25 cele mai bune soiuri de alune cu descrieri și caracteristici, tehnologie de cultivare și îngrijire

Alunele sunt nuci din familia de mesteacăn, dintre care 20 tipuri principale sunt comune. Au crescut inițial în păduri de conifere, formând o subterană. Fructele s-au remarcat prin proprietățile lor hrănitoare și gustul excelent, datorită cărora au încercat să cultive și să relocheze plantele în grădini. Soiurile de alune (alune) prezentate de crescătorii de pe piață diferă nu numai de răsaduri, de mărimea și forma lor, ci și de caracteristicile fructului, de caracteristicile cultivării și de îngrijire.

Descrierea generală și caracteristicile culturii

În zilele noastre, alunele sunt numite soiuri de alun cultivat. Tufele ating o înălțime de 6 m, au o coroană largă de răspândire. Culoarea plăcii de frunze variază de la verde la roșu închis, datorită căreia planta este plantată ca decorativă. Perioada de înflorire a alunelor cade în decembrie-martie.

Rădăcinile alunului sunt aproape de suprafața solului, deci are nevoie de udare și fertilizare periodică. Arbustul întărește perfect solul liber pe versanți, are o rezistență ridicată la îngheț. Pentru polenizare, este necesar să plantați tufișuri din apropiere de diferite soiuri, deoarece inflorescențele proprii ale plantei sunt unisexuale.

Alunele prospere în zonele umbrite, dar necesită conturarea și tunderea constantă. Când tufișul este îngroșat, indicatorii de randament scad brusc. După ce planta împlinește vârsta de 11 ani, veți avea nevoie și de tăiere anti-îmbătrânire. În momentul de față, mai mult de o sută de soiuri de arbuști au fost crescuți, dar nu toate sunt potrivite pentru cultivare pe banda din mijloc, datorită nivelului scăzut de rezistență la frig.

Soiuri de alune

Hazel, soiurile care sunt complet reînnoite cu produse noi, a reușit deja să se stabilească în loturile grădinarilor domestici. Pe baza feedback-ului lor, este posibil să se stabilească cele mai populare soiuri ale acestei culturi, arătând rezultate bune atunci când sunt cultivate.

soiuri de alune

Trapezunt

O varietate de origine georgiana cu un randament ridicat. Nucile sunt rotunjite, coaja este de culoare maro închis. Conțin 72% grăsimi vegetale și cântăresc doar 3 g. Fiecare inflorescență include până la 6 fructe. Perioada de maturare are loc în ultima decadă a lunii august. Înălțimea plantelor atinge 5 m. Înflorirea are loc în februarie-aprilie. Rezistă la o scădere a indicatorilor de temperatură până la -32 ° C.

Caucaz

Varietate de maturare timpurie cu frunziș verde smarald.Înălțimea plantelor până la 3 m, coroana de tip piramidal îngust, ceea ce face ca tufișul să fie compact. Fructele conțin 68% grăsimi vegetale și cântăresc până la 3 g. Producția de la fiecare hectar de plantații este de 22 de centimetri de alune. Cultivat ca polenizator, potrivit pentru recoltarea mecanică. Alunul este zonat pentru regiunea Caucazului de Nord, dar este cultivat cu succes în toate zonele horticole.

Capodopera

Cele mai productive alune crescute de crescătorii ucraineni. Începe să dea roade în termen de 3 ani de la plantarea arbustului. O plantă adultă dă până la 9 kg de nuci. Perioada de maturare are loc în ultima decadă a lunii august. Înălțimea alunului este de până la 4 m, fructele sunt formate până la 3 g, în fiecare inflorescență există până la 8 bucăți. Trebuie să fie plantat alături de un soi de polenizator; reproducerea se face prin butași, lăstari de la rădăcină sau prin stratificare. Conținutul de uleiuri vegetale din nuci nu depășește 65%.

alune productive

Moscova rubin

Soiul a fost crescut în 1957 de academicianul Yablokov, în condițiile fermei de nuci Zakatala, traversând popularele alune Nottingham cu polenul din hibrizi cu frunze roșii. Este unul dintre cei mai buni arbori de alun pentru a crește în grădini. Înălțimea plantelor atinge 5 m, pisicile masculine sunt puternic polenizate, ceea ce crește productivitatea.

Se caracterizează ca alun rezistent la frig. Fructele cântăresc până la 4 g, în fiecare inflorescență există până la 15 bucăți. Când este copt, piulița devine roșie-crem, care coincide în ton cu culoarea frunzelor. Sâmburele conține până la 63% grăsimi vegetale. Perioada de maturare a culturii se încadrează în primele zece zile ale lunii octombrie. Până la 4 kg de fructe sunt eliminate din fiecare plantă. Atât tufișul principal, cât și polenizatorul sunt cultivate.

Academicianul Yablokov

Soiul a fost obținut în 1961 și recomandat pentru cultivare în regiunea de nord-vest, dar de-a lungul anilor, cultivarea a arătat rezultate bune în alte zone, în special în nord. Înălțimea alunului ajunge la 4 m. Suferă de deteriorarea unei oboseală, rezistența la îngheț este la un nivel mediu. Planta tânără produce puține flori de tip masculin, dar fructificarea apare în mod regulat. Are nevoie de plantarea soiului polenizator din apropiere. Fructele sunt mari, maturarea are loc în prima decadă a lunii octombrie.

academicianul Yablokov

Grădină

Soi obișnuit de dimensiuni medii, cu rezistență bună la îngheț. Fructele se coacă în a doua decadă a lunii septembrie și au dimensiuni mici. Frunzișul este verde. Cultivat peste tot, necesită plantarea unui soi de polenizator din apropiere. Conținutul de uleiuri vegetale în nuci este de până la 65%.

Varșovia roșie

Alun european cu o tufă piramidală mare. Fructele sunt mari, conțin până la 73% grăsime. Perioada de maturare scade în a doua decadă a lunii septembrie. Este cultivată nu numai de dragul recoltării, ci și ca plantă ornamentală cu frunzișul roșu neobișnuit. Are nevoie de plantarea unui soi de polenizator. Inflorescențe masculine și feminine de floare de alun în același timp.

Firstborn

Soi hibrid obținut de crescătorul R. F. Kudasheva. Înălțimea alunului ajunge la 4 m. Fructele cresc în greutate până la 3 g, colectate în inflorescențe până la 5 buc. în toată lumea. Conținutul de grăsime din sâmburi ajunge la 65%.

smuls primul născut

Barcelona

Arbustul de până la 5 m înălțime are o coroană largă de răspândire. Plăcile cu frunze sunt de culoare verde deschis și au dimensiuni mari. Soiul are un randament ridicat, nucile sunt mari, gustoase. Se matura în prima decadă a lunii septembrie. Dintre deficiențe, se distinge capacitatea de a fi afectat de monilioză. Are nevoie de polenizatori pentru a fi plantați în apropiere. Conținutul de calorii al sâmburelui este mai mare decât cel al peștilor sau al cărnii, de aceea este nedorit ca persoanele supraponderale să îl mănânce.

Anapsky

Soi caucazian crescut pe coasta Mării Negre. Maturarea are loc în prima decadă a lunii septembrie. Inflorescența constă din 2-6 nuci cu o greutate de până la 2,5 g. Înălțimea arbustului atinge 4 m. Începe să dea roade la 3 ani de la plantarea lăstarului. Alunul rezistent la iarnă cu imunitate medie la boală.

Isaevsky

Un alt soi demn de la crescătorul Kudasheva. Formează fructe mari de desert, se caracterizează printr-o rezistență crescută la frig (rezistă la o scădere a temperaturii până la -42 ° C). Planta este înaltă, cu o coroană largă. Alunele au moștenit cele mai bune calități ale copacilor mamici Tambovskiy timpuriu și academicianul Yablokov.

tufișuri isaevski

Alun american

Alun american hibrid, cu o înălțime de tufis de până la 4 m. Înflorirea are loc în aprilie-mai, iar sezonul de creștere durează din aprilie până în septembrie. Nuca este formată mare, zahăr. Diferitele cu rezistență ridicată la frig.

Masha

Un hibrid cu frunze roșii, obținut de crescătorul Kudasheva. Fructele cresc în greutate până la 2 g, sunt caracterizate ca desert, conținut mediu de grăsimi. Alunele pot rezista la temperaturi scăzute și pot produce recolte abundente.

Ekaterina

Hibrid cu frunze roșii, obținut în 1961. Este considerat unul dintre cele mai mari fructe fructificate, ale căror fructe cresc în greutate până la 5 g. Fiecare perie conține până la 8 bucăți. Perioada de maturare scade în ultima decadă a lunii septembrie. Necesită plantarea obligatorie a soiurilor polenizante. Rezistență ridicată la frig.

cerchez

Recunoscută ca o varietate de selecție populară. Rezistența la îngheț a alunelor este excelentă, nu este sensibilă la efectele dăunătorilor și agenților patogeni, potrivită pentru cultivare în climele aride. Nucile se colectează într-o perie de 5 bucăți fiecare. Miezul conține până la 66% grăsimi vegetale.

Selecția circasiană

Ciocolată

Soiul a fost crescut de crescătorii ucraineni de la Institutul de Cercetări G. Vysotsky. O plantă înaltă atinge până la 5 m, coroana se răspândește. Înflorirea are loc în februarie-aprilie, perioada de maturare este medie. Fiecare fruct conține până la 4 nuci. Alunele pot rezista la temperaturi de până la -37 ° C.

Kuban

Recoltarea alunului cu rezistență ridicată la îngheț. Fructele cresc în greutate până la 4 g. Alunele sunt zonate pentru cultivare pe teritoriul Krasnodar. Fiecare plantă adultă dă până la 9 kg de nuci. Recolta poate fi recoltată mecanic.

român

Alunele formează fructe care cântăresc până la 4 g. Este imun la boli comune, dar are nevoie de tratament preventiv împotriva bacteriozelor. Printre deficiențe, acestea disting rezistența scăzută la frig și probabilitatea de a dezvolta putregaiul fructelor.

Sirena comună

Soi polonez cu frunze roșii obținut în 1969. Arbustul crește până la 5 m înălțime. La fructe de semințe există până la 7 nuci, care încep să se coacă până în septembrie. Alunele au o rezistență bună la îngheț și dau fructe stabil.

sirena comună

Adyghe

Acest soi a fost obținut ca urmare a activității crescătorului N.A.Tkhagushev în 1967. Are o rezistență ridicată la frig și secetă, precum și imunitate la boli comune. Fructul conține până la 5 nuci. Miezul conține până la 65% grăsime.

catalan

Arbustul crește mare, cu frunze. Nucile se formează la vârfurile ramurilor până la 6 bucăți pentru fiecare sămânță. Alunele pot rezista la temperaturi de până la -20 ° C. Recolta matura în ultima decadă a lunii septembrie.

Lambert alb

Se diferențiază în creștere lentă a tufișului, care este capabilă să atingă dimensiuni medii. În sămânță, se colectează până la 8 fructe, îmbrăcate într-o coajă albă. Perioada de maturare se încadrează în ultima decadă a lunii august. Alunele sunt rezistente la rece, crescute cu succes în climatul Caucazului de Nord.

lambert alb

Cosford

Un soi englez numit după zona în care a fost crescut în 1816. Alunul este ridicat, răspândindu-se. Frunzișul are culoare verde, dar devine roșu până toamna. Perioada de maturare are loc în a doua decadă a lunii septembrie. Alunele încep să dea roade timpuriu, necesită plantarea soiurilor polenizante din apropiere, dar pot fi cultivate și ca polenizatori înșiși.

Victoria

Alune de selecție ucraineană. Un arbust înalt care formează până la 8 nuci în fiecare fruct. Perioada de maturare scade în a doua decadă a lunii septembrie. Planta tolerează bine frigul, plăcută cu randamente abundente și stabile.

arbust înalt

Ce soi este mai bine să alegeți

Alunele pentru site-ul lor sunt selectate, în primul rând, în funcție de condițiile climatice. Locuitorii din regiunile sudice preferă soiurile rezistente la secetă, iar pe banda de mijloc sunt cultivate doar plante rezistente la frig. În caz contrar, alegerea grădinarilor este complet gratuită. Mărimea fructelor, culoarea frunzelor, gustul și randamentul sunt selectate numai din preferințele personale.

Caracteristici de plantare și îngrijire

Alunele nu plac fluctuațiile puternice ale temperaturii, de aceea este recomandat să le plantați pe părțile estice și nordice ale versanților. Planta crește bine la umbră. Lumina directă a soarelui este distructivă pentru el. Odată cu întunecarea puternică, indicatorii de randament scad și calitățile decorative pot suferi.

tufișuri de nuci

Nivelul apei subterane nu trebuie să se apropie de suprafața de la locul ales pentru plantarea alunului mai aproape de 1,5 m. Este mai bine să alegeți o zonă situată în apropiere de clădiri, garduri. Pe partea de sud, plantarea alunului nu este de dorit, deoarece trezirea va veni prea devreme, iar arbustul va suferi de îngheț.

Îngrijirea alunelor este redusă nu numai la udarea și mularea solului, ci și la îngrășarea suplimentară, efectuând tăierea. Pentru ca randamentul să nu scadă, este imposibil să permiteți creșterea ramurilor din interiorul arbustului. De asemenea, este necesar să se efectueze în mod regulat pulverizarea preventivă împotriva dăunătorilor și a bolilor.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac