Descrierea soiurilor de dovleac ornamental, cultivarea și utilizarea acestuia

Adesea, atunci când decorați o grădină, se folosesc flori obișnuite și alte elemente decorative. Cu toate acestea, unii grădinari folosesc pentru aceasta legume neobișnuite, care includ un dovleac decorativ. În ultimii ani, planta a câștigat popularitate în rândul legumicultorilor. Tufele de dovleac au lăstari destul de puternice, pe care apar în timp fructe mari cu o formă neobișnuită. De asemenea, acestea sunt pictate în culori strălucitoare, care vor încânta ochii nu numai ale proprietarilor grădinii sau grădinii de legume, dar și a oaspeților.

De ce merită să îl crești?

Inainte de dovleci în creștere forme bizare, ar trebui să vă dați seama de ce sunt crescute. Există mai multe motive pentru care multe persoane plantează soiuri decorative de dovleac:

  • Frumuseţe. Motivul principal este frumusețea tufișurilor de dovleac. Au flori portocaliu, verde, galben, frunze care sunt unice prin forma lor și fructe neobișnuite, a căror originalitate atrage oamenii.
  • Rata de crestere. O caracteristică a soiurilor ornamentale de dovleac este rata de creștere a tufișurilor. În decurs de o lună, cresc până la cinci metri lungime, așa că mulți o folosesc pentru grădinăritul vertical al șantierelor țării sau al unei grădini.
  • Simplitatea îngrijirii. Este destul de ușor de îngrijit pentru o astfel de plantă, deoarece este nepretențioasă. Este suficient să udăm în mod regulat tufișurile, astfel încât să nu se estompeze din secetă.

Dovleac decorativ în miniatură

Există destul de multe soiuri decorative de dovleac pe care oricine le poate achiziționa la magazin. De exemplu, legumicultorii plantează adesea soiuri de legume portocalii, deoarece diferă de multe alte soiuri în culoarea lor portocalie strălucitoare.

dovleac interesant

Fructul este rotund și arată ca o portocală. Există soiuri care sunt complet diferite de soiurile de legume portocalii. Acestea includ soiurile de sticle, ale căror fructe au formă de sticlă. Aceste legume au o culoare verde verzuie.

În ciuda faptului că soiurile de dovleci decorative sunt diferite, toate sunt unite prin mărimea în miniatură a fructului. Fructele din aproape toate soiurile sunt mici și nu cântăresc mai mult de 200-300 de grame.

Pot să mănânc?

Mulți oameni care intenționează să crească soiuri ornamentale sunt interesați dacă pot fi mâncați și folosiți pentru gătit.

Unii cred că fructele coapte sunt folosite doar pentru decorare și acest lucru este parțial adevărat. Aceste soiuri de dovleac au fost crescute special pentru utilizare în proiectare și, prin urmare, gustul lor nu este foarte bun. Cu toate acestea, unele tipuri sunt încă utilizate pentru gătit.

soiuri de soiuri

Pentru aceasta, este mai bine să folosiți doar fructe tinere, deoarece cele coapte sunt acoperite cu o crustă tare și au un gust amar. Prin urmare, fructele coapte de dovleac sunt folosite pentru hrănirea animalelor.

Există mai multe soiuri decorative care au fost crescute special pentru consumul uman. Acestea includ Baby Boo, Sweet Dumpling și Bee Little.

Creştere

Pentru a crește singur un dovleac decorativ, ar trebui să respectați regulile de bază pentru cultivarea soiurilor obișnuite de dovleac.

Prima jumătate a lunii iunie sau sfârșitul lunii mai este perfectă pentru plantarea acestei legume, deoarece înghețurile nocturne vor dispărea până în acest moment. În regiunile sudice ale țării, plantarea legumelor se realizează prin semințe, iar în regiunile nordice se folosește metoda de răsad.

Dacă plantați corect și aveți grijă de plantele plantate, tufișurile vor crește înălțime de 5-8 metri.

Cum se cultivă soiurile mici?

Separat, trebuie menționat soiurile de tufișuri ale dovleacului ornamental, deoarece au anumite caracteristici de creștere. Sunt plantate în pământ în perioada 5-10 iunie. Pentru aceasta, site-ul destinat plantării unei plante este pre-fertilizat cu pansamente. Apoi, sunt făcute mici găuri în ea, cu o distanță de aproximativ 40-50 cm unul de celălalt. Se introduc 2-3 semințe în fiecare dintre găuri, după care sunt presărate cu sol.

Aceste soiuri sunt plantate cel mai adesea în peluze mici sau paturi de flori ca decor decorativ. Pentru ca planta să crească mai bine, solul este turnat periodic cu compost. Fertilizarea regulată va îmbunătăți randamentele și va accelera maturarea fructelor.

Loc pentru dovleac decorativ

Înainte de a crește orice fel de dovleac, se alege cea mai potrivită zonă pentru plantare. Atunci când alegeți un site, luați în considerare că tufișurile de dovleac au nevoie de un sprijin puternic și de încredere, deoarece la sfârșitul sezonului crește multă masă verde pe tufișuri. Prin urmare, mulți recomandă plantarea legumelor în soluri dense.

dovleac și mașină

Dacă planta este plantată în grădină, atunci sunt selectate zone bine încălzite pentru aceasta, pe care au fost cultivate anterior sfeclă, ceapă, morcovi, leguminoase sau varză. Nu este recomandat să cultivați legume în locuri unde se cultivă castraveți, cartofi, pepeni sau dovlecei. Într-un astfel de teritoriu, nu va fi posibilă obținerea unei recolte bune.

De asemenea, atunci când alegeți, acordați atenție plantelor care vor crește în apropiere. Un dovleac nu poate fi plantat dacă spanac, mazăre, fasole sau ceapă sunt plantați lângă el. Aceste plante atrag dăunători care pot dăuna tufei de dovleac.

Selectarea semințelor

Calitatea recoltei depinde în mare măsură de semințele selectate pentru plantarea ulterioară. De aceea, se recomandă să acordați atenție alegerii materialului de plantare.

multă dovleac

Dacă dovleacul este mâncat, atunci acordați atenție dimensiunii soiului. Pentru a face fructele mai gustoase și mai dulci, soiurile cu fructe mici sunt alese pentru plantare.

În timpul selecției, se acordă atenție aspectului materialului de plantare. Șorcul trebuie să fie perfect neted și să nu aibă defecte de suprafață. Dacă pe coajă există dungi ondulate, atunci este mai bine să nu alegeți astfel de semințe, deoarece conțin nitrați. De asemenea, nu folosiți o sămânță cu pete întunecate la suprafață pentru plantare.

Creșterea din semințe: tehnici agricole

La creșterea dovleacului din semințe, se folosește o metodă fără semințe, care este utilizată cel mai adesea de rezidenții din regiunile sudice ale țării. Semințele sunt plantate în sol numai dacă pământul este bine încălzit până la o temperatură de aproximativ 15 grade.

crescând din sămânță

Toate semințele sunt pre-prelucrate înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, acestea sunt încălzite timp de aproximativ 10 ore la o temperatură de aproximativ 40-50 grade, după care sunt tratate cu o soluție de cenușă. Aceasta se face pentru a accelera apariția primilor lăstari și maturarea fructelor.

Când sămânța este pregătită, ele marchează și fac rânduri cu găuri pentru plantarea unei legume pe șantier. Diametrul fiecărei găuri trebuie să fie de cel puțin 35 cm. După crearea rândurilor, în găurile sunt introduse 2-4 semințe, care sunt udate cu apă caldă imediat după plantare. Toate culturile de pe șantier sunt acoperite cu folie pentru a proteja răsadurile de posibile înghețuri.

Răsad

Locuitorilor din regiunile nordice ale țării sunt sfătuiți să planteze puieți de dovleac, deoarece semințele plantate în pământ deschis nu vor germina din cauza înghețului.

Înainte de a planta semințe pentru creșterea răsadurilor, acestea sunt angajate în pregătirea preliminară a amestecului de sol. Pentru pregătirea sa, solul este amestecat cu pansamente organice și minerale, ceea ce va îmbunătăți germinarea semințelor plantate. Solul pregătit este așezat în vase mici de turbă cu un diametru de aproximativ 20 cm. Nu se plantează mai mult de o sămânță în fiecare ghiveci. Dacă se plantează două sau mai multe semințe, acestea nu vor crește bine.

Toate recipientele cu semințe de dovleac plantate sunt acoperite cu folie și transferate într-o încăpere bine luminată.

Cum să prepari răsaduri?

Înainte de a transplanta răsadurile în pământ deschis, trebuie mai întâi să pregătești și să crești răsaduri. De aceea, vă recomandăm să vă familiarizați cu caracteristicile creșterii răsadului de dovleac.

dovleac în seră

După apariția primilor lăstari, toate ghivecele cu plantele plantate sunt așezate pe pervazul astfel încât razele directe de lumină să cadă asupra lor. În camera în care sunt cultivate răsadurile se menține regimul optim de temperatură. În timpul zilei, temperatura nu trebuie să scadă sub 20 de grade, iar noaptea - sub 15 grade. La creștere, toate răsadurile sunt udate periodic cu apă caldă. În acest caz, udarea se realizează în așa fel încât solul să nu devină foarte udat.

De asemenea, răsadurile sunt hrănite în mod regulat cu îngrășăminte. Pentru a prepara amestecul de furaje, la 10 litri de apă se adaugă 20 de grame de sulfat de potasiu, un litru de mulleină și 20 de grame de superfosfat. Cu două săptămâni înainte de transplantarea răsadurilor în pământ deschis, plantele sunt întărite. Pentru a face acest lucru, containerele cu dovleci sunt scoase în fiecare zi, astfel încât să se obișnuiască cu noile temperaturi.

Plantarea corectă a răsadurilor în pământ deschis

Dovleacul are nevoie de un aer liber și, prin urmare, răsadurile sale vor trebui transplantate în exterior. Ca și în cazul plantelor de semințe, plantarea răsadurilor în pământ începe cu pregătirea găurilor. Pentru răsaduri, găurile sunt făcute puțin mai adânc decât pentru semințe și, prin urmare, adâncimea lor nu trebuie să fie mai mică de 10 cm.

dovleac frumos

După aplicarea pansamentului, toate găurile sunt umezite cu apă caldă, astfel încât solul să fie umed atunci când plantați un dovleac decorativ. După terminarea cu udare, răsadurile sunt scoase din ghivece împreună cu rădăcina, așezate în pământ și acoperite cu pământ. Apoi site-ul este mulat cu turbă și re-presărat cu sol uscat.

Plantarea răsadurilor într-o seră

Uneori, din cauza particularităților climatului, este imposibil să crești tufișuri de dovleac pe stradă și trebuie să le plantezi în sere. Înainte de plantarea răsadurilor, trebuie să vă asigurați că toate orificiile de deschidere sunt complet deschise.

Plantele plantate au nevoie de o bună ventilație în timpul înfloririi. De asemenea, ar trebui să aveți grijă de iluminat, deoarece fără suficientă lumină, tufele vor crește slab.

fată de seră

După pregătirea serii, se creează găuri pentru plantarea răsadurilor. Ca și în cazul plantării în grădină, adâncimea găurilor trebuie să fie de aproximativ 10–12 cm. Toate rândurile sunt udate în prealabil cu apă caldă, după care se plantează răsaduri.

Grija pentru dovleac decorativ

Când crești soiuri de dovleac ornamentale, asigură-te că ai grijă de ele. Randamentul plantelor depinde de calitatea îngrijirii răsadurilor plantate. Grija pentru tufișuri de dovleac constă în tăierea regulată a zonei din buruieni, udarea și hrănirea tufișurilor plantate. Uneori trebuie să faceți singur polenizarea plantelor. Cel mai adesea, acest lucru se face dacă planta este cultivată în condiții de seră. Cu toate acestea, uneori fertilizarea incompletă a ovarelor apare atunci când este cultivată în aer liber.

Top dressing

Se recomandă hrănirea periodică a tufișurilor cu îngrășăminte pentru a crește randamentul răsadurilor plantate. Pentru prima dată, îngrășămintele sunt adăugate pe parcelă la 10-15 zile după plantarea răsadului în grădină. Pentru aceasta, solul este adăugat în sol în proporție de unu la patru. Aceste furaje organice sunt adăugate de trei ori pe lună.

De asemenea, grădinarii cu experiență recomandă adăugarea unei soluții de cenușă de lemn în solul în care este cultivat dovleacul. Îmbogățește solul cu nutrienți și protejează frunzele tufișurilor de la îngălbenire. Pentru a-l pregăti, se amestecă 10 litri de apă cu 100 de grame de cenușă.

Pentru a utiliza un astfel de îngrășământ, se fac găuri mici în jurul fiecărui tufiș, în care se toarnă amestecul preparat. După finalizarea hrănirii, toate gropile cu îngrășăminte sunt acoperite cu sol.

Polenizare

Se întâmplă adesea ca atunci când cresc plante de dovleac, o parte din ovare putrezesc și să cadă. Mulți se pare că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de nutrienți în sol. Cu toate acestea, această problemă este asociată cu polenizarea slabă a plantelor. De aceea, pentru a obține o recoltă bună în viitor, se recomandă polenizarea plantelor singure.

om în grădină

Polenizarea trebuie făcută înainte de ora 11 dimineața, deoarece acesta este momentul cel mai potrivit. Pentru a face acest lucru, va trebui să smulgeți o floare masculină dintr-un tufiș, să scoateți petalele din ea și să atingeți furnicile plantei la pistilul uneia dintre florile feminine. Procedura se repetă până când toate florile feminine sunt polenizate.

Soiuri de dovleac decorativ

Recolta legumelor de dovleac aparține pepenilor și gudrelor și este cea mai comună plantă printre alți reprezentanți. Nu este un secret faptul că există trei tipuri principale de dovleci, care includ soiurile cu alese tari, cu fructe mari și cu nucă. Dovlecii ornamentali sunt considerați de mulți drept specii de plante separate, dar nu sunt. Dovlecii ornamentali sunt soiuri ușor modificate de plante cu creștere dura.

Plantele ornamentale de dovleac vin, de asemenea, în multe soiuri. De aceea, înainte de plantare, vă recomandăm să vă familiarizați cu cei mai obișnuiți reprezentanți decorativi.

dovleac în formă de pere

Leginaria

Dovlecul Lagenaria este popular în rândul legumicultorilor. Planta diferă de alte soiuri ornamentale în lungimea tufișurilor sale, care cresc cu 10-12 metri. Fructele plantei au o formă bizară, care arată ca o păpușă cuibăritoare. În țara noastră, acest soi este de obicei numit serpentin dovleac sau dovleac.

Acest tip de plantă de dovleac este plantată nu numai pentru a decora locul, ci și pentru hrană. De asemenea, este adesea folosit în medicina populară și este folosit pentru a pregăti remedii pentru tratamentul bolilor inimii, stomacului și rinichilor.

Gură de coroană sau de stele

O caracteristică a acestui soi este forma unică a fructului, care poate fi în formă de umbrelă, în formă de stea sau în formă de coroană. Planta este considerată subdimensionată, deoarece crește până la 1-2 metri înălțime. Este cel mai adesea folosit pentru a decora pereții clădirilor, arcadelor sau foișoarelor.

hrănind dovleacul

Soiul în formă de stea iubește căldura și de aceea este recomandat să-l plantezi în a doua jumătate a lunii mai.

verucoase

Soiul negos este considerat unul dintre cele mai unice, deoarece are o gamă largă de culori. Fructele pot fi galbene, albe, negre și portocalii. Uneori se găsesc dovlecei observați și cu dungi, care sunt vopsite imediat în două culori.

Este obișnuit să plantăm tufișuri în aprilie sau la începutul lunii mai.Cu o îngrijire corespunzătoare, planta crește până la trei metri.

În formă de pară

Gustă decorativă cretă în formă de pere atrage atenția multor cultivatori. Această plantă este folosită pentru decorarea căsuțelor de vară și pentru mâncare.

Particularitățile soiului includ fructe în formă de pere care pot fi vopsite în diferite culori. Unele soiuri de roșii în formă de pere sunt dungate în două culori.

Calabash

O altă plantă ornamentală obișnuită de dovleac este guma de sticle. Viile de dovleac tip sticle sunt destul de lungi și cresc până la 15 metri. Plantele au proprietăți benefice, motiv pentru care este adesea utilizat pentru prepararea medicamentelor. De asemenea, fructele soiului sunt folosite pentru a crea feluri de mâncare. În India, China și Africa, mâncărurile făcute din această plantă sunt încă utilizate.

Mandarine mandarine

Prin numele soiului, devine clar că fructele legumelor sunt asemănătoare exterioare cu mandarine. Sunt portocalii colorate și au o formă rotunjită. De asemenea, fructele nu sunt foarte mari și cântăresc doar 300 de grame.

portocala de dovleac

portocale

Această varietate ornamentală arată ca o portocală prin faptul că fructele sale au o culoare portocalie strălucitoare și forma lor seamănă cu cea a unui fruct. Fiecare fruct de dovleac cântărește aproximativ 250 de grame.

Turbă sau ciupercă ciupercă ciupercă

Acest soi diferă de multe plante ornamentale de dovleac, deoarece are fructe destul de mari. O altă diferență între dovleacul turban este că leguma este formată din două părți. Partea superioară este ușor convexă și iese în evidență pe fundalul celui inferior. Din această cauză, forma fructului seamănă cu o ciupercă.

Planta nu este clasificată ca un soi înalt de dovleac, deoarece crește până la un metru și jumătate.

Jack fi mic

Acest tip de dovleac seamănă cu soiul Orange, deoarece fructele sunt, de asemenea, vopsite în culori de portocaliu strălucitoare și au un diametru de aproximativ 10 cm. Tufele sunt foarte productive, deoarece fiecare dintre ele crește aproximativ 10-15 fructe cântărind 100-120 de grame. Soiul este folosit pentru a decora site-ul și pentru a pregăti preparate din legume.

Turban turcesc

Această varietate comestibilă diferă de alte specii în ritmul său de creștere. În câteva săptămâni, planta crește până la șase metri. Acest lucru permite utilizarea tufelor atunci când organizați grădinăritul vertical al șantierului. Turbanul turcesc este considerat un soi iubitor de lumină și, prin urmare, este plantat doar în zone cu iluminare bună. Fructele legumelor ornamentale nu sunt foarte mari și cresc până la 15 cm în diametru.

dovleac mic

Baby Boo Baby

Little Boo este considerat un soi unic de dovleac, deoarece fructele sale sunt perfect de culoare albă. Greutatea fiecărui dovleac nu depășește 200 de grame, iar diametrul este de 10-15 cm. Suprafața legumelor este perfect plană și netedă. O plantă coaptă este adesea folosită nu pentru decorarea zonelor, ci pentru pregătirea mâncării.

Dumpling Sweet Sweet Dumpling

Acest tip de plantă de dovleac este considerată cea mai frumoasă. Fructele sale sunt verzi și acoperite cu dungi mici de portocale. Soiul este folosit pentru decorarea interiorului.

Kleine bicolor

Soiul aparține soiurilor de dovleac în formă de pere, deoarece fructele lor sunt în formă de pere. Culoarea legumelor coapte este diferită, dar dovlecii verzi sunt mai des întâlnite.

Bischofsmutzen

Mai puțin obișnuite sunt legumele aparținând soiului Bischofsmutzen. O caracteristică caracteristică a unor astfel de plante este considerată a fi dovleci coapte, care constau din emisfere de diferite dimensiuni. Jumătate din legumă devine albă, iar cealaltă jumătate devine verde sau roșie.

Cou-Tors Hative

Planta aparține soiurilor de torticol. Fructul are o formă originală care îl distinge de alte tipuri de legume. Au formă de lebede și sunt acoperite cu denivelări portocalii pe toată suprafața.

Gâsca în mere

O caracteristică a soiului de dovleac gâscă în mere este fertilitatea sa. Aproximativ cinci kilograme de recoltă sunt recoltate dintr-un tufiș.Fructele colectate sunt folosite pentru a prepara terci de dovleac și piure de cartofi.

Boli și dăunători

Tufele acestei culturi de legume suferă adesea de boli fungice. Multe tufișuri sunt ucise de mucegaiul negru, care oprește creșterea plantelor. Când apare boala, frunzele sunt acoperite cu mici pete. În timp, petele încep să se usuce și apar locuri în locurile lor.

făinarea

Mucegaiul praf este, de asemenea, o boală comună. O floare albicioasă apare pe frunzele plantelor cu o boală, care seamănă exterior cu făina. Frunzele macinate se usucă treptat și cad.

Printre insectele periculoase, ar trebui să se distingă bâlci, care se hrănesc cu frunze de tufiș. Cel mai adesea, acești dăunători apar pe plante după ploile prelungite. Se recomandă să scăpați imediat de tulpini, deoarece se rădăcină pe site timp de câțiva ani.

Utilizarea fructelor coapte

Uneori, persoanele care cultivă soiuri de dovleac ornamentale pur și simplu nu știu ce să facă cu el. Desigur, multe persoane încearcă să folosească fructele în gătit.

dovleac decorativ

Unele soiuri sunt minunate pentru conservarea și prepararea salatelor sau bucatelor de legume. Cu toate acestea, dovleacul decorativ este cel mai adesea folosit pentru decorarea camerelor sau grădinilor. Fructele uscate fac obiecte de artizanat excelente, care includ felinare, vaze, cutii și chiar suporturi de lumânări.

Oamenii creativi folosesc leguma pentru a crea picturi artistice și arde tablouri.

Cum se usucă dovleacurile?

O atenție deosebită se acordă particularităților uscării fructelor recoltate, deoarece dovleacul uscat este adesea folosit pentru decorare. Întreaga recoltă este sortată cu grijă pentru a desface dovleacurile necoapte. Pentru a distinge fructele coapte de cele imature, acordați atenție tulpinii lor uscate. De asemenea, este aproape imposibil să lăsați zgârieturi pe un dovleac complet copt.

Toți dovlecii coajați selectați se spală din murdărie cu apă caldă, se șterg și se tratează cu o soluție de alcool. Apoi, legumele sunt transferate într-o cameră caldă cu o ventilație bună pentru uscare ulterioară. Este necesar să inspectați în mod regulat recolta, deoarece unele dintre ele putrezesc în timpul uscării. Fructele putrede sunt îndepărtate imediat, astfel încât putregaiul să nu se răspândească în dovleacii vecini.

dovleac și grijă de el

De asemenea, atunci când examinează legumele, aceștia acordă atenție prezenței mucegaiului pe suprafața lor. Dacă pe coajă există semne de mucegai, legumele sunt imediat tratate cu agenți antiseptici. Uneori scapă de ea cu zdrențe și înălbitor.

Pentru a vă asigura că dovleacul este bine uscat, acesta este aruncat într-un recipient cu apă. Dacă se îneacă, atunci cultura nu s-a uscat încă complet.

Cum sunt procesate dovleacurile terminate?

Atunci când utilizați dovleci uscați pentru a decora interiorul casei, va trebui să pre-prelucrați leguma. În primul rând, toate fructele sunt șlefuite cu șmirghel pentru a scăpa de cojile de pe suprafață. Apoi, un desen este decupat pe pereți și pictat. Unii ceruți suprafața fructului pentru a-l face mai puternic.

La prepararea vaselor, dovleceii sunt găuriți cu un burghiu cu diferite burghie pentru a face găuri cu diametrele necesare în ele. Înainte de începerea forajului, leguma este deschisă și toate semințele și pulpa sunt eliminate.

Concluzie

Mulți iubitori de legume sunt angajați în cultivarea soiurilor decorative de dovleac. Înainte de a începe să plantați o astfel de plantă, ar trebui să vă familiarizați cu soiurile cunoscute și particularitățile cultivării lor într-o grădină de legume sau o seră.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac