Pro și contra de cultivare a cartofilor conform metodei Mittlider, cum să plantezi corect

Plantarea cartofilor conform Mittlider este considerată una dintre cele mai populare metode. În ciuda acestui fapt, în fiecare regiune, grădinarii inventează noi opțiuni. În timp, ei revin la utilizarea tehnicilor dovedite. Plantarea culturilor de rădăcini în conformitate cu Meatlider pe patul de grădină facilitează procesul de cultivare a unei culturi de legume.

Esența generală a plantării și creșterii în conformitate cu Mittlider

Metoda se caracterizează prin crearea de paturi înguste. Ele ocupă puțin spațiu și totuși obțin cu 20% mai mult decât o plantare normală de cartofi. Condițiile meteorologice favorabile vor ajuta la creșterea numărului de tuberculi. Lumina și fertilizarea sunt, de asemenea, factori importanți.

cultivarea cartofilor

Avantajele metodei

Metoda Mittlider are câteva avantaje semnificative:

 1. Cultivarea cartofilor este posibilă pe orice tip de sol.
 2. Economisirea zonei de plantare și, în același timp, creșterea randamentelor.
 3. Atunci când alegeți această metodă, slăbirea solului și uciderea nu se efectuează.

Datorită culoarilor largi, cu paturi înguste, planta are o nutriție bună, multă căldură și lumina soarelui. Astfel de condiții au un efect pozitiv asupra dezvoltării culturii. La rândul său, rădăcinile cresc mari și gustoase. Un alt avantaj al tehnologiei este că poate fi utilizat în regiuni cu orice climat.

beneficii semnificative

Dezavantajele metodei

Plantarea cartofilor folosind această tehnologie nu este potrivită pentru utilizarea în zonele situate pe versanții nordici. Locurile joase, mlăștinoase și turbate nu sunt potrivite. Toate acestea pot contribui la apariția apei stagnante. Paturile cu astfel de condiții afectează negativ dezvoltarea cartofilor.

Metoda Mittlider necesită multă îngrășământ. Substanțele costă foarte mulți bani, așa că o persoană ar trebui să știe acest lucru înainte de a începe o aterizare. Nu toți grădinarii au o parcelă pe partea însorită. Dacă o umbră cade pe sol, randamentul se reduce automat de 4 ori. Cartofii înșiși sunt saturați de nitrați.

aplicații de site

Avantajele paturilor înguste

Paturile înguste sunt o soluție excelentă pentru grădinari cu un teren mic. Ele alternează cu culoarele largi. Aceasta oferă buclelor un iluminat bun. Datorită acestui fapt, crește activ și aduce o recoltă mare. De asemenea, un pat îngust facilitează aplicarea îngrășămintelor.

Creste înguste pe terenuri inegale și terenuri sărace

Pământul neuniform nu este potrivit pentru cultivarea cartofilor folosind metoda Mittleider. În primul rând, fac grijă de tufișurile din grădină inconveniente. Dacă o persoană ignoră această regulă și face multe greșeli, nivelul randamentului scade. Solul rău nu este o problemă, deoarece metoda implică utilizarea de îngrășăminte pentru nutriția corectă a tuberculilor de cartofi.

paturi înguste

Metoda Mittlider și agricultura ecologică

Oamenii care folosesc acest sistem de cultivare a cartofilor revin deseori la agricultura ecologică. Una dintre principalele caracteristici ale Mittlider este udarea frecventă. De regulă, problemele încep în acest stadiu. Unii grădinari sunt limitați în această privință.

Înainte de a cultiva cartofi conform Mittlider, trebuie să vă pregătiți pe deplin și să fiți convins de puterea proprie.

Sistemul Mittlider face posibilă recolta instantaneu. Acest lucru nu ia în considerare caracterul adecvat al site-ului. Dacă metoda este abandonată, randamentul se reduce semnificativ, iar patul de grădină devine salin. Trebuie să aveți o sursă de apă fiabilă în apropiere. Agricultura ecologică implică respect pentru sol și este proiectată de câțiva ani, metoda Mittlider nu.

fermă organică

Metoda Mittlider și hilling

Avantajul sistemului este că nu este necesară efectuarea procedurii de hilling. Este foarte convenabil. În schimb, cartofii au nevoie de multă îngrășământ. Pe lângă hilling, nu este nevoie de dezlegare.

procedura de hilling

Cum să plantezi?

Înainte de plantarea tuberculilor de cartofi, trebuie să fiți atenți la multe puncte. Nu numai culturile de rădăcini au nevoie de pregătire, ci și creste. Dacă este necesar, grădinarul plantează tuberculi pentru a obține răsaduri. În plus, se formează un teren pe care se va efectua aterizarea.

multe momente

Pregătirea paturilor

Înainte de a pregăti paturile, trebuie să alegeți un teren adecvat pentru cartofi. Ar trebui să fie săpat pentru a fi egal. Apoi îndepărtați rădăcinile din plante și buruieni vechi. Marcați și formați paturi dreptunghiulare înguste. Ar trebui să fie localizate de la nord la sud. Introduceți îngrășăminte în sol. Trageți fiecare pat de pe părți, formând laturi cu o înălțime de cel puțin 10 cm. Datorită acestei abordări, umiditatea din pământ rămâne mult mai mult.

alegeți potrivit

Pregătirea cartofilor

Rădăcinile mari sunt alese pentru plantare, deoarece cele mici nu sunt potrivite în această privință. Legumele selectate trebuie să fie perfect sănătoase. Plantarea cartofilor este posibilă în paturile de grădină sau în cutii. În cel de-al doilea caz, va trebui să le transplantați.

O persoană poate pre-planta cartofii în cutii. Transplantarea lăstarilor tineri la începutul sezonului de creștere stimulează creșterea lor și promovează dezvoltarea deplină. Tipul de plantare face posibilă săparea rădăcinilor din sol înainte de recolta principală.

Pregătirea cartofilor

Pregătirea tuberculilor înainte de plantare în paturi

Înainte de plantare, tuberculii suferă o pregătire mică, dar obligatorie:

 1. Acestea sunt plasate în apă, a căror temperatură variază de la +50 la +60 ° C. Se lasă în acest formular 20-25 de minute.
 2. Apoi se scoate din apă și se pune într-o soluție de sulfat de cupru sau permanganat de potasiu timp de 7-10 minute.
 3. Tuberculii sunt neteziți într-un strat în cutii superficiale și scoși în stradă la soare.

În această formă, cartofii pot rămâne de la câteva zile la o săptămână sau mai mult. Tot timpul trebuie pulverizat cu o soluție preparată amestecând superfosfat cu apă. Imediat ce ochii apar pe tuberculi, aceștia sunt tăiați în bucăți. Fiecare dintre ei trebuie să aibă un ochi încolțit.

tuberculi înainte de plantare

Pregătirea răsadului

Partea inferioară a cutiilor este presărată cu rumeguș, astfel încât stratul să nu fie mai mic de 3-4 cm. De sus sunt udate cu o soluție de sulfat de cupru (0,2% este suficient). Recipientul este umplut cu legume de la capăt. Presărați din nou deasupra cu rumeguș, menținând o grosime a stratului de 1,5 până la 2 cm.

Cutiile cu cartofi sunt transferate într-o cameră cu o temperatură de + 13-15 ° C. După 8-9 zile, rădăcinile vor fi acoperite cu lăstari groși, dar scurti. Vor apărea și rădăcini mici. Înainte de plantare, aproximativ 2 - 52 ore, tuberculii se udă cu îngrășământ complex. Tuberculii de cartofi nu se păstrează prea mult timp în lăzi. Dacă rădăcinile cresc foarte mult, ele pot fi deteriorate atunci când sunt transplantate în paturi.

Pregătirea răsadului

Schema de aterizare

Schema de plantare a cartofilor în paturile Mittlider este foarte simplă. În acest caz, trebuie să fii atent și să urmezi cu strictețe toate instrucțiunile. În primul rând, familiarizați-vă cu fiecare etapă și abia apoi continuați la implementarea acesteia. Ușurința de îngrijire și cantitatea de recoltă depind de acest lucru.

urmați toate indicațiile

Defalcarea site-ului

Înainte de a planta legume, este important să alegeți un site și să pregătiți în mod corespunzător paturile. Urmarea instrucțiunilor simple vă va ajuta să eliminați eventualele greșeli din partea grădinarului și să efectuați toate lucrările cu înaltă calitate. Lista etapelor:

 1. Alegeți o locație cu lumina directă a soarelui.
 2. Apoi, urmați toate recomandările pentru formarea paturilor de cartofi, care au fost descrise mai sus.
 3. Distanța dintre ele trebuie să fie de cel puțin 70 cm și nu mai mult de 1 m. Lungimea patului în sine este de 9 m, iar lățimea de 45-50 cm.

pregătirea paturilor

Această schemă nu a fost aleasă din întâmplare. Datorită aspectului, fiecare tufiș primește suficientă lumină pe tot parcursul zilei.

Dacă terenul are o pantă și nu poate fi nivelat, paturile sunt dispuse sub formă de trepte. În timpul formării unui astfel de pat, găurile pentru cartofi sunt săpate într-un model de tablă de checker. Distanța dintre ele este de numai 30 cm. Adâncimea recomandată este de la 7 la 12 cm.

selectat nu întâmplător

Plantarea tuberculilor sub paie

Mulți grădinari consideră că este important să plantezi cartofi sub paie. Protejează nu numai culturile de rădăcini, ci și solul de condițiile meteorologice nefavorabile. Datorită stratului, pământul păstrează bine umiditatea și căldura. Buruienile din paturi cresc de câteva ori mai lent sau dispar complet.

Arbustul în sine crește fără întârziere și se dezvoltă bine în același timp. Paiele are nu numai o funcție de protecție pentru cartofi, dar și satura solul cu materie organică utilă. Trebuie să așezați paiul într-un strat gros, fără să-l economisiți. Pentru prima dată, doar 9 cm vor fi suficiente.În timp, paiul se așează și grosimea scade, astfel încât o cantitate suplimentară este plasată deasupra.

cartofi sub paie

Aterizare în pământ

Puteți trece la stadiul de plantare pe paturi după toate lucrările pregătitoare. Înainte de a pune cartofii în gaură, acesta este umplut cu îngrășământ. Este suficient să turnați 1 lingură în gaură. l vermicompost. După aceea, puteți pune cultura rădăcinii deasupra.

Asigurarea că ochii sunt îndreptați în sus este o condiție prealabilă. Când umpleți gaura cu sol, aveți grijă să nu deteriorați ochii sau să le rupeți complet. În niciun caz nu trebuie să săpați pământul între paturile de cartofi. Schema poate fi folosită mai mulți ani, așa că anul viitor locul nu este schimbat la aterizare.

nu poate fi dezgropat

Ce soiuri de cartofi sunt potrivite?

Orice tip de legume este potrivit pentru cultivarea tuberculilor de cartofi folosind metoda Mittlider. Acest lucru nu ia în considerare perioada de maturare. În funcție de rezultatul dorit, alegeți devreme, mijlocul sezonului sau târziu. Grădinarii care au încercat metoda cel puțin o dată spun că este de preferat să planteze soiuri de cartofi cu zonă. Indiferent de soiul ales, se folosește același îngrășământ.

a încercat metoda

mulcirea

Procedura ajută la protejarea tufișurilor tinere și promovează dezvoltarea lor deplină. S-a observat că mulcirea ajută cultura să crească mai repede.Pentru procedură, utilizați humus, coaja tocată, compost, stuf și iarbă tocată fin. Compoziția preparată are un efect benefic asupra pământului, crescând conținutul de materie organică din acesta. Stratul trebuie să acopere cartofii cu 5 până la 10 cm.

Mulch-ul se subțiază în timp, ca urmare a precipitațiilor și a udării regulate. În acest caz, procedura de mulching este repetată.

dezvoltare deplină

îngrăşăminte

Sistemul Mittlider recomandă 2 amestecuri dovedite de hrănire:

 • compoziția nr. 1;
 • compoziția nr. 2

În primul caz, îngrășământul este preparat amestecând 40 g acid boric cu 5 kg de făină de dolomită. În medie, 1 mp. m din parcela, nu se consumă mai mult de 100 g amestec. Pentru a prepara o altă compoziție, luați 1,5 kg de azotat de amoniu, 0,5 kg de sulfat de magneziu, 5 g de acid molibdic, 0,5 kg de amofos. La aceste componente se adaugă 5 g de acid boric și 1 kg de sulfat de potasiu. Pentru 1 mp m se consumă doar 50 g de substanță.

amestecuri pentru hrănire

În timpul primei hrăniri a tuberculilor de cartofi, se folosesc simultan două îngrășăminte. Când săpați solul, împrăștiați amestecul preparat conform primei rețete. Se presară cu îngrășământ nr. 2. A doua fertilizare se realizează atunci când germenii ating o înălțime de 15 cm. A treia procedură de fertilizare cade în timpul formării mugurilor de flori pe tufișuri mari. Pentru a nu arde rădăcinile cartofului, îngrășământul trebuie împrăștiat în centrul patului de grădină.

rădăcini de cartofi

Udarea

Cartofii cu miting se tem foarte mult de solul uscat. Pentru ca tufișurile să nu aibă nevoie de mâncare, trebuie să le udi în fiecare zi. În acest scop, utilizați un furtun sau irigați prin picurare. Când folosiți furtunul, fluxul de apă este direcționat sub rădăcini. Udarea în paturi se realizează pe tot parcursul dezvoltării tufișurilor de cartofi și se oprește după ce florile s-au estompat.

folosind furtunul

Îngrijirea tuberculilor

După plantarea cartofilor, leguma are nevoie de o îngrijire atentă, care include hrănirea regulată, udarea constantă și eliminarea buruienilor. Este important să vă asigurați că solul nu se usucă sub tufișurile de cartofi. Fiecare plantă trebuie să primească aceeași cantitate de apă și îngrășământ în grădină. Top dressing-ul trebuie făcut înainte de germinare. Apoi se efectuează încă un al treilea și al treilea, în timp ce tufișurile din paturi nu au nevoie nici de hilling.

Îngrijirea tuberculilor

Cum se recoltează?

Culturile de rădăcini trebuie săpate în timp util, fără a le lăsa în sol mult timp. Nu le puteți recolta înainte de timp, deoarece există riscul de a colecta rădăcini verzi. Datele târzii aduc întotdeauna cartofi putrezi sau uscați. Blaturile uscate din grădină sunt un indicator care vorbește despre maturitatea legumelor. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna cazul.

Recoltat din paturi la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Acesta este intervalul de timp optim prin care grădinarii sunt ghidați. Pentru a vă asigura, în sfârșit, de maturitatea culturilor de rădăcini, săpați mai mulți tuberculi. Dimensiunile mari ale cartofului și șoriciul dens indică faptul că este timpul să începeți recoltarea.

a recolta

Recoltarea cartofilor efectuat cu o lopată sau un tractor cu mersul în jos. A doua opțiune este potrivită pentru persoanele cu un teren mare. După recoltarea legumelor, blaturile rămân în paturi. Acestea trebuie scoase din paturi și arse pentru a nu dăuna culturii pentru anul următor. Ramurile de cartofi pot conține ciuperci sau alți dăunători care provoacă dezvoltarea diferitelor boli.

Este mai bine să săpați rădăcinile pe vreme uscată și însorită. Acest lucru este necesar pentru ca tuberculii să se usuce la soare și să se aerisească. Adunate din grădină în cutii sau alte containere convenabile, curățate de reziduurile de pământ. Condițiile potrivite pentru depozitarea cartofilor sunt temperaturile cuprinse între +4 și +5 ° C.

lopeți sau tractor de mers pe jos

Greșeli de vârf în această metodă

Regulile simple sunt ușor de respectat, dar departe de acesta. Există persoane care fac greșeli minore în grija lor.La prima vedere, acestea pot părea inofensive. În cel mai bun caz, randamentul scade, iar în cel mai rău caz, cartofii dispar complet.

Udarea cartofilor

Unii grădinari aplică îngrășământ în paturi, dar randamentul nu crește. Acest lucru se datorează udării. Dacă tuberculii sunt udate de cel mult 2 ori pe săptămână, substanțele din formulări nu au timp să se dizolve. Există o acumulare de îngrășăminte, ceea ce duce curând la o concentrație mare de substanțe, după care tufișurile de cartofi sunt arse.

pe aici

Mittlider recomandă stocarea cu multă apă. Dacă nu există posibilitatea udă cartofii zilnic, ca ultimă soluție, se face în fiecare altă zi. Pământul trebuie să rămână mereu umed. Nivelul de udare depinde de precipitații. Atunci când o cantitate mare de umiditate scade, ei refuză să apeze o perioadă.

În niciun caz nu trebuie să slăbiți paturile de cartofi. Mittlider plantează locuri rădăcinile aproape de pământ. Dacă este slăbit, sistemul rădăcină poate fi deteriorat, ceea ce afectează și randamentul. Mulți oameni uită de acest lucru și fac o mare greșeală.

Udarea cartofilor

Selectarea compoziției pentru hrănire

Faina de dolomit nu trebuie adăugată în solul alcalin. Astfel, nu poți face rău decât ea, din moment ce tufișurile mor din cauza asta. Când se prepară un amestec conform rețetei nr. 1, se folosește gips în locul acestei componente. Cu pământ acid în paturile de cartofi, este permisă utilizarea în condiții de îngrășământ de cretă, făină de dolomită sau calcar zdrobit.

compoziția pentru hrănire

Amestecarea slabă a îngrășămintelor

Este important să distribuiți îngrășământul uniform pe întreaga suprafață de teren. Grădinarii neexperimentați împrăștie amestecul pe pământ și pur și simplu îl întoarce în timp ce sapă. Prin această abordare, substanțele nu se pot amesteca uniform cu solul. Îngrășămintele se vor acumula în anumite locuri și acest lucru afectează randamentul cartofului.

amestecarea îngrășămintelor

Aliniere slabă la pat

Panta patului se reflectă negativ nu numai asupra creșterii tufișurilor, ci și a viitoarei recolte. Pe de o parte, pământul se va usca constant, iar la celălalt capăt al paturilor se observă stagnarea umidității. În acest caz, fertilizarea uniformă va fi perturbată. Substanțele utile se acumulează într-o anumită zonă, ceea ce este foarte rău.

Pentru a nivela solul, utilizați un nivel de clădire și un bar. Cu o pantă puternică, patul este împărțit în mai multe secțiuni și numai după aceea este determinat unghiul de înclinare. Acest lucru vă permite să faceți zona sub cartofi uniform.

alinierea creastă

Utilizarea de elemente suplimentare în îngrășăminte complexe

La pregătirea pansamentului, se fac și greșeli. Mulți grădinari cumpără medicamentul Mag-Bor pentru a adăuga sulfat de magneziu în amestec. În același timp, borul este prezent și în pulbere. Dacă anterior a fost adăugat bor, poate exista un exces de bor în sol. Aceste puncte trebuie luate în considerare în avans înainte de gătit. îngrășământ pentru cartofi.

Cu prepararea unui amestec pentru pansament conform rețetei nr. 2, nu trebuie să cumpărați îngrășăminte minerale complexe. Acestea conțin nu numai elemente de bază, dar și fier și alte oligoelemente. Este mai bine să cumpărați fiecare substanță separat. Și dacă acest lucru nu este posibil, studiați cu atenție compoziția amestecului și nu ignorați prezența niciunei componente.

îngrășăminte complexe

Modificări în versiunea pentru Rusia

Pe baza metodei Mittlider, altele scheme de plantare a cartofilor... Versiunea rusă, în locul îngrășămintelor recomandate, implică utilizarea unei tincturi de verdeață tocată și apă. Îngrășămintele selectate corespunzător ajută la dezvoltarea tufișurilor. Autopurificarea apare din cauza fotosintezei.

Această opțiune fertilizată este potrivită pentru zonele cu paturi umbrite. Tinctura de plante este o soluție excelentă pentru paturile cu udare moderată. Condiții proaste pentru cartofi pot duce la acumularea de nitrați în tuberculi.În acest caz, un îngrășământ pe bază de verzi va ajuta.

Modificări variante

Eficiența metodei

Grădinarii care folosesc metoda Mittlider susțin că randamentele de cartofi au crescut cu 20-25%. Tuberculii au multe culturi de rădăcini mari. În același timp, se remarcă forma corectă și absența cartofilor curbați. Șorcul dens acoperă pulpa suculentă și fermă.

S-a observat o regularitate, dacă o persoană a încercat tehnica Mittlider, nu vrea să se întoarcă la cultivarea legumelor în mod tradițional.

Mittlider se remarcă pentru tehnica originală de formare a paturilor, pregătirea găurilor și cartofilor. Grădinarii care decid să încerce metoda pentru prima dată vor trebui să încerce mai întâi. Dacă se face corect, creșterea în fiecare an va fi ușoară și nu vor fi dificultăți. Vestea bună este că nu este necesar să alegeți soiuri speciale de cartofi. Potrivit Mittlider, este la fel de eficient să plantăm cele timpurii, mijlocii și târzii.

Eficiența metodei

opinii
 1. Michael
  5.05.2019 17:09

  Salvarea zonei de plantare este discutabilă. Da, culturile de rădăcini sunt plantate mai aproape unul de celălalt, acest lucru este de obicei. Însă există goluri uriașe între paturi. În Voronezh, astfel de cartofi vor arde pur și simplu. Aici trebuie să plantați astfel încât vârfurile să se suprapună între ele, iar razele soarelui să nu cadă pe creastă, să nu se usuce solul.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac