentru a obține o recoltă, face sol fertil în grădină, adăugând nisip și lut. Dar singure, aceste componente nu îndeplinesc funcția necesară, prin urmare, li se adaugă turbă. Această compoziție de sol este cea mai potrivită pentru cultură.

culturi selectate

căpșună

Aplicând îngrășăminte pe paturi de căpșuni, grădinarii notează maturizarea timpurie a fructelor de pădure, recolta devine mai bogată, gustul căpșunilor este mai bogat. Se introduce primăvara sau toamna, amestecând cu rumeguș și uscând bine. Adăugați-l pe culoarul de 30 kg pe 1 m2... Sau direct în fiecare gaură.

maturarea timpurie a fructelor de padure

roșii

Pentru această cultură, turba este folosită ca foaie și pansament de rădăcină o dată la 2 săptămâni. Sau contribuie cu 1 m2 4 kg, întinzându-se uniform pe pat.

Pentru cel mai bun efect, mineralul este adăugat la plantarea semințelor.

hrănirea rădăcinilor

castraveți

Datorită introducerii turbei în sol, se obține o recoltă bogată a recoltelor. Este important să respectați dozajul și calcarul corespunzător sau să reduceți aciditatea solului. Respectarea proporțiilor va ajuta la obținerea randamentului maxim posibil de la tufe de castraveți.

recolta de recoltă

Varză

Pentru această cultură, care este foarte arătos în ceea ce privește aciditatea, turba este folosită prin reducerea pH-ului. Atunci efectul aplicării sale se va observa aproape imediat.

picuroasă despre aciditate

Fertilizarea solului cu turbă

Pentru a crește fertilitatea solului, locuitorii de vară folosesc acest mineral. Dar mulți nici nu cred că dăunează. Prin urmare, înainte de a fertiliza solul, este necesar să se stabilească de ce are exact nevoie de sol.

Aducându-l în pământ fertil, nu trebuie să vă așteptați la îmbunătățiri, deoarece nu va fi rezultat. Dar dacă solul este puternic epuizat, atunci își crește fertilitatea.

Locuitorii de vară recomandă introducerea mineralului împreună cu alți aditivi organici, deoarece în forma sa pură este săracă în minerale.

Fertilizarea solului

Pregătirea turbei

Înainte de utilizare, este necesară pregătirea corectă a mineralului. Pentru a face acest lucru, trebuie să îndepliniți cerințe simple:

 1. Ventilați bine înainte de utilizare. Pentru a evapora substanțele toxice din compoziția sa.
 2. Conținutul de umiditate al materiilor prime utilizate nu este mai mic de 50%.
 3. Impactul asupra plantei nu este instantaneu, uneori se observă doar după 2-3 ani.
 4. Indiferent de anotimp, fertilizarea este întotdeauna adecvată.
 5. Cea mai bună utilizare este compostul.

resursă minerală

Când se depune

Nu există termeni specifici, este adus în orice moment, primăvara și toamna, pentru arat. În perioada de creștere a plantelor, culoarele și sub rădăcini.

toamna pentru arat

Dozare

Nu există reglementări privind utilizarea unui mineral. Ele notează doar momentul în care este necesar să se facă pentru câțiva ani la rând, aducând treptat solul la gradul de fertilitate dorit.

minerale

Mulcirea cu turbă

Acest proces necesită, de asemenea, respectarea regulilor, acest lucru duce la un rezultat pozitiv din munca depusă. Mulch în timpul sezonului de creștere sau înainte de iarnă. Vara, turba este folosită pentru aceasta, care se aplică într-un strat de la 1 la 2 cm. În primăvară, protejând plantațiile, până la 5 cm, iarna stratul nu este limitat.

mulcirea turbei

Pansarea de sus a solului

Turba amestecată cu orice aditiv organic este folosită pentru a îmbogăți stratul fertil al pământului. Din moment ce el singur nu asigură îmbogățirea corespunzătoare cu minerale. Mineralul, în forma sa pură, este utilizat doar pentru mulcire.

Folosesc turbă cu mare moale pentru mulci, câmpie joasă și tranzițională, pentru îmbogățirea solului.

amestecat cu oricare

Organizarea compostului de turbă

Fertilizarea pură oferă solului puțini nutrienți. Prin urmare, locuitorii de vară recomandă compostarea. Pentru prepararea acestuia, este nevoie de frunze, deșeuri alimentare, buruieni tăiate și alte resturi vegetale. Compostul durează 1-1,5 ani pentru a se pregăti. Gradul de pregătire este determinat vizual. Întreaga masă trebuie să fie omogenă și liberă.

compost de turbă

Căile

Există 2 modalități de organizare a compostului, care dintre ele este preferat chiar de rezidentul de vară.

Compostare focală

Un strat de turbă 50-60 cm este întins pe locul ales, apoi, într-un strat continuu, sau în grămezi, gunoiul este întins 70-80 cm. Mai mult decât atât, lățimea este făcută, mai mică decât turba cu 1-1,5 m, apoi acoperită cu un strat de turbă, 50-60 cm deasupra. din toate părțile. Această metodă este de preferat iarna.

rezidentul de vară alege

Layered

Turba este răspândită pe o lățime de 4-5 m, lungimea site-ului este posibilă, grosimea stratului este de 50 cm, apoi este așezat un strat de gunoi de grajd, apoi turba din nou, și deci de mai multe ori, înălțimea grămezii de compost finite este de 2 m. Ultimul strat este în mod necesar turba.

Îngrășământ pe bază de turbă

Producătorii de îngrășăminte creează nutriția plantelor. Acestea le fac pentru cei care nu pot face o grămadă de compost pe cont propriu. Realizate sub formă de granule, care se adaugă direct în puțuri. Și un îngrășământ lichid care este mult mai bine absorbit. Este udat cu plante și utilizat ca stimulent de creștere pentru semințe.

răspândit pe toată lățimea

Turba se oxidează

Nutriția economică a plantelor, care este mult mai ieftină decât omologii importați. Ajută plantele să acumuleze nutrienți, îmbunătățește structura solului și împiedică toxinele să intre în plantă.

Conține aminoacizi, monosacharide, proteine, acizi humici, minerale și acizi sulfici. Când folosiți, asigurați-vă că vă diluați cu apă.

acizi sulfici

Extract de turbă

Pentru fabricare se folosește un tip de câmpie joasă, un extract se obține folosind prelucrare electrohidraulică. Îngrășământul este foarte convenabil de utilizat. Conține multe substanțe benefice. Recomandat pentru zonele în care nu este necesară fertilizarea solului.

prelucrare electrohidraulică

Alternativă la îngrășămintele de turbă

Dacă nu este posibilă achiziționarea unui mineral, acesta este înlocuit cu organice cu o compoziție similară de nutrienți. Acestea includ:

 • gunoi;
 • humus;
 • humus;
 • excremente de păsări;
 • nămol;
 • fecale;
 • rumeguș, scoarță;
 • Siderate;
 • gropi de compost.

Alegerea unei alternative pentru un legumicultor.

alternative în spatele unui legumicultor

Gunoi

Cel mai bun înlocuitor pentru turbă. Compoziția sa este bogată în minerale de care plantele au nevoie pentru creștere și dezvoltare. Toate sunt într-o formă ușor digerabilă.

Singurul aspect negativ pentru site este că gunoiul nu poate fi folosit.

necesare plantelor

Humus

Bogat în nutrienți care cresc fertilitatea generală a solului. Se introduce înainte de a săpa sau direct în fântâni.

fertilitatea solului

Humus

Sunt utilizate ca o alternativă la turbă, în majoritatea cazurilor, deoarece este bogat în nutrienți care îmbogățesc solul.

îmbogățește solul

Excremente de pasari

Este recomandat să folosiți porumbei, pui, gâscă și excremente de rață sunt mai puțin potrivite. Introdus în toamnă nediluat. În timpul sezonului, sunt folosite ca pansamente lichide.

litiera potrivită

Il

Nămolul, bogat în humus, potasiu și azot, este utilizat în zone pentru creșterea fertilității solului.

 potasiu și azot

fecale

Nu sunt utilizate în forma lor pură, este necesară pregătirea specială a îngrășămintelor cu utilizarea lor. Sunt făcute pe baza unui grămadă de compost.

antrenament special

Rumegus, scoarță

Îngrășământ organic ieftin și accesibil, care devine un substitut excelent pentru un mineral. Introduceți pe parcelele doar putrezite. Amestecat cu alte pansamente și stratificat cu pământul.

Compostul este preparat din coaja, amestecat cu pansamente minerale și umezit. Îngrășământul va fi gata în 6 luni.

împletit cu pământ

Siderata

Din toamnă, site-ul este semănat cu culturi perene sau anuale, și arat în primăvară. Substanțele utile trec în sol, îmbogățind solul.

culturi anuale

Gropi de compost

Îngrășământ organic inofensiv care crește semnificativ fertilitatea solului. Dezavantajul hrănirii este că este preparat de la 1 la 2 ani. Nu uitați însă că, în această formă, mineralele sunt mai bine absorbite de plante.

Turba ca îngrășământ este indispensabilă pe site. Dar nu o introduceți gânditor, totul este bun cu moderație.

bun cu moderatie

opinii
 1. Marina
  7.07.2018 06:48

  Turba este un îngrășământ bun, potrivit pentru aproape toate culturile, crește randamentele, dar eu cumpăr BioGrow, face o treabă excelentă - nu numai că dă o creștere rapidă plantelor, dar le și protejează bine de boli, randamentul este mult crescut.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac