Cum să pruneți nucile primăvara, vara și toamna și reguli pentru formarea coroanei

Tăierea unui copac de nuc nu este cea mai dificilă sarcină, dar este important să o abordăm în mod responsabil. Pentru a îndepărta ramurile în exces, se folosesc numai prunere ascuțite și foarfece de grădină, astfel încât să nu rămână cute în locurile tăiate.

De ce ai nevoie să te prunezi

Este necesar să tăiați copacii aproape în fiecare an, în funcție de rata de creștere a ramurilor. Pentru a înțelege dacă un nuc trebuie tăiat, este suficient să acorde atenție aspectului pomului. De obicei, chiar și un grădinar neexperimentat știe că este timpul să elimini excesul.

O procedură regulată crește fructificarea, imunitatea la bolile de cultură. Tăierea anti-îmbătrânire este responsabilă pentru acest lucru. În plus, exercițiul ajută la a scăpa de unele boli ale nucului.

Scheme de bază

Formarea corectă a coroanei unui nuc este posibilă numai după studierea schemelor de bază. Formarea coroanei este o etapă crucială în îngrijirea copacului, de care depinde nu numai randamentul, dar și sănătatea nucului. Un copac poate fi format conform mai multor scheme.

nuanță de nuci

Îmbunătățirea nivelului

Cu o tăiere îmbunătățită în niveluri, doar 3 ramuri scheletice rămân pe fiecare nivel. Distanța dintre ele nu trebuie să depășească 15 cm. În toamnă, a doua etapă este realizată - nivelul inferior al ramurilor este tăiat astfel încât nimic să nu crească pe trunchi la o distanță de 1,5 m de sol. Este recomandat să tăiați nucul, astfel încât să existe 5-6 niveluri de ramuri pe el.

Distanța dintre niveluri a fost de 50 cm, iar partea superioară este complet tăiată astfel încât ramurile să crească în lățime și nu în sus.

Lider

Principiul principal al formării coroanei în funcție de acest tip este distribuția ramurilor, care aparțin speciilor scheletice, la o distanță de 50 cm una de cealaltă. Înainte de debutul fructificării, lăstarii scheletici sunt lăsați. Și apoi lungimea lor este tăiată treptat.

nuanță de nuci

în formă de Cupa

Tăierea în formă de cupă nu numai că crește randamentele, dar, de asemenea, ușurează recoltarea pomului. Tulpina cu această procedură are o lungime de 1,5-2 m. 3-4 ramuri scheletice sunt lăsate. Distanța dintre ele este de aproximativ 50 cm.

Ramura centrală este tăiată la bază, iar cele două superioare sunt încrucișate cu cele inferioare. Tăierea cupei se face toamna în fiecare an, timp de 3-4 ani.

Caracteristicile tăierii anti-îmbătrânire

Procedura de întinerire se efectuează numai pe copaci care au împlinit vârsta de mulți ani. Pentru nuci, este de 10 ani.Nu este recomandat să efectuați procedura înainte de această perioadă. Puteți întări un copac cu diferite tipuri de tăiere. Există însă o serie de caracteristici pe care toate le au în comun.

nuanță de nuci

 

Caracteristici ale tăierii copacilor bătrâni:

 • În timpul procedurii, ramurile uscate și o parte din ramurile scheletului sunt îndepărtate.
 • Necesitatea unei proceduri de întinerire apare în cazul în care randamentul a scăzut, iar planta a crescut foarte mult.
 • Procedura se efectuează la începutul primăverii sau vara.
 • Îndepărtați ramurile în locuri cu ramuri laterale.

Tunderea întineritoare stimulează fluxul de nutrienți către plantă, ajută la trezirea rinichilor. De asemenea, se îmbunătățește calitatea fructelor.

Ce instrumente vor fi necesare

În primul rând, veți avea nevoie de o foarfecă de tăiere pentru a tăia o nucă. Înainte de a efectua procedura, aceasta trebuie să fie cât mai accentuată.

nuanță de nuci

Instrumente pentru lucru:

 • Lopper.
 • Foarfece.
 • Taietoare cu perii.
 • Bomfaier.

Toate instrumentele trebuie să fie bine ascuțite. Folosiți un ferăstrău pentru ramuri groase. Pentru lăstarii subțiri, foarfecele de grădină funcționează bine. Ramurile de grosime medie sunt tăiate cu foarfece de tăiere.

Celelalte instrumente pot să nu fie necesare, dar doar în cazul în care este mai bine să le ai cu tine în timpul procedurii.

Condiții de muncă

Există mai multe perioade favorabile când puteți forma o nucă. Tăierea nucului se face primăvara, vara sau toamna. Cea mai favorabilă perioadă pentru formarea coroanei este vara, sau mai exact, iulie-august. Tăierea după prunele de vară se vindecă mai repede, iar copacul nu se îmbolnăvește atât de mult timp. De asemenea, în această perioadă, intensitatea fluxului de seva se întoarce rapid la normal.

nuanță de nuci

Tăierea după iarnă

Prima dată a anului, nucile sunt tăiate primăvara, după vreme caldă. Nu este recomandat să efectuați procedura până când nu este stabilită o temperatură pozitivă în afara, chiar și noaptea. Primăvara, se efectuează tăierea anti-îmbătrânire, care are ca scop formarea coroanei și reînnoirea ei.

În primăvară, procedura se desfășoară în martie-aprilie. În această perioadă, piulița tolerează mai ușor procedura. Formarea coroanei de primăvară se realizează după ce înălțimea arborelui este de 1,5 m. O atenție deosebită trebuie acordată formării unei răsaduri tinere.

nuanță de nuci

Tăierea nucului verde vara

Procedura de vară are ca scop îndepărtarea ramurilor deteriorate de boli sau dăunători. Tăierea formativă se realizează și vara, dacă nu s-a făcut primăvara. Vara, se folosește schema „tunsoare”. Acest tip are cel mai bun efect asupra fructificării. Dar vara, nucile sunt tăiate o dată la câțiva ani.

Tăierea de toamnă

În toamnă, se efectuează o procedură sanitară. Prune copacul după ce a vărsat toate frunzele. Procedura se realizează cât mai devreme, în timp ce coroana nu a avut timp să se formeze într-o manieră haotică. Tăiați ramurile uscate și bolnave. Dacă nucul este deja un copac adult, atunci va trebui să îndepărtați ramuri suficient de mari. Și pentru plantă, acest lucru este mult stres.

nuanță de nuci

Nuanțele operației

Înainte de a efectua procedura, este important să se studieze toate nuanțele de tăiere. Întrucât procedura pentru nuci este foarte stresantă, este important să abordăm responsabil formarea coroanei. Prima dată după plantarea unei răsaduri de nuci, procedura se realizează în al doilea an.

Cum să scurtăm ramurile copacilor tineri?

Dacă răsadul de nuci este suficient de tânăr, tăierea este necesară numai după vârsta de doi ani. Și nu este recomandat să ștergeți multe ramuri în această perioadă. Un alt criteriu prin care puteți înțelege că este timpul să tăiați răsadul este că înălțimea trunchiului a ajuns la 100 cm. Dacă arborele este sub 100 cm, ar trebui să așteptați cu procedura. În această perioadă, este potrivită formarea unei coroane în formă de bol. 3-4 plante ramuri scheletice sunt lăsate pe plantă, care va fi responsabil pentru fructificare. Și restul este îndepărtat.

nuanță de nuci

În al treilea an, ramurile uscate sau deteriorate sunt îndepărtate. Tăierea în această perioadă nu trebuie să fie intensă.

Îngrijirea copacilor maturi

Tăierea coroanei este un pas important în îngrijirea nucului. Dar modelarea nucii singur nu va fi suficientă. Pentru a crește randamentele, nu puteți face fără a organiza udarea și a aplica fertilizări suplimentare. Nuciul nu-i place să slăbească solul. Nucul aparține culturilor iubitoare de umiditate, astfel încât este udat de două ori pe lună odată cu debutul primăverii. Un copac are nevoie de 4-5 litri de apă. Pentru irigare se folosește numai apă caldă.

Odată cu debutul lunii august, irigarea este oprită. Toamna, au udat dacă nu a fost aproape ploaie. În acest caz, nucul este umezit înainte de debutul vremii reci.

nuanță de nuci

Azotul este introdus în sol primăvara și în prima jumătate a verii. Îngrășământul cu fosfor și potasiu se adaugă în sol mai aproape de toamnă. Plantele de gunoi de grajd verde au, de asemenea, un efect benefic asupra creșterii nuci. Vara, alături de copac se plantează lupine, mazăre, ovăz, rang sau trifoi. Și toamna sunt săpate împreună cu solul. Plantele de gunoi de grajd umple solul cu nutrienți care sunt necesari pentru nut cu începutul primăverii.

Greșeli frecvente de tăiere

Neavând o idee exactă a modului de prune în mod corespunzător, mulți grădinari fac greșeli grave, după care copacul se înrăutățește doar.

Greșeli comune ale locuitorilor de vară:

 • Tăiați ramurile cu un cuțit sau un pruner neîntrerupt.
 • Tratează rănile copacilor cu vopsea în ulei sau lac de grădină.
 • Formați coroana atunci când vremea rece a venit deja toamna sau când gerurile nu s-au încheiat la începutul primăverii.
 • Prea multe ramuri de șters.

nuanță de nuci

După ce am studiat în prealabil regulile pentru tăierea nucilor în primăvară și toamnă, va fi posibil să se evite greșelile grosiere și să nu dăunăm plantei.

Cum se descurcă tăieturile mari din lemn

Se crede că este mai bine să nu procesați punctele tăiate pe ramuri și să le lăsați să se vindece natural. Dar totuși merită procesat, astfel încât bolile fungice să nu apară pe ele.

Cum să gestionați tăierile:

 • O soluție de zahăr (2 lingurițe la 200 ml apă).
 • Soluție de miere (3 linguriță pentru 250 ml apă).
 • O soluție de permanganat de potasiu.

Suprafața tăieturilor de pe ramurile plantei are capacitatea de a se oxida chiar și iarna, astfel încât prelucrarea tăierilor proaspete pe copac este necesară în orice caz.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac