Descrierea soiului Hinnomaki gooseberry și soiurile sale, plantare și îngrijire

Coacăzul, care este luat pe o tulpină chiar și în Europa, unde arbustul de fructe a fost cultivat cu multe secole în urmă, tocmai a început să atragă locuitorii și grădinarii ruși de vară. Planta, acoperită cu fructe de pădure, arată foarte interesantă, în regiunile sudice se iernează bine în curte, în regiunile nordice, după ce a fost așezată într-un recipient, este adusă într-o seră, așezată într-o loggie. Pentru creșterea coacăzelor Hinnomaki, care au mai multe soiuri, pe o tulpină, se folosesc arbuști care sunt înalți.

Informații generale despre soi

Planta, crescută de crescătorii finlandezi, are o formă rotunjită. Coacaua Hinnomaki formează multe lăstari subțiri, împânzite cu spini, dar atrage cu boabe mari, cu un randament ridicat. Pe tufișuri, care cresc în înălțime până la un metru și jumătate, la începutul lunii iulie se coace aproximativ 7 kg de fructe ovale, încântând cu un gust dulce și aromă delicată. Câștigurile supraîncărcate nu se crăpa, dar fructele de pădure ușor pubescente cad la pământ.

Ei sunt bogati:

 • acizi organici;
 • zaharide;
 • vitamine;
 • microelementele.

Fructele fac deserturi excelente, fructe confiate, vin, suc.Hinnomaki este rar afectat de sferoteca. Acarienii de păianjen, ursul, larvele albastre nu sunt deosebit de periculoase pentru soi.

Meritele și demersurile culturii

Coacăzele, create în Finlanda, sunt rezistente, cresc foarte repede și nu necesită îngrijiri speciale. Avantajele soiului Hinnomaki includ:

 • imunitate la mucegai pudră;
 • rezistență mare la îngheț;
 • posibilitatea creșterii pe un trunchi;
 • calitate excelentă a fructelor.

hinnomaki de gâscă

Pe terenuri fertile, iluminate de razele soarelui, arbustul dă o recoltă bogată. Lăstarii plantei sunt dens acoperiți de spini, despre care este ușor de bătut, tăind ramuri, culegând fructe de padure. Și acesta este probabil singurul dezavantaj al arbustului.

Soiuri de soiuri

Crescătorii finlandezi, care s-au angajat în creșterea fructelor de gâscă Hinnomaki, nu s-au oprit prin crearea unui arbust cu fructe de aceeași culoare.

Soiul are mai multe soiuri care diferă nu numai prin culoarea boabelor, ci și în perioada de maturare și alte caracteristici.

Hinnomaki Green gooseberry iubește soarele, crește într-o zonă închisă de curenți, rezistă înghețurilor până la 30 ° C. Tufele cu răspândire slabă ajung rareori la o înălțime de 1,2 m. Lăstarii sunt acoperiți cu spini, ceea ce complică recoltarea. În iulie, fructele ovale se coacă cu pulpa acru-dulce de o culoare verde bogată.Până la 5 kg de fructe sunt culese din plante bienale care trebuie legate. Soiul nu este afectat de mucegai, este imun la sferotecă.

hinnomaki de gâscă

Una dintre speciile de coacăze Hinnomaki - Roșu, formează tufișuri de aproximativ un metru și jumătate înălțime, care sunt surprinzător de rezistente. Planta nu suferă de mucegai pudră, pe loams produce aproape 9 kg. Boabele se coacă în termeni medii, unele exemplare cântăresc 7-8 grame, când sunt coapte dobândesc o nuanță roșie închisă.

Arbustul Hinnomaki Yellow nu se poate lăuda cu dimensiunile sale puternice, înălțimea sa este de 70 cm. Planta prinde rădăcină și dă roade din abundență pe nisipuri și loams, dar nu tolerează solurile acide mlăștinoase.Fructul de gâscă înflorește foarte frumos, cu o tundere obișnuită, dă un randament ridicat de boabe aurii dulci și parfumate.

O altă varietate de coacăze, Hinnomaki Gelb, rezistă atât la îngheț, cât și la secetă, este imună la unele boli și preferă solul fertil. Pe lăstarii unui arbust compact acoperit cu spini, în luna mai apar flori verzi masculine și feminine. Se formează în axilele frunzelor în mai multe bucăți.

hinnomaki de gâscă

Fructele de pădure galbene, care se coace în iulie, au:

 • pubescență slabă;
 • pulpă dulce și acră;
 • aromă plăcută.

Soiul nu necesită umiditate, nu se înrădăcinează în solul umed acid. În zonele iluminate de soare, arbustul se dezvoltă rapid.

Culturi de coacăze Hinnomaki

Descrierea caracteristicilor soiului de culturi de boabe, crescute în grădinarii din Europa de Nord, interesați de grădinari din regiuni cu ierni înghețate și veri reci. Coacaua Hinnomaki se dezvoltă bine și dă roade dacă site-ul este ales corect pentru aceasta. Arbustul trebuie să fie plantat pe un sol nivel, ferit de vânt. Nu așezați planta lângă copaci.

hinnomaki de gâscă

Cu o lipsă de lumină, coaja își pierde imunitatea la infecțiile fungice și este afectată de sferoteca.

Pregătirea locului de aterizare

Soiul Hinnomaki își înrădăcinează mai bine toamna. Plantele tinere au timp să se întărească înainte de îngheț, iar primăvara încep să se dezvolte activ. Săptămânile 2 înainte de plantare, locul este dezgropat, egalizat, buruienile sunt eliminate cu ajutorul erbicidelor, materia organică sau îngrășămintele minerale sunt împrăștiate, se fac găuri. Cei mai buni predecesori pentru arbust sunt gunoiul verde sub formă de secară și muștar.

Sol de coacăze

Soiul Hinnomaki nu trebuie plantat în zonele mlăștinoase unde apa se apropie de suprafață. Neplăcut pentru o plantă pe soluri podzolice și grele. Solul negru și solul sunt cele mai potrivite pentru coacăze.

plantarea unui tufiș

Schema de aterizare

Găurile care sunt săpate toamna ar trebui să aibă o adâncime și un diametru de aproximativ o jumătate de metru. Puieții sunt așezați la fiecare 1,5 m, 2,5 se lasă între rânduri. Groapa este umplută 2/3 cu sol, care este pregătit combinând:

 • o găleată de gunoi de grajd;
 • un pahar de superfosfat;
 • 50 g de var și sulfat de potasiu;
 • 300 g de cenușă.

În partea de jos a găurii, o movilă este formată din sol fertil. Pe el se așază o răsaduri, adâncind gulerul rădăcinii cu 6 sau 7 cm. Pământul din jurul căpșunului este călcat în picioare, o jumătate de găleată de apă este turnată în canelură și acoperită cu humus. Tragerile sunt scurtate, ceea ce face posibilă îmbunătățirea ramificării.

plantarea tufișurilor

Cum să vă îngrijiți cultura

Soiul Hinnomaki este destul de nepretențios în îngrijire. Nu este dificil să crești o astfel de coacăză chiar și pentru locuitorii de vară care nu au experiență în grădinărit. Pentru ca planta să se încânte cu fructele de pădure, ai nevoie de:

 1. Formați tufe în timp.
 2. Aplicați îngrășăminte.
 3. Conduită prevenirea bolilor.

Arbustul dă roade mult timp. Soiul dă o recoltă stabilă, dar în regiunile în care înghețurile depășesc 30 ° C, planta se recomandă să fie izolată pentru iarnă.

udare de coacăze

Udarea

Gâsca poate rezista bine la secetă, dar când durează mult, arbustul are nevoie de irigare. Cu toate acestea, excesul de umiditate din pământ nu trebuie permis, deoarece aceasta este plină de putregaiul rădăcinii. Planta este udată atunci când ovarul este pus, fructele se coacă toamna, în pregătirea iernii.Nu este recomandat să irigați coacăzele cu un furtun, este mai bine să săpați un gol și să furnizați apă.

îngrăşăminte

Dacă în timpul plantării, găurile au fost umplute cu complexe de humus și minerale, nucile de găină pot fi hrănite abia după un an. Soiul are nevoie de mult potasiu. Toamna, se recomandă să se aducă sub tufă:

 • compost - jumătate de găleată;
 • superfosfat - 2 linguri;
 • cenușă de lemn - 0,5 căni.

hinnomaki de gâscă

În timpul înfloririi, în perioada de creștere a fructelor, se folosește materia organică. În fiecare an, arbustul este fertilizat cu azotat de amoniu. După udare, ploi și fertilizare, solul de sub plantă este desfăcut, deoarece pământul este preluat de crustă și nu lasă aerul să treacă la rădăcini.

Formare

Una dintre condițiile necesare recoltării fructelor de pădure mari este tăierea regulată și corectă a coacăzelor. Primăvara, până când mugurii s-au deschis, sau toamna, cu 1,5-2 luni înainte de apariția înghețului, ramuri cu vârsta cuprinsă între 5 și 6 ani care dau puține fructe, sunt scurtate la cioturi sau îndepărtate complet.

În fiecare an, până la 5 lăstari rămân din noile creșteri ale rădăcinilor, distanțate uniform, toate celelalte sunt tăiate. Tulpini bolnave și deteriorate trebuie eliminate.

tufiș de gâscă

Tratamentul împotriva bolilor și dăunătorilor

Soiul Hinnomaki este imun la diverse tipuri de mucegai pudră. În condiții meteorologice nefavorabile, lipsa de îngrijire, ciupercile sunt activate, care provoacă:

 • antracnoza;
 • pata alba;
 • putregaiul gri;
 • rugina gobletului.

Coacăzele suferă de mozaic. Agentul cauzal al bolii este un virus care este transportat de afide, precum și prin grefarea unei trageri dintr-un tufiș infectat.

Pentru a preveni înmulțirea microorganismelor patogene, la începutul primăverii plantele și pământul din jurul lor sunt pulverizate cu Nitrafen sau tratate cu sulfat de cupru.

Toamna, frunzele sunt zdrențuite și arse împreună cu ramurile uscate. Antracnoza și pata albă sunt tratate folosind lichid Bordeaux, Kuprozan, sulf coloidal.

prelucrarea tufelor

Pentru a combate rugina, căldările sunt tratate cu fungicide de trei ori. Tufele infectate cu mozaicuri sunt dezgropate și distruse imediat. Măsuri precum dobândirea răsadurilor puternice și sănătoase, tratarea căldării cu insecticide care distrug insectele ajută la evitarea infecției cu virusul.

Tuful atrage acarienii, molii, puieții, este afectat de coacăza de coacăz și vierme de sticlă, atacă lăstarii tineri de afide. Pentru a nu lupta împotriva paraziților, folosind preparate chimice, gălbenușurile sunt turnate cu apă clocotită, apoi frunzele sunt rumenite și arse. Pământul sub tufișuri este acoperit cu material de acoperiș, care nu este îndepărtat până când plantele nu s-au decolorat. În perioada de formare a mugurilor, tufișurile sunt tratate cu karbofos, care protejează împotriva afidelor și a mișcărilor biliare. Acarienii rinichilor sunt distruși prin pulverizarea lăstarilor cu sulf coloidal.

hinnomaki de gâscă

Metode de reproducere

Coacăzele Hinnomaki sunt crescute prin butași, care împart tufișul. Semințele sunt folosite pentru a crea un nou soi. Pentru a reproduce planta cu straturi, înainte de ruperea mugurilor, alegeți 3 sau 4 lăstari bazali, tăiați vârfurile, săpați caneluri adâncime de 20 cm pe ambele părți ale tufișului. Straturile sunt atașate cu cepuri de păr, atunci când mugurii răsar, sunt presărați cu pământ, Lăstarii tineri formați de 15 centimetri lungime sunt presărați cu sol.

Arbustii pentru înmulțire sunt împărțiți în părți împreună cu rădăcinile în octombrie sau primăvara începutului și plantați pe șantier.

Recoltarea și depozitarea coacăzului

Grădinarii aleg fructele unui tufiș spinos, cu cozi cu mâinile goale sau poartă mănușe lungi și mănuși din piele de căprioară. Munca se efectuează numai într-o zi uscată, astfel încât să nu existe rouă. Fructele de gâscă sunt împrăștiate într-un strat subțire, dar nu se întind mai mult de 10 zile. La 0 ° C, fructele de pădure nu se strică timp de 2 luni, într-un mic îngheț se păstrează până la 12 săptămâni într-un recipient sigilat.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac