De ce frunzele de castraveți se ondulează spre interior și ce trebuie făcut

Curlingul frunzelor în castraveți poate fi cauzat atât de lipsa nutrienților din sol, cât și de diferiți viruși și bacterii. Pentru a ajuta planta și a nu pierde recolta, trebuie să cunoașteți cauza problemei și există multe dintre ele.

De ce castraveții frunzează frunzele

Uneori puteți observa că frunzele de castraveți din grădină se ridează, se îngălbenesc, se usucă și cad. Înainte de a începe tratamentul, trebuie să înțelegeți problema, luați în considerare tufișurile bolnave, poate vor fi găsite alte semne. Dacă nu se găsește cauza prematură și incorectă, puteți pierde complet recolta.

Cauzele comune sunt:

lipsa de nutrienți în sol (azot, sulf, magneziu, calciu);

 • alimentarea necorespunzătoare (introducerea insuficientă sau excesivă a anumitor componente);
 • încălcarea regimului de irigații;
 • atacul dăunătorilor de insecte;
 • infecții fungice, virale sau bacteriene;
 • arsuri solare.

Dacă găsiți problema la timp, puteți opri răspândirea acesteia și reanimați tufele bolnave.

Sus

Dacă frunzele de castraveți se ondulează în sus, atunci motivul este adesea o lipsă de nutrienți, în special potasiu, calciu și zinc.

frunze de castravete

Frunzele se ondulează spre exterior din cauza multor boli. Cel mai adesea din cauza mucegaiului pudră. În plus, o înflorire albicioasă poate fi găsită pe suprafața frunzelor.

interior

Frunzele de castravete se pot ondula spre interior din cauza lipsei, de exemplu, de calciu, azot, magneziu, sulf. Deficiențele acestor nutrienți pot rezulta dintr-o pregătire necorespunzătoare a pământului înainte de plantare sau fertilizare insuficientă în timpul dezvoltării unei culturi vegetale.

Dacă nu există suficient umiditate în aer și în sol, evaporarea de pe suprafața frunzelor de castravete este accelerată. Pentru a reține umiditatea, planta micșorează suprafața frunzelor și acestea se micșorează. Adesea această stare a frunzelor poate fi observată în zilele călduroase de vară.

frunze de castravete

Placa de frunze de castraveți se curbe în jos, ca urmare a excesului de umiditate și a umidității ridicate în aer.

Frunzele se pot curba spre interior din cauza bolilor și atacurilor dăunătorilor. În tufișurile bolnave, culoarea frunzelor se schimbă, apar puncte negre sau ușoare, dungi. Planta devine galbenă și se usucă.Motivul poate fi o schemă de plantare incorectă (plantată prea dens), nerespectarea rotației culturilor, temperatura aerului prea scăzută sau ridicată, îngrijire necorespunzătoare (de exemplu, desfacerea și dezlănțuirea intempestivă a solului).

Uscat

Uneori, cultivatorii se pot confrunta cu o problemă atunci când răsadurile de castraveți se usucă.

Problema este deseori rezolvată cu ușurință dacă o observați în primele etape:

 • Udare necorespunzătoare, exces de umiditate, dar cel mai adesea lipsă de ea.
 • Iluminare insuficientă.
 • Aerul rece, datorită căruia temperatura solului scade sub 17 grade, iar planta nu absoarbe bine substanțele nutritive.
 • Deficiențe de micronutrienți, în special azot și potasiu.
 • Motivul pentru uscarea și ondularea frunzelor răsadurilor poate fi plantarea prea densă sau un recipient mic.

frunzele se usucă

Aceleași motive pot duce la schimbarea aspectului frunzelor de castravete atunci când sunt cultivate în aer liber.

Bolile și dăunătorii pot duce la îngălbenire. Cel mai adesea, paturile de castraveți suferă de fusarium, mucegai pudră, fluture albă și afide. Marginile se îngălbenesc din cauza lipsei de nutrienți din sol.În unele cazuri, frunzele de castravete se îngălbenesc și se usucă ca urmare a procesului natural de îmbătrânire. De regulă, acest lucru se aplică frunzelor mari care au crescut de mult timp pe tulpină.

se contracta

O frunză mărunțită, îngălbenită ar trebui să avertizeze legumicultorii.

Este necesar să se stabilească motivul în timp pentru a începe lupta corectă:

 • Motivul principal pentru care masa verde a castraveților seacă în seră este udarea necorespunzătoare. Treptat, placa de frunze începe să se îngălbenească, să se usuce și să cadă. Udarea castraveților aveți nevoie de 4 ori pe săptămână, la început puteți utiliza o soluție slabă de permanganat de potasiu, "Fitosporin", "Trichodermin".
 • Frunzele încrețite pot indica o lipsă de azot și alte oligoelemente în sol. În acest caz, este util să adăugați o infuzie de gunoi de pui sau uree.
 • Frunzele de castravete se pot micsora de lumina soarelui direct. Ar trebui instalată o structură de acoperire care să se protejeze de efectele soarelui.
 • Dacă cultura legumelor este infectată cu infecții sau atacată de dăunători, atunci frunzele se ridează, se usucă, se îngălbenesc.

frunze de castravete

Fiecare factor nefavorabil poate provoca o scădere a randamentului și gustului fructelor, prin urmare, acesta trebuie eliminat în timp util.

Probleme cu îmbarcarea și plecarea

Motivul pentru care frunzele răsadului de castraveți se ondulează, se usucă și se usucă poate fi nerespectarea regulilor de plantare:

 • Trebuie să plantați castraveți doar atunci când solul se încălzește până la +12 grade și nu există nici o amenințare de îngheț.
 • Încep să planteze în seră la jumătatea lunii aprilie, în sol deschis la începutul lunii iunie.
 • Răsadurile care urmează să fie transplantate trebuie să aibă 25 de ani.
 • Genele de castraveți sunt cele mai bine legate de un suport pentru a nu umbri toate părțile plantei și pentru a permite luminii și aerului să circule liber.

plantarea semințelor

În caz de îngrijire necorespunzătoare, genele încep să crească, frunzele se ondulează, se usucă și se îngălbenesc, iar castraveții se formează neregulat, cu un gust amar.

Vreme

Verile calde și umede sunt cele mai favorabile pentru castraveți. Datorită temperaturii ridicate a aerului, solul este uscat constant, plantele încep să dureze, fructele își pierd suculitatea și gustul, frunzele se usucă și se usucă. Drept urmare, planta poate muri cu totul.

Vreme

Zile înnorate determină, de asemenea, frunzele să se îndoaie spre interior sau spre exterior, pierzându-și culoarea verde bogată.

Hipotermie

O scădere a temperaturii aerului poate duce la ondularea frunzelor în castraveți, deoarece leguma aparține unei culturi vegetale iubitoare de căldură.În câmp deschis, acestea pot fi condiții meteorologice nefavorabile (ploi prelungite, întoarcerea înghețului), plantarea prea timpurie a răsadurilor în sol rece.

răsaduri de castraveți

Hipotermia răsadurilor de castraveți poate apărea din cauza unui pervaz rece, o procedură incorectă de întărire.

Încălcarea modelului de aterizare

Adesea, răsadurile care sunt plantate prea aproape unul de celălalt se ondulează, se îngălbenesc și se usucă frunzele. Acest lucru se întâmplă ca urmare a furnizării insuficiente de lumină, aer, nutrienți pentru toate părțile plantei. Riscul de a dezvolta boli fungice și virale crește.

plantarea de castraveți

La creșterea răsadurilor de castraveți, este necesar să alegeți recipiente mari și să păstrați o distanță în timpul însămânțării. Dacă semințele sunt plantate imediat pe pământ deschis, atunci găurile sunt făcute nu mai mult de 3 cm adâncime. Distanța dintre rânduri ar trebui să fie de 80-90 cm. O distanță de 20 cm este lăsată între tufișuri.

În seră

Aproape toată lumea are o seră instalată pe uscat. Vă permite să nu vă adaptați la condițiile meteorologice, în plus, puteți regla independent umiditatea și temperatura aerului. Dar probleme pot apărea și în seră.

Există mai multe motive pentru care frunzele de castraveți se ondulează:

 • sol rece (imunitatea plantei scade, dezvoltarea încetinește);
 • umiditate scăzută și temperatură ridicată a camerei;
 • lipsa oligoelementelor din sol (în seră, solul se epuizează mai repede, de aceea se recomandă reînnoirea stratului superior al pământului în fiecare an și aplicarea îngrășămintelor în mod regulat).

castraveți în sere

Este foarte important să se stabilească regimul corect de temperatură și udare la îngrijirea culturilor de seră.

Răsucirea și alte modificări ale frunzelor din seră trebuie tratate prin ventilația frecventă a încăperii, prin reglarea temperaturii și alimentarea solului cu îngrășăminte. Temperatura aerului în seră după germinare trebuie să fie de +22 grade. Nivelul de umiditate din seră se modifică în funcție de perioada de dezvoltare a castraveților. În perioada de creștere activă, umiditatea trebuie să fie de 90%, în perioada de înflorire puțin mai mică - 80%.

castraveți de măsline

Nivelurile de umiditate din sere și sere sunt ușor de întreținut cu udare constantă. Dacă în solul cu efect de seră este suficientă umiditate, planta se va simți bine.

Pe pervaz

Acasă, pe pragul ferestrei, puteți cultiva castraveți și să le hrăniți în orice anotimp. Dar unii factori pot afecta dezvoltarea plantei și pot reduce randamentul.

Dacă frunzele de castraveți de pe pervaz se ondulează și se usucă, atunci factorii nefavorabili pot fi:

 • regim de udare necorespunzător (la creșterea unei culturi într-o cameră, este necesară o udare rară);
 • umiditate insuficientă a aerului;
 • deficiența de nutrienți din sol;
 • sol selectat în mod necorespunzător.

castraveți pe pervaz

Situația poate fi corectată prin restabilirea modului de irigare. Udarea castraveților din abundență cu apă caldă este suficientă o dată pe săptămână. Este imperios necesar să vă asigurați că nu există apă stagnată.

Este util să pulverizați în mod regulat partea verde a plantelor, nu uitați de hrănire.

Frunzele răsadurilor de castraveți își schimbă aspectul din cauza aportului de lumină insuficient, a reziduurilor, a solului sărac, a recipientului ales în mod necorespunzător, a plantării de semințe prea dense.

Udare necorespunzătoare

Castravetele adora multa apa, deci necesita udare constanta. Când solul este umezit, castraveții sunt furnizați nutrienți suficienți pentru a forma fructe gustoase. Când solul este suprasolicitat, dezvoltarea culturii se oprește.

udare necorespunzătoare

În același timp, este necesar să se evite stagnarea apei la rădăcini, acest lucru interferează cu fluxul de aer către ele și riscul de putregai crește:

 • Înainte de debutul perioadei de înflorire, se recomandă udarea castraveților la fiecare 4-5 zile.
 • După apariția ovarelor, numărul de udări este crescut la o dată la două zile.
 • În faza activă a fructificării, udată în fiecare zi. Dacă vremea este caldă, uscată, atunci este afișată udare zilnică.

Odată cu apariția ploilor frecvente, irigarea solului este oprită complet. Înainte de înflorire, 1 mp.consum 4-5 litri de apă caldă. În timpul formării ovarelor și fructificării, consumul de apă la 1 mp. m crește la 10 litri.

udare corectă

Udare insuficientă

Este important să setați modul de udare a castraveților. Vremea uscată și caldă poate provoca rularea frunzelor. În acest caz, trebuie să restabiliți echilibrul de apă. În primul rând, ar trebui să slăbiți cu atenție solul, apoi irigați abundent cu apă caldă.

În viitor, se recomandă udarea la fiecare 4-5 zile, solul ar trebui să se ude până la adâncimea de 12 cm.

Este mai ușor să crești umiditatea într-o seră sau o cameră decât în ​​aer liber. Este important ca umiditatea necesară să fie furnizată nu numai rădăcinilor, ci și frunzelor. Apa este pulverizată cu o sticlă pulverizată. Dacă frunzele se usucă pe pământ deschis din cauza aerului uscat, atunci puteți apă peste frunze. Procedura poate fi efectuată doar dimineața devreme, folosind apă caldă și decontată.

udarea castraveților

Udarea corectă a castraveților va permite solului să primească o cantitate suficientă de umiditate. Drept urmare, fructele vor fi netede, suculente și dulci. Riscul de boală este redus și numărul de culturi crescut.

Udare abundentă

Un exces de umiditate duce la faptul că frunzele de castraveți se scufundă și devin lipsite de viață. În acest caz, trebuie să opriți udarea înainte ca solul să se usuce. Apa pentru irigare ar trebui să fie caldă, așezată.I udarea excesivă a solului duce la salinizare, alunecare și formarea crustei. Pe suprafața pământului apare o crustă albicioasă, care împiedică fluxul de lumină, oxigen și nutrienți. Imediat după plantarea castraveților, prima udare se efectuează în 3-4 zile.

udare abundentă

După fiecare udare, se recomandă să slăbiți solul. Acest lucru va evita crusta și va asigura o distribuție mai bună a umidității și a oligoelementelor benefice.

Deficiență de nutrienți

Frunzele se ondulează cel mai adesea cu lipsa de azot sau potasiu. Cu o lipsă de azot, marginile frunzelor se curbă spre interior și cu o deficiență de potasiu, spre exterior, în timp ce marginile frunzelor încep să se îngălbenesc. Puteți umple lipsa de nutrienți cu azotat de amoniu, sare de potasiu, cenușă de lemn, sulfat de potasiu.

Deficiență de nutrienți

Dar nu numai azotul și potasiul pot duce la o schimbare a aspectului tufei de castraveți. De exemplu, cu o lipsă de magneziu, frunzele arată lent, apar pete galbene pal. Frunzele devin palide, cu o lipsă de cupru. Cu o lipsă de calciu, pe frunze se pot găsi dungi albe, care se extind în timp.

Arde de amoniac

Placa de frunze este răsucită spre interior atunci când este arsă cu amoniac. Acest lucru se întâmplă ca urmare a introducerii gunoiului de grajd proaspăt în sol sau a unei cantități în exces de azotat de amoniu. În acest caz, se recomandă îndepărtarea solului de suprafață împreună cu îngrășămintele. Apoi, trebuie să adăugați pământ și apă proaspătă.

Alegerea

Sistem de rădăcină de castraveți este slab dezvoltat și nu tolerează o culegere, prin urmare, mulți legumicultori experimentați exclud procedura. Dacă se presupune că va crește o cultură prin răsaduri, atunci semințele sunt plantate imediat în recipiente separate, cel mai bine este să alegeți cupe de turbă.

răsaduri de castraveți

Dacă semințele au fost plantate într-un recipient comun și, după ce au fost scufundate în pământ deschis, frunzele au început să se onduleze și să se îngălbenesc, atunci rădăcinile au fost deteriorate. Acesta este principalul motiv pentru care frunzele de castraveți își schimbă aspectul după cules.

Pentru a reînvia planta deteriorată, trebuie să tratați paturile cu preparate speciale: „Epin”, „Zircon”, „Kornevin”.

Boli și dăunători

Bolile castraveților apar adesea ca urmare a nerespectării rotației culturilor, a modificărilor de temperatură, a umidității crescute, a lipsei de fertilizare la timp, a iluminatului slab, nepregătită pentru plantarea unui șantier, udare cu apă rece. fusarium ofilit, putregai gri sau alb, mozaic de câmp.

boala de castraveți

Există mai multe modalități decât de a trata ondularea frunzelor de castraveți pentru boală. În primele etape, când fructele nu s-au format încă, puteți utiliza substanțe chimice. Dacă problema a apărut în stadiul formării fructelor, atunci este mai bine să alegeți produse biologice și compoziții de rețete populare.

Printre cele mai cunoscute mijloace de combatere a bolilor: „Fitosporin”, „Hom”, lichid Bordeaux, „Oxyhom”.

Deformarea frunzelor poate fi cauzată de colonizarea dăunătorilor. Cele mai frecvente atacuri sunt acarienii păianjen și afidele. Insectele perturbă furnizarea de nutrienți și apă și, de asemenea, transportă agenți patogeni. Dacă se găsesc dăunători, paturile trebuie pulverizate cu Fitoverm, Aktofit, Barguzin, Aktara.

Medicament Fitoverm

Deteriorarea mucegaiului praf

Când este infectat cu mucegai pudră, pe frunze se observă o floare cenușie albicioasă. Treptat, acoperirea pudră se întinde în toate părțile plantei, frunzele se pot ondula, se îngălbenesc și se usucă.

Agentul cauzal al bolii fungice trece foarte repede la tufe sănătoase pe vreme rece și umedă. Sporii fungici mor la temperaturi ale aerului peste +25 de grade. Udarea necorespunzătoare și un exces de azot în sol pot provoca boala.

făinarea

Pentru a preveni îmbolnăvirile, este necesară udarea corespunzătoare a paturilor și numai cu apă caldă și decontată, îndepărtarea buruienilor la timp și slăbitul culoarului. După recoltare, rămășițele blaturilor trebuie scoase din loc.

Putregaiul radacinii

Putregaiul radicular afectează cultura în orice stadiu al dezvoltării sale. Inițial, rădăcinile sunt afectate, acestea devin galben-maroniu și se usucă în timp. Apoi tulpina devine mai subțire, iar mușchiul întreg de castraveți moare.

Irigarea cu apă rece, plantarea necorespunzătoare a castraveților, însămânțarea profundă, o schimbare accentuată de la căldură la frig și viceversa pot provoca boala.

Plantele bolnave trebuie să fie scoase urgent de rădăcini și arse. Plantele rămase pot fi tratate cu cenușă de lemn, sulfat de cupru.

Înfrângerea virusului

În timpul înfrângerii bolilor virale, culoarea frunzelor se schimbă mai întâi. Ele devin palide, se ondulează, se ridează și se îngălbenesc, apar pete. Virusurile sunt purtate de dăunători de insecte sau transmise prin semințe. Prin urmare, înainte de plantare, semințele trebuie tratate cu soluții speciale și încălzite la o temperatură de +70 grade.

Înfrângerea virusului

Mozaic de castraveți adesea afectează lăstarii tineri după transplant. Afidele sunt considerate a transporta virusul. Pe frunze apar numeroase pete, în plus, ele se pot ondula.

Când și cum să hrănești castraveții

Un punct important în cultivarea unei culturi de castraveți este introducerea îngrășămintelor și stimulenților de creștere. Este important să știți când, în ce cantitate și ce element este cel mai bine să adăugați. În diferite perioade de dezvoltare, o cultură are nevoie de anumite microelemente într-o măsură mai mare sau mai mică.

Prima hrănire se efectuează după desfășurarea celei de-a treia frunze adevărate. Pentru creșterea masei verzi este nevoie de azot. În acest moment, alegeți uree, nitrofoska sau infuzie de mulleină cu sulfat de potasiu.

uree fertilizantă

După două săptămâni, se face re-alimentarea. Puteți utiliza infuzia de excremente de pui sau infuzie de plante putrezită.

Următoarea hrănire cade pe perioada de înflorire. Planta are nevoie de potasiu cel mai mult. Este potrivită pansamentul foliar sau rădăcină cu compoziții cu cenușă de lemn. Saturați bine solul cu infuzie de mulleină cu superfosfat și sulfat de potasiu. Nitrogenul, magneziul și potasiul sunt necesare în perioada fructificării active. Este util să adăugați azotat de potasiu prin metoda foliară.

Măsuri preventive

Pentru a preveni ondularea frunzelor de castraveți, trebuie să urmați regulile preventive ale tehnologiei agricole:

 • nu uitați de importanța unei udări regulate și corecte, stabilirea nivelului de umiditate și temperatură din seră, ventilație frecventă a încăperii;
 • pentru a preveni apariția dăunătorilor și a bolilor, solul trebuie dezinfectat înainte de plantare, semințele sunt procesate și trebuie respectată rotația culturilor;
 • aplicarea la timp a îngrășămintelor va compensa lipsa de oligoelemente și va crește imunitatea plantei.


Dacă se respectă toate regulile, apar foarte rar probleme și este posibil să colectăm o recoltă mare de fructe gustoase.

opinii
 1. Olya
  9.09.2018 14:49

  O problemă similară poate apărea din utilizarea de îngrășăminte care nu sunt potrivite pentru solul dvs. Recomand transplantarea tuturor răsadurilor în sol nou și adăugarea unui bioactivator "BioGrow».

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac