De ce frunzele de lapte se pot îngălbeni și cădea, ce să facă pentru tratament

Euphorbia (așa cum se numește științific floarea decorativă) este o plantă modestă, de neatins. Însă unii cultivatori, în special începători, nu țin cont de nuanțele individuale de creștere și îngrijire și apoi se întreabă de ce frunzele de lapte se îngălbenesc brusc și cad.

Cauzele problemelor de frunze și ce trebuie să faceți în acest sens

Deși floarea nu este prea capricioasă, aceasta nu înseamnă că nu este nevoie să o îngrijim. Principala condiție pentru creșterea laptelui interior este localizarea. Din lumina directă a soarelui, frunzele de euforie se pot arde, ceea ce înseamnă că partea umbrei este mai potrivită. Curentul este la fel de periculos ca temperaturile reci. Euphorbia este o floare iubitoare de căldură.

Dacă frunzele se îngălbenesc și cad

Se întâmplă ca frunzele plantei să se îngălbenesc și să cadă. Boala poate provoca îngălbenire.

Până în toamnă, pintenul crește mai încet și începe să se pregătească pentru iarnă. În această perioadă, frunzele se îngălbenesc. Nu vă fie teamă, deoarece acesta este un fenomen natural normal. Floarea se va relaxa, se va calma, iar până în primăvara frunzișul tânăr va deveni și mai magnific. Pentru euforie, căderea frunzelor inferioare vechi este caracteristică, iar cele noi cresc mai sus. Dar acest lucru nu este un motiv de îngrijorare.

frunzele se îngălbenesc

Pică frunzele

Se întâmplă că o floare își varsă frunzișul cu mult înainte de a se pregăti pentru iarnă. Acesta este un semnal de primejdie.

Uneori, o stare stresantă poate provoca îngălbenirea și căderea frunzelor:

 • lipsa îngrășămintelor;
 • lipsa luminii;
 • prezența pescajelor, prindere la rece;
 • udare necorespunzătoare.

Dacă se exclud însă acești factori, uneori se întâmplă acest lucru: frunzele se ofilesc, cad, evident, problema este gravă.

Tulpina și frunzele se ofilesc

Euphorbia consumă timp îndelungat o mulțime de materii prime utile din pământ, iar apoi lipsește nutrienți, care pot servi drept motiv pentru ofilirea tulpinii, îngălbenirea frunzelor.

Floarea are nevoie de o nutriție constantă. Trebuie hrănit mai des, cel puțin de două ori pe lună, mai ales iarna.

tulpina se usucă

Unghiul de înclinare a frunzelor s-a schimbat

Dacă aveți grijă de laptele incorect, frunzele sale se vor îneca, frunzele se vor îndoi. Aceasta înseamnă că problema se află în rădăcinile plantei, acestea au putrezit de la excesul de umiditate. Pentru a păstra euforia, se transplantează:

 1. O scot cu grijă din oală, o examinează, taie rădăcinile putrezite cu un cuțit.
 2. Locurile tăiate sunt pudrate cu cărbune activat.
 3. În același timp, nu trebuie să uitați de drenarea din lut expandat sau piatră zdrobită.
 4. Plantează euforia într-un nou ghiveci cu un sol diferit.

Când lucrați cu o plantă, trebuie să aveți grijă, amintiți-vă că laptele florii este otrăvitor. În contact cu pielea, poate provoca arsuri severe, iritații, o reacție alergică.

Iarna, euforia nu este udată la fel de des ca vara. După iarnă, planta are nevoie de mai multă umiditate, udarea crescută este reluată.

tulpina se apleacă

Ce boli și dăunători afectează negativ starea frunzelor

Dacă toate condițiile pentru păstrarea laptelui, îngrijirea acestuia sunt îndeplinite, iar floarea încă se usucă, se usucă, se îngălbenesc, se stinge, înseamnă că este bolnavă. Bolile fungice și virale pot provoca această afecțiune.

Putregaiul rădăcinii și tulpinii

Boala este vizibilă prin scufundări negre pe tulpină. Apar ușor deasupra nivelului solului, cresc, se răspândesc de-a lungul tulpinii. Mai târziu ajung în interior și distrug țesuturile plantelor. Tulpina se rupe, floarea moare.

Următoarele circumstanțe pot duce la descompunere:

 • supraalimentare cu azot;
 • udare frecventă;
 • temperatura aerului ridicat;
 • lipsa luminii;

putrezeste inauntru

Pentru tratamentul euforiei în stadiile incipiente ale bolii, se folosesc fungicide sistemice (Ridomil, Previkur). Se opresc udarea florii, schimbă mediul nutritiv.

Putregaiul gri

Agentul cauzal al bolii este o ciupercă. Pe frunzele plantei apar pete maronii, parcă putred. Petele cresc și acoperă întreaga frunză. Umiditatea crescută a aerului accelerează dezvoltarea ciupercii, motiv pentru care agentul patogen nu lasă un spațiu sănătos pe frunze, acestea devin cenușii.

Planta se infectează prin sol, apă. Ciuperca trăiește în acest mediu mult timp. Circumstanțele care completează amenințarea bolii:

 • aer suprasaturat;
 • ventilație insuficientă a încăperii;
 • exces de azot în pământ.

Boala fungică este tratată cu fungicide sistemice (Bona Forte, Bravo și alții). Ca măsură preventivă, pentru a evita îmbolnăvirea este necesară monitorizarea umidității aerului, plantați planta într-un sol moale dezinfectat.

agent cauzal

Rugini

Suprafața frunzelor este acoperită cu straturi maro, parcă ruginite, de formă ovală. Apoi se alătură și formează panglici ruginite. De obicei, ciupercile apar pe interiorul frunzelor, pot fi pe pețioli. Ocazional, pe tulpina laptelui de lapte apar panglici roșii.

Dacă floarea nu este tratată, ea va muri. Fungicidele vor ajuta la economisirea pintenului. Udarea și stropirea corectă vor împiedica apariția ruginii.

Alternaria

Boala fungică se manifestă prin apariția unor pete întunecate mari pe frunzișul euforiei. Cel mai adesea infectează frunzele învechite. Umiditatea excesivă, aerul prea cald intensifică dezvoltarea unei infecții fungice. Sursa bolii poate fi solul în care s-au păstrat agenți patogeni vii.

"Skor", "Ridomil Gold" sunt fungicide sistemice care vor vindeca ciuperca dacă a reușit să lovească floarea. Ca măsuri preventive, se folosesc fungicide biologice ("Fitosporin", "Baktofit" și altele).

boala fungica

bacteriosis

Cu această boală, pintenul crește slab, se dezvoltă, nu înflorește. Frunzișul și tulpina sunt acoperite cu pete maronii și ruginite. Următoarea descărcare cu un miros neplăcut rezultă din pete. Excesul de umiditate, azotul din sol contribuie la dezvoltarea timpurie a bolii.

Milkweed este tratat cu grijă, deoarece infecția mecanică intră în plantă.

Făinarea

Boala fungică. Frunzele apar pe frunze cu o floare gri pufos închis. Înainte de aceasta, frunzele se usucă. Boala este contagioasă, infecția este purtată de vânt. Vremea prea caldă, uscăciunea, lipsa de umiditate din sol agravează situația. Îngrijirea corectă a laptelui de lapte va ajuta la prevenirea bolilor. Dacă floarea este bolnavă, acestea sunt tratate cu medicamente antifungice (Topaz, Fundazol).

puncte albe

Mozaic de tutun

Agentul cauzal al bolii este un virus. Infecția este cel mai adesea purtată de fluturi albi. Frunzele bolnave sunt deformate.Pe placa frunzelor apar pete: alb, galben și chiar roșiatic. Ca măsură preventivă, acestea sunt tratate cu insecticide. Butașii infectați pot fi sursa bolii. Plantarea butașilor sănătoase va elimina mozaicul de tutun.

Acarianul roșu de păianjen

Un acarian de păianjen de jumătate de milimetru mănâncă frunzele tinere ale laptelui de lapte. Este suficient de mic pentru a vedea insecta dăunătoare cu ochiul liber. Apariția unor pete albe, galbene pe frunzele plantei indică prezența unei căpușe. Răsadurile infectate sunt separate de cele sănătoase, turnate peste ele cu o soluție de săpun de rufe, care se freacă pe o răzătoare fină.

Din căpușă, planta este tratată cu acaricide, de exemplu, "Aktara".La primul semn de căpușă, se iau măsuri urgente, deoarece insectele se răspândesc rapid.

acarianul de păianjen

afide

Simptomele bolii se manifestă printr-o schimbare a formei frunzelor de lapte, se ondulează, arată subdezvoltat, urât. Apoi încep să se îngălbenesc și să cadă. În unele zone, culoarea dispare. Planta nu mai crește și se dezvoltă.

Uneori, insectele galbene și verde deschis sunt colectate de mână, ele pot fi văzute cu ochiul liber. Ramurile cu leziuni mari sunt îndepărtate. Floarea este procesată cu „Fitoverm”, „Aktellik”, „Decis”.

dăunător pe o floare

Rădăcină de masă

Paraziții infectează sistemul de rădăcină al laptelui. Sunt colectate pe rădăcinile plantei în colonii sub formă de făină împrăștiată. În caz de infestare severă, dăunătorii sunt vizibili.

Planta nu mai crește și se dezvoltă. Frunzele de lapte se îngălbenesc, se usucă și cad.

La primele semne ale apariției insectelor, pentru a salva euforia, aceasta este săpată de rădăcini, eliberată curată de sol și tratată cu insecticide. Vasul de sub floare este dezinfectat, se toarnă pământ proaspăt. Înainte de plantare, rădăcinile sunt examinate cu atenție pentru orice paraziți.

gunoaie

whitefly

Acumulările larvelor de insecte pot fi observate de pe partea inferioară interioară a frunzelor de lapte. Trăiesc alimentându-se cu seva celulelor vegetale. Ele apar ca marcaje galbene și albe. Frunzele plantei se rostogolesc, își schimbă culoarea verde în galben, se sting.

Puii de albă sunt verzi, iar parazitul adult este alb. Uscătorul este ușor de văzut. Zonele puternic infectate sunt îndepărtate, iar pintenul este tratat cu insecticide cel puțin 1 dată în trei zile.

inamic fluture

Tantari pe lapte

Țânțarii în sine nu sunt periculoși pentru floare. Dar își lasă larvele pe plantă, care se vor hrăni cu lapte. Puii de țânțari, deși mici (larve 0,5 cm), reprezintă o amenințare serioasă pentru răsaduri tinere. Răsadurile bolnave sunt separate de cele sănătoase. Ca măsură preventivă, solul este tratat cu insecticide. Pentru a scăpa de țânțari, sunt atârnate benzi lipicioase.

Cauzele îngălbenirii, morții frunzelor se află în îngrijire necorespunzătoare. Sub rezerva tuturor recomandărilor cultivatorilor de flori, amenințarea cu infecția este minimă. Pentru ca euforia să fie sănătoasă, să se mulțumească cu înflorirea, este necesar să inspectați periodic planta și să luați măsuri la timp.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac