Caracteristicile și descrierea soiului de coacăz Dachnitsa, caracteristicile de plantare și îngrijire

Coacăzul negru era foarte popular în rândul grădinarilor. Compoturi, conserve, umplutură de plăcintă au fost făcute din fructe de pădure delicioase. Apoi a pierdut popularitatea, deoarece suferea foarte mult de dăunători și boli. Astăzi, boabele își revin cu succes pozițiile pierdute, au apărut multe soiuri moderne care dau randamente excelente. Coacăzul Dachnitsa este una dintre lucrările de succes ale crescătorilor și vom vorbi despre asta.

Un pic despre istoria soiului Dachnitsa

Varietatea modernă a selecției interne a fost creată de Institutul de Cercetări Științifice din Horticultura din Siberia.

Soiul a fost înscris în Registrul de Stat al Federației Ruse în 2004. Un hibrid obținut prin încrucișarea a 2 soiuri: răsaduri de afine și coacăze Bradthorpe. Grupul crescătorilor era format din Knyazev, Ogoltsova, Bayanova și Zotova. Ca urmare a lucrărilor, a fost obținută o varietate de coacăze negre, potrivite pentru zonele cu un climat siberian dur. Locuitorul de vară crește bine în Urale și Orientul Îndepărtat, nu îi place căldura și tolerează înghețurile până la -30 ° C.

Descrierea și caracteristicile culturii

Coacăza neagră este o boabă foarte populară în Rusia, este apreciată în special în regiunile nordice, pentru deținerea unei cantități mari de vitamina C, microelemente utile. Fructele de pădure sunt folosite pentru prepararea vinurilor și a lichiorurilor, sunt folosite proaspete, sub formă de conserve, compoturi și gemuri.

Frunzele de coacăze negre au fost adăugate de mult timp la ceai, diferite murături, pentru a adăuga un gust și aromă piquantă. Fructele de pădure sunt bogate în potasiu, zinc, fier, fosfor, magneziu și alte oligoelemente. Conțin o mulțime de pectine, astfel că fructele de pădure fac o jeleu delicios.

mure

Coacăzul este utilizat pe scară largă în medicina populară, ca tonic general pentru deficiența de vitamine, ca diuretic și expectorant.

Bush, lăstari, sistem de rădăcină

Soiul Dachnitsa are tufe subdimensionate, nu prea dense, compacte, cu lăstari verzi, nu pubescente și strălucitoare. Ramurile lemnoase mature își pierd strălucirea și devin cenușiu-cenușiu. Arbustul are frunze mici, de cinci lobi, de un verde strălucitor, care se întunecă în timp și un sistem rădăcină nu prea puternic. Rădăcinile fibroase corespund orizontal cu raza tufișului și au 20-40 de centimetri adâncime.

Înflorire și fructe de pădure

Planta înflorește la mijlocul sau la sfârșitul lunii mai (în funcție de condițiile meteorologice), înflorește cu flori galbene nedescriptate, asemănătoare cu periile de campanule. Fiecare cluster conține 6-8 flori mici. În stadiul final, florile devin violet cireș.

boabe de coacăze

Locuitorul de vară aparține soiurilor timpurii și se distinge prin conținutul ridicat de zahăr din fructe de pădure. Scor de gust al fructelor - 4,8 puncte din 5. Fructele se coacă în iunie, fructele de pădure sunt mari, de culoare negru-albăstrui, cu pielea subțire. Au gust dulce, gustul caracteristic al coacăzelor este practic absent. Boabele ovale și strălucitoare își pierd calitatea dacă păstrezi timpul de colectare. Locuitorul de vară se va încânta cu prima recoltă timp de 3 ani după plantare.

Caracteristici de coacăze

Soiurile moderne de coacăze, printre care Dachnitsa, sunt rezistente la boli și dăunători, tufișurile, cu o dimensiune compactă, oferă un randament ridicat, are și alte avantaje.

Boabe de coacăze

Susceptibilitatea la boli și dăunători

Varietatea modernă de coacăz negru - Dachnitsa - a fost crescută pentru mai multe scopuri specificate. Sarcina principală a crescătorilor a fost obținerea unei plante rezistente la diferite tipuri de infecții. Soiul s-a dovedit a fi foarte rezistent la orice tip de infecție și are o rezistență medie la infestarea dăunătorilor. Locuitorul de vară poate fi deteriorat de omizi de molie, de sticlă. În acest caz, coacăzele sunt pulverizate cu Karbofos sau Fufanon.

Rezistent la temperaturi scăzute și secetă

Soiul poate rezista la temperaturi de până la -30 ° C. Plantele tinere sunt grav afectate de secetă. Un coacăz adult din acest soi capătă rezistență la lipsa de umiditate, dar totuși nu-i plac prea mult regiunile sudice.

Perioada de maturare și randamentul

Rezidentul de vară este un soi de maturitate timpurie. Recolta poate fi recoltată la sfârșitul lunii iunie. Din fiecare tufiș compact se obțin până la 2 kilograme de fructe de pădure. Vârful fructificării apare la 5-7 ani de viață a plantelor. Arbustul dă roade până la 15 ani, odată cu vârsta boabele devin mai mici, iar randamentul scade. Soiul este autofertil, dar plantarea a 2 tufe de coacăze negre una lângă alta va asigura stabilitatea fructificării și va îmbunătăți randamentele.

maturarea fructelor de padure

Transportabilitatea și utilizarea boabelor

Locuitorul de vară este caracterizat prin maturarea pe cale amiabilă a fructelor de pădure. Sunt bine transportate dacă nu au timp să supra-coacăze. Dacă este necesar, recolta recoltată poate fi păstrată la + 4 ° C timp de câteva zile.

Fructele de padure nu-si pierd caracteristicile de aroma in timpul inghetului de soc. Folosit pentru producția casnică și industrială de băuturi, conserve, gemuri. Foarte gustoase și parfumate frecate cu zahăr.

Cum să plantezi un rezident de vară pe site

Pentru ca tufișurile de coacăz să se înrădăcineze bine, să dea o recoltă bună și să nu sufere de boli, este necesar să urmați mai multe reguli atunci când plantați un rezident de vară pe site.

Selectarea locurilor

Pentru rezidenții de vară, alegeți un sol neutru ușor, fertil și bine drenat.

Sfaturi: solul cu aciditate ridicată trebuie dezoxidat; cenusa de tei sau lemn este potrivită pentru acest lucru.

Tufii tineri sunt plantați în zone însorite, coacăzul penumbra tolerează bine. Zonele în care zmeura, căpșunul, cătina folosită pentru creștere nu sunt alocate pentru coacăze. Acest lucru vă permite să protejați răsadurile tinere de boli inerente tufișurilor de boabe. Nu ar trebui să plantezi coacăze sub pomi fructiferi și în zonele joase, nu-i place ploaia de apă a solului.

butași în pământ

Date recomandate de aterizare

Tufele de coacăz tineri sunt plantate pe pământ deschis fie toamna - după recoltare, în timp ce zilele sunt încă calde, fie primăvara - după ce solul s-a încălzit. Plantarea de toamnă este de preferat, deoarece tufișurile devin mai rezistente.

Important: este necesar să plantați tufișuri pe vreme caldă, în septembrie, când există cel puțin 3 săptămâni înainte de înghețurile toamnei. În acest timp, răsadurile au timp să se adapteze unui loc nou.

Primăvara, tufișurile sunt plantate după încălzirea solului.Solul umed promovează o înrădăcinare mai bună a răsadurilor.

Gătit parcelă și răsad

Răsadurile soiurilor trebuie achiziționate de la furnizori de încredere, trebuie să vă familiarizați cu certificatele de produs.

răsaduri pe șantier

Trebuie să aibă un sistem radicular puternic, sunt necesare 2-3 rădăcini scheletice și un număr mare de rădăcini laterale ramificate.

Când sunt vândute, rădăcinile trebuie să fie umede, fără putregai, iar ramurile să fie elastice, cu o coajă densă și sănătoasă, lungă de 30-40 de centimetri. Ar trebui să fiți atenți la starea mugurilor atunci când cumpărați un răsad. Dacă mugurii sunt uscați, ar trebui selectat un alt specimen.

Pentru plantare, alegeți zonele care sunt uniforme sau cu o pantă ușoară, la soare sau în umbră parțială. Gropile plantelor sunt amplasate la o distanță de 2-2,5 metri unul de celălalt. De obicei, mai multe tufe de coacăz sunt plantate pe site. Coacăzele nu le place aglomerația. Dacă este plantată în rânduri, ar trebui să existe cel puțin 1,5 metri între tufele la rând, iar distanța dintre rânduri trebuie să fie de 2-3 metri.

O groapă pentru o răsaduri de coacăz are nevoie de 60 de centimetri în diametru și 50 de centimetri adâncime.

Tehnologia de aterizare

Este mai bine să pregătiți în prealabil gropi de plantare pentru a asigura contracția solului. Un strat de drenaj de pietricele mici este turnat în partea de jos a groapei, groapa este umplută cu humus cu 2/3, adăugând 200 de grame de cenușă de lemn.

udarea coacăzelor

Când plantați un rezident de vară, ar trebui să:

  • examinați rădăcinile, îndepărtați zonele deteriorate cu ajutorul unei pruner;
  • dacă în timpul plantării se folosește un îngrășământ mineral complex, acesta trebuie amestecat cu solul pentru a preveni arsurile rădăcinilor;
  • așezați răsadul în gaură într-un unghi ușor pentru a provoca creșterea de noi lăstari;
  • gulerul radicular este situat la 5-6 centimetri sub nivelul gropii de plantare;
  • umpleți cu grijă gaura cu sol și compactați;
  • apa la rata de 0,5 găleți pe răsad.

Plantarea este mulată, iar în timpul plantării toamnei se împletesc pentru a proteja rădăcinile de îngheț.

Îngrijirea sezonieră a coacăzelor

În plus, dezvoltarea tufei și a randamentului depind de îngrijirea plantațiilor.

varză de cireș

Irigarea tufelor

Coacăzele negre se udă, în funcție de vreme, de obicei o dată pe săptămână sau la 1 jumătate, se folosesc 3 litri de apă pentru fiecare tufiș, boabele nu tolerează revărsarea. Este mai bine să udăm seara, în timpul nopții umiditatea va satura tufișurile. Când turnați boabe, udarea este oprită pentru a evita crăparea fructelor.

Desfacerea solului

Rădăcinile de coacăz sunt localizate aproape de suprafață, astfel încât slăbiți-l cu atenție, pentru a nu deteriora sistemul de rădăcini.

Fertilizare

Primăvara, azofoska se adaugă sub fiecare tufiș. Îngrășământul este pur și simplu amestecat cu solul. Apoi planta este udată la fiecare 10 zile cu infuzie de plante, humus, diluată în apă.

Fertilizare

Tăierea formativă

Se ține la începutul primăverii. Sunt îndepărtate crenguțele uscate și înghețate, zonele dureroase sunt tăiate. Eliminați lăstarii care cresc în interiorul tufișului pentru a preveni îngroșarea. Utilizați un instrument de grădină curat și ascuțit pentru tăiere. În plus, rezidentul de vară are nevoie de o pieptănat - ramurile se sprijină puternic sub greutatea boabelor. Legat imediat după tăiere; este convenabil să folosiți cercuri speciale pentru arbuști, acestea pot fi găsite în magazinele de grădină.

Protecție la frig

Acoperirea ajută la protejarea tufișurilor de boabe de îngheț. Ramurile sunt împărțite în mănunchiuri. Sunt îndoite cu grijă la pământ și legate de niște gârlă, sârmă, cerc. Arbustul este mulat folosind rumeguș, ramuri de molid și material de acoperire a țesăturii. Zăpada este lopată de sus pentru a izola planta.

fructe de coacăze

Cum să propagați un tufiș

Coacăzele pot fi propagate pe cont propriu, acest lucru se poate face prin butași, stratificare sau împărțirea bucșei.

Prin butași

Tăierile sunt făcute cu butași verzi, cu lungimea de 10-15 centimetri. Fiecare necesită 3-4 rinichi. Tăierile cu pantă sunt așezate în pământ deschis, plantații udate periodic și udate. Toamna, tufele crescute pot fi plantate într-un loc permanent.

butași în apă

straturi

Solul este desfăcut în prealabil, fertilizat și se face o brazdă.În ea se pune o tragere de coacăz, îndoindu-l cu atenție. Fixați cu capse (din lemn sau metal), astfel încât ramura să fie strânsă la pământ. Adormi cu un strat subțire de pământ. După apariție, lăstarii se sparg, iar toamna se împart, obținând plante independente.

Prin împărțirea tufei

Această metodă este utilizată la transplantarea unei plante. Arbustul-mamă este dezgropat și, folosind un topor sau o lopată ascuțită, este împărțit în mai multe părți, fiecare dintre ele trebuie să aibă un sistem rădăcină bun și lăstari.

Ramurile vechi și bolnave sunt tăiate cu foarfece de tăiere, lăsând o creștere tânără. Plantele sunt transferate în locația dorită.

Recenzii de cultură

Anna, 41 de ani

„Ador coacăzele, îmi amintesc din copilărie acest gust unic de fructe de padure frecate cu zahăr, răspândite pe o pâine proaspătă. Am vrut să am o varietate dulce pe site. Ea a plantat Rezidentul de vară și nu a regretat. Boabele sunt mari, dulci și aromate. Recolta este bună. Adesea este necesar să replantăm, degenerează rapid, dar acesta este singurul dezavantaj ".

Olga Nikolaevna, 56 de ani

„Am stricat toate coacăzele vechi - a crescut puternic, dar nu există fructe de pădure. Am luat 2 tufișuri Dachnitsa de la un vecin și nu sunt prea bucuros. Nepretențioase, gustoase. Nu-l stropesc cu nimic, nepoții mănâncă chiar de pe tufiș; se maturizează devreme, când încă mai există verdeață. Ajută foarte mult ".

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac