Tratamentul bolilor castraveților în seră după plantare, mijloace pentru prelucrare

În timpul cultivării castraveților, mulți legumicultori se confruntă cu un număr considerabil de probleme, deoarece aceste plante suferă adesea de diverse boli. În același timp, pot apărea boli virale ale castraveților chiar dacă sunt cultivate într-o seră.

Destul de des se întâmplă acest lucru din cauza utilizării unor sere mici sau a încălcării regulilor de creștere. Pentru a restabili sănătatea tufișurilor, este necesar să se studieze în avans bolile castraveților din seră și tratamentul acestora.

Cauzele bolilor

Boli de castraveți în seră pot apărea din cauza anumitor factori sau afecțiuni predispuse. Există mai multe motive pentru care tufișurile încep să doară:

 1. Nivelul umidității aerului. În timpul cultivării culturilor, trebuie să monitorizați cu atenție umiditatea aerului. Dacă este prea mare, atunci se vor crea condiții ideale pentru dezvoltarea bolii de castraveți de seră. Un aer prea umed poate deteriora fructele, tulpinile și sistemul radicular al plantelor.
 2. Nerespectarea cerințelor agrotehnice în timpul cultivării.
 3. Rotirea incorectă a culturii. Adesea, grădinarii fără experiență vor planta castraveți în același loc timp de câțiva ani. De asemenea, plantarea tufișurilor în zonele în care plantele incompatibile cu castraveții au crescut anterior poate fi atribuită încălcării rotației culturilor.
 4. Lumina proasta. Uneori, serele sunt amenajate în zone cu lumina soarelui insuficientă. Pentru cultivare, se recomandă alegerea zonelor care sunt bine luminate de soare.
 5. Lipsa oligoelementelor și epuizarea completă a solului. Pentru ca solul să conțină întotdeauna o cantitate suficientă de nutrienți, este necesar să o alimentați periodic. O astfel de hrănire constă în vitamine, minerale și alte elemente utile de care au nevoie tufișurile tinere.
 6. Udare necorespunzătoare. Trebuie să udați tufele foarte atent, astfel încât apa să nu cadă pe frunze.
 7. Depistarea târzie a răsadurilor bolnave. Se recomandă să inspecteze regulat tufișurile pentru a verifica dacă au boli și dăunători de castraveți. Dacă boala nu este detectată la timp în stadiul inițial de dezvoltare, atunci va trece în cele din urmă la restul tufelor.
 8. Ventilație necorespunzătoare. Sera trebuie ventilată periodic. Cu toate acestea, acest lucru trebuie făcut cu atenție, astfel încât să nu existe un proiect puternic.
 9. Seră contaminată.Seră trebuie curățată periodic de frunze căzute de castravete, deoarece se dezvoltă diverse boli în ele.

frunzele de castravete 0 galben

Făinarea

Una dintre cele mai frecvente boli de care castraveții sunt castraveții.

semne

Când apare această boală, pe frunzele de castraveți din seră apar pete. În timp, se pot răspândi la tulpini. Petele sunt cenușii sau albe și, prin urmare, exterior seamănă cu făina împrăștiată.

Dacă nu scapi de mucegaiul pudrat în timp util, atunci petele se vor răspândi în întreaga plantă. Aceasta va duce la încetarea apariției fructelor, uscarea frunzelor și moartea plantei.

Motivele

Principalul motiv pentru care apare această boală este regimul de temperatură greșit. Boala apare la temperaturi scăzute pe vreme răcoroasă și tulbure. Dacă temperatura aerului este ridicată la 25-30 de grade, atunci sporii vor fi distruși. De asemenea, boala poate apărea dacă adesea se aplică îngrășăminte care conțin mult azot.

profilaxie

Pentru a nu pierde timpul în tratarea bolii frunzelor de castraveți în viitor, este necesar să vă dați seama cum să protejați castraveții de acesta. Pentru prevenire este necesar:

 • udă tufișurile cu apă caldă de mai multe ori pe săptămână;
 • urmați paturile cu castraveți - îndepărtați-le periodic, eliminați buruienile și frunzele uscate desprinse;
 • acoperiți tufe cu plastic sau închideți sera pentru a ridica temperatura din ea;
 • cultivați numai acele soiuri care sunt rezistente la mucegaiul pudră.

Tratament

Unii oameni nu știu cum să facă față acestei boli. Puteți vindeca mucegaiul pudră cu remedii populare. Pentru a face acest lucru, pulverizați tușele cu soluție de mulleină. Pentru a face o soluție, un kilogram de substanță este turnat în 3-5 litri de apă și infuzat timp de 5 zile. Apoi infuzia este trecută prin cheesecloth și umplută din nou cu 5 litri de apă curată.

mucegai pudră pe castraveți

Dacă mulleina nu este prezentă, puteți folosi lapte acru. Pentru a face acest lucru, este amestecat cu apă fiartă într-un raport unu la unu. Pulverizați castraveții cu o astfel de soluție nu mai mult de o dată pe săptămână.

De asemenea, puteți scăpa de mucegaiul pudră cu o soluție de sodă. În timpul pregătirii sale, 100 g de substanță se amestecă cu 100 g de săpun de rufe și un litru de apă. Trebuie să folosiți produsul pregătit în fiecare săptămână.

Peronosporosis

Boala poate apărea pe tufișuri de orice vârstă. În acest caz, nu numai plantele care cresc în sere suferă, ci și în sol deschis.

semne

Semnele bolii apar aproape imediat după debutul acesteia. Petele apar pe castraveți în seră, frunzele lor sunt galben deschis. După câteva zile, încep să-și schimbe culoarea și să dobândească o nuanță maro. Este necesară tratarea bolii, deoarece dezvoltarea ulterioară a acesteia va duce la uscarea tuturor frunzelor și la moartea tufișului de castraveți.

Motivele

Peronosporoza este cauzată de ciuperci care sunt frecvente în sere. Se dezvoltă din cauza aerului prea umed. De asemenea, ciuperca poate apărea dacă udă adesea tufele cu apă rece.

profilaxie

Pentru a proteja castraveții dintr-o seră de boli și peronosporoză, trebuie să respectați anumite reguli:

 • nu udati tufișurile tinere ale plantei cu apă foarte rece;
 • nu îngroșați mai des plantarea și plantarea plantelor;
 • recoltarea la timp a fructelor;
 • dezinfectați semințele înainte de a le planta în pământ;
 • îndepărtați resturile de plante de pe site, deoarece sporii bolilor de castraveți se pot dezvolta în ele.

peronosporoza castraveților

Tratament

Pentru tratamentul peronosporozei se folosesc remedii populare pentru bolile de castraveți. Un remediu eficient care va ajuta să scapi de peronosporoză este zerul din lapte. Trebuie să prelucrați tușele cu lichid de mai multe ori pe săptămână.

Bolile fungice nu tolerează bine cuprul, așa că puteți scăpa de peronosporoză cu ajutorul lichidului Bordeaux. Pentru a-l pregăti singur, ar trebui să amestecați 100 de grame de var și sulfat de cupru cu o soluție săpună. Se recomandă utilizarea lichidului Bordeaux o dată pe săptămână până la vindecarea completă a plantelor.

Cladosporium

Pata brună este destul de frecventă în tufișurile adulte și le afectează frunzele și fructele.

semne

Cladosporium este o boală foarte periculoasă care se poate răspândi în toate tufișurile într-o săptămână. Primele semne ale bolii încep să apară pe tulpini și frunze. Acestea devin acoperite cu pete maronii, care în cele din urmă trec la fructe. Castraveții bolnavi nu trebuie consumați și trebuie colectați și aruncați imediat.

Pentru a vă familiariza cu semnele bolii mai detaliat, puteți examina o fotografie cu frunze care sunt afectate de cladosporium.

Motivele

Boala apare și se dezvoltă activ cu modificări grave de temperatură. De asemenea, cladosporia poate apărea după udarea tufișurilor cu apă cu gheață. Boala începe să se manifeste în stadiul final al sezonului de creștere, când temperatura nopții este mult mai scăzută decât în ​​timpul zilei.

Resturile de legume sunt o altă cauză comună a petelor brune. În timp, acumulează o cantitate uriașă de spori fungici, care sunt foarte periculoși pentru castraveți.

cladosporioza castraveților

profilaxie

Mulți oameni nu știu ce să facă pentru a proteja tufișurile de infecțiile cu cladosporioză. Pentru a preveni boala, trebuie să:

 • plantați răsaduri de castraveți în sere bine luminate;
 • udati tufișurile numai cu apă încălzită și infuzată;
 • curățați periodic paturile de reziduurile de plante acumulate;
 • udă castraveții la rădăcină, astfel încât lichidul să nu ajungă pe frunzele lor;
 • ventilați sera de mai multe ori pe săptămână.

Tratament

Când se detectează primele semne de cladosporia, este necesar să se oprească udarea plantelor. Dacă temperatura din seră este sub 20 de grade Celsius, atunci trebuie ridicată imediat. Lupta împotriva bolilor castraveților și cladosporiozei constă în tratarea tufișurilor plantei cu lichid Bordeaux sau preparate care conțin cupru. Puteți folosi, de asemenea, cenușă și var.

Tufele trebuie tratate cu pulverizatoare speciale și nu cu un vas de udare obișnuit.

Fusarium ofilind

Nu toate soiurile de castraveți sunt rezistente la fusarium, așa că mulți legumicultori se confruntă adesea cu această boală.

semne

O plantă se poate infecta cu Fusarium într-o etapă timpurie a dezvoltării sale, dar primele semne vor începe să apară numai în timpul maturarii fructelor sau înfloririi. La început, frunzele situate în partea inferioară a tufișului vor începe să se estompeze treptat. În timp, ofilirea se va răspândi în frunzele superioare, care se îngălbenesc imediat și își schimbă forma.

Fusariumul este confundat cu verticeloza, deoarece aceste boli au simptome similare. Pentru a le distinge, este necesar să tăiați o tufă și să examinați cu atenție vasele tulpinii. Dacă castraveții se îmbolnăvesc de fusarium, atunci vor fi vopsiți într-o culoare maro închis. Cu verticeloza, vasele sunt mult mai ușoare.

Motivele

Pentru a infecta castraveții cu fusarium, este nevoie de un agent patogen special. Ciupercile pot fi prezente pe suprafața inventarului sau găsite în pământ. De asemenea, sunt deseori prezente în substratul de răsad și în semințele recoltate. Există mai mulți factori, din cauza cărora apare ofilirea fusariumului:

 • cantitate insuficientă de lumină în seră;
 • răsaduri plantate prea aproape unul de altul;
 • solul conține o cantitate mare de îngrășăminte care conțin azot sau clor;
 • sera este instalată în apropierea producției industriale.

castravete fusarium

profilaxie

Pentru a preveni fuzariumul, trebuie să înmuiați semințe de castraveți înainte de plantare.Aceasta se face cu o soluție puternică de permanganat de potasiu, încălzită la 70 de grade. Înainte de plantare, semința este plasată în această soluție timp de 2-4 ore pentru dezinfectare.

Tratament

Înainte de a pulveriza tufișurile, ar trebui să vă dați seama cum se face. Prelucrarea și tratarea castraveților trebuie efectuate cu mijloace speciale. Puteți trata boala cu medicamente biologice. Trichoderminul este un remediu eficient împotriva fusariumului.

Se poate adăuga la substratul de răsad. Pentru fiecare tufiș de răsaduri se consumă aproximativ 2 g de medicament. De asemenea, se poate adăuga în sol la o rată de 1 kg pe metru pătrat de teren.

În plus, puteți scăpa de această boală a răsadurilor de castraveți cu ajutorul Pseudobacterin-2. Pentru a prepara amestecul, 100 ml de medicament se amestecă cu un litru de apă.

Putregaiul gri

Boala se răspândește prin contact și aer în timpul recoltei sau la îngrijirea tufișurilor.

semne

Putregaiul gri se manifestă prin răspândirea unor pete maronii pe frunzele de castraveți. Cu umiditate ridicată, mucegaiul apare pe castraveții cu spori pufoși cenușii, care sunt transportați la restul tufișurilor de către pescaj.

putregaiul cenusiu pe castraveți

Motivele

Boala apare și începe să se dezvolte activ doar în anumite condiții. Cel mai potrivit mediu pentru apariția putregaiului cenușiu este temperatura scăzută și ploaia. De aceea, se recomandă monitorizarea regulată a umidității și temperaturii din seră.

profilaxie

Pentru a preveni apariția putregaiului cenușiu și pentru a proteja castraveții de boli, trebuie:

 • îngrijiți corespunzător tufișurile și pulverizați-le regulat cu preparate speciale de protecție;
 • plantați castraveți la o distanță de cel puțin 80 cm unul de celălalt;
 • asigurați-vă că pulverizați paturile și sera după recoltare;
 • observați rotația culturilor.

Tratament

Când apar primele simptome ale putregaiului cenușiu, se recomandă oprirea udării plantelor timp de 2-5 zile. De asemenea, ar trebui să ventilați sera și să scăpați de toate frunzele afectate. Pentru prelucrarea tufișurilor de castraveți, puteți folosi cenușă sau pulbere de cretă de cupru.

Putregaiul radacinii

Castraveții se pot infecta cu această boală în orice stadiu al dezvoltării lor.

semne

În primul rând, boala se răspândește la sistemul radicular al castraveților. Rădăcinile se rumenesc și încep să se usuce. Dacă nu luați tratamentul în timp util, vor începe să moară. Apoi, boala afectează gulerul și tulpina rădăcinii. De asemenea, încep să se decoloreze și să se ofilească.

Motivele

Putregaiul radicular apare cu modificări severe de temperatură. De asemenea, această boală a castraveților poate apărea din cauza udării regulate a tufișurilor cu apă rece sau a plantării prea adânci a răsadurilor în pământ. Se recomandă să scăpați imediat de reziduurile de plante care au fost infectate cu putregaiul rădăcinii, deoarece acestea răspândesc și boala.

putregaiul rădăcinilor pe castraveți

profilaxie

Protecția castraveților de seră împotriva bolilor și dăunătorilor este următoarea:

 • udarea răsadurilor de castraveți cu apă încălzită;
 • reglați periodic temperatura din seră pentru a evita schimbări grave;
 • nu plantați castraveți în zonele unde a fost putregaiul rădăcinii.

Tratament

Dacă au fost identificate semne de putregai radicular, este necesar:

 • scuturați solul de tufișuri;
 • fertilizați rădăcinile plantelor cu gunoi de grajd și dezinfectanți speciali (puteți prepara o soluție de 5 linguri de cenușă, amestecate cu un litru de apă și o linguriță de sulfat de cupru);
 • presărați tulpinile tufișurilor cu cretă sau cenușă;
 • săpați răsadurile infectate și ardeți.

antracnoza

O boală destul de frecventă care apare la creșterea castraveților în sere.

semne

În timpul antracnozei, pe plantă apar pete maronii. În câteva zile, frunzele vor începe să se îngălbenesc, iar pe castraveți vor apărea plăgi umede. Prin urmare, nu este atât de dificil să recunoști această boală.

castravete antracnoză

Motivele

Cel mai adesea, planta se infectează cu capul de cupru din cauza semințelor bolnave care au fost colectate anterior din tufișuri.De asemenea, boala poate apărea din cauza ciupercii găsite în resturile vegetale sau stratul superior al solului. În plus, antracnoza se poate răspândi rapid datorită schimbărilor de temperatură și udării frecvente cu apă cu gheață.

profilaxie

Pentru a preveni boala, nu trebuie să uitați de rotația corectă a culturii, prin urmare, trebuie să plantați castraveți în locul lor inițial abia după 3-4 ani. De asemenea, trebuie să curățați periodic sera de reziduuri de plante care se acumulează în timpul cultivării castraveților.

Tratament

Înainte de a prelucra castraveții, trebuie să vă dați seama ce să folosiți pentru asta. Pentru a scăpa de antracnoză, trebuie să le pulverizați săptămânal cu un amestec blând de Bordeaux. În schimb, puteți utiliza o soluție de 0,5% sulfat de cupru sau un amestec de cărbune și var. Tratamentul castraveților pentru boli trebuie efectuat seara după udare.

Concluzie

Există câteva boli diferite la castraveți. Pentru a preveni apariția lor, trebuie să vă familiarizați cu modul de prevenire a bolilor de castraveți într-o seră.

opinii
 1. Elizabeth
  7.07.2019 18:45

  Castraveții nu pot fi prelucrați cu lichid Bordeaux în timpul fructificării!

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac