Plantarea, creșterea și îngrijirea ardeilor iute pe câmp deschis

Cultivarea ardeilor iute în aer liber nu este o sarcină ușoară. O plantă iubitoare de căldură necesită o abordare delicată și reacționează dureros la orice schimbări ale condițiilor climatice. În plus, varza suculentă și dulce de ardei iute fierbinte este un tratament preferat pentru diverse insecte.

Cum să crească lăstari puternici și frumoși, și apoi să aduni o recoltă decentă de la ei. Să ne dăm seama ce trebuie să știți și cum să îngrijiți în mod corespunzător ardeiul iute.

Cum să alegi un soi

Procesul de selecție a semințelor pentru plantare ar trebui luat în serios. Principalele criterii de selecție sunt următoarele.

 1. Timpul de coacere este cel mai important parametru. Sezonul de creștere pentru majoritatea soiurilor este de 4-5 luni, iar durata verii poate să nu fie suficientă pentru dezvoltarea culturii. Mai întâi, ar trebui să obțineți date cu privire la lungimea perioadei de vară, cu o temperatură medie favorabilă pentru ardeii din zona dvs. Apoi, corelați cu durata de maturare a unui anumit soi. Cel mai probabil, va trebui să cumpărați un soi copt timpuriu și să îl plantați cu răsaduri.
 2. Rezistența la virusuri, lumină scăzută și extreme de temperatură este o caracteristică importantă a soiului. Cert este că piperul nu tolerează o schimbare bruscă a temperaturii și poate muri. În plus, dăunătorii adoră sărbătoarea pe ardei iute, în special, afidele îl adoră. Plantele cu rezistență slabă vor fi slăbite prin atacuri constante de paraziți și nu vor putea produce culturi în grădină la timp.
 3. Amărăciunea și randamentul fructelor sunt proprietățile de consum ale culturii. Pentru a evita otrăvirile cauzate de inocularea acută, trebuie utilizat scala Scoville. Conform acestui parametru, fructele variază de la ușor ardere până la ardere, prin prezența în ele a capsaicinei, care este responsabil pentru amploarea gustului. Randamentul vă permite să planificați volumul estimat de produs din zona semănată.

în creștere și grijă

Dacă țineți cont în mod corect de parametrii de mai sus, atunci puteți alege soiul optim pentru creștere în țară.

Important! Sezonul de creștere pentru majoritatea soiurilor de ardei este de 4-5 luni.

perioada de maturare

Soiuri potrivite

În ciuda faptului că ardeiul amar are multe soiuri, următoarele soiuri sunt cele mai populare la grădinari.

perioada vegetativă

 1. Unul dintre cei mai solicitați hibrizi este Astrakhan 147. Această varietate este rezistentă la boli și înclinații ale vremii. Orientat către regiunile sudice, sezonul de creștere este de 4 luni. Arbusti de dimensiuni medii, randamentele sunt peste medie. Ardeii au o formă alungită atractivă și o înțepătură moderată.
 2. Galbenul maghiar este una dintre cele mai căutate specii din lume. Soiul se maturizează în 4 luni, rezistent la boli. O caracteristică specială este rezistența la putregaiul de sus.Tufele au dimensiuni compacte, arată bine atât în ​​paturi cât și în paturile cu flori. Fructele au o culoare galbenă caracteristică și o formă alungită. Gustul este suculent cu un grad mediu de înțepenire.
 3. Ardeiul amar al Dunării este cultivat în aer liber și este foarte cunoscut pentru randamentul ridicat. Rezistența îi permite să lupte atât împotriva bolilor, cât și a schimbărilor climatice, a secetei. Sezonul de creștere este de 3,5 luni, ceea ce permite recoltarea chiar și în climat temperat. O caracteristică a ardeiului iute când este crescut este înălțimea tufișurilor, care este mai mare de 1 metru. Fructele sunt mari, alungite, de culoare roșie sau verde.
 4. Soiul Impala este un hibrid special creat pentru condiții climatice dificile. Se remarcă printr-o perioadă de maturare extrem de scurtă, puțin peste 2 luni. Plantarea și îngrijirea soiului este mai ușoară datorită rezistenței ridicate la diferite boli, inclusiv virusul mozaicului de tutun. De asemenea, se remarcă printr-un gust picant echilibrat și o formă alungită, grațioasă a fructului.
 5. Ardeiul iute ucrainean este extrem de popular în rândul rezidenților de vară. Este foarte rezistent la cele mai cunoscute boli și viruși. Sezonul de creștere este de 4 luni. Producția atinge 1,5 kg pe 1 metru pătrat de culturi. Iubește soarele, nu crește la umbră. Răsadurile plantate pot rezista la o schimbare bruscă a temperaturii.

rezistență la virus

Opțiunile de achiziție nu ar trebui să se limiteze la soiurile enumerate. Cunoscând criteriile, puteți alege în mod independent plante bune pentru site-ul dvs.

Cum să plantezi corect

Deoarece ardeii iubește căldura, de multe ori ei nu au suficient timp pentru a recolta în climă temperată. Prin urmare, ar trebui să fie plantat în sol deschis, folosind răsaduri. Următorii pași sunt făcuți.

plantați corect

 1. În primul rând, semințele trebuie să fie germinate la o temperatură de cel puțin 25 de grade. Pentru a face acest lucru, acestea sunt învelite în brânză umedă și eliminate pentru a se încălzi 7 zile. Acest lucru trebuie făcut cel târziu la începutul lunii martie.
 2. În continuare, trebuie să pregătiți cutii cu umplutură de sol, în care apoi să fie cultivate răsadurile. În partea de jos se află o masă de drenaj formată din fragmente de cărămidă, rocă de argilă expandată sau spumă. Componentele sunt mixte. Următorul strat este un strat de sodiu cu compost și adăugarea de nisip. Înainte de a forma plantări, este mai bine să dezinfectați solul. Suprafața trebuie nivelată și tamponată puțin, fertilizată. Apoi, faceți indentări în ea pentru plantarea semințelor de aproximativ 1 cm. La ce distanță de plantare, se determină individual, dar distanța este mai mare de 5 cm.
 3. Semințele germinate sunt puse în pământ și irigate cu apă. Recipientele trebuie acoperite cu film transparent și așezate într-un loc cald, astfel încât cultura să poată forma primii lăstari. Când germenii încep să apară pe suprafață, containerele trebuie transferate într-un loc bine luminat, iar filmul trebuie îndepărtat de pe suprafață.
 4. Când frunzele apar pe tulpinile plantelor, lăstarii se scufundă. Pentru a face acest lucru, trebuie să extrageți cu atenție tulpinile cu o lamă de cuțit, încercând să deteriorați cât mai puțin rădăcina. Apoi sunt plantate în ghivece de turbă. Udarea plantelor se poate efectua cu apă încălzită decontată.
 5. Ardeii se transplantează în sol deschis după 2 luni de cultivare în ghivece de turbă. Mai întâi trebuie să verificați dacă ardeiul este gata pentru stradă, pentru asta trebuie să puneți câteva tufe pe pervazul și să vedeți cum reacționează la temperatură. Apoi plantăm conținutul vaselor în pământ.

rocă de argilă extinsă

Pentru ca formarea de ardei amar să aibă succes, acesta trebuie să fie atent. Cultura necesită udare frecventă. De asemenea, este important să slăbiți în mod regulat solul la rădăcini și să îndepărtați buruienile. Înainte de a planta ardei iute, trebuie să hrăniți solul cu îngrășăminte.

Când plantăm ardei dulci și amari aproape unul de celălalt, se poate produce polenizarea, gustul fructului se schimbă.

 crescând în ghivece

Îngrijirea ardeiului în aer liber

Îngrijirea corectă a ardeilor iute este cheia unei recolte bune. Următoarele orientări trebuie respectate.

grijă acută

 1. Monitorizați umiditatea solului. În mod optim, ar trebui să fie moderat umed. Grija pentru ardei iute implică o udare blândă. Nu este recomandat să depășiți, dar nici nu îl puteți umple. Lipsa de umiditate duce la o degenerare a mărimii și formei fructului. Tulpinile pierd flexibilitatea, devin fragile în locul în care au fost plantate. Udarea este de dorit cu apă caldă.
 2. Oferă o iluminare bună a culturilor. Plantarea unei legume se face cel mai bine pe partea de sud a site-ului. Este important să vă asigurați că plantele sunt bine luminate pe tot parcursul zilei și să nu cadă la umbră. În lumina insuficientă, tulpinile sunt scoase. Planta slăbește, începe să piardă lăstarii laterali.
 3. Îngrijire în conformitate cu regimul de temperatură. Este important să înțelegem că dezvoltarea unei culturi de ardei se oprește la 13 grade, iar când temperatura scade la 0 grade, planta moare. În zonele climatice, unde scăderea temperaturii este de zeci de grade într-un timp scurt, ovarele și mugurii deseori pierd. Căldura este, de asemenea, periculoasă pentru cultură... Îngrijirea în aer liber la temperaturi peste 25 de grade implică umbrirea culturilor. Pentru a păstra cultura la temperaturi nefavorabile, culturile trebuie acoperite cu folie sau trebuie utilizate tuneluri speciale.
 4. Ardeii iuti se intind pe masura ce cresc. Pentru a reduce încărcarea pe portbagaj, se folosesc articole de legătură. Pentru a face acest lucru, un băț este lipit în sol de-a lungul înălțimii plantei, de care tulpina este legată cu o frânghie.
 5. Cuppingul permite proporțiile corecte ale plantei și crește randamentul atunci când se cultivă ardei iute în aer liber. Prinde tulpina dacă crește peste 25 de centimetri. Lăstarii laterali sunt, de asemenea, îndepărtați, lăsând doar cele 5 cele mai puternice. În plus, prima floare trebuie tăiată astfel încât planta să cheltuiască energie pentru a forma un tufiș, și nu un fruct.

umiditatea solului

Cultivarea și îngrijirea corectă a ardeilor este o sarcină destul de laborioasă. Însă fără asta, nu poți obține fructe frumoase și suculente, pe care nu numai că te poți bucura, dar și să-ți tratezi prietenii.

fructe suculente

Sfaturi utile

 1. Puteți cultiva ardei iute dacă ascultați recomandările grădinarilor experimentați. Este recomandabil să urmați acești pași pentru a asigura o creștere și un randament bun.
 2. Este important să alimentați cultura cu îngrășăminte potrivite. Înainte de înflorire, în sol se adaugă preparate care conțin azot. După apariția florilor, acestea sunt hrănite cu aditivi cu fosfor și potasiu.
 3. O caracteristică a plantării simultane a ardeilor dulci și amare în aceeași zonă este polenizarea încrucișată. Deci, dacă plantați două culturi una lângă alta, atunci fructele de ardei dulce vor avea un gust amar. Pentru a evita acest lucru, culturile sunt plantate în continuare. În plus, alte plante sunt plantate între paturi. De asemenea, puteți planta ardei dulci și fierbinți pe diferite părți ale casei.
 4. Regulile de cultivare dictează că ardeii împietriți nu trebuie recoltați, ci întăriți. Fructele cu textură moale sunt necoapte și sunt recoltate pentru cultivarea ardeilor iute, nu pentru consum.
 5. Ardeii iute ar trebui să fie cules cu tulpina. Apoi, trebuie să fie depozitate într-un loc uscat la aproximativ 20 de grade. Apoi ardeiul se va matura și gustul său se va îmbunătăți semnificativ.

hrănirea culturilor

Dacă urmați sfaturile de mai sus, puteți cultiva ardei iute atât pentru dvs. cât și pentru vânzare, deoarece regulile vor evita greșelile enervante care duc la pierderea recoltelor.

smulge fructele

opinii
 1. Irina
  5.05.2019 09:52

  Un astfel de ardei poate fi cultivat pe pervaz, nu este picant. Dar dacă există un loc, atunci este imperativ să plantezi mai departe de ardeii simpli, în caz contrar, toți vor fi amari, au fost deja testați de mai multe ori.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac