Cum să tăiați și să formați coroana unui prun în primăvară, vară și toamnă

Aproape fiecare grădinar este interesat de cum să taie corect o prună. Acest copac este destul de nepretențios, multe soiuri se reproduc prin lăstarii rădăcinilor. Puteți obține întotdeauna atât cât aveți nevoie de material de plantare. Dar atunci încep problemele: copacul oferă o creștere anuală abundentă. Și asta nu înseamnă că se va obține o recoltă bună: lăstarii în plus îngroșă coroana, umbresc fructele. Crema nu se coace. Pentru a asigura o fructificare regulată, cultivatorul ar trebui să prune pomi.

Obiectivele de tăiere a prunei

Pentru o recoltă bună a prunelor, trebuie îndeplinite următoarele condiții de bază:

 • asigurați fructele de maturare cu suficientă lumină solară (acest lucru nu se poate face fără a subția coroana);
 • lăsați lemnul de lăstari fructiferi să se coacă complet (pentru aceasta, cei slabi trebuie tăiați);
 • protejați pomul și fructele de dăunători (pentru inspecție periodică, este necesar să îndepărtați ramurile în exces);
 • prevenirea posibilelor boli (este ineficient să se efectueze pulverizarea preventivă a coroanei îngroșate);
 • pentru a asigura posibilitatea umplerii și maturarii uniforme a fructelor (pentru aceasta se recomandă să se subțieze coroana, să se elimine lăstarii slabi cu smântână fină).

După vânt puternic, zăpadă sau ploaie, în grădină există multe ramuri deteriorate. De asemenea, acestea trebuie tăiate.

Sanitar

Acest tip de tăiere a prunelor este realizat de toți grădinarii. De-a lungul anilor, copacul:

 • suferă de vreme rea;
 • vântul sparge ramuri;
 • zăpada se lipește de lăstari și provoacă pagube;
 • insectele dăunătoare parazitează în scoarță și lemn și provoacă uscarea lăstarilor;
 • frigul de iarnă determină moartea lăstarilor fructiferi.

Pentru păstrarea soiului și prelungirea fructificării, se efectuează tăierea sanitară. Implementarea corectă asigură recoltele sănătoase.

prune de prun

Tăierea sanitară se efectuează în orice moment al anului. Dar temperatura aerului nu ar trebui să scadă sub -5 grade Celsius.

rărire

În cursul vieții, pruna eliberează prea multe lăstari. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiurile de selecție populară și specii vechi. Nu toate lăstarii vor începe să dea roade în viitor și vor lua forța din copac.Multe ramuri se încrucișează, se freacă una de cealaltă. Ca urmare, cortexul este deteriorat, iar infecția pătrunde în răni. Planta începe să doară, fructificarea se oprește. Ulterior, copacul poate muri. Abundența lăstarilor duce la umbrirea coroanei și la maturarea fructelor.

În plus, este important să înțelegem: ramurile slabe nu pot produce boabe sănătoase și mari.

Arborele ar trebui să direcționeze nutriția și umiditatea spre fructele de maturare. Și trebuie să împarți cu ramuri inutile. Și în acest caz, nicio cantitate de hrană și udare nu va oferi grădinarului o recoltă decentă a prunelor. Tăierea subțire se face pentru a preveni deteriorarea copacului și pentru a asigura o producție stabilă de fructe.

prune de prun

formativă

Acest tip de tăiere se realizează pentru a oferi copacului o formă de coroană ideală pentru ușurința de întreținere și pentru a asigura fructificarea abundentă. Ar trebui să înceapă din momentul în care pomul este plantat în grădină. O coroană bine formată conferă prunei un efect decorativ. Adesea, tunderea formativă este combinată cu subțierea și tăierea sanitară. Acest lucru se întâmplă în cazul capriciilor neprevăzute ale naturii sau cu o creștere neașteptat de mare.

Tăierea formativă este stresantă pentru copac. Se realizează atunci când fluxul de seva nu a început încă (în februarie-martie) sau s-a oprit deja (octombrie-noiembrie).

Anti îmbătrânire

Procedura destul de grosolană. Este recomandat să o faceți atunci când grădinarul dorește să restabilească fructificarea unui soi valoros de prune.

prune de prun

Esența acestei operații:

 • toate ramurile vechi sunt eliminate;
 • tinerii sunt tăiați (se încrucișează, se freacă unul de celălalt, umbresc coroana, cresc în interiorul coroanei);
 • restul sunt scurtate cu 1/3 parte.

Arborele percepe situația ca fiind critică, care poate pune viața în pericol. După o astfel de procedură, scurgerea fie moare, fie restabilește fructificarea. Dar nu trebuie să vă așteptați la o minune: copacul va da un randament mediu de 1-2 ani, iar fructarea se va opri din nou.

Instrumente și materiale necesare

Înainte de a efectua procedura, este recomandat să pregătești tot ce ai nevoie. Grădinarul va avea nevoie de:

 • foarfece de tăiere ascuțite pentru tăierea ramurilor cu diametrul de până la 0,7 cm;
 • a văzut un ferăstrău cu un pas fin;
 • lopper pentru îndepărtarea ramurilor incomode;
 • un cuțit ascuțit pentru curățarea feliilor;
 • Scara de gradina pentru prelucrarea copacilor inalti;
 • soluție dezinfectantă pentru instrumentele de dezinfectare (alcool, vodka, permanganat de potasiu);
 • coș pentru lăstari tăiați;
 • mănuși pentru a proteja mâinile de tăieturi;
 • grădină de grădină cu o spatulă sau vopsea în ulei cu o perie pentru acoperirea secțiunilor cu diametrul de 1 cm sau mai mult.

prune de prun

Înainte de a efectua operațiunea, trebuie să determinați ce tip de tundere va fi efectuat și să studiați instrucțiunile.

Termenii procedurii

Grădinarii sunt interesați de ce lună este mai bine să pruneți un prun. Depinde de tipul de tăiere, vârsta arborelui și condițiile climatice. Formarea se realizează de preferință înainte de începerea fluxului de seva sau după sfârșitul acestuia. Același lucru este valabil și pentru procedura anti-îmbătrânire.

Tăierea se face în orice moment al anului, după cum este necesar. Nu așteptați până la sfârșitul toamnei pentru a tăia ramurile deteriorate sau mărunțite. Vara, este util să efectuați o coroană mică pentru prune. Tăierea subțire va ajuta la scăparea copacului de lăstari îngrășați, inutili.

prune de prun

Este important să ne amintim: cu cât este mai veche pruna, cu atât va începe curgerea de șobolan mai devreme, ceea ce înseamnă că tunsul trebuie început mai devreme.

Caracteristici de tăiere de primăvară

Botaniștii spun că primăvara devreme este momentul ideal pentru tăierea formativă și întinerirea copacilor. Lăstarii nu sunt necesari din prună și, în schimb, se pun muguri de fructe. Dar procedura trebuie finalizată înainte de trezirea finală a copacului, deoarece orice intervenție a prunului este percepută ca stres. Temperatura în timpul funcționării nu trebuie să scadă sub -5 grade Celsius. Nu este recomandat să prune prunele sub ploaie sau zăpadă.

Tăierea de toamnă

După fructare, pomul se pregătește pentru o perioadă dificilă în viața sa - iarna. Se recomandă tăierea lăstarilor necoapte: se vor îngheța pe vreme rece. Prea mult timp trebuie scurtat.

prune de prun

În acest moment, puteți efectua proceduri de modelare și întinerire. Pentru a face acest lucru, ar trebui să alegeți o zi calmă, deoarece sporii fungici și bacteriile patogene sunt adesea purtate de curenții de aer. Nici nu trebuie să plouă: sub un strat de lac de grădină, o ciupercă se așează cu ușurință pe lemnul umed. Apoi pătrunde în lemn și dăunează copacului.

În toamnă, este util să faceți o tăiere subțire a prunului. Deși nu toate frunzele au căzut încă, puteți vedea care lăstari îngroșă coroana.

Formarea vara

Alte fructe de pome nu sunt tăiate vara. Excepția este tăierea sanitară. Dar pruna tolerează perfect intervenția grădinarului. La sfârșitul lunii iunie sau iulie, este util să se efectueze o coroană ușoară. În acest moment, vârfurile de îngrășare sunt îndepărtate, lăstarii prea lungi sunt scurtați cu 1/3 din lungime. Astfel de operații cresc iluminarea lăstarilor de fructificare și le oferă hrană. Vara, ramurile uscate care nu au fost observate în primăvară sunt tăiate: sunt vizibile clar în această perioadă.

prune de prun

Forme populare de coroană

Este important pentru grădinarii începători să stabilească care va fi coroana prunului lor. Și abia apoi începe să o formezi corect. Este imposibil de corectat greșelile făcute fără a reduce randamentul.

Castron

O tăietură de prune în acest fel pare neobișnuită. Avantajul coroanei cupe: iluminarea uniformă a fructelor de coacere în centru. Cum să obțineți forma bolului:

 1. La o înălțime de 50-60 cm, sunt selectate 3-4 lăstari puternici. Acestea ar trebui să fie într-un unghi de 60 de grade față de trunchi. Sunt scurtate cu 1/3 din lungime, iar restul sunt tăiate.
 2. Coroana plantei (conductorul central) este complet excizată.
 3. În anii următori, toate lăstarii care cresc în interiorul coroanei sunt tăiate. Ramurile scheletului sunt scurtate.

prune de prun

Avantajele tăierii: ușurința și viteza de creare. Lipsa unei coroane în formă de cupă: cu ninsori abundente, zăpada aderă la ramuri și este deteriorată.

Tiers

Formarea acestui tip de coroană are loc în termen de 5 ani. Numărul optim de niveluri este de 3, înălțimea admisibilă a arborelui este de 2,5 m. Această formă vă permite să efectuați ușor subțire și tăiere sub formă de igienizare, pulverizare și recoltare. Etapele creării unei coroane cu palangre:

 1. În primul an, conductorul central este tăiat la o înălțime de 1,5 m de suprafața solului. Lăstarii laterali sunt tăiați într-un inel la o înălțime de 0,6 m.
 2. În cel de-al doilea an, se stabilește 1 nivel de sucursale. Pentru a face acest lucru, alege 3-4 lăstari puternici care cresc cu un unghi de 60 de grade sau mai mult față de trunchi. Sunt lăsate, dacă este necesar, scurtate cu 1/3 din lungime, iar restul sunt tăiate într-un inel. Conductorul central este scurtat peste rinichiul cel mai puternic.
 3. În al treilea an, se formează al doilea nivel. Se bazează pe lăstari puternici distanțați de 20-30 cm de ramurile nivelului 1. Procedura constă în scurtarea a 3-4 lăstari selectați și tăierea restului într-un inel. Conductorul central este tăiat din nou peste rinichiul puternic. Nu uitați de subțierea și tăierea sanitară.
 4. În anii următori, formează al treilea nivel. Dacă doriți, grădinarul poate forma o coroană de 4-5 niveluri.

prune de prun

Acest tip de coroană este tradițional. Prunele tăiate se găsesc cel mai frecvent în grădini.

Piramidal

Un grădinar începător poate face față cu ușurință formării unei coroane piramidale. Principii de lucru:

 1. Conductorul central este lăsat netăiat. Se scurtează numai dacă pruna nu crește bine.
 2. Ramurile care formează coroana trebuie să se potrivească cu trunchiul. Pe ele se formează muguri de fructe. Lăstarile care cresc afară sunt tăiate.
 3. Lăstarii prea lungi sunt scurtați cu 1/3 din lungime.

Nu uitați să efectuați resturi sanitare și subțiri atunci când formați o coroană piramidală.

prune de prun

tufiș

Această metodă de formare a coroanei este utilizată în caz de deteriorare ireversibilă a trunchiului.Uneori, grădinarul vine la șantier primăvara și vede că conductorul central a fost mușcat de șoareci sau iepuri și nu poate fi restabilit.

În acest caz, puteți încerca să salvați soiul. Cum se procedează:

 1. Tăiați sau tăiați portbagajul sub deteriorare. Acoperiți ferăstrăul tăiat cu vopsea de grădină sau vopsea în ulei.
 2. Hrănește și udă restul de copac rămas.
 3. După un timp, mugurii adormiți se vor trezi și vor da lăstari.
 4. Din aceste lăstari se formează o nouă coroană.
 5. Cei mai puternici au rămas, cei slabi sunt tăiați.
 6. La sfârșitul sezonului, lăstarii sunt ușor scurtați: această operație stimulează creșterea lăstarilor laterali.

prune de prun

Formarea ulterioară a coroanei este redusă la lăsarea lăstarilor puternici, subțierea arbuștilor și a tăierii sanitare.

Scheme și forme ale coroanei copacilor tineri

Tăierea corectă a cremei tinere în primii ani de viață în grădină va asigura că fructificarea începe la timp. Este ușor de îngrijit astfel de copaci, inclusiv tăierea mai târziu.

Tăierea răsadurilor la plantare primăvara

Scopul tăierii inițiale a răsadului este de a facilita stabilirea acesteia în grădină. La plantarea prunelor tinere primăvara, se recomandă:

 • tăiați toate lăstarii la o înălțime de 0,5 m de suprafața solului;
 • scurtați conductorul central la o înălțime de 1,5 m.

Drept urmare, sistemul de rădăcini al arborelui tânăr va putea conduce nutrienți și umiditate până la lăstarii rămași. În timpul verii, planta va crea părți puternice subterane și solare.

prune de prun

Cum se modelează în primul an

După un an din viața copacului din grădină, trebuie făcută o a doua tăiere. Pentru aceasta, conductorul central este tăiat peste cel mai mare rinichi. În același timp, lăstarii prea lungi sunt scurtați cu 1/3, îngroșările și lăstarii curbați. Scopul evenimentului: de a face coroana confortabilă pentru lucrul în continuare cu pomul.

Prună de prune de 2 ani

În al doilea și următorii ani, tăierea se efectuează conform algoritmului:

 • conductorul central este tăiat peste cel mai mare mugur (în timp ce lungimea conductorului central nu trebuie să depășească 2,5 m);
 • conductorul central trebuie să fie drept;
 • scurtați ramurile prea lungi;
 • tăiați lăstarii care cresc în interior;
 • îndepărtați crengutele care se freacă unele de altele;
 • tăiați blaturi de îngrășat.

prune de prun

Este important să vă amintiți să pruneți copacul în mod regulat.

Tehnologie pentru prundarea prunelor de fructificare

Uneori, rezidentul de vară achiziționează un teren cu pomi deja existenți. Sunt suficient de tineri și dau roade. Dar tăierea nu a fost făcută de multă vreme. Ce trebuie să faceți în astfel de cazuri:

 1. Privește atent copacul. Este posibil să se stabilească ce formă a fost inițial coroana. În acest caz, este suficient să efectuați tăierea sanitară și subțire.
 2. Dacă copacul este deteriorat și neglijat, atunci puteți încerca să formați din nou coroana. Să zicem că este imposibil să restaurați forma coroanei cu niveluri, dar se dovedește a crea una în formă de cupă pe baza celei vechi. În acest caz, tăierea se realizează în mai multe etape: este important să aducem stres minim asupra plantei.
 3. Dacă arborele din grădină are o coroană bine formată, iar tăierea a fost efectuată în mod regulat, atunci este suficient să se efectueze tăierea sanitară și subțire.
 4. Pentru a restabili fructificarea prunelor de peste 15 ani, se recomandă prădarea întineritoare.

Pruna este un copac cu formare activă de împușcare. Lăsarea nesupravegheată a coroanei înseamnă pierderea unei părți semnificative din recoltă.

prune de prun

Întinerirea copacilor bătrâni

Dacă copacul are vârsta mai mică de 15 ani, dar nu dă roade, atunci podașul întineritor nu va rezolva situația. Pentru a crește randamentele, prunele de peste 15 ani sunt întinerite. Nu efectuați operația dacă planta are ramuri scheletice deteriorate și un conductor central.

Cum se efectuează operația:

 • tăiați conductorul central până la 2,5 m;
 • tăiați cele mai vechi ramuri scheletice;
 • eliminați lăstarii concurenți slabi;
 • blaturi tăiate și lăstari de îngrășat;
 • scurtați ramurile prea lungi.

Coroana arborelui trebuie să aibă forma unei prune tinere (6-7 ani).De obicei, planta răspunde la un astfel de eveniment cu o fructificare crescută. Pentru a crește eficacitatea evenimentului, apă și alimentați planta după tăiere.

prune de prun

Metode neobișnuite

Una dintre cele mai populare metode non-standard de prune este în timpul iernii. Luna ideală pentru aceasta este februarie. Temperatura aerului trece adesea prin 0, orele de zi au crescut, iar trezirea plantei nu a venit încă. La un astfel de moment, este util să efectuați tăierea sanitară și subțire. Sunt cei mai puțin traumatici pentru copac.

În acest caz, este important să respectați regulile: tăiați lăstarii în exces, curățați burrsurile și prelucrați tăieturile cu lac de grădină sau vopsea în ulei.

Cum se formează soiuri columnare

Prunele coloane sunt plante cu creștere timpurie, cu creștere scurtă. Chiar și un grădinar novic poate face față cu ușurință tăierii coroanei. La efectuarea procedurii, se recomandă respectarea principiilor:

 • ramurile laterale trebuie scurtate la 20 cm;
 • conductorul central este tăiat în caz de retardare a creșterii (poda este efectuată pentru a redirecționa și crea o nouă);
 • tăiați lăstarii concurenți (cel mai puternic rămâne).

prune de prun

Pe scurt, cultivatorul trebuie să mențină forma caracteristică a coroanei piramidale a prunului.

Cum să prune o prună galbenă

Principala diferență între prunul fructat galben este culoarea specială a fructului. Nu există alte diferențe botanice. Prin urmare, grădinarii pot alege orice metodă care le place pentru tăiere.

Este necesar să tăiați ramurile inferioare

La formarea primului nivel, toate ramurile inferioare sunt tăiate într-un inel la o distanță de 50-60 cm de sol. Ramurile care sunt deteriorate și cresc paralel cu solul trebuie de asemenea eliminate.

Cum să eliminați blaturile

În procesul de creștere și dezvoltare, la prune se formează vârfuri. Sunt generate de rinichii adormiți.

prune de prun

Caracteristici distinctive ale vârfurilor de filare:

 • cresc din mugurii tulpini latenti, uneori din ramurile scheletice;
 • crește vertical în sus;
 • au frunze mari;
 • arată mai puternic decât lăstarii fructiferi;
 • nu dă niciodată fructe (mugurii fructiferi nu sunt puși).

Topurile pot fi folosite pentru a forma o coroană în caz de daune severe la copac, amenințând cu moartea. În toate celelalte cazuri, acestea trebuie tăiate. Operațiunea se efectuează pe tot parcursul anului, inclusiv vara. Topurile tinere se desprind de mână, cele crescute sunt tăiate într-un inel. În acest caz, este important să nu lăsați un ciot: în viitor, în acest loc se va forma un gol.

Îngrijirea unui copac tăiat

Tăierea corectă necesită un set de măsuri de îngrijire a pomilor.

După operație, ar trebui să:

 • curățați bavurile formate în timpul tăierii;
 • taie mai mult de 1 cm, unge cu un strat subțire de lac de grădină încălzit sau vopsea cu vopsea în ulei;
 • apă și hrănește pomul cu îngrășăminte potrivite anotimpului;
 • mulge cercul trunchiului (cu tăiere de arc).

Când desfășurați evenimente la începutul primăverii, ar trebui să alegeți momentul înainte ca planta să înceapă să se trezească. Lucrările de toamnă trebuie finalizate cu 2-3 săptămâni înainte de stabilirea temperaturilor negative stabile.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac