Cum să îngheți corect un dovleac acasă pentru iarnă

Adesea, gospodinele au o problemă despre cum să înghețe un dovleac pentru iarna acasă. Dacă vă îndoiați dacă este posibil să înghețați un dovleac, ar trebui să țineți cont de sfaturile grădinarilor experimentați. Recoltarea și congelarea dovleacului pentru iarnă este, desigur, posibilă și necesară, principalul lucru este să o faceți conform recomandărilor meșterilor experimentați.

informatii generale

Dovleacul este un fruct care se poate conserva perfect fără a se strica până la 20 de luni. Pentru a face acest lucru, este suficient să pliați corect cultura după recoltare pentru iarnă în pivniță. Dar numai dacă leguma este păstrată în perfectă stare. Dacă există crăpături, zgârieturi pe coajă sau pețiolul lipsește, dovleacul nu va dura niciodată. Acest lucru este valabil și pentru acele soiuri care nu sunt destinate depozitării pe termen lung.

O altă problemă cu păstrarea dovleacului acasă este că leguma atinge adesea multă greutate și volum. Un fruct mare este dificil de utilizat la un moment dat, iar după ce s-a așezat la frigider într-o formă tăiată, își pierde rapid proprietățile valoroase.

În astfel de cazuri, apare o problemă - cum să salvezi dovleacul pentru iarnă? Cel mai bun mod modern este să îngheți. Mulți cred că, după înghețare, fructele vor pierde majoritatea vitaminelor, în special a carotenului, care este atât de bogat.

Există, de asemenea, gospodine care sunt sigure că, după depozitarea în congelator, pulpa devine lipsită de gust, aproape inedibilă.

Există mai multe soluții simple cu un algoritm simplu de acțiuni. Pentru a înțelege cum să înghețați un dovleac, este important să determinați în prealabil modul în care acest produs semifabricat va fi utilizat în viitor:

tăiați dovleacul

  • pentru copii sau umplutură pentru plăcinte, este potrivit un semifabricat înghețat sub formă de piure de cartofi;
  • pentru farfurii laterale - înghețarea bucăților de pulpă decolorată;
  • pentru clătite și caserole - grătar;
  • cel mai versatil mod este de a-l congela brut în cuburi.

Să luăm în considerare fiecare opțiune mai detaliată.

Proces de congelare DIY

Pentru a efectua recoltarea pentru iarnă, veți avea nevoie de:

  • scândură;
  • cuțit ascuțit;
  • recipiente din plastic pentru piure de cartofi (recipiente speciale, conserve pentru produse lactate sau cupe obișnuite de plastic);
  • pungi de plastic (obișnuite sau cu un slider).

prepararea dovleacului

Când tot ce aveți nevoie este la îndemână, trebuie să prelucrați leguma înainte de a o determina pentru păstrarea pe termen lung.

Pregătirea materiilor prime

Pentru ca dovleacul înghețat să fie mai bine păstrat acasă în timpul iernii, trebuie să alegeți fructe coapte cu o formă alungită ovală de soiuri de nucșoară cu o pulpă suculentă portocalie.Exemplarele selectate trebuie spălate sub apă curgătoare, șterse cu un șervețel și lăsate să se întindă până se usucă complet, apoi curățate de coaja tare.

Cea mai convenabilă metodă de curățare este de a tăia blaturile, de a pune leguma pe masă pe orizontală și de a o coaja cu un cuțit ascuțit. Dovleacul, tăiat în două părți, este curățat complet de semințe și miez necomestibil.

Se recomandă tocarea pulpei în bucăți mari și uscarea la cuptor, făcând masa mai dulce, mai gustoasă și mai puțin apoasă, ceea ce va economisi semnificativ spațiu în congelator. Semințele nu pot fi aruncate, ci și uscate în cuptor. Veți primi un delicios și sănătos.

Congelați ca piure

Leguma se taie în bucăți de dimensiuni medii. Șorcul nu este tăiat. Se întinde pe o foaie de copt și se introduce într-un cuptor preîncălzit. Se coace la foc mic aproximativ o oră. Disponibilitatea este verificată prin străpungerea pieselor cu o furculiță. Dacă pulpa este coaptă bine, devine moale.

Legumele coapte se curăță ușor. Fructele sunt decojite și biciuite într-un blender până la consistența unui piure gros, omogen. Acestea sunt așezate în porțiuni într-un recipient pregătit anterior, acoperite cu pelicule (dacă nu există capace) și trimise să înghețe în cameră.

Această metodă este utilă pentru cei cu copii mici. Folosind această metodă, de obicei dovleacul este înghețat pentru mâncarea pentru bebeluși și chiar pentru prepararea primului aliment complementar, combinând produsul cu alte amestecuri de legume.

Înghețarea după albire

Această metodă va ajuta la păstrarea optimă a aromei de dovleac și a tuturor beneficiilor nutritive. Atunci când se utilizează metoda, leguma nu trebuie cojită. Exemplarele alese sunt tăiate în bucăți, apoi mărunțite în apă clocotită timp de 3 până la 4 minute. Apoi sunt cufundați în apă foarte rece pentru aproximativ același timp. Pentru comoditate, aceste manipulări pot fi efectuate prin îndoirea materiilor prime într-un colizor. Principalul lucru este să lăsați apa să se scurgă după albire.

dovleac în pungi

Apoi, produsul semifabricat este așezat pe o tavă, astfel încât părțile individuale să nu se atingă, altfel se pot lipi, iar dovleacul este lăsat în congelator. Puteți pune pur și simplu celofan pe partea inferioară a compartimentului congelator și puneți piesele acolo. După îngheț, sunt ambalate cu grijă în porții în pungi, iar dovleacul este trimis înapoi la congelator pentru depozitare pentru iarnă.

Congelarea după grătare

Leguma se taie în bucăți de dimensiuni medii, care sunt apoi unsă pe o răzătoare grosieră sau medie. Masa pregătită este răspândită cu o lingură în pungi, lăsând o cantitate mică de aer. Pungile sunt ușor stoarse pentru a le face mai plane și introduse în congelator.

Dovleacul înghețat în acest fel este folosit de obicei pentru caserole, supe, ca umplutură pentru plăcinta de dovleac, ba chiar și jeleu este gătit.

Congelați în bucăți

Cum să înghețați corect dovleacul feliat? Este necesar să tăiați fructele în bare și cuburi - mărimea lor depinde de ce fel de mâncare este destinat produsului semifabricat:

înghețarea în bucăți

  • dacă se presupune că se folosește semifabricatul pentru umplutură la coacere, se taie în bucăți mai mici;
  • dacă dovleacul este destinat fierberii - în părți mai mari.

Trebuie avut în vedere faptul că bucățile feliate de dovleac care se presupune că sunt depozitate împreună trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune. Apoi sunt așezate pe o suprafață a bucătăriei și se lasă să se usuce puțin de excesul de umiditate. Pre-congelat în același mod ca dovleacul alb. Apoi sunt ambalate în porții unice.

Pungile sunt presate ușor într-o formă plană și introduse în congelator. Această metodă este perfectă pentru prepararea diferitelor terci de lapte - orez, mei și chiar semolă.

Sfaturi pentru gospodine

Dovleacul congelat nu trebuie dezghețat înainte de gătit. Este suficient să adăugați porțiunea necesară în vasul pregătit.Acest lucru va ajuta la reducerea la minimum a pierderilor de substanțe valoroase pe care le conține leguma și la păstrarea gustului.

Este recomandat ca, atunci când păstrați dovleacul în congelator, să scrieți data congelării pe fiecare pungă cu mâncare congelată. Astfel veți ști când piesele de prelucrare urmează să expire. Puteți semna că acesta este un dovleac, pentru a nu fi confundat cu morcovii congelați - sub formă de semifabricate, aceste legume sunt foarte similare.

Concluzie

Congelarea unui dovleac este o opțiune excelentă de depozitare dacă nu există subsol disponibil. Acest lucru va ajuta la diversificarea meniului, făcând dieta mai utilă în timpul iernii, când organismul se confruntă cu o lipsă acută de vitamine. Pulpa de dovleac este folosită activ în cosmetologie: pe baza sa, sunt făcute diverse măști pentru întinerirea pielii feței. Merită să vă stocați cu un produs atât de valoros pentru utilizarea viitoare, folosind secretele modului de depozitare a dovleacului pentru iarnă.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac