Descrierea soiului de prune Frumusețea manciuriană, soiurile de polenizare și cultivare

Dacă alegeți o cultură de fructe pentru regiunile cu ierni aspre, atunci prunul de frumusețe manchurian va fi una dintre cele mai bune opțiuni. Această plantă compactă nu impune cerințe speciale condițiilor de creștere, se distinge printr-un grad crescut de rezistență la îngheț și capacitatea de a da randamente stabile, deși moderate. Pentru a crește o prune de frumusețe manchuriană, este suficient să respectați tehnologia agricolă corectă și să alegeți doar material de plantare de înaltă calitate.

Istoria selecției frumuseții manciuriene

Selectarea răsadurilor de prune Manchurian a fost realizată de M.F. Ivanov, care a locuit în Manciuria (sec. XX). Plantele tinere au venit în Orientul Îndepărtat la sfârșitul anilor 1920, au fost trimise de A.A. Taratukhin. Și deja distribuitorul promițătorului prun manchurian a fost crescătorul N.N. Tihonov. Soiul a fost obținut prin încrucișarea a trei soiuri de prune: chineză, Ussuri și Simona.

Caracteristici distinctive și descrierea soiului

Pruna manciuriană este un copac cu creștere rapidă, întrucât conductorul central este slab exprimat, adesea este considerat un arbust mare. Planta atinge o înălțime de numai 1,6-1,8 metri. O coroană densă, rotunjită, este formată din ramuri maro-cenușii și lăstari maronii curbați. Coaja are o textură flăcată, datorită trezirii active a rinichilor, se observă o ramificare crescută.

Florile de dimensiuni mici sunt pe ramuri de buchet. Un mugure conține până la trei flori albe, care se deschid mai devreme decât frunzele.

prune coapte

Aparatul cu frunze se remarcă printr-o culoare verde închis și o suprafață lucioasă. În lungime, plăcile cu frunze cresc până la 10 centimetri, iar lățimea lor este de 4 centimetri. Forma are forma unei elipse, partea superioară este îndreptată, iar placa în sine este ușor concavă.

Forma fructului de prune Frumusețea manchuriană este predominant rotundă, apăsată în jos la bază, există o pâlnie îngustă profundă și o sutură abdominală vizibilă. Greutatea medie este de 15-20 de grame, dar există exemplare mari - până la 30 de grame. Pedunculul este scurt și gros.

Pielea nu este foarte densă, este subțire și colorată într-o culoare maronie, cu o tentă albăstruie. Piatra este alungită, mică, greu de separat. Gustul prunelor frumuseții manciuriene este dulce și acru, aroma este blândă.

prun pe crengi

Indicatorii conținutului de zahăr din prune Frumusețea manciurică sunt 15%, materie uscată 24%, acizi titrați - 1,7%. Aproape 9 miligrame de acid ascorbic reprezintă 100 de grame de produse.

Specificații

Frumusețea Prun Chuiskaya, așa cum este numită și soiul, a câștigat recunoașterea pasionaților de grădinărit pentru rezistența sa la factorii de mediu adversi. Pentru cultivarea sa de succes, este necesar să se ia în considerare mai detaliat toate punctele forte și punctele slabe.

pruna într-un bol

Rezistența soiurilor la temperaturi subzero și secetă

Frumusețea Manchuriană din prun de la Ussuriyskaya - un soi rezistent la frig, a luat un grad ridicat de rezistență la îngheț. Planta tolerează nedureros temperaturile scăzute până la -40 de grade.Rezistența la secetă este bună, dar în căldură se recomandă udarea abundentă a prunelor, frecvența de irigare este de 1 dată în 10-12 zile.

Lipsa de umiditate, precum și excesul acesteia, nu se reflectă în cea mai bună modalitate în viitoarea recoltă.

În plus, nu trebuie să permiteți stagnarea umidității în sol, în caz contrar, există o mare probabilitate de dezvoltare a proceselor putrefactive pe sistemul de rădăcină al arborelui.

Susceptibilitatea la boli și paraziți

La prunul de frumusețe Manchurian, grădinarii cu experiență notează o imunitate crescută la bolile majore și la insectele dăunătoare. Deci, atunci când îl crești în Orientul Îndepărtat, nu există pericol de infecție cu rubeola. Planta are un nivel suficient de rezistență la boala clasterosporiului, precum și infecții fungice care provoacă apariția coccomicozei. Doar împotriva moniliozei, prunul manciurian nu are imunitate.

prun cu boabe

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor și invazia insectelor dăunătoare, este necesar să se efectueze măsuri preventive toamna și primăvara.

Soiuri polenizatoare

Deoarece pruna de frumusețe Manchurian nu este o plantă autofertilă, are nevoie de soiuri suplimentare de polenizatoare pentru fructificarea eficientă. Cel mai bine este să folosiți în aceste scopuri prunele Ural aurii, Ussuri, roșii Urale sau Manchurian. Indicatorii de productivitate ai prunului manciurian cresc semnificativ dacă se plantează în apropiere 2-3 soiuri cu aceleași perioade de înflorire ca și ea.

plantarea prunei

Productivitate și fructificare

Prun Beauty Manchurian este o plantă cu creștere rapidă. Prima cultură poate fi deja obținută în al treilea an după plantare într-un loc permanent. Fructele sunt stabile. O plantă tânără dă 8-10 kilograme de prune delicioase, iar un adult - până la 24 de kilograme.

Pentru a preveni spargerea culturii, recoltarea trebuie să fie efectuată cu 3-4 zile înainte de maturitatea consumatorului.

Unde este fructul pomului folosit

Prunele de frumusețe manchuriană se remarcă printr-o gamă întreagă de componente utile, gustul desertului și ușoară amabilitate. Pot fi folosite pentru prepararea preparatelor de casă, compoturilor și conservelor, fiind de asemenea foarte gustoase atunci când sunt consumate proaspete.

floare de prune

Principalele argumente pro și contra ale culturii

Frumusețea prune Manchurian are o listă întreagă de caracteristici pozitive, inclusiv:

 • maturitate timpurie;
 • scop universal al fructelor;
 • calități comerciale și comerciale ridicate;
 • îngrijire fără pretenții;
 • rezistență la îngheț;
 • rezistență la secetă;
 • creșterea imunității la boli și indivizi paraziți;
 • randament stabil.

Dintre dezavantajele prunului manciurian, se poate remarca:

 • nevoia de modelare regulată a coroanei datorită ratei de creștere intensivă a copacului;
 • dependența productivității soiului de alți polenizatori.

prune de prune

Plantarea prunului pe șantier

Pentru a obține rezultate ridicate, se recomandă respectarea calendarului și tehnologiei de plantare a prunului Manchurian.

Cel mai bun moment pentru lucrările de plantare

Atunci când este crescut în regiunile nordice, este necesar să se determine pruna de frumusețe manchuriană pentru un loc permanent în grădină primăvara. Dacă se lucrează toamna, există o mare probabilitate de deteriorare a înghețului la răsad.

prune coapte

Locație optimă de abandon

Cea mai productivă cultură se manifestă într-o zonă bine luminată protejată de vânturi. Adâncimea apelor subterane la locul de aterizare nu trebuie să fie mai mică de 1,5 metri. Merită să pregătiți o gaură pe un deal, plantarea într-o zonă joasă este plină de efectul nociv al aerului rece stagnat asupra unei plante tinere.

Vecini favorabili și nedoriti

Se recomandă așezarea prunului manciur din măr și arbuști de grădină la o distanță de 3-4 metri. Cartierul cu o pere înaltă nu are cel mai bun efect asupra frumuseții Chuy, planta nu primește suficient soare. Având în vedere statura scurtă a culturii fructelor, nu merită identificată aproape de plantațiile de foioase și conifere decorative.

prun manchu

Selectarea și pregătirea unei răsaduri

Este mai indicat să cumpărați răsaduri de un an sau doi ani cu un sistem de rădăcini bine dezvoltat. Ramurile lor trebuie să fie elastice, fără semne de boală, urme de putregai și diverse feluri de deteriorare. Rădăcinile nu trebuie să fie uscate. Înainte de plantare, acestea sunt păstrate într-o făină de lut timp de câteva ore.

Procesul tehnologic de plantare

Pentru a evita stagnarea umidității în viitor, trebuie să se așeze un strat de drenaj cu o grosime de 10 centimetri. Pentru prunul manciurian, este de preferat un sol moale, sodat-podzolic, cu aciditate moderată. Pentru fertilizarea solului, se aplică compost (30 de kilograme), azofoska (800 de grame), carbamidă (200 de grame) și clorură de potasiu (200 de grame) pe metru pătrat. Compoziția nutrienților este adăugată pentru săpat.

prune albe

Procesul de debarcare pas cu pas:

 1. Un amestec de sol este turnat într-o gaură pregătită cu 60 de centimetri adâncime și în diametru, sub formă de movilă.
 2. Puneți o răsad în centru și răspândiți-i rădăcinile. Nu merită să adânciți gulerul rădăcinii, ar trebui să fie cu 3-4 centimetri mai mare de la nivelul solului.
 3. Rădăcinile sunt presărate și solul este tamponat cu atenție pentru a elimina golurile.
 4. În jurul răsadului se formează o canelură și se introduc 1-1,5 găleți de apă.
 5. Solul este mulat cu turbă sau humus.

Îngrijirea adecvată a plantelor

Frumusețea prune Manchurian nu necesită o abordare specială în ceea ce privește îngrijirea. Este suficient să umeziți solul în timp util, să eliminați buruienile, să aplicați pansament și să efectuați tăierea standard.

prune coapte

Irigare și pansament

Activitățile de irigare se desfășoară o dată pe lună. Solul trebuie umezit cu 40 de centimetri. Îngrășământul se aplică după 2-3 ani, folosind o compoziție de mulleină (2 kilograme), uree (25 grame) și azotat de amoniu (25 grame). În timpul verii, cenușa este folosită în proporție de 200 de grame pe 1 metru pătrat.

Formarea coroanei

Tăierea trebuie făcută primăvara sau toamna, înainte de apariția vremii reci. Formarea prunelor se realizează începând cu cel de-al doilea an și continuă până la 4 ani. În viitor, ramurile incapacitate, lăstarii deteriorați sunt îndepărtați. Suprafața plăgii este tratată cu lac de grădină.

prune de frumusețe

Tratamente preventive

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor, este necesar să se subțire periodic coroana de prune. În cercul aproape de tulpină, merită să îndepărtați frunzele și fructele căzute. Este eficientă tratarea plantelor cu lichid Bordeaux împotriva microorganismelor patogene (de 3 ori pe sezon).

Desfacerea și îngrijirea cercului trunchiului

După fiecare irigare, trebuie să slăbiți solul pentru a evita înfometarea cu oxigen a rădăcinilor. Se recomandă mularea solului cu humus, turbă și iarbă proaspăt tăiată.

plantarea prunei

Pregătirea pentru iarnă

Plantările tinere sunt protejate cu țesătură sau țesătură nețesută. La copacii adulți, trunchiul este alb, iar cercul aproape de trunchi este mulat cu rumeguș, ace, paie.

Recenzii ale grădinarilor experimentați despre soi

Frumusețea cu prune Manchurian are recenzii mai ales pozitive.O apreciază pentru rezistența, rezistența la îngheț, imunitatea ridicată. Chiar și grădinarii începători pot crește o cultură.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac