Simptome și diagnostic de dispepsie la viței, regimuri de tratament și prevenire

Dispepsia de vițel este o patologie gravă caracterizată prin tulburări digestive, probleme metabolice și intoxicații generale. Această afecțiune este un real pericol, deoarece poate provoca apariția deshidratării. Drept urmare, viței pot muri. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie să vă implicați în prevenirea bolilor.

Ce este această boală?

Dispepsia este înțeleasă ca o patologie care apare în primele 10 zile din viața viței. Se caracterizează printr-o tulburare intestinală pronunțată. Boala în sine nu este periculoasă. Cu toate acestea, un procent ridicat de decese se datorează deshidratării severe și pierderii elementelor benefice.

Cu alte cuvinte, dispepsia este reacția toxică a viței nou-născuți la colostrul matern. Aspectul său se datorează lipsei de substanțe importante în timpul sarcinii. Dezvoltarea insuficientă a organelor digestive la vițe este considerată un alt factor.

Primul semn al bolii apare deja în primele 2 ore după ce vițelul primește prima porție de colostru. Aceasta duce la o tulburare metabolică puternică, deshidratare și retard de creștere și dezvoltare. În același timp, vițeii nu pot asimila laptele matern. Dacă nu ajutați la timp, majoritatea animalelor vor muri.

Cauzele apariției

Motivul principal al dezvoltării dispepsiei este considerat a fi o încălcare a recomandărilor pentru creșterea și reproducerea animalelor. Aceasta poate fi o alimentație necorespunzătoare sau nerespectarea condițiilor de microclimat. Un alt factor care determină dezvoltarea bolii este dezvoltarea insuficientă a sistemului digestiv. Ca urmare, pH-ul intestinal este perturbat, sunt produse elemente toxice și microflora putrefactivă.

dispepsia gambei

Principalele cauze ale problemelor includ următoarele:

 • alimentația necorespunzătoare a vacilor;
 • lipsa mersului;
 • lansare târzie;
 • supraalimentarea viței;
 • colostru rece sau acru;
 • încălcarea normelor sanitare și igienice.

Formele și simptomele bolii

Dispepsia poate fi de 2 forme - simplă și toxică. În primul caz, vițelul arată letargic și slab, își pierde parțial pofta de mâncare și pare deprimat. Animalul nu stă după naștere. Se află permanent cu gâtul întins și se agită. În jurul zilei 2, apare diaree galbenă. În această etapă, tratamentul are întotdeauna un prognostic favorabil și ajută la eliminarea completă a bolii.

Dispepsia toxică apare brusc în primele zile ale vieții nou-născuților. În același timp, vițeii își pierd pofta de mâncare, temperatura lor scade, pielea devine rece.Diareea conține adesea impurități mucoase. Dacă nu se iau măsuri la timp, animalul moare din cauza intoxicației și deshidratării.

Principalul simptom al bolii este slăbiciunea generală și aspectul depresiv. Vițelul are și diaree. Astfel de semne apar chiar în prima etapă a bolii. Bebelușii bolnavi stau adesea de partea lor și privesc stomacul. Ele pot renunta la o parte sau la toata colostrul. În situații mai dificile, vițelii se vor plânge sau vor geme. Adesea au o scădere a temperaturii corpului, se observă o creștere a pulsului și a respirației.

În cazurile dificile de patologie apare o deshidratare severă. În acest caz, vițeii se confruntă cu o slăbiciune severă, ochi care scufundă, mucoase uscate. Haina lor devine dezbrăcată. Adesea există un tremor în corp, pierderea sensibilității, pielea uscată. Înainte de moarte, pielea devine palidă sau albastră. Se observă, de asemenea, o creștere a ritmului cardiac. Moartea unui animal apare de obicei în 2-5 zile.

Diagnosticarea problemei

Pentru a face un diagnostic precis, trebuie să evaluați dinamica bunăstării animalului pe parcursul mai multor zile. Cu dispepsie obișnuită, vițeii prezintă o slăbiciune și scade activitatea motorie. Fecalele capătă o nuanță galbenă și un miros neplăcut. Există, de asemenea, un risc de mișcări intestinale involuntare. Dacă apăsați pe burtă, vițelul va deveni nervos.

dispepsia gambei

Apariția unor astfel de semne este baza pentru a contacta un medic veterinar. Medicul va face un diagnostic bazat pe tabloul clinic și testul de sânge. Acest test va ajuta la identificarea anomaliilor din compoziția electrolitului și scăderea nivelului de potasiu. De asemenea, odată cu dispepsia, numărul leucocitelor și ESR scad.

Opinia expertului
Zarechny Maxim Valerievich
Agronom cu 12 ani de experiență. Cel mai bun expert în cabană.
Analiza nutrițională a animalelor și examenul virologic sunt considerate factori suplimentari în diagnostic. Vă permite să excludeți bolile infecțioase și să selectați un curs eficient de terapie.

Regim de tratament pentru dispepsie de vițel

Pentru a face față unei forme simple a bolii, se recomandă respectarea acestor reguli:

 • aruncați următoarele 2 porții de colostru;
 • se administrează soluție salină caldă la o concentrație de 1%.

După 12 ore, starea copilului trebuie restabilită. Când se oprește diareea, frecvența de hrănire este dublată. În acest caz, dimensiunea porțiunii trebuie redusă de 2 ori. În timpul săptămânii, mâncarea trebuie returnată la standard. În același timp, se recomandă să oferiți vițelului 500 ml de soluție salină înainte de fiecare masă. Ar trebui să fie la temperatura camerei. Este important să rețineți că zahărul nu trebuie utilizat în locul glucozei, deoarece acest lucru va agrava starea viței.

Simptome și diagnostic de dispepsie la viței, regimuri de tratament și prevenire

Cu o formă toxică a bolii, merită să faceți următoarele:

 • arunca colostrul;
 • în prima zi, dați soluție salină pentru a normaliza funcțiile digestive și pentru a restabili echilibrul de apă;
 • în ziua 2, reduceți rata zilnică la jumătate și dați mâncare în porții egale de 4 ori pe zi;
 • utilizați un curs de antibiotice pentru a suprima microflora putrefactivă;
 • să folosească sulfonamide pentru combaterea bacteriilor.

Corecția nutrițională

Când apare dispepsie simplă sau toxică, nu este recomandat să alimentați vițelul cu colostru. Trebuie înlocuit cu soluție salină. Este o soluție de 1% clorură de sodiu. Temperatura lichidului trebuie să fie de 38 de grade.

Se recomandă păstrarea vițelului pe jumătate din colostru pentru următoarele 3-4 zile. Cealaltă jumătate trebuie înlocuită cu soluție salină. De asemenea, este permisă administrarea de decocturi de plante medicinale sau de orez. În termen de o lună după boală, trebuie să continuați să dați soluție salină și să restabiliți cu ușurință rata laptelui. Se recomandă administrarea tuturor lichidelor prin tetină.Acest lucru va ajuta la prevenirea pătrunderii excesului de lapte în organism și va preveni reapariția bolii.

nutriția viței

Blocarea Novocainei

Această procedură ajută să facă față sindromului durerii intense. În acest caz, medicamentul este recomandat să fie administrat la bovine din zona afectată. Alegerea unui remediu sau o combinație a acestuia depinde de durata necesară a efectului și de gradul de intensitate a durerii. Pentru a reduce disconfortul tractului digestiv, se recomandă utilizarea a 1 mililitru de soluție de novocaină cu o concentrație de 0,5% la 1 kilogram de greutate corporală. Injectarea trebuie efectuată în prima gaură de foame. Mai mult decât atât, acul este recomandat să fie introdus cu 20-30 de milimetri.

Tratament compensatoriu

În medicina veterinară, tratamentul se numește compensator, în care funcțiile organului afectat sunt înlocuite cu un altul. Odată cu dezvoltarea dispepsiei, este necesară o compensare pentru munca intestinelor. Pentru aceasta, animalului i se oferă o soluție de suc gastric cu o concentrație de 50%. Este recomandat să faceți acest lucru cu 20 de minute înainte de masă. Utilizarea acestui instrument ajută la obținerea următoarelor rezultate:

 • compensează lipsa enzimelor;
 • stimulează funcția pancreasului și activează sinteza sucului gastric;
 • reglați echilibrul acido-bazic;
 • restabilirea microflorei intestinale;
 • dezinfectați organele digestive;
 • facilitează digestibilitatea laptelui.

O soluție de electroliți este necesară pentru a reface echilibrul de apă și electroliți. Pentru a face acest lucru, puteți cumpăra medicamente gata - de exemplu, „Regidron”. Puteți face soluția și dumneavoastră.

Terapie specifică

Dacă situația este complicată de infecție sau contaminare bacteriană, vițelul trebuie tratat cu antibiotice, sulfonamide și nitrofurani. Agenții antibacterieni pot fi prescriși doar de către un medic. Cel mai adesea, Tetraciclină este folosită pentru dispepsie. Ajută la combaterea celor mai multe infecții. Cursul tratamentului durează 4 zile. În acest caz, agentul trebuie luat de 3-4 ori pe zi.

Sulfonamidele au efect antibacterian. De asemenea, opresc inflamațiile și se ocupă cu producerea de toxine. Acest grup include "Sulgin", "Ftalazol", "Ftazin". Nitrofuranii sunt necesari pentru a suprima microflora gram-negativă și gram-pozitivă. Acestea includ „Furacilin”, „Furagin”. Cursul terapiei durează 3-4 zile.

dispepsia gambei

Remedii populare

Pentru tratarea vițelului se pot folosi decocturi din plante și înveliș. Se recomandă să le gătiți la foc mic timp de o jumătate de oră. De obicei, o mână de materiale vegetale sunt folosite pentru 2 litri de apă. Pentru dispepsie, se arată că ierburile au un efect astringent. Acestea includ coaja de stejar, elecampane, sunătoare. Puteți utiliza și conuri de arin. Pentru decorarea învelișului, se folosesc orez, semințe de in și făină de ovăz.

Acțiuni preventive

Pentru prevenirea patologiei, se recomandă respectarea acestor reguli:

 • oferi vaca o cantitate suficientă de vitamine și minerale în stadiul mort;
 • după fătare, asigurați-i femelei o dietă echilibrată;
 • respectă standardele sanitare și igienice din hambar;
 • menține temperatura optimă în cameră;
 • izolează imediat animalele bolnave.

Se recomandă să începeți să hrăniți vițelul cu colostru la numai 1 oră după naștere, iar mâncarea trebuie să fie de la o vacă sănătoasă. Dispepsia este o patologie destul de complexă care se găsește adesea la viței. Pentru a face față, este recomandat să contactați imediat medicul veterinar și să urmați instrucțiunile acestuia.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac