Descrierea celor mai bune soiuri de prune galbene, plantare, creștere și îngrijire

Soiurile galbene de prune sunt încă foarte rar întâlnite în căsuțele de vară. În ceea ce privește gustul, acestea nu sunt în niciun fel inferioare soiurilor obișnuite de albastru. Soiurile cu fructe galbene diferă în ceea ce privește maturarea și o serie de alte caracteristici.

Avantajele și dezavantajele prunului galben

Avantajele soiurilor de fructe de culoare galbenă includ următoarele caracteristici:

 • Randamentele sunt peste medie anual.
 • Imunitate la majoritatea bolilor pomilor fructiferi.
 • Gust de fructe.
 • Majoritatea speciilor supraviețuiesc iernilor înghețate.
 • Utilizare universală în gătit.

Dezavantajele prunului galben includ o piele subțire în unele soiuri, ceea ce afectează calitatea păstrării fructelor. În plus, astfel de hibrizi nu sunt potriviți pentru majoritatea latitudinilor din Rusia, din cauza faptului că condițiile climatice nu sunt tocmai potrivite pentru creșterea copacilor.

Caracteristicile speciilor de maturitate timpurie

Este important să studiem descrierea prunului cu fructe galbene din cauza faptului că există mai multe soiuri principale în ceea ce privește maturarea. Pruna timpurie se coace la începutul verii, dar după recoltare nu se păstrează mult timp.

Bilă galbenă

O caracteristică caracteristică a hibridului Shar Shar este gustul fructelor. Seamănă cu un amestec de piersică și ananas. Fructele sunt mici. De la distanță, copacul poate semăna cu cătină. Soiul este rezistent la îngheț, capabil să reziste la înghețuri până la -50 grade. Arborele dă roade în al treilea an după plantarea unei răsaduri.

prune galbene

Jubileul Altai

Greutatea medie a fructului este de 15 g. Fructele sunt alungite și ovale. Spre deosebire de alte soiuri, Altayskaya Yubileinaya are o nuanță de piele mai saturată. Pielea este acoperită cu o acoperire ceroasă. Fructe coapte parfumate.

Amber Mlievskaya

Soiuri cu fructe mari, în medie, fructele sunt de până la 70 g. Fructele au forma rotunjită corectă. Gustul pulpei este dulce cu o aromă de struguri. Pielea este subțire, deci după recoltare fructele nu se păstrează mult timp. Randamentul este de aproximativ 55 kg.

prune galbene

Miere

Hibridul cu miere are gust de miere de flori, ceea ce o distinge de alte soiuri fructate de culoare galbenă. Se poate remarca faptul că fructele au un gust ușor acru. Fructele sunt mari, greutatea medie este de 30-50 g, formă rotundă. Pielea este subțire, dar densă cu o floare ceroasă.

Soiuri la mijlocul sezonului

Soiurile de prune de la mijlocul sezonului încep să se coacă spre sfârșitul verii.

Astfel de hibrizi au o durată de viață mai lungă în comparație cu soiurile anterioare.

Alb Ochakovskaya

Ochakovskaya Belaya are o rezistență scăzută la îngheț. Mai mult, copacii sunt toleranți la umbră. Randamentul este scăzut, dar soiul este destul de popular la grădinari. La urma urmei, este dificil să găsești o prună mai delicioasă decât Ochakovskaya Belaya. Fructele se coacă la începutul lunii septembrie. În medie, masa fructelor este de 40-55 g.

Alb Ochakovskaya

Compot

Prun Kompotnaya este potrivit pentru cultivarea în Rusia centrală. Fructe cu o greutate de 30-45 g, cu formă regulată ovală. Pruna este dulce și acru, suculent și aromat, pielea este subțire. Randamentul este ridicat și stabil. Fructele coapte sunt potrivite pentru consumul proaspăt și pentru pregătirea preparatelor pentru iarnă.

Maturare târzie

Avantajul soiurilor de maturare târzie este că, după recoltare, fructele sunt păstrate o perioadă de timp. Dar sunt adesea cu gust inferior reprezentanților timpurii și la jumătatea timpurii.

Auriu mare

Hibrid tardiv cu fructe mari, greutatea fructelor este de 40-50 g. Pielea este roz-galbenă, densă, ușor pubescentă, cu o ușoară floare ceroasă. Primele fructe se coacă la începutul lunii septembrie. Prun Golden mare aparține soiurilor parțial auto-fertile. Randamentul este mediu, se recoltează până la 30 kg dintr-un copac. Cea mare aurie este duritatea de iarnă, copacul tolerează înghețurile până la -35 grade. În plus, soiul este rezistent la secetă și boli.

Auriu mare

Afasca galbenă

Fructele de pruna galbenă Afasca se coacă în a doua decadă a lunii august. Maturarea fructelor are loc complet în septembrie. Arborele este de dimensiuni medii. Fructele sunt mari, masa de la 45 g. Pielea este densă, cu o acoperire ceroasă. Piatra este greu de separat de pulpă.

Pulpa este suculentă și dulce la gust, cu un gust acru. Arborele este rezistent la iarnă, rareori suferă de boli fungice.

Galben de ou

Galbenul de ou este considerat unul dintre cele mai vechi și mai rare soiuri. Această specie este înzestrată cu un număr mare de deficiențe și este cultivată în primul rând de către colecționari, și nu de către rezidenții de vară pentru recoltare. Fructele au gust mare, acru. Fructele nu se păstrează mult timp după recoltare. Prunul este potrivit pentru prepararea compoturilor și pastilelor.

Auriu mare

Svetlana

Avantajul soiului Svetlana este că nu este nevoie să tăiați coroana în fiecare an. Hibridul este autofertil, va trebui să plantezi copaci polenizați în apropiere. Maturarea fructelor continuă până în ultimele zile ale lunii septembrie. Fructificarea începe în al cincilea an după plantarea răsadului. Greutatea medie a fructelor este de 25 g. Semințele sunt greu de separat, pulpa este zahărul cu gust acru.

Renklode Michurinsky

Greutatea maximă a prunelor Renklod Michurinsky este de 35 g. Pulpa are o culoare portocalie, suculentă și dulce, cu o ușoară amabilitate. Piatra se separă bine de pulpă. Soiul este roditor, duritate de iarnă la altitudine, fructare anuală. Coroana are o îngroșare medie, copacul este în creștere rapidă.

Renklode Michurinsky

Hopt

Fruct galben deschis. Pe piele există o acoperire albicioasă de ceară. Prune cu fructe mici, greutatea este de 15-20 g. Există o cusătură vizibilă pe partea pielii. Pielea este mai subțire decât cea a altor soiuri, pulpa este suculentă, dulceagă, uneori există un gust acru. Semința este mare, poate fi ușor separată de pulpă. Plum Hopty se referă la hibrizi auto-infertili. Fructificarea începe la 2-3 ani de la plantarea răsadului.

Munte

Pruna Gornaya aparține soiurilor cu un randament ridicat care poate rezista înghețurilor severe. Coroana este rotundă, nu este îngroșată, copacul este de dimensiuni medii.Fructele sunt mari, masa variază între 28 și 47 g. Pulpa este galbenă, forma prunelor este rotundă. Carnea este dulce cu gust acru. Semințele nu se separă bine de pulpă. Recoltarea se maturizează în a doua decadă a lunii august, ultimele fructe se coacă la începutul lunii septembrie. Fructele sunt versatile în utilizare.

Muntele de prune galbene

Fructe mari

Soiurile de prune cu fructe mari sunt considerate cele mai populare. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece fiecare rezident de vară, care cultivă pomi fructiferi în zona sa, încearcă să obțină un randament maxim. Și cu cât fructele cresc mai mari, cu atât mai bine.

Gigantic

Trunchiul principal aparține categoriei de înălțime și crește la 4 m. Crohn cu îngroșare abundentă. După plantare, un răsad tânăr dă roade în al treilea, uneori al 4-lea an. Productivitate între 36-41 kg. Prunele care cântăresc 40 g. Pielea este densă, pulpa este dulce și suculentă.

Muntele de prune galbene

Angelina

Un hibrid numit Angelina aparține categoriei înalte. Trunchiul poate crește până la 3 m. Fructele sunt ovale, mari. Masa variază între 113 g. Pielea este densă și lucioasă. Pulpa are un gust suculent, dulce și acru. Semințele au dimensiuni mici, se separă ușor de pulpă. Angelina începe să dea roade în al doilea an după debarcare.

Presedintele

Președintele pentru prune este predispus la o creștere rapidă. Tăierea anti-îmbătrânire va trebui să fie făcută de două ori pe an. Fructele sunt mari, cu o greutate de la 50 până la 100 g. Pielea este densă, cu o acoperire ceroasă. Pulpa este dulce, ușor de separat de piatră. Arborele este capabil să reziste la înghețuri până la -25 grade.

Presedintele

Pornire

Prun Startovaya aparține iernii rezistente, nu este nevoie să acoperiți copacul pentru iarnă. Tolerează căldura cu calm, deși poate fi necesară o udare suplimentară în caz de secetă prelungită. Pruna începe să dea roade devreme. Se recoltează până la 55 kg de recoltă dintr-un copac. Prun Startovaya are o durată lungă de valabilitate, este de 3 săptămâni.

Auto-fertile

Soiurile auto-fertile, în comparație cu altele, au un avantaj semnificativ. Nu este nevoie să plantați un polenizator lângă o astfel de plantă.

Minge aurie

Este considerat un soi cu o maturitate timpurie a culturii. Face parte din categoria auto-fertilă. Primele fructe coapte apar pe copac în iulie. Fructul are o aromă de zahăr care este similară cu piersicul. Greutatea variază între 37 și 51 g. Se recoltează aproximativ 77 kg dintr-un copac.

Minge aurie

Auriu mare

Prun Golden mare aparține soiurilor rezistente la iarnă și rezistente la secetă. În plus, pruna este foarte rezistentă la boli. Randamentul este târziu, prima fructificare începe în al cincilea an de la plantare. Se recoltează până la 27 kg de recoltă dintr-un copac.

Legământ

Înălțimea copacului este de aproximativ 4 m, planta dă rod în anul 4 după plantare. Înflorirea, ca fructarea, este târzie. Greutatea prunelor coapte este de aproximativ 40 g. Datorită soarelui, tonul pielii se transformă de la galben la roz. Maturarea începe în a doua jumătate a lunii august. Pielea este ușor ceroasă.

Minge aurie

Miere albă

Acest soi este rezistent la înghețuri severe. Maturarea fructelor are loc în ultimele zile ale lunii iulie - începutul lui august. Greutatea medie a fructelor este de la 40 la 55 g. Se recoltează 43 kg de recoltă dintr-un copac adult. Când este complet copt, coaja ia o tentă de portocaliu.

Ce soiuri de prune sunt cele mai bune pentru regiunea Moscovei și banda de mijloc

Găsirea celor mai bune soiuri de prune pentru regiunile din Moscova și zona de mijloc nu este la fel de dificilă, de exemplu, pentru latitudinile nordice. Majoritatea soiurilor de cultură supraviețuiesc temperaturilor înghețate în acest climat.

Yakhontova

Pruna Yakhontovaya se referă la înălțime. Arborele poate atinge o înălțime de 5-6 m. Coroana este compactă, lată. Fructele au formă rotundă, coaja este densă cu o acoperire ceroasă. Pulpa este suculentă, semințele sunt pur și simplu separate. Greutatea fructelor este de 35-45 g. Gustul prunelor este dulce și acru. Scorul de degustare este maxim și este de 5 puncte din 5.

Pruna Yakhontovaya

Pruna rusească

Pruna rusă aparține soiurilor de maturare timpurie. Randamentul pomului este mare și este de aproximativ 45 kg.Fructele colectate, dacă nu au ajuns la maturitatea biologică, sunt capabile să se coacă. Fructele sunt mari, cu o greutate de până la 55 g. Fructele sunt dulci și acre, pulpa este suculentă. Pielea cu un strat de ceară albă. Dezavantajul prunei rusești este creșterea rapidă a acesteia. După 2-3 ani, trebuie să efectuați tăierea anti-îmbătrânire.

Aurul scitic

Aurul scițian nu este un soi de prune, ci un tip de prune de cireș. Dar gustul și aspectul de cireș este foarte asemănător cu prunul, deoarece este un fel de cultură domestică. Aurul scițian aparține unor mărimi medii, copacii cresc rar mai mult de 2 m. Înflorire abundentă, fructe mari, greutate 40-55 g. O cusătură mică poate fi văzută pe piele. Pielea este densă, acoperită cu un strat alb de ceară.

Aurul scitic

Bogatyrskaya maghiară

Bogatyrskaya maghiară este un copac de dimensiuni medii, care nu este îngroșat. Inflorescențele sunt colectate din 2-3 flori. Prune eliptice coapte, cu o greutate de 40 g. Greutate maximă - 60 g. Pielea este groasă, cu un strat subțire de ceară. Piatra este mică, practic nu se separă de pulpă. Pulpa este densă, verzuie, cu aromă de miere.

Bogatyrskaya maghiară aparține soiurilor rezistente la îngheț. Dar este greu de îndurat uscăciunea pe termen lung a pământului.

Călător

Fructele de prune Traveller ating o masă de 20-35 g. Cusătura laterală este slab exprimată. Pielea ceară. Pulpa este portocalie strălucitoare, moale și suculentă. Este dificil să separați coaja de pulpă. Călătorul este o prună polenizantă pentru unele alte specii. Avantajul soiului este rezistența la înghețuri severe. Rezistența la secetă este medie.

Călător de prune

Cum înflorește prunul galben și dă roade

Hibrizii de prune cu fructe galbene înfloresc la fel ca toate celelalte soiuri. Inflorescențe de o nuanță cremă. Fructele depind de soi. Dar majoritatea hibrizilor încep să dea roade spre sfârșitul verii sau toamna.

polenizatori

Doar prunele auto-fertile necesită copaci polenizatori. Astfel de hibrizi sunt selectați pentru perioada de înflorire. Este important ca această perioadă să coincidă cu înflorirea soiului auto-fertil. În plus, puteți atrage albinele în grădină. Pentru aceasta, inflorescențele sunt pulverizate cu apă diluată cu miere.

galben de prune

Reguli de debarcare

Toate soiurile de prune sunt plantate după același principiu. Procesul nu este foarte diferit de alți pomi fructiferi:

 • Cu câteva săptămâni înainte de plantarea răsadului încep să pregătească solul.
 • Sapati o gaura, amestecati solul cu gunoi de grajd, cenusa de lemn si ingrasaminte minerale.
 • Stratul superior de sol cu ​​îngrășăminte este turnat la fund.
 • După 3 săptămâni, începeți să plantați un răsad.
 • Arborele este așezat într-o gaură, rădăcinile sunt îndreptate cu atenție și acoperite cu sol.
 • Lângă trunchi, pământul este tamponat.

La sfârșitul plantării, solul este udat abundent cu apă caldă. Dacă este necesar, o miză este condusă în centrul gropii și o plantă este legată de ea.

plantarea prunei

Sincronizare

Perioada optimă pentru plantarea răsadurilor de prune este septembrie-octombrie. Puteți planta o prună primăvara, dar atunci va începe să înflorească în anul plantării, ceea ce nu va avea un efect foarte bun asupra randamentului. Avantajul procedurii de toamnă este că, în timpul iernii, răsadurile vor avea timp să se înrădăcineze, iar primăvara va începe o creștere activă cu o vigoare reînnoită. Vara, plantarea unei prune nu este deloc de dorit.

Selecția șantierului și pregătirea solului pentru plantare

Prunele preferă să crească în zone deschise, însorite. Răsadurile pot fi plantate în umbră parțială. Principalul lucru este că planta este la umbră pentru o parte mai mică a zilei. Prunele nu sunt delicioase cu privire la sol. Solurile ușoare și fertile sunt potrivite pentru creșterea normală a răsadului.

plantarea prunei

Schema de aterizare

Distanța dintre copaci adiacenți trebuie să fie de cel puțin 3 m. Mai ales dacă pruna este înaltă sau cu o coroană de răspândire.

Tehnologie și îngrijire agricolă

Prin îngrijirea constantă a copacilor, puteți obține randamente maxime. Un răsad de un an trebuie să fie îngrijit în mod regulat, astfel încât să crească sănătos și, ulterior, să dea multe fructe.

Udarea

Prunele nu sunt deseori udate.Unele soiuri care nu tolerează seceta prelungită necesită umiditate suplimentară. În cele mai multe cazuri, prunele necesită 4 irigații pe sezon:

 • Prima udare se realizează în prima jumătate a sezonului, când începe formarea mugurilor.
 • A doua oară plantele sunt hidratate în timpul înfloririi.
 • A treia udare se realizează în timpul formării ovarelor și fructelor.
 • Ultima dată când copacii sunt irigați este toamna înainte de apariția vremii reci. Acest lucru va pregăti pruna pentru iarnă.

plantarea prunei

Plantele trebuie udate doar cu apă caldă. Un copac ia 5-8 litri de apă. Cantitatea de irigare trebuie crescută primăvara pentru răsaduri. Pot fi udate în fiecare săptămână. Pentru un răsad, sunt suficient 3 litri de apă.

Top dressing

Top dressing-ul, ca udarea, se aplică de 4 ori pe sezon. Pruna are nevoie de azot în prima jumătate a sezonului. Îngrășămintele cu azot accelerează creșterea. La sol se adaugă azotat de amoniu și îngrășăminte complexe, care includ azot. Puteți folosi și cenușă de lemn. Vara, copacii au nevoie de fosfor și potasiu. Suprafații, făina de oase, amfofii sunt adăugați în sol. Din pansamentele cu potasiu, nitrofoska este potrivită. Toamna, gunoiul și cenușa de lemn sunt adăugate în sol.

mulcirea

Solul este mulat mai ales toamna. Această măsură ajută la protejarea sistemului rădăcinilor pomilor de îngheț. În plus, dacă adăugați mulci, atunci solul va fi constant saturat de nutrienți și mereu umed.

plantarea prunei

Turba, gunoiul de grajd, rumegușul sau paiul sunt folosite ca mulci. Stratul trebuie să aibă cel puțin 15 cm. Înainte de mulcire, solul de lângă trunchi este dezgropat și toate buruienile sunt eliminate. Este important să vă asigurați că nu există rădăcini de buruieni în sol. În caz contrar, după un timp, buruienile vor reapărea pe site.

Tunderea

Nu toate soiurile de prune au nevoie de tăiere. Hibrizii cu creștere mică și fără îngroșare pot fi tăiați la fiecare 3 ani. Prunele viguroase trebuie tăiate anual. Este necesar să îndepărtați toată creșterea tânără și o parte din ramuri. 3-4 ramuri scheletice sunt lăsate, toate celelalte sunt tăiate. În plus, partea de sus este îndepărtată și. Tunderea sanitară se efectuează toamna. Ramurile uscate și deteriorate sunt tăiate cu un pruner ascuțit. Locurile de tăieturi sunt tratate cu o soluție de permanganat de potasiu sau soluție de iod. Cu toate acestea, este recomandabil să te descurci în toate cazurile când trebuie să ștergi sucursale.

prune de prun

Pregătirea pentru iarnă

Majoritatea soiurilor de prune nu au nevoie de multă pregătire pentru iarnă. Mulți copaci sunt destul de capabili să supraviețuiască înghețurilor severe. Singurul lucru care trebuie făcut este tăierea prunii înainte de apariția vremii reci. Apoi, este indicat să săpați solul și să mulgeți solul în apropierea trunchiului.

În plus, partea inferioară a trunchiului trebuie acoperită cu un material dens, astfel încât scoarța să nu fie râșnită de șoareci și alte rozătoare.

Este recomandabil să adăpostiți răsaduri nou-plantate pentru iarnă (chiar dacă aceasta s-a întâmplat primăvara). Prunii tineri sunt acoperiți cu ramuri de molid sau pelin.

Prevenirea și tratamentul

Dacă nu pruneți, chiar hibrizi cu imunitate ridicată pot prinde boli. Printre problemele comune ale prunelor se numără:

 • rugina frunzelor;
 • făinarea;
 • rugini;
 • cancer de rădăcină;
 • moniliosis;
 • putregaiul fructelor.

plantarea prunei

Tratamentul prin prune constă în tratarea pomilor cu produse biologice, fungicide și remedii populare. Metodele preventive includ pulverizarea plantelor cu lichid Bordeaux în primăvară și tăierea în timp util a ramurilor uscate. În fiecare toamnă, trebuie să arzi frunzele căzute. În plus, pentru a preveni apariția insectelor după recoltare toamna, solul din jurul plantei este săpat la o adâncime de 15-20 cm.

Ce probleme te poți confrunta când crești

Principala problemă este plantarea strânsă a răsadurilor. De asemenea, mulți grădinari ignoră introducerea fertilizării și organizarea udării. Li se pare că, de când pruna dă roade, atunci totul este în regulă. Dar dacă nu aveți grijă de plantă, foarte curând randamentul va începe să scadă. O altă problemă este o potrivire necorespunzătoare. Nu este de dorit să plantezi prune doar acolo unde există spațiu liber.Este important să alegeți un loc în care planta se va simți confortabil. Prunele nu trebuie plantate la umbra.

Pruna, ca toate culturile de fructe din piatră, tinde să crească. Mulți grădinari aleg să nu reducă creșterea tânără. Și acest lucru trebuie făcut. La urma urmei, acesta ia toate substanțele nutritive și nimic nu rămâne pentru planta părinte.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac