Momentul optim și cele mai bune modalități de propagare a coacăzelor

Având o căsuță de vară, fiecare grădinar ar trebui să știe cum se înmulțesc coacăzul. Prezența acestei plante pe site este importantă, deoarece boabele au un gust uimitor și sunt extrem de utile. Creșterea și randamentul suplimentar al plantelor depind de pregătirea corectă a materialului de plantare care îndeplinește anumite criterii și de respectarea cerințelor de plantare.

Ceea ce este necesar pentru procedură

Agricultura de gâscă nu necesită prea multe cunoștințe și instrumente speciale. Este necesar:

 1. O plantă sănătoasă (tufiș mamă), care este pregătită în avans, cu un sezon înainte de utilizare: fertilizat, irigat pentru a preveni bolile și deteriorarea tufișului de către insectele dăunătoare.
 2. Instrumente: foarfece de tăiere tăiate sau foarfece. Dacă răsadurile nu sunt plantate imediat în pământ, sunt necesare recipiente cu un amestec fertil pentru creștere, este necesar un film sau un borcan pentru a crea un microclimat.

Momentul optim pentru reproducerea arbustului

Perioada de prioritate pentru reproducerea coacăzelor este primăvara și toamna, care este determinată în funcție de metoda aleasă.Tăierea din tufiș se face la începutul primăverii. Această acțiune este combinată cu tăierea sezonieră. Principalul lucru este să fii în timp înainte ca planta să înceapă creșterea vegetativă. Când mugurii de pe tufă devin verzi sau se deschid, timpul se pierde. Este suficient să așteptați până când pământul se dezgheață la o adâncime de 0,1 m. În zona climatică temperată, această dată cade la sfârșitul lunii aprilie sau în primele zile ale lunii mai.

Este recomandat să plantați butași de găină verde pe tot parcursul lunii iunie, iar cei lignificați - la mijlocul lunii octombrie. Nu este nevoie să le procurați, munca se face într-o singură zi.

tufiș de gâscă

Împărțirea tufei se realizează primăvara și toamna. Principala condiție: răsadurile trebuie să aibă timp pentru a se înrădăcina. În regiunile calde, perioada de la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii octombrie este potrivită. Pentru a împărți tufișul, este important să așteptați hibernarea de coacăză, atunci va tolera separarea fără durere. În regiunile zonei climatice temperate, tufișul este împărțit primăvara.

În timpul verii, planta are timp să se pregătească pentru frigul de iarnă. Dar, în acest caz, trebuie să fiți la timp înainte ca mugurii să se umfle, deoarece o plantă care nu s-a trezit va tolera mai bine această procedură.

Când este mai bine pentru butași: vara sau toamna?

Rata de creștere a coacăzelor depinde în principal de condițiile meteorologice, respectiv perioada de propagare corespunzătoare pentru butași este diferită. Practic, butașii sunt tăiați la începutul primăverii înainte de umflarea mugurilor. Este necesar să plantați în sol cald. În timpul verii, se iau măsuri de îngrijire standard: udare, nutriție, slăbire.

tufiș de gâscă

Toamna este potrivită pentru propagarea unui tufiș cu butași lignificate. În perioada de iarnă, butașii sunt depozitați la rece, plantarea se face în zilele de mai pe pământ cald.

Recomandări pentru grădinari începători

Creșterea și creșterea tufișurilor acestei plante nu este dificilă. Pentru reproducere, trebuie să alegeți o metodă specifică, care depinde de unii factori:

 1. Vârsta plantei folosite. Ar trebui să aibă lăstari de un an și doi ani.
 2. Coacăzul trebuie să fie ferit de insecte, ciuperci și viruși.
 3. Pregătirea pentru procesul de reproducere începe din sezonul precedent. Îngrijirea cu grijă are grijă: udarea, hrănirea cu îngrășăminte, măsuri preventive pentru boli și atacuri de insecte dăunătoare.
 4. Locul de plantare al tufișului este determinat în avans. Coacăzele au nevoie de căldură și o abundență de lumină, a cărei absență va afecta cantitatea de recoltă și gustul fructelor de pădure. O cota nu se potrivește plantei, rădăcinile se pot îngheța, iar terenurile joase, deoarece apa topită se acumulează acolo, frigul persistă mult timp. O zonă plată protejată de vântul de nord este considerată ideală.
 5. Plantei nu îi place umiditatea ridicată.
 6. Gropile pentru plantare se pregătesc în 12-18 zile, diametrul - 0,4-0,6 m, adâncimea - 0,6 m.
 7. Trebuie să țineți cont de distanța dintre răsaduri, este determinată de dimensiunile tufișului. Distanța optimă este de 0,8 m între răsaduri și 1,5 m între rânduri.
 8. Dacă este posibil, se recomandă să plantați astfel încât tufișurile de coacăză să nu se întunecă reciproc (model de tablă de verificare).
 9. În procesul de plantare, amestecați solul extras cu îngrășăminte: humus, superfosfat, sulfat de potasiu (cenușă de lemn).

tufiș de gâscă

Metode și tehnologie de înmulțire a coacăzului

Există multe opțiuni pentru reproducerea coacăzelor. Grădinarul este ales pentru sine cel mai convenabil și optim.

straturi

Există trei moduri de reproducere a coacăzului prin stratificare, în care este necesar să se arunce în crengi sau parțial coacăze.

Orizontală

Această opțiune de reproducere a tufelor este recunoscută drept una dintre cele mai eficiente. Implementat în octombrie.Primăvara, este permisă și stratificarea, dar trebuie făcută cât mai devreme, înainte ca mugurii să se umfle și atâta timp cât există suficient umiditate în sol. Perioada optimă: ultimele zile ale lunii martie - până la jumătatea lunii aprilie. Termenul variază în funcție de regiunile climatice.

crescătorie de găină

Este nevoie de:

 1. Alege coacăze sănătoase Varsta preferata a plantelor este de 5-7 ani.
 2. Identificați câteva ramuri bune, vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. Ar trebui să fie cât mai aproape de sol.
 3. Tăiați creșterile pe ramuri cu o treime din lungimea lor. Procedura activează germinarea mugurilor și apariția germenilor, rădăcina se dezvoltă bine.
 4. Îndoiți ramurile pe sol, așezați-le în brazde pregătite anterior, fixați-le strâns cu cârlige din metal, plastic, lemn.
 5. Umpleți brazdele cu un strat fertil de pământ, apă, mulci.
 6. Este important să faceți buruieni, să fertilizați și să adăugați apa în timp util.
 7. Mugurii de pe ramurile adânci vor începe să crească și să formeze lăstari verticali.
 8. Când lăstarii tineri devin 8-10 cm lungime, trebuie făcută hilling.
 9. Septembrie (ultimele zile) este perioada recomandată pentru un transfer. Separați o ramură cu lăstari înrădăcinați cu foarfece sau foarfece de tăiere din tufișul mamă, săpați, tăiați, ținând cont de numărul de lăstari obținuți.
 10. Sortați răsadurile, scurtați rădăcinile, tăiați lăstarii cu ¼ din lungimea lor.
 11. Plantează pe o creastă pregătită.

crescătorie de găină

Principalul dezavantaj al acestei opțiuni de reproducere este intensitatea muncii sale. Avantajul este fiabilitatea reproducerii.

Vertical

Creșterea tufei cu straturi verticale este considerată eficientă. Folosit pentru întinerirea plantelor.

Pentru asta:

 1. În timpul primăverii, acoperiți tufișul cu un sol umed pregătit, bine fertilizat. Înălțimea terasamentului este de 10-15 cm. Pe măsură ce ramurile cresc, se umple periodic.
 2. În toamnă, dacă lucrarea a fost efectuată corect, va avea loc înrădăcinarea și se poate face separarea puieților tineri.

crescătorie de găină

Straturi arcuite

Există soiuri de coacăze care au lăstari moi. Ei ating pământul și formează rădăcini destul de activ. În astfel de cazuri, înrădăcinarea se realizează fără asistență umană. Dacă ajutați tufele de coacăze, procesul va merge mult mai repede.

Este nevoie de:

 1. În locul contactului cu suprafața solului, faceți o gaură, așezați o crenguță în el, fixați-l și presărați-l cu amestec fertil de sol, formând o movilă.
 2. În toamnă, despărțiți încolțitul de tufișul mamă și săpați-l.
 3. Examinați varza, ținând cont de starea lor, sunt trimiși pentru creștere sau plantați pe o creastă permanentă.

Eficiența este recunoscută drept avantajul acestei metode. Dezavantajele includ faptul că un singur răsad este obținut dintr-o ramură. Dacă reproducerea este realizată pentru sine, aceasta este suficientă. Această opțiune nu este potrivită pentru reproducerea industrială.

tufiș de gâscă

Ramuri perene

Se recomandă să nu distrugi crengile de coacăz rămase după tăierea sezonului, ci să le folosești pentru reproducere.

Recomandat:

 • face o depresie în sol;
 • pune o ramură în ea;
 • presărați cu amestec fertil de sol, lăsați o parte din ramură cu o creștere verde a acestui sezon în afara;
 • pentru a stimula mugurii laterali, se recomandă ciupirea verzei;
 • menține solul umed;
 • hrănirea se face după creștere activă;
 • săpați toamna, împărțiți în varză;
 • plantă pentru creștere pe o creastă specială.

coacăze coapte

Prin împărțirea tufei

Diviziunea este folosită dacă este necesar să transferați un tufiș valoros într-o altă creastă. Pentru a face acest lucru, trebuie să pregătiți planta în avans:

 1. Tăiați ramurile vechi sub bază. O astfel de procedură va stimula creșterea celor noi.
 2. Sezonul următor, săpați coacăzele, împărțiți-le în părți.
 3. Plantează răsadurile în gropile pregătite. Este recomandat să faceți acest transplant de tufă toamna și primăvara, dar nu și vara.

Prin butași

Propagarea de coacăze prin butași se realizează primăvara și toamna. Tăierile de coacăză din punct de vedere al timpului depind direct de tipul de butași recoltați.

crescătorie de găină

Butașii verzi

Această opțiune este considerată eficientă în comparație cu butașii lignificați, astfel încât grădinarii sunt adesea interesați de modul de propagare a coacăzelor cu butași verzi. Momentul ideal pentru aceste butași este de la jumătatea lunii iunie.

Pentru tăiere, se recomandă să se înregistreze creșteri tinere ale sezonului curent. Trebuie recoltate dimineața devreme, după-amiaza târzie.

În general, lungimea semifabricatelor este de 8-12 cm. Trebuie să-l tăiați cu un cuțit sau cu un brici. Mai mult, butașile rezultate trebuie păstrate într-un stimulator de creștere, care va contribui la înrădăcinarea activă a acestora. Rezistați aproximativ 12-14 ore la o temperatură de 20-23 despreDIN.

crescătorie de găină

Pregătiți un recipient special. Solul din el este pregătit din mai multe straturi: primul (inferior) - drenarea (planta nu tolerează umiditatea excesivă), mijlocul - sol fertil, superior - ar trebui să fie format din turbă cu humus și nisip. Grosimea fiecărui strat este de 0,1 m. Pentru a planta butași în el, adâncind cu 20 mm, apă cu grijă.

Pentru o înrădăcinare bună, sunt necesare condiții speciale: umiditate caldă și ridicată. Modul de temperatură de zi este recomandat cel puțin 18 despreC, noaptea nu mai puțin de 16 despreC. Udarea se face cu lichid cald.

În perioada caldă, pepinieră se deschide ușor pentru a preveni supraîncălzirea.De asemenea, este necesar să umbrați de razele soarelui. În timpul verii, hrăniți răsadurile cu uree sau soluție de gunoi. După înrădăcinare, reduceți umiditatea la 75%, aduceți-l treptat în condiții deschise de sol.

crescătorie de găină

Butași aliniați

Întrucât butașii acestei plante rădăcină slab, grădinarii sunt sfătuiți să nu folosească butași. În producția industrială, există un mare risc de a nu obține răsaduri. Dar acasă, dacă 3-4 din zeci de butași prind rădăcină, va fi deja suficient.

Este nevoie de:

 1. La începutul primăverii, pregătiți butași de 0,2 m lungime. Se efectuează până la trezirea plantei, mugurii nu sunt umflați. Toamna, pregătește butașii chiar înainte de plantare. Este mai bine să tăiați din vârful lăstarilor, acestea vor înrădăcina mai bine în comparație cu cele inferioare.
 2. Primăvara, plantați numai după decongelarea solului la o adâncime suficientă. Înainte de debarcare, piesele sunt păstrate la rece, învelite într-o cârpă umezită sau într-o pungă de polietilenă.
 3. Aterizează pe creastă. Distanța dintre butași este de 0,2 m. Pentru plantare, respectând un unghi de 45despre... În acest caz, se obțin cele mai bune condiții de înrădăcinare.
 4. După plantare, compactați bine solul între butași, apă cu atenție, prevenind eroziunea solului și mulci. Grosimea optimă de mulci este de 6-7 cm.
 5. Solul trebuie curățat cu atenție, eliminat, udat și hrănit la timp.

butași de gâscă

Tăieri combinate

Se consideră combinată o tulpină cu varză verde, o parte din care conține o creștere lignificată anul trecut, cu o lungime care nu depășește 3-6 cm.

 • cu toc: ramura se rupe direct;
 • cu o cârjă: tăiați crenguța verde cu un fragment lignificat, tăierea se realizează în funcție de creșterea întunecată a sezonului precedent;
 • cu un suport: este tăiat dintr-o ramură laterală, iar fragmentul lignificat (cârjă) este conectat perpendicular la cea verde.

Creșterea zmeurului începe la sfârșitul lunii mai, când lăstarii verzi ating 50-70 mm înălțime, apoi practic întregul sezon de creștere. Plantează butașii în sol liber, adâncind călcâiul și o parte a bazei cu 30-40 mm. Udă abundent solul, face mulci. Rădăcinile apar în 12-16 zile.

crescătorie de găină

Metoda de reproducere a semințelor pentru coacăze

Semința este preluată din fructe de pădure coapte. Trebuie amestecate cu nisip și păstrate până în toamnă. Pentru perioada de iarnă, îngropați cutia la 0,5-0,7 m și acoperiți cu un strat de sol. La începutul primăverii, semănați semințele într-o seră, acoperiți cu un strat de turbă. Trebuie să plantezi când apar 2 frunze. Răsadurile sunt udate, udate, hrănite. Toamna, plantează lăstarii maturiți în grădină.

Reproducerea creșterii

Este considerat modul cel mai uman. Aceasta este depunerea la timp a creșterii formate în mod natural de tufis. Primăvara, ciupește lăstarii pentru o mai bună ramificare. Reproducerea se efectuează toamna, după sfârșitul sezonului. Lăstarii sunt separați cu grijă de tufă și transferați într-un loc nou. Este demn de remarcat faptul că, dacă este nevoie de fructe de pădure mari, lăstarii trebuie recoltați regulat.

crescătorie de găină

Nuanțele de creștere de coacăze fără spini

Grosile de spina se vor dezvolta bine avand in vedere unele dintre nuante:

 • nu tolerează solul cu aciditate ridicată;
 • nu-i place umiditatea excesivă;
 • tolerează câteva zile de secetă bine;
 • stratificarea este cea mai bună metodă de reproducere.

Caracteristici de îngrijire pentru puieți tineri

Udarea, desprinderea, udarea se realizează pe raza coroanei tufișului, deoarece sistemul de rădăcini nu depășește marginile lăstarilor. Desfacerea se efectuează la o adâncime de 40 mm pentru a nu răni rădăcinile, cele mai multe sunt situate la o adâncime de 50 mm. Pe vreme stabilă, este necesară o udare o singură dată pe săptămână.

tufiș de gâscă

O tufă extinsă va necesita pe piață o susținere în viitor. Este necesar să eliminați lăstarii bazali. Tăierea în toamnă. Ramurile bolnave și deteriorate sunt îndepărtate chiar în sol.În al doilea an, trebuie să cultivați solul, mai ales dacă gunoiul nu a fost folosit în timpul plantării. Primăvara trebuie să se adauge saltpeter.

După recoltare, se recomandă îndepărtarea frunzelor căzute (dăunătorii se pot hiberna acolo), efectuarea tratamentului preventiv cu fungicide ("Topaz") ​​pentru a preveni dezvoltarea bolilor. Pentru a se pregăti de iarnă, tufișul trebuie fertilizat. Recomandat: „Toamna Sotka”, „Toamna”, Bona Forte. Cultivarea căldării este ușoară. Cu aplicarea corectă a tuturor cerințelor agrotehnice, tufișurile se vor încânta cu o recoltă mare gustoasă.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac