Cum poți să crești o prună de piatră acasă?

Cum să crească o prună care le place de la o piatră, grădinarii cred că într-un moment în care nu sunt în stare să obțină material de plantare gata făcut din soiul dorit. Se întâmplă că nici măcar numele nu este posibil de aflat, dar fructele mâncate au lăsat o impresie de neuitat despre sine, iar o persoană era dornică să crească un astfel de copac în grădina sa. Există multe subtilități și nuanțe în acest proces care trebuie luate în considerare.

Avantajele și dezavantajele creșterii seminței de prune

Cultivarea prunelor din semințe este realizată în principal de crescători sau rezidenți de vară, care și-au stabilit scopul obținerii unui stoc de înaltă calitate. Dezavantajul acestei metode este că este practic imposibil să se păstreze caracteristicile plantei-mamă. Un alt dezavantaj este că semința nu germinează imediat. Uneori acest proces durează 1,5-2 ani.

Un copac cultivat dintr-o sămânță arată cele mai imprevizibile rezultate. Acesta poate fi fie o varietate nouă cu caracteristici îmbunătățite, fie vânat sălbatic obișnuit, ale cărui fructe sunt aproape improprii consumului datorită gustului acru și a mărimii mici. După ce s-au aventurat în experiența creșterii unei răsaduri dintr-o piatră, ei obțin întotdeauna un material excelent pentru stoc și cultivă o plantă cu caracteristicile dorite.

Soiuri recomandate de prune

Pentru cultivarea prunilor în condițiile climatice ale benzii de mijloc, trebuie să se preferă următoarele soiuri:

 • Galben Minsk;
 • Belarus;
 • Frumusețe Volga;
 • Vitebsk târziu.

Minsk albastru

În climatul sudului cald, cultivarea se practică:

 • Cometa Kuban;
 • Victoria;
 • Kromani.

Primul dintre soiurile enumerate este un hibrid cu prune de cireș.

Condițiile meteo continentale dure oferă ocazia de a cultiva cu succes:

 • Chineză timpuriu;
 • Ussuriyskaya;
 • Dimineaţă;
 • Albastru de ou;
 • Eurasia;
 • Canadian.

Chineză devreme

Pruna va da roade

La creșterea unui prun dintr-o piatră, a fost posibil să se familiarizeze cu caracteristicile primei recolte nu mai devreme de 4,5-6 ani de la apariția lăstarilor.

Selectarea materialului de plantare

Pentru a cultiva prunele din piatră, este necesar să selectați materialul de plantare din soiurile rezistente la încrucișare. Fructele la momentul colectării trebuie să fie pe deplin coapte, deoarece semințele unui fruct necorespunzător conțin un embrion incomplet format. Nu trebuie să luați o singură sămânță pentru plantare. Pentru a avea șanse mari de a germina o răsad, trebuie să luați mai multe semințe simultan.

seminte de prune

Germinarea semintelor

Cel mai important și crucial moment este germinarea corectă a seminței.

Stratificare

Etapa principală a germinării semințelor de prune se numește stratificare. Esența sa constă în păstrarea semințelor în condiții reci și umede. Procesul de stratificare este plasarea seminței recoltate într-un amestec de nutrienți, constând din:

 • perlitul;
 • rumeguş;
 • mușchi tocat;
 • turbă;
 • nisip de râu dintr-o fracție grosieră.

găleată de pământ

Înainte de a fi trimis într-un astfel de amestec de nutrienți, sămânța este înmuiată timp de 3 zile în apă. În acest caz, imersiunea se realizează doar jumătate din lungimea osului, ceea ce asigură accesul oxigenului la embrion. Pre-înmuierea asigură spălarea componentelor care întârzie dezvoltarea embrionului.

Stratificarea se face în 2-3 luni. În primele două săptămâni după plantarea semințelor, temperatura aerului se menține la + 16-21 C. După aceea, vasele cu semințe de prune sunt trimise pe raftul inferior al frigiderului, unde temperatura aerului este de + 1- + 6 C. Acolo, materialul de plantare este păstrat aproximativ 65-80 de zile. ...

Înainte de însămânțarea semințelor, prunele în ghiveci, temperatura la locul conținutului lor este scăzută la 0 C. Durata menținerii lor în astfel de condiții este de 25-30 de zile. În mod ideal, puteți recrea temperatura dorită în subsol. În acest caz, este necesar să se monitorizeze nivelul de umiditate al substratului nutritiv, în care poate apărea mucegaiul. În acest caz, trebuie să tratați imediat cu o soluție de permanganat de potasiu.

proces de germinare

Plantarea într-o oală

Puteți planta o sămânță într-o oală atunci când se umflă bine și pielea izbucnește. Dacă astfel de schimbări nu au avut loc, atunci probabilitatea apariției răsadurilor din astfel de materiale de plantare este minimă. Pentru a planta semințe de prune într-un vas, trebuie să alegeți compoziția potrivită a substratului nutritiv. În partea de jos este așezat un amestec de argilă extinsă, care asigură un bun drenaj. După aceea, se toarnă un strat de nisip de râu dintr-o fracție grosieră și apoi se adaugă stratul principal al unui substrat nutritiv.

Partea inferioară a vasului trebuie să fie perforată. Acest lucru va ajuta la protejarea plantei de la dezvoltarea bolilor fungice, precum și la evitarea apei stagnante, ceea ce duce la putrezirea sistemului radicular.

Dimensiuni vas

Un ghiveci pentru cultivarea unui prun dintr-o piatră trebuie să aibă cel puțin 19 cm în diametru. În caz contrar, planta nu va putea primi o cantitate suficientă de nutrienți și se va dezvolta normal, ca urmare a acesteia va muri înainte de plantare pe pământ deschis.

vas mic

Compoziția necesară a solului

Stratul principal de sol pentru germinarea semințelor de prune într-un vas este amestecat din următoarele componente în părți egale:

 • vermiculit;
 • pământ frunze;
 • orice humus.

Drenaj

Ca strat de drenaj, care este așezat în partea de jos a rezervorului de plantare, argila expandată este cel mai adesea folosită, pe care se toarnă nisip de râu grosier.

Tehnologie de procedură

Solul pregătit este mai întâi umezit, apoi osul este îngropat cu 5 cm în el. Trebuie așezat cât mai aproape de centrul oalei. Anterior, este recomandat să lovești sămânța cu un ciocan, astfel încât să nu se împartă în 2 părți, ci să crape puțin. Astfel de acțiuni contribuie la trezirea embrionului din interior.

prima tragere

Dacă mai multe semințe sunt plantate într-un recipient, atunci acestea nu ar trebui să se atingă. După plantare, recipientul este acoperit cu celofan și îndepărtat într-un loc cald, bine luminat. După 1,5 luni, trebuie să apară o încolțire.

Condiții pentru germinare

Germinarea semințelor de prune va avea succes numai dacă sunt îndeplinite o serie de condiții necesare.

Temperatura

Temperatura aerului din camera în care germinează semințele de prune trebuie menținută la + 20-25 C.Un indicator la fel de important este umiditatea. Cu umiditate scăzută, este necesar să se ia măsuri pentru umidificarea suplimentară folosind o sticlă de pulverizare sau un umidificator special conceput pentru astfel de scopuri.

condiții pentru proceduri

Udarea

Solul trebuie irigat nu mai mult de două ori pe săptămână. Udarea ar trebui să fie abundentă. În aceste scopuri, se utilizează apă încălzită la temperatura camerei și apă decontată anterior.

Top dressing

După apariția răsadurilor, pruna cultivată din sămânță începe să fie hrănită cu îngrășăminte care conțin azot. Nitratul de amoniu este potrivit pentru fertilizare. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu precauție extremă, în conformitate cu instrucțiunile atașate. În caz contrar, se obține o ardere a sistemului rădăcină și planta moare.

Când să aștepți să încolțească încolțirea

Semănăturile unei prune încolțite cu semințe la aproximativ 45 de zile de la însămânțarea într-o oală. Pentru ca planta să poată da roade în viitor, răsadul trebuie transferat la fiecare 3 luni într-un nou vas cu volum mai mare. Va fi posibil să îl trimiteți pe teren deschis doar după un an.

germeni de prune

Dacă nu doriți să vă încurcați cu ghivece și răsaduri, puteți planta o sămânță de prune chiar în grădina dvs. În astfel de scopuri, se adaugă o cantitate mică de humus în solul ușor acid, locul de plantare este umezit și oasele existente sunt plantate acolo la o adâncime de 10 cm. Gropa pentru plantare este pregătită cu dimensiunea de 15 x 20 cm. Se prepară sămânța astfel încât să se formeze o mică movilă deasupra... Pentru a proteja plantarea împotriva rozătoarelor, otrava trebuie răspândită în jurul găurii.

Se recomandă plantarea semințelor de prune în pământ deschis într-un loc ridicat de pe partea de nord. Cu acest aranjament, zăpada va rămâne mai mult timp, iar răsadurile vor fi protejate. Zona de plantare este bine luminată, protejată de praguri. Mai bine să acordați preferință locurilor de-a lungul gardului.

Pentru o mai bună supraviețuire a răsadului, orice îngrășământ organic ar trebui să fie turnat în fundul găurii și, de asemenea, ar trebui să se arunce puțină coajă de ouă bogată în calciu. În procesul de creștere a unui copac tânăr, este important să mențineți în mod constant solul umed, dar în același timp să nu permiteți excesului de apă să stagneze. La plantarea semințelor pe pământ deschis, răsadurile pot apărea abia după 1-2 ani.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac