Plantarea și îngrijirea prunelor în Siberia, care soiuri sunt mai bune de cultivat

Clima sibiană este o adevărată provocare pentru grădinari și grădinari. Nu este ușor să recoltați fructe și legume aici, chiar și cu o îngrijire corespunzătoare. Nu orice soi de plante este capabil să producă o cultură într-o vară scurtă. Prunul în Siberia rece, plantarea și îngrijirea pentru care în alte regiuni nu este foarte dificilă, are nevoie de îngrijire specială. În plus, este necesar să alegeți soiul potrivit, ale cărui fructe vor avea timp să se coacă înainte de debutul vremii reci.

Caracteristicile climatice ale regiunii

Clima din Siberia presupune cultivarea speciilor de plante extrem de rezistente la frig. Crescătorii au crescut mai multe tipuri de prune care corespund acestui indicator, dar în același timp sunt caracterizate de alte dezavantaje:

 • din cauza fluctuațiilor frecvente de temperatură din copaci, mugurii îngheață, de aceea numai soiurile cu o perioadă lungă de dormit pot fi plantate în climă rece;
 • vânturile puternice usucă lăstarii;
 • absența înghețului sever și abundența de zăpadă contribuie la moartea rapidă a părții inferioare a trunchiului de prune, în timp ce chiar și eliminarea zăpezii nu salvează ziua: în acest caz, sistemul rădăcină îngheață.

După o serie de studii, s-a ajuns la concluzia că pomii fructiferi sunt cultivați cel mai bine în regiunile de stepă sau unde există o cantitate moderată de zăpadă.

Ce soiuri de prune sunt mai bune de plantat în Siberia

Ce prune într-o dacha din Siberia nu numai că nu îngheață, dar dă și o recoltă? Afaceri clare, rezistente la îngheț și auto-fertile. Sunt cunoscute multe soiuri care îndeplinesc aceste caracteristici.

prun Pionerka

Soiuri rezistente la îngheț

Cele mai rezistente soiuri de prune care pot rezista la scăderi extreme de temperatură în Siberia sunt:

 • Miere (rezistă la înghețuri până la -30 ° C);
 • Creștere rapidă (tolerează frig până la -35 ° С);
 • Bee;
 • Mainor;
 • Chulym;
 • Amiralul Schlei;
 • Amatori (rezistă la temperaturi reci până la -40 ° C și sunt hibrizi de cireș și prune);
 • Uvelskaya;
 • Pionier;
 • Galben Hopty (tolerează o scădere a temperaturii până la -50 ° C).

Amiralul Schlei

Soiuri de prune auto-fertile

Pentru a obține o recoltă bogată de prune în Siberia, se recomandă să acorde preferință soiurilor autofertile care nu au nevoie de polenizare suplimentară. Este recomandabil să le prezentați pe cele mai bune dintre ele cu o scurtă descriere sub forma unui tabel.

Numele soiuluiDescriere
maghiarPrune de până la 6 cm în diametru, violet când sunt coapte. Randamentul este mare. Arborele crește până la 6 m, coroana se răspândește
GreengageFructele de prune de până la 5 cm în diametru, când sunt coapte, capătă o culoare galben-verde sau afine. Arborele este rar afectat de infecții fungice, crește până la 6 m
Red rumeniPrunele cu diametrul de 2,5 cm sunt galben-portocaliu cu mici stropi roșii
Zorii AltaiSoi mic fructat. Prunele au o culoare roșie-portocalie, maturare în august
MiereFructe mari de culoare galben-verzuie. Soi greu de iarnă
MainorPrunele de culoare maronie, au caracteristici gustative excelente, sunt potrivite pentru recoltare pentru iarnă
PeresvetPrunele sunt mici, de culoare portocalie, cu bun gust. Maturarea fructelor are loc la începutul lunii august.

Cele mai bune soiuri dulci

În Siberia, soiurile dulce de prune sunt cultivate cu caracteristici gustative excelente și aspect atractiv. Cele mai bune dintre ele trebuie prezentate sub forma unui tabel cu caracteristici scurte.

prune de miere

Numele soiuluiCaracteristică
Frumusețea ManchuFructele sunt fucsia colorate, au un gust plăcut dulce și acru
Aniversarea AltaiPrune rozaliene cu bun gust
OyunaFructele sunt roz. Soiul este importat din China
Chihlimbar BaikalUn fel de prune foarte dulce cu fructe portocalii-chihlimbar
DimineaţăFructe galbene rotunjite. Soiul are o rezistență medie la îngheț.
AmuzantPruna are un randament ridicat. Fructe violet
bravurăPrunele sunt mari, de culoare maronie. Până la 30 kg de recoltă este îndepărtat dintr-un copac adult

prunPlantarea prunului în Siberia

Soiurile de prune pentru Siberia se vor mulțumi cu recolta numai dacă se alege locul potrivit pentru plantare și se asigură îngrijirea corespunzătoare. Plantarea unui copac nu va prezenta multă muncă, principalul lucru este să cunoașteți unele subtilități.

Selectarea locurilor

Un loc bun pentru plantarea prunelor va fi un deal, deal sau deal în partea de sud, sud-est sau sud-vest. Site-ul trebuie să fie protejat de proiecte și bine luminat de soare.

Apele subterane nu trebuie amplasate mai aproape de 1,5 m de suprafața solului. Este inacceptabil să plantezi o prună în zonele joase, deoarece se acumulează aer rece, apa topită curge în primăvară. În locurile cu ninsori abundente, în grădină se toarnă movile, pe care se plantează ulterior răsaduri.

Pregătirea gropii de plantare

Pentru plantarea prunelor, sunt adecvate solurile cu un nivel de aciditate neutră. Dacă solul din grădină este acid, atunci substanțele nutritive sunt slab absorbite, în urma cărora arborele se dezvoltă slab și aproape că nu dă roade.

Înainte de plantare, este imperativ să dezoxidizați solul adăugând var în puf. În viitor, procedura va trebui repetată la fiecare 2-3 ani.

Solul moale ușor este cel mai bun pentru cultivarea prunelor. Pentru îmbunătățirea structurii sale, se poate folosi humusul frunzelor. Este important să nu exagerați cu îngrășăminte, altfel răsadurile se vor îngrași, vor elibera o mulțime de lăstari în plus, vor fi expuși la dăunători și nu vor tolera bine iernarea.

groapa de prune

Dacă solul este epuizat, atunci se găsește o găleată de compost, puțină cenușă de lemn, superfosfat, var, sulfat de potasiu la o gaură săpată cu dimensiunea de 0,6 m. Dacă pământul este greu, atunci o găleată de nisip este de asemenea turnată în groapa de aterizare. Toate componentele sunt bine amestecate, apoi stropite cu sol ușor și curat.

Momentul și tehnologia plantării răsadurilor

De îndată ce vine primăvara și vremea se încălzește, pământul este turnat în gaura pregătită și se pune un puț de prune pe movila rezultată. Rădăcinile sunt îndreptate în jos. Gulerul rădăcinii trebuie amplasat fie la nivelul pământului, fie adâncit până la 7 cm. Planta înființată în acest fel este presărată cu sol ușor, fără îngrășăminte.

plantarea prunei

Pentru a preveni stagnarea apei în apropierea trunchiului, nu este necesar să formați un cerc profund adânc.Răsadul este legat de o cârlig instalată lângă ea și udat din abundență (la rata de 2-3 găleți de apă la 1 prună). Imediat ce umiditatea este absorbită, solul din jur este mulat. Este recomandat să se folosească atât pentru fân și vegetație uscată, cât și pentru compost, humus.

Plantarea unui arbust de prune în toamnă în Siberia este extrem de nedorită. Datorită debutului precoce al înghețului, pomul nu va avea timp să se rădăcineze bine și va muri. Dacă a apărut o astfel de nevoie urgentă, atunci el trebuie să ofere un adăpost bun și să încerce să efectueze lucrări de plantare cât mai devreme.

Cresterea si ingrijirea

Îngrijirea prunelor în diferite regiuni din Siberia poate diferi. Caracteristicile microclimatului sunt luate în considerare. În climele dure, fertilizarea organică, irigarea și tăierea sunt reduse la minimum.

Udare și fertilizare

Imediat după plantare, prunele sunt udate o dată la 7 zile. Puieții de 2 ani și mai mari sunt irigați de doar 3 ori pe sezon. Cantitatea de apă necesară este selectată astfel încât să pătrundă în sol până la adâncimea de 30 cm.

În medie, acest lucru necesită 4 găleți de lichid. Umiditatea excesivă provoacă apariția dăunătorilor. Prima irigare se realizează la jumătatea lunii mai, a doua - după sfârșitul perioadei de înflorire, a treia - imediat ce fructele încep să se coacă. Dacă toamna se dovedește a fi uscată, atunci la mijlocul sezonului prunele sunt udate din nou, astfel încât să suporte mai bine iarna rece.

udare prune

Cu plantarea corectă a prunelor și o cantitate suficientă de îngrășăminte aplicate, pomul este hrănit de 2 ori pe an. Toamna, se aplică îngrășăminte cu un conținut ridicat de potasiu și fosfor. Odată cu debutul primăverii, planta are nevoie de azot și magneziu. Susținătorii agriculturii sănătoase pot beneficia de produse ecologice:

 • humus;
 • cenușă de lemn;
 • gazon;
 • gunoi.

Tăierea copacilor și înlăturarea supraagregării

În Siberia, tăierea prunelor se efectuează o dată la 3 ani. Scoateți crengutele uscate din fructele. În fiecare primăvară se efectuează tăierea sanitară, ceea ce înseamnă îndepărtarea lăstarilor care au fost grav deteriorați de înghețurile de iarnă. Nu puteți elimina mai mult de 30% din sucursale.

Pentru ca forma copacului să arate îngrijită și bine îngrijită, toate lăstarii laterali trebuie tăiați, lăsând doar una dintre ele - cea mai frumoasă. Primăvara, creșterea rădăcinii este tăiată, ceea ce interferează cu creșterea normală și dezvoltarea prunului.

Controlul dăunătorilor și bolilor

În Siberia, pruna este afectată de molie, afide și gâscă. Pentru a preveni deteriorarea culturii și pentru a preveni problemele, trebuie efectuate la timp tratamente preventive cu medicamente cu scop special. Sunt achiziționate de la magazinele de grădinărit. Trunchiul unui copac este albit cu o soluție de var tăiat. Din remediile populare, invazia dăunătorilor ajută la prevenirea decoctului de mușețel, care este pulverizat și udat cu prune.

dăunător de prune

Dacă petele brune devin vizibile pe frunziș, atunci acesta poate fi un semn de deteriorare a copacului prin clasterosporoză. Puteți combate boala tratând cu preparate fungicide sau insecticide.

Prietenii cu pene ajută să facă față insectelor dăunătoare. Puteți așeza o casă de păsări pe scurgere, dar cu siguranță trebuie să hrăniți păsările. În caz contrar, pot deteriora fructele de maturare.

Prevenirea înghețării pământului

Pregătirile pentru sezonul de iarnă încep cu câteva săptămâni înainte de apariția vremii reci. Cercul trunchiului este fertilizat cu materie organică. În aceste scopuri, se amestecă humus, sulfat de potasiu și cenușă de lemn. Anterior, folosind o lopată, au săpat ușor solul și l-au desfăcut, apoi adaugă amestecul de nutrienți pregătiți și turnă peste prună cu 3 găleți de apă.

După efectuarea acestor proceduri, încep să examineze coroana și arborele în sine. Ramurile uscate sunt tăiate, iar scoarța ridicată și stricată este îndepărtată cu grijă cu o perie sau răzuitoare metalică. Este important să nu deteriorați părțile sănătoase ale trunchiului de prune.

Pentru a împiedica planta să fie enervată de dăunătorii insectelor care doresc să se așeze sub coaja în sezonul rece, este tratată cu o soluție special pregătită. Îl puteți cumpăra gata pregătit în magazin sau îl puteți face singur. Pentru aceasta, mulleina, argila și varul sunt amestecate în părți egale. Dacă este necesar, se adaugă sulfat de cupru în proporție de 25 g la 1 litru de soluție.

plantarea prunei

Înainte de apariția vremii reci, cercul prunului apropiat trebuie să fie izolat. Burlap sau paie este utilizat în aceste scopuri. Dacă se preconizează că iarna va fi foarte rece și aspră, atunci materialul pentru acoperișuri sau ardezie este așezat pe sol. Este recomandabil să ascundeți o răsaduri cu o creștere scăzută într-o colibă ​​de materialele disponibile la îndemână.

Trebuie să ne amintim că rafalele puternice de vânt pot perturba adăpostul și pot deteriora scurgerea, de aceea trebuie să fie asigurate corespunzător prin conducerea mai multor clape în pământ și legarea unei colibe de ele.

Ce să ia în considerare atunci când cultivă prune în regiunile de est

În Siberia, verile sunt imprevizibile, iar iernile sunt lungi și reci. Această caracteristică climatică trebuie să fie luată în considerare de grădinarii care doresc să obțină o recoltă de prune pe site-ul lor. Pentru acest copac, este mai confortabil în cazul în care stratul de zăpadă nu este prea abundent. Nu se teme de frigul de iarnă, salturile de temperatură de primăvară fac mult mai mult rău. La urma urmei, soiurile rezistente la îngheț pot rezista cu ușurință la scăderea temperaturii sibiene în timpul iernii, dar înghețurile de întoarcere de primăvară ucid mugurii.

floare de prune

Pentru cultivarea în partea de est a Siberiei, sunt selectate soiuri de prune care sunt inactive pentru o lungă perioadă de timp și ies din încet. În această zonă, copacii suferă adesea de carița scoarței în partea inferioară a trunchiului. Adesea se întâmplă înghețarea rădăcinilor.

Dacă cade multă zăpadă, atunci scoarța prunului moare treptat în derivă. Recoltarea acesteia dă naștere unei alte probleme: înghețarea sistemului radicular. Grădinarii cu experiență apelează la o soluție precum înghețarea solului. Permite nu numai să prevină amortizarea, ci și să împiedice înghețarea răsadului.

În caz de frig puternic, are loc înghețarea coroanei de prune, de aceea se recomandă să vă concentrați pe o prognoză pe termen lung și, dacă este necesar, să utilizați materiale de acoperire sau ramuri de molid.

În estul Siberiei, soiurile de copaci sunt cultivate nu numai cu rezistența crescută la îngheț, ci și cu o bună rezistență la bolile fungice. Cei care au o căsuță de vară și propria lor grădină acordă atenție caracteristicilor lăstarilor anuali, deoarece aceștia suferă adesea de vânt și se usucă rapid.

Plantarea și îngrijirea prunelor în Siberia, care soiuri sunt mai bune de cultivat

Prunele sunt recoltate în partea de est a Siberiei la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii septembrie. Momentul exact poate fi stabilit numai prin studierea caracteristicilor soiului selectat. Condițiile meteo au un anumit efect asupra lor. Fructificarea unei răsaduri are loc la 3-4 ani de la plantare pe șantier. Pruna trăiește de aproximativ 20-25 de ani. După ce arborele atinge randamentul maxim, această cifră începe treptat să scadă. În timp, planta se usucă complet.

Grădinarii cu experiență din Siberia de est practică reproducerea independentă a soiurilor lor preferate prin altoirea prunelor pe răsaduri din specii canadiene sau Ussuri. Au indicatori excelenți de rezistență la îngheț. În plus, aceste soiuri îndură toate problemele condițiilor climatice locale. Dar chiar și astfel de copaci au nevoie de protecție și îngrijire adecvată.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac