Cum să procesăm ceapa cu cenușă de lemn și este posibil?

Cenușa de ceapă este unul dintre cele mai bune îngrășăminte organice. Această eficiență se datorează compoziției sale bogate, care include calciu, fosfor, potasiu, mangan și o serie de alte elemente chimice la fel de importante. Datorită valorii sale mari, este utilizat și ca stimulent de creștere, fungicid și insecticid.

Compoziţie

Cenușa din copaci de foioase și conifere este de cea mai mare valoare. Pulberea obținută din arderea unor astfel de substanțe conține oligoelemente necesare plantelor: calciu, potasiu, fosfor. Cantitatea acestor microelemente este atât de mare încât materia organică poate înlocui complet amestecurile industriale de potasiu-fosfor.

cenușă de lemn

În plus, cenușa conține mai mult de 30 de elemente chimice, care sunt necesare culturilor de legume, inclusiv ceapa. Singurul element care nu este prezent în cenușă este azotul. Prin urmare, în primele etape ale creșterii, alimentarea cu cenușă trebuie alternată cu amestecuri care conțin azot.

Pulberea obținută din copaci și plante are o serie de avantaje față de alte îngrășăminte:

un singur element

 1. Promovează descompunerea reziduurilor organice, îmbunătățind astfel structura și compoziția solului.
 2. Spre deosebire de multe îngrășăminte complexe, potasiul și fosforul conținute în cenușă sunt ușor absorbite.
 3. Ideal pentru hrănirea plantelor în soluri acide și neutre. Este necesar să folosiți cu cenușă cu atenție în zone alcaline, deoarece substanța scade aciditatea.
 4. Face ceapa mai rezistentă la fluctuațiile de temperatură și alte surprize meteorologice.
 5. creşteri durata de valabilitate a becurilor.
 6. Prelucrarea periodică a cepei cu soluții de cenușă și cenușă respinge dăunătorii.
 7. Nu conține clor periculos pentru plante.

Având în vedere un număr atât de mare de avantaje, produsul de ardere disponibil este utilizat pe scară largă de grădinari pentru hrănirea tuturor culturilor de legume și fructe de pădure, precum și pentru prepararea produselor de combatere a dăunătorilor.

Arbore derivate

Cenusa poate fi folosita dupa arderea altor materiale? Nu se recomandă utilizarea pulberii obținute ca urmare a arderii hârtiei, plasticului și a altor gunoi pentru nutriția plantelor, deoarece conținutul de microelemente utile într-o astfel de substanță este minim.

Rețete de pansament de top

Cenușa de lemn este folosită pentru nutriția plantelor atât în ​​formă pură, cât și ca ingredient pentru prepararea perfuziilor. Substanța este folosită și în timpul tratamentului înainte de însămânțare și pentru depozitarea becurilor:

prelucrare periodică

 • Pregătirea materialului de plantare. Semințele de ceapă se păstrează timp de 4-6 ore într-o soluție pregătită în proporție de 1 lingură. cenușă la 1 litru de apă.
 • Pentru a menține becurile cât mai mult timp, legumele sunt amestecate cu cenușa în cutii. Locurile deteriorate pe bec sunt scufundate în pulbere uscată înainte de ouă.

Datorită numeroaselor proprietăți utile ale rețetelor pentru hrănirea și procesarea cepei este mult. Cele mai populare dintre grădinari au câștigat în mod corect următoarele fonduri:

material de plantare

 • 30 art. l. pulberea este turnată în 10 litri de apă și a insistat timp de 7 zile. Ceapa se udă la o proporție de 0,5 litri pe ceapă. Agentul este introdus și în brazda făcută pe culoar, după care trebuie acoperită cu pământ.
 • 250 g de cenușă se toarnă într-o găleată și recipientul este umplut cu apă până la vârf. Amestecul este infuzat timp de 48 de ore și apoi se toarnă ceapa.
 • Pentru ca echilibrul de nutrienți să fie întotdeauna la nivelul potrivit, se recomandă stropirea cenușii peste grădină într-un strat subțire înainte de fiecare udare. Consumul de substanță la 1 mp. m. - 1 pahar.
 • În timpul prelucrării primăverii sau toamnei, situl este presărat generos cu pulbere de lemn, după care se efectuează săpăturile. Consumul de pulbere uscată la 1 mp. m paturi - 600 g. Substanța este utilizată ca îngrășământ independent sau în tandem cu alte îngrășăminte minerale sau organice.
 • Pentru a pregăti o soluție pentru pulverizare, 300 g de pulbere sunt turnate pe o găleată de apă. Amestecul este infuzat timp de 24 de ore și apoi se adaugă 50 g de săpun grăbit sau lichid pentru o mai bună aderență.

Cât de des sunt tratate ceapa cu cenușă de lemn? Top dressing-ul se aplică de 3 ori pe sezon. Cenușa reduce, de asemenea, numărul de bacterii putrefactive, împiedicând astfel dezvoltarea putregaiului rădăcinii, la care cultura este sensibilă.

adormi într-o găleată

În plus față de amestecurile mono-componente, bionastele sunt preparate din produsul de ardere. Aceste amestecuri umplu solul cu macro- și microelemente și îl fac mai slab. Cele mai bune rezultate sunt prezentate de aceste fonduri:

 • 5 linguri. l. zahăr, 15 g drojdie, 1 lingură. l. materia organică este turnată într-un borcan de 3 litri și umplută cu apă. Amestecul se infuzează timp de 3 zile.
 • O treime de 250 de litri de recipiente sunt umplute cu iarbă de câmp proaspăt tăiată, după care se toarnă 2 găleți de compost și 5 kg de cenușă de lemn. Adăugați apă lipsă și lăsați 14 zile. Pentru a prepara soluția, concentratul este diluat cu apă în raport de 1:10.
 • Într-un butoi de 100 de litri, pe pământ se așează lopeți de cenușă de lemn, compost și nisip. Apoi adăugați 2,5 kg de gunoi de grajd proaspăt și 5 kg de gunoi. La final, în produs se toarnă 0,5 produse lactate fermentate și 1,5 litri de bere de casă. Amestecul este lăsat la fermentat timp de o săptămână, iar apoi ceapa este procesată, după ce a redus concentrația perfuziei la jumătate.

amestecuri mono-componente

În ce cazuri nu trebuie utilizată cenușa?

Deoarece această substanță conține o cantitate mare de calciu, potasiu și fosfor, este imposibil să utilizați îngrășăminte organice pe bază de pulbere obținută din arderea lemnului pentru a îmbunătăți solul cu un exces de aceste elemente chimice. Ca urmare a unei astfel de hrăniri, starea plantelor se va agrava.

De asemenea, experții nu recomandă utilizarea pudrei de cenușă simultan cu soluții organice și organice. Sub influența substanței, azotul se evaporă. Fertilizarea nu se aplică, de asemenea, cu amestecuri de fosfor, deoarece elementul chimic după o astfel de hrănire nu este absorbit de plante.

Deoarece pulberea de lemn lemnos alcalinizează solul, acesta nu este folosit pentru a hrăni și prelucra cepe care cresc în paturi cu acid scăzut.

 pregătiți bionastoi

Compusul și reducerea acidului

Deoarece pulberea de cenușă are capacitatea de a accelera degradarea materiei organice, substanța este adăugată ca o componentă în timpul depunerii grămeții de compost. Mai mult, substanța umple îngrășământul cu calciu, potasiu și fosfor și, de asemenea, neutralizează efectele nocive ale elementelor chimice. 10 kg de pulbere sunt turnate în grămada de compost.

Cu ajutorul materiei organice, nu numai că puteți îmbunătăți compoziția solului, ci și să reduceți aciditatea acestuia. Proprietarii de căsuțe de vară, unde aciditatea este peste medie, sunt nevoiți să acorde multă atenție pregătirii solului, deoarece majoritatea culturilor de grădină preferă să crească într-un mediu neutru.Pulberea de cenușă de lemn este încorporată în canelurile făcute pe culoar.

compostare

Controlul bolilor și dăunătorilor

Pentru a vă îndepărta de cârciuma de pe patul de grădină, stropiți cu ceapă generos cenușă uscată. Pentru prevenirea și combaterea ceapă de ceapă iar alți dăunători, plantele sunt pulverizate cu o soluție de cenușă. 300 g de pulbere se toarnă în 3 litri de apă și se insistă timp de 2 zile. La sfârșitul perioadei, în perfuzie se adaugă 40 g de săpun lichid.

De asemenea, puteți scăpa de afide cu ajutorul infuziei de cenușă. Se adaugă 100 g de pulbere într-o găleată cu apă, apoi se infuzează amestecul timp de 48 de ore. Ceapa este tratată cu cenușă în vreme tulbure sau seara.

se presară generos

Pentru a proteja plantațiile împotriva putregaiului rădăcinilor și a altor boli la fel de periculoase, plantele sunt stropite cu generozitate cu cenușă sau pulverizate cu infuzie de cenușă.

Cenușa de lemn este o adevărată descoperire pentru iubitorii de îngrășăminte naturale. Pulberea restabilește perfect conținutul de macro- și microelemente și, de asemenea, împiedică dezvoltarea microflorei patogene, respinge insectele și reduce aciditatea solului. Utilizarea regulată a substanței ajută la rezolvarea mai multor probleme simultan.

protecția plantelor

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac