Câți ani trăiește coacăzul negru într-un singur loc, momentul în care se fructifică

Coacăza neagră este un arbust peren. Fructele sale sunt apreciate datorită conținutului ridicat de vitamina C. De aceea, este adesea folosit în meniuri medicale și dietetice. Înălțimea arbustului nu depășește 1,5 metri, este bine format și dă roade repede. Știind câți ani va trăi coacăzul negru, vei recolta o recoltă bună în fiecare an.

Când începe coacăzul să dea roade?

Coacăzul începe să crească la începutul primăverii. Arbustul are muguri amestecati. După formarea împușcatului, apar ciucuri de flori, care sunt situate de-a lungul lungimii ramurii. Ramurile anului precedent dau mai multe fructe. Ramurile mai vechi de patru ani aduc mai puțin recoltă - fructele de pădure sunt mici și cad ușor. Adică cele mai productive ramuri au vârsta de doi și trei ani. Ramurile vechi sunt tăiate, deoarece nu au nicio valoare.

Coacăzul începe să înflorească după coacăze - mai întâi roșu, apoi negru. Tuful înflorește zece zile. Polenizate de albine, astfel încât recoltele bune sunt recoltate lângă stupine. După înflorire, se instalează rapid. Mai întâi, fructele de pădure se coacă la bază, apoi pe ramură.

Recoltarea se realizează anual, mărimea acesteia depinde de caracteristicile îngrijirii. Începe să dea roade anul viitor. La început, arbustul dă un randament mic, dar cu grijă bună, volumul crește. Cel mai mare randament este dat de coacăze în al patrulea an. Vă puteți îmbunătăți cultura prin tăierea corectă a acesteia.

Câți ani trăiesc coacăzele?

Durata de viață a unui coacăz depinde de mai mulți factori: locul și timpul plantării, solul, tăierea și îngrijirea, varietatea. Ca și coacăzele, coacăzele sunt culturi perene.

fructe de padure pe o ramura

Negru

Randamentul maxim de coacăz negru începe după 5-6 ani de creștere. După aceea, scade treptat. După 8 ani, tufișurile trebuie să fie întinerite. După 12-14 ani, arbustul trebuie tocat și trebuie pregătit un înlocuitor.

roșu

Durata de viață a coacăzelor roșii este puțin mai lungă. Crește și dă roade de 16-18 ani. După aceea, arbuștii sunt îndepărtați.

o farfurie cu fructe

Câți ani puteți crește o cultură într-un singur loc?

Durata creșterii unei culturi depinde de mai mulți factori:

 • Susceptibilitatea la secrețiile propriilor rădăcini, acumulate în pământ.
 • În funcție de creșterea coacăzelor - una sau cu alte culturi. În al doilea caz, exudatele radiculare sunt prelucrate de o altă cultură și nu rămân în sol.
 • Boli și dăunători în pământ.

Într-un singur loc, coacăzele nu cresc mai mult de 15 ani.

Cum să prelungiți viața unei plante?

În ciuda nepretențiunii coacăzului, randamentul scade în timp. Pentru a prelungi viața unei culturi, este necesar să întinerești. Aceasta este o procedură pentru îndepărtarea ramurilor vechi și cu randament scăzut. Întinerirea se realizează toamna sau primăvara. Când tăiați, amintiți-vă că cea mai mare parte a culturii se maturizează pe ramuri vechi de doi și trei ani.

tufiș de fructe

Etapele de întinerire primăvara:

 • Procedura trebuie efectuată într-o zi caldă, când pământul se încălzește până la 5 grade.
 • Îndepărtarea ramurilor uscate, rupte și bolnave.
 • Tăiați ramuri în mod necorespunzător (adânc în tufiș), care împiedică dezvoltarea lăstarilor tineri
 • Îndepărtarea ramurilor vechi și a lăstarilor zero.
 • Lăsați crengi și lăstari puternici 3-4 ani.

Puteți determina vârsta ramurilor de către scoarță. La cele vechi este întunecat, iar la cele tinere, maro deschis sau cenușiu. În plus, ramurile vechi sunt acoperite cu mușchi.

În toamnă, întinerirea se realizează după căderea frunzelor, dar înainte de apariția primelor înghețuri. Etapele sunt similare cu cele din primăvară.

ciorchini pe un tufiș

Câteva sfaturi utile pentru întinerire:

 • lucrați numai în timpul alocat;
 • instrumentul trebuie să fie ascuțit și dezinfectat;
 • după ramurile șterse, nu este permis să se lase butuci. În centrul arbustului, este dificil să tăiați o ramură direct la pământ, astfel încât să lăsați tăierea la cel mult 2 centimetri de sol.
 • locul tăiat este prelucrat cu lac de grădină, care este preparat independent sau achiziționat într-un magazin specializat.

După procedura de întinerire, coacăzele au nevoie de timp pentru a se întări, astfel încât recolta va apărea abia anul viitor. Nu se recomandă întinerirea culturii de mai mult de trei ori. Arbustii vechi nu pot fi reînviați în acest fel. Cu o întinerire adecvată, arbustul va aduce o recoltă mare anul viitor.

De ce pot înceta coacăzele să fructeze?

Există o serie de factori care contribuie la faptul că planta a încetat să mai producă o recoltă bună. În primul rând, este bătrânețea tufișului. Cu o îngrijire adecvată și adecvată, răsadurile dau rod până la zece ani. Cu o creștere lungă într-un singur loc, tufișul nu mai înflorește. Cel mai probabil, întinerirea nu a fost efectuată de mult timp. Fructele de coacăz apar pe ramurile care nu au împlinit vârsta de 4 ani.

uscarea pe o ramură

În timp, cultura încetează să mai dea roade. În acest caz, trebuie să dezrădăcinați tufișul și să plantați unul nou. Puteți încerca să salvați planta prin întinerire și hrănire. Poate anul viitor coacăzele vor aduce din nou o recoltă bună.

În al doilea rând, climatul nu este potrivit. Poate primăvara, cultura a fost supusă înghețului. Din această cauză, mugurii tineri au murit, iar tufișul nu suportă fructe de pădure. Pentru a evita astfel de consecințe, nu este recomandat să plantezi coacăze negre pe partea de sud. De asemenea, mențineți umiditatea solului, asigurați o udare suplimentară în perioadele uscate

lovit de boală

În al treilea rând, lipsa polenizatorilor. Multe soiuri de coacăze sunt auto-polenizate, dar uneori există și cele care necesită polenizare suplimentară pentru o recoltă bună.

Un alt factor al fructificării deficitare este considerat o boală - terry. Puteți determina boala în perioada de înflorire. Petalele florilor afectate sunt îngustate, iar pistilele cresc puternic. Drept urmare, peria de flori seamănă cu o ramură subțire acoperită cu solzi galbeni în loc de fructe de pădure. Din cauza bolilor, frunzele de coacăz își pierd aroma. Astfel de arbuști trebuie să fie dezrădăcinate și arse de urgență, deoarece este imposibil să scapi de boală. Din aceasta cauza, se pierde de la 20 la 100% din recolta.

înflorire fără polenizare

Cea mai frecventă cauză a fructificării nereușite este dăunătorii. Insectele mănâncă pistile pe flori și ovare pe fructe de pădure și, uneori, infectează întreaga tufă de coacăz. Metodele biologice vor ajuta la combaterea dăunătorilor. Când cazul este neglijat, se utilizează substanțe chimice.

Tufele foarte dense contribuie, de asemenea, la recoltele slabe.Acest lucru se datorează faptului că arbustul va da nutrienți pentru menținerea frunzelor, și nu pentru recoltarea fructelor. De aceea, se recomandă să se taie ramurile proaste o dată pe an.

arbust verde

Soiuri de cea mai înaltă calitate

Pentru a obține o recoltă bună și fructificare pe termen lung, selectați tufe de coacăz negru în funcție de regiunea în care vor fi crescute. Cele mai comune soiuri:

 1. Perla. Un soi copt timpuriu cu fructe de pădure dulce. Soiul este rezistent la îngheț și la vreme uscată și nu necesită întreținere.
 2. Sofievskaya. Un soi timpuriu cu fructe mari alungite, piele strălucitoare și fermă. După maturare, fructele de pădure stau ferm pe crengi și nu cad.
 3. Săparea jubileului. Puieți cu tufe de răspândire medie. Fructele se coacă în același timp și se păstrează mult timp. Soiul este popular printre locuitorii de vară.
 4. Pigmeu. Acest soi aparține desertului. Are zahăr boabe mari. Nu este popular printre locuitorii de vară, deoarece necesită îngrijiri speciale. Diferă rezistența la boli și schimbările de temperatură.
 5. Frumusețea Lvivului. Soiul este târziu. Are tufele de dimensiuni medii, cu lăstari groși și drepți. Fructele au dimensiuni medii, cu un gust dulce și acru. Practic, sunt folosite proaspete.
 6. Viguros. Soi târziu, cu fructe grele, maro închis. Tolerează bine schimbările de temperatură, dar necesită îngrijiri suplimentare și polenizare.
 7. Persoană leneșă. Cultura cu o perioadă medie de maturare. Are fructe mari de culoare maro închis. Produce o cultură mică, care este crescută prin polenizarea suplimentară.
 8. Sirenă. Planta are boabe dulci cu o piele subțire. Tolerează perfect înghețurile, bolile și nu este expus dăunătorilor. Principala diferență a soiului este păstrarea pe termen lung a fructelor de pădure.
 9. Cadoul lui Smolyaninova. Arbust cu frunze uriase ridate și fructe mari care cântăresc 3-5 grame. De la un tufiș, puteți obține de la două kilograme de recoltă.

Coacăzele sunt considerate o cultură recunoscătoare, care, cu grijă potrivită, va trăi mult timp și vă va încânta cu randamente bune.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac