Descrierea celor mai bune soiuri de prune pentru Urali, plantarea și îngrijirea lor

Pruna nu este considerată o cultură destinată regiunilor cu ierni reci și fluctuații puternice ale temperaturii primăvara și vara. Dar crescătorii au încântat grădinarii cu soiuri de prune rezistente la iarnă pentru Urali. În fiecare an, lista hibrizilor din fructe de piatră este actualizată cu noi exemplare cu calități îmbunătățite. Dar, cu o varietate mare, este dificil să alegeți acele soiuri de prune care vor lua rădăcină cu succes și vor da randamente întregi.

Soiul și caracteristicile soiurilor de prune pentru Urale

Dificultățile de creștere a prunelor în Urale și Siberia includ:

 • înghețurile de primăvară distrug planta;
 • riscul de uscare iarna crește;
 • sistemul de rădăcini îngheață pe timp de iarnă cu puțină zăpadă.

Pentru grădinar, este importantă ce soiuri sunt cele mai bune de plantat. Ei aleg nu numai cele rezistente la iarnă, dar și cele capabile să reziste vânturilor reci caracteristice unui climat puternic continental. Nu ar trebui să le alegeți pe cele care sunt înalte. Arbustii și copacii se înrădăcinează mai bine și îndură iarna la înălțime medie. Dar un rol mare pentru locuitorii de vară îl joacă descrierea fructelor, gustul acestora.

Mândria Uralilor

Soiul a fost obținut prin polenizarea Perlei de prune în anii 50 ai secolului XX. De atunci a fost zonată de grădinarii Ural. Dar este popular atât în ​​Caucaz, cât și în Siberia. Pe lângă rezistența la îngheț sub 30 de grade, pruna este diferită:

 • randamente ridicate de până la 35 de kilograme de la un copac;
 • maturitate timpurie;
 • prune de maturare după 120 de zile;
 • o înălțime a arborelui de 4 metri;
 • fructe roșiatice de greutate medie.

Mândria Uralilor

Grija pentru soi este simplă. Nu necesită tăiere și se dezvoltă rapid. Fructe cu gust dulce și acru și pulpă delicată. Sunt universale în scopul lor. Prunele din acest soi necesită polenizatori.

Darul lui Chemal

Pe un copac de dimensiuni medii, în anul 3-4, apar fructe rotunjite cu o pâlnie adâncă și o cusătură ușor vizibilă. Sub pielea portocalie cu un fard roșu, delicioasă pulpă galben-verzuie. Recoltat în a doua jumătate a lunii august. Pruna tolerează bine iarna, dar nu este rezistentă la amortizare.

Darul lui Chemal

Perla Uraliilor

Soiul a fost reprodus în Institutul de Cercetări pentru fructe și legume din sudul Uralului și a fost zonat din 2006.Un copac de dimensiuni medii, cu o coroană de răspândire, are un frunze mediu. Poartă fructe pe lăstari mixt și fructe. Pruna se coacă de dimensiuni mari, până la 25 de grame fiecare, cu o suprafață netedă a pielii verzi. Soiul este remarcat pentru o pulpă suculentă cu o structură delicată cu un os alungit. Pruna este dată cu 4,7 puncte din punct de vedere al gustului. Există mai multe zaharuri în fructe decât acizi.

Cultura este parțial auto-fertilă, cu o perioadă medie de maturare. Lăbușurile sunt rareori afectate de îngheț în timpul iernii, dar sunt afectate parțial mugurii de flori în primăvară.

Perla Uraliilor

Chebarkulskaya

Arborele de prune atinge o înălțime de 3,5 metri și are o coroană de răspândire. Soiul are fructe albastre, mari, cu o greutate de 30 de grame fiecare. Valoarea este în pulpa gustoasă, fibră medie, culoare galben-verzuie.

Alba ca Zapada

Un soi special dezvoltat pentru Urale și Siberia tolerează înghețurile până la 40 de grade. Arborele nu este înalt, dar cu o coroană răspândită cu 4 metri. Suprafața fructului de prune este galbenă, cu o acoperire cenușie albicioasă. Cu o grijă bună, ajung la 30 de grame în greutate, iar recolta de la un copac este de 20-30 de kilograme. Pruna este dulce la gust cu o ușoară amabilitate.

pruna albă de zăpadă

Prune urale

Cultura de maturare medie-târzie este renumită pentru fructele sale albastre închise, aproape negre. Cântăresc 15 grame, sunt alungite, cu gust dulce, cu puțină astringență. Osul de dimensiuni medii este ușor separat de pulpă. Soiul este rezistent la iarnă, cu randament ridicat, cu o transportabilitate excelentă. Fructele sunt bune sub formă uscată, compoturi.

Ural auriu

Apărut în Registrul de stat în 2004. Aspectul și gustul fructelor sunt de o calitate excelentă. Culoarea principală a pielii este galbenul, carnea este de aceeași culoare. Interiorul are dimensiuni medii și poate fi ușor separat. Pruna are o transportabilitate bună. Un copac de dimensiuni medii este recoltat anual, începând cu cel de-al patrulea an de viață. Avantajul creșterii prunelor este rezistența lor la boli, micile afectări ale înghețului.

Ural auriu

Kuyashskaya

Pruna este de dimensiuni medii, înflorește și dă roade pe lăstarii scurtați... Fructele sunt rotunde, fără cusătură, cu o suprafață roșiatică netedă. Pulpa este galbenă, ușor fibroasă. Gustă mai mult zahăr decât acizi. Separarea osului de pulpă este medie. Fructificarea în perioade.

Arborele diferă prin faptul că tolerează cu ușurință înghețurile de primăvară până la minus 5 grade.

Uyskaya

Soiul de prune are o coroană rară, care nu se îngroașă, cu o înălțime a copacului de 3 metri. Cu un randament mediu de până la 15 kilograme pe plantă, este apreciat pentru fructele originale de portocale cu un fard strălucitor. Pulpa este cu granulație fină, suculentă, dulce. Pruna este polenizată bine prin cultura fructelor de piatră Ussuri.

prun uyskaya

Shershnevskaya

Soiul a fost obținut prin polenizarea gratuită a prunului Ussuri. Planta este apreciată pentru:

 • aroma și gustul fructelor;
 • o bună separare a osului de pulpă;
 • universalitatea numirii;
 • daune ușoare de îngheț;
 • rezistență la infecții fungice;
 • fructarea anuală;
 • randamente mari.

prune Shershnevskaya

Flori de prune și fructe pe crengi buchet.

Krasnoselskaya

Într-un copac cu o coroană răspândită, frunzele sunt rotunde cu un vârf scurt ascuțit, de culoare verde. Fructe de prune cu carne galbenă, iar pielea deasupra este netedă, roșie. Greutatea fructelor este de obicei de 20 de grame sau mai mult. Prunele coapte sunt utilizate pentru prelucrare. Recoltarea este târzie.

Deși soiul este rezistent la iarnă, este uneori deteriorat de înghețurile de primăvară.

Ailinskaya

Hibridul a fost crescut prin încrucișarea unei culturi nisipoase cu un soi de aur pruniu. Arborele crește slab, dar are o coroană largă. Fructul are o culoare violetă, cu un strat puternic de ceară. Prune cu o pulpă de culoare verde-gălbuie, dulce, cu o piatră ușor de detașat. Arborele înflorește în mai și se maturizează în august.

Ailinskaya prune

Uvelskaya

Răsadurile obținute prin polenizare liberă au vigoare medie și frunze.Frunzele sunt rotunjite cu o bază contondentă și un vârf ascuțit de culoare verde bogată. Fructele apar pe lăstarii scurtați. Acestea ajung la o masă de 23-24 de grame. Pulpa are conținut ridicat de zahăr și aciditate scăzută. Pruna tolerează bine transportul.

Cultura aparține speciilor de maturare târzie, rezistentă la îngheț și care suferă rar de infecții fungice.

prun Uvelskaya

Zolotaya Niva

Hibridul este o plantă de maturare medie. Pruna se distinge prin culoarea aurie-însorită a fructelor rotunde. Iar pulpa lor este suculentă, fragedă, dulce. Osul de dimensiuni medii este ușor separat de pulpă. Un arbore cu o creștere medie de 2 metri, cu o coroană largă, în interiorul căreia se ridică ramuri. Fructificarea în cultură este regulată.

Frumusețea Manchu

Pruna combină calitățile a 3 tipuri: chineză, Ussuriyskaya și Simon. Un pitic în formă rotundă cu o coroană îngroșată are o serie de avantaje:

 1. Trezirea rapidă a mugurilor duce la ramificarea puternică a copacului.
 2. Un fard de visiniu se întinde pe fondul galben-portocaliu al fructelor.
 3. Osul este mic.
 4. Prunele ajung la maturitate în august-septembrie.
 5. Cultura transmite bine trăsăturilor valoroase pentru urmași.

Frumusețea Manchu

Se știe că planta este rezistentă la iarnă, rezistentă la unele boli.

Pionier

Soiul original a fost obținut prin polenizarea gratuită din pruna Ussuri selectată. Arborele atinge o înălțime de 3-4 metri. Are o coroană răspândită luxuriantă. Fructele roșii închise ating o greutate de 18-20 de grame. Prună cu o suprafață netedă lucioasă, bază rotunjită și vârf ascuțit. Fructele sunt dulci, coapte la mijlocul lunii august. Soiul este transportabil, cu un randament de până la 35-40 de kilograme pe copac.

Salopete galbene

Prunele auto-fertile din China au fost readuse în prima jumătate a secolului trecut și răspândite în Orientul Îndepărtat, în Urale. Arborele diferă:

 • creștere viguroasă;
 • coroana răspândită, dar mică;
 • frunze ovale;
 • fructe rotunjite cu aplatizare, în greutate de 12-14 grame;
 • prune galbene, cerate deasupra;
 • pulpă friabilă de gust dulce și acru

Salopete galbene

Piatra este mare în interior, dar se separă ușor de pulpă. Prunele nu tolerează bine transportul. Sunt cele mai bine consumate proaspete.

Zorii urale

Avantajul soiului va fi că:

 • se maturizează devreme: la sfârșitul lunii iulie - în august;
 • mulțumește cu fructe de 25-30 grame;
 • iarna-Hardy;
 • se dezvoltă în copaci cu o coroană de răspândire, o înălțime a trunchiului de 2,5-3 metri.

Prunele au un înveliș roșu închis, cu floare albăstrui, delicioase.

Zorii urale

Miere

Unul dintre soiurile nepretențioase ale culturii, plăcut cu randamente ridicate, are o aromă și un gust delicios de fructe. Prevalența hibridului este mare, tolerează bine schimbările meteorologice într-o zonă climatică rece. Fructele ovale cu pielea galbenă transparentă ating o greutate de 30-50 grame. Când sunt coapte, prunele devin portocalii cu o înflorire albicioasă, sunt folosite în mod universal.

Comandant

Pruna aparține speciilor coloane, prin urmare, copacul are o coroană compactă, iar înălțimea atinge 2 metri. Intrând fructificarea în cel de-al doilea an de viață, se încântă cu fructe de 50 de grame. Au o pulpă suculentă, gălbui, cu o aciditate revigorantă.

comandant de prune

Imperial

Noul hibrid de tip columnar a devenit cunoscut recent de grădinarii Urali. Coroana copacului arată ca o piramidă îngustată. Înălțimea culturii cu un trunchi maroniu atinge 2 metri. Fructele se găsesc în întregul copac și au formă rotundă. Iar pulpa prunului este aurie, cu aromă de miere. Soiul este rezistent la iarnă, are o imunitate puternică la infecțiile fungice.

Albastru dulce

Soiurile coloană de prune sunt reprezentate în Urali de hibridul Blue Sweet. Coroana copacului nu are ramuri laterale și este îndreptată în sus. Pulpa fructului este ascunsă sub o piele groasă, dar este fragedă, suculentă. Recoltarea se păstrează proaspătă mult timp și este mare și ajunge până la 80 de kilograme de la o coloană.

Albastru dulce

Cum să plantezi și să crești un copac

Cultivarea prunelor în Urale nu este cu mult diferită de tehnologia agricolă a lemnului din alte regiuni. Dar trebuie să alegeți timpul potrivit pentru plantare, astfel încât răsadul să aibă timp să se înrădăcineze, să devină mai puternic.

Pregătirea materialului de plantare

Pentru cultivare, este necesar să selectați culturi potrivite pentru regiunea Ural. Este necesar ca hibridul să fie o specie rezistentă la iarnă și să nu fie afectată de înghețurile de primăvară.

Când achiziționați un arbust de prune, acordați atenție faptului că are un sistem rădăcină puternic. Rădăcinile nu trebuie să fie uscate sau putrede. Răsadurile anuale ating de obicei o înălțime de 1-1,3 metri.

plantarea prunei

Dacă se prepară o prună pentru plantarea de primăvară, atunci se adaugă la caneluri pentru iarnă la o adâncime de 40 de centimetri. Exemplare bienale de copaci se rădăcină cel mai repede.

Datele și tehnologia debarcării

Pruna este plantată primăvara imediat ce se dezgheață solul, în termen de 2 săptămâni. Apoi, este mai bine să pregătiți groapa în toamnă, cu o adâncime de 40-50 de centimetri, cu o lățime de 70.

Plantarea de toamnă se realizează cu 1,5 luni înainte de îngheț. Gaura este săpată în 2 săptămâni. Asigurați-vă că adăugați o găleată de humus, superfosfat și sare de potasiu în fiecare gaură. Îngrășămintele sunt amestecate cu stratul fertil și groapa este umplută. Pentru slăbiciune, adăugați nisip grosier.

Albastru dulce

Distanța dintre răsaduri poate ajunge de la 1,5 la 4 metri, în funcție de soi și lățimea coroanei în viitor.... Pentru tipurile de prune auto-fertile, polenizatorii sunt necesari în apropiere.

Condiții pentru o bună creștere și fructificare

Pentru plantarea prunelor, alegeți un loc bine luminat de soare și închis de vânt. Solul este necesar pentru o cultură hrănitoare, solul negru moale este potrivit. Aciditatea solului din grădină ar trebui să fie neutră, iar apele subterane să nu fie mai mari de 1,5 metri față de suprafață.

Regularitatea udării

Prima dată când irigă terenul din jurul prunului după plantare, folosesc până la 20 de litri de apă pentru fiecare răsad. În timpul verii, udă cultura o dată la două săptămâni, crescând frecvența în anotimpurile calde și uscate.

udare prune

Pentru o plantă adultă, udarea este redusă la 1 dată pe lună. De asemenea, este util să se efectueze stropirea copacilor cu pulverizarea coroanei în vreme caldă seara. Mulcirea cercului trunchiului va ajuta la păstrarea umidității în sol.

Îngrășăminte foliare și radiculare

În primul an de viață, pruna are suficiente substanțe nutritive pe care le-a primit în timpul plantării. Udă pomii cu o soluție nutritivă de uree la rădăcină în cel de-al treilea an de viață al plantei. Pansamentul foliar se realizează cu adăugarea de carbamidă, 2 linguri la 5 litri de soluție de uree. Procedura se desfășoară în mai.La începutul verii, le hrănesc cu nitrofo, 30 de grame de fonduri per găleată de apă. Top dressingul trebuie să fie foliar.

În august, canelurile din jurul prunului sunt vărsate cu soluții organice și minerale. Pentru introducerea materiei organice, se folosesc gunoi de grajd sau humus, din mineral - cenușă de lemn (70 de grame) într-o găleată de apă cu superfosfat și sare de potasiu (15 grame fiecare).

Albastru dulce

Îngrijirea cercului de baril

Cercul aproape de trunchi este indicat în timpul aterizării cu o rază de un metru. Trebuie să fie dezlănțuit în mod constant, ferit de buruieni. Mulcirea se aplică în jurul prunului la sfârșitul iernii pe zăpadă, iar toamna, când săpăm, turbă sau humus este înglobată în pământ. Cercul este eliberat de mulcire când vara este ploioasă și există suficientă umiditate.

Formarea formei corecte

Tăierea prunei se efectuează în mod regulat, primăvara și toamna. Este necesară formarea coroanei, subțiri-o. Procedura se realizează cu instrumente bine ascuțite: un pruner, un ferăstrău, un cuțit de grădină.

După tăiere, ramurile sunt acoperite cu soluții de pas sau dezinfectant.

În primul an de viață, copacul este tăiat astfel încât tulpina să fie la un metru înălțime. Anul următor, se formează ramuri scheletice de ordinul 1, iar tulpina este scurtată de un mugure de creștere. Într-un copac adult, trebuie să eliberați bola de lăstarii laterali, tăind creșterea anului trecut la jumătate.

Albastru dulce

În Urale, este mai bine să formați o coroană la primăvara devreme, iar în toamnă pentru a efectua tunderea sanitară și întineritoare.

Acțiuni preventive

Măsurile de prevenire împotriva bolilor constau în prelucrarea prunelor cu amestec de Bordeaux primăvara și toamna după recoltare. Acesta va ajuta la protejarea împotriva dăunătorilor și a microorganismelor patogene, care se dezlănțuiesc și săpa cercul trunchiului după topirea zăpezii și înainte de iernare. Este necesar să nu uitați despre curățarea grădinii de deșeurile plantelor, arderea frunzelor și tăierea ramurilor.

Pentru a proteja trunchiul de prune de arsuri, trebuie să fie spălate alb în primăvară și toamnă. Mormanele de fum din grădină vor salva de înghețurile de primăvară.

prune de spălare albă

Pregătirea și adăpostirea unui copac pentru iarnă

Înainte de iernare, prunele au nevoie de udare abundentă și fertilizare cu îngrășăminte minerale. Un copac tânăr necesită adăpost. Prin urmare, poate fi învelit în 2-3 straturi cu spandbond sau alt material nețesut. Copacii mici sunt acoperiți cu crengi de molid.

Greșelile frecvente fac grădinarii

Printre greșelile comune în cultivarea unui fruct de piatră este aceea:

 1. Soiurile auto-infertile sunt lăsate fără polenizatori.
 2. Plantele nu sunt protejate de boli și dăunători, de aceea nu dau roade.
 3. Copacii tineri sunt puțin udate și se dezvoltă mult timp.
 4. Solurile mlăștinoase și acide duc la moartea plantelor.
 5. Soiul selectat nu corespunde regiunii în creștere, prin urmare, nu dă fructe și uscat.

Înainte de a începe cultivarea prunelor, trebuie să vă familiarizați cu regulile tehnologiei agricole, consultați grădinarii cu experiență despre alegerea unui soi.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac