Cum să determinați maturitatea unui dovleac și timpul său de maturare pentru recoltare din grădină

Toamna este perioada de recoltare pentru multe culturi de legume. Cultivatorii de legume experimentați știu deja, iar începătorii sunt interesați când trebuie să scoată dovleacul din grădină. Dacă expuneți excesiv o legumă în grădină sau, dimpotrivă, vă grăbiți să o alegeți, nu veți putea recunoaște niciodată gustul copt al fructelor.

Conservele de casă sau mâncărurile culinare sunt mult mai gustoase și mai aromate atunci când sunt făcute cu dovleac bine copt.

maturarea dovleacului

Timp de maturare a dovleacului: totul depinde de soi

Fiecare soi de legume are propriul său sezon de creștere. Prin urmare, înainte de plantarea unei culturi, trebuie să studiați cu atenție caracteristicile și descrierea soiului. Informații se găsesc deseori pe pachetul de semințe. În același loc, producătorul oferă recomandări cu privire la tehnica cultivării și îngrijirii plantei.

Există mai mulți factori care afectează momentul maturarii dovleacului.

preparate culinare

Soiul de semințe poate fi împărțit în 3 tipuri: maturizare timpurie, maturizare mijlocie și maturizare tardivă. În funcție de aceasta, timpul recoltării este determinat.

În primul grup, fructele se coacă la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. Au un gust și aromă delicată specifică. Șorțul este mai subțire, astfel încât recolta nu durează mult. Sezonul de creștere al unui grup de soiuri de maturare timpurie durează de la 92 la 104 zile.

sezonul de creștere

Al doilea grup include specii de dovleac la mijlocul sezonului. Fructele sunt mai mari, mai dense, cu un ten dur. Se păstrează mult timp, cu condiția să nu fie înghețate. Recoltarea se realizează până la prima temperatură minus. Sezonul de creștere pentru acest grup variază între 110 și 120 de zile.

Soiurile de maturare târzie sunt mai mari și pot fi păstrate o perioadă lungă de timp, până la 6 luni. Sezonul de creștere pentru acest grup de soiuri este de aproximativ 200 de zile. Acest tip de dovleac poate fi recoltat în stadiul de maturare. Adună perfect gustul și suculența atunci când smulgeți. Culoarea caracteristică vă va spune când să alegeți fructele soiurilor de maturare târzie. O culoare portocalie deschisă este primul semn că o legumă câștigă forță.

specii de la mijlocul sezonului

Pentru dovlecii cu fructe mari, care necesită timp pentru a câștiga gustul și suculența, timpul de recoltare poate fi prelungit. Din septembrie până la jumătatea lunii octombrie, fructele sunt încă în paturi.

Trebuie să scoateți dovleacul din grădină la timp. Păstrarea fructelor pe tulpini, cum ar fi înghețarea, duce și la deteriorarea rapidă a culturii.

dovlecei cu fructe mari

Semne de maturare a dovleacului: când să scoateți dovleacul din grădină

Majoritatea soiurilor de dovleac au semne comune de maturare. Acestea includ următorii indicatori:

  1. Puteți alege un dovleac dacă tulpina sa este uscată și a dobândit o structură din lemn.Mărimea și grosimea tulpinii depind de soi și de cât de mari sunt legumele. Este situat la joncțiunea fructului cu tulpina. De îndată ce dovleacul a colectat toate substanțele necesare și sezonul său de creștere s-a terminat, tulpina începe să se usuce și să moară, transformându-se într-o coadă tare, aproape din lemn.
  2. Semnul caracteristic al maturității este culoarea cojii. Este necesar, în funcție de soi, o nuanță galben deschis sau portocaliu. Soiurile de la mijlocul sezonului, care includ Butternat sau ceara, nu își schimbă culoarea. Rămân verzi sau albe chiar și când sunt complet coapte.
  3. În majoritatea soiurilor, semnele de maturare sunt reflectate în primul rând în densitatea șoriciului. Devine atât de greu și durabil, încât uneori este dificil să o tai.
  4. Imediat ce dovleacul va fi copt, va începe să atragă toată umezeala și sucurile din plantă. Tulpinile și frunzele se vor usca treptat și se vor usca. Acesta este un semn clar că fructele pot fi culese.

tulpina este uscată

Nu este de dorit să păstrați cultura cu alte legume și fructe în aceeași cutie. Unele fructe eliberează etilenă. Acest gaz face ca dovleacul să se deterioreze rapid.

Dovlecei de coacere și depozitare corespunzătoare

Grădinarii se confruntă adesea cu o problemă atunci când dovleacul nu este păstrat mult timp. Este posibil ca motivul acestei situații să fie nerespectarea condițiilor și cerințelor de păstrare a culturii. Pentru a preveni acest lucru, merită să respectați o serie de reguli:

legume si fructe

  1. Odată ce fructele au fost scoase pentru păstrare, este dus într-o cameră întunecată, unde nu există lumina soarelui. O ventilație bună în subsol sau pivniță este importantă. Leguma nu tolerează umiditatea ridicată a aerului, deci camera trebuie să fie uscată și proaspătă.
  2. Puteți conta pe depozitarea pe termen lung numai prin tăierea fructelor din plantă în timp. Dovlecii supraexpusi și necorespunzi se păstrează nu mai mult de 1-2 luni.
  3. O condiție importantă este respectarea regimului de temperatură din depozitare. Este necesar să se asigure o temperatură constantă în cameră în intervalul de + 7 ... 18 ° С.
  4. Fructele sunt așezate pe o suprafață de lemn. Principalul lucru este că nu intră în contact între ei. În timpul depozitării, este necesar să inspectați periodic legumele pentru daune. Copia deteriorată este îndepărtată imediat din stocare.
  5. Dacă dovleacul este stricat prin congelare, va trebui să îl porniți imediat pentru gătit. Nu poate fi păstrat mult timp. Legumele congelate devin repede inutilizabile.
  6. Fructele, din cauza depozitării pe termen lung, își pierd gustul, dar acest lucru nu se aplică speciilor de nucșoară. În aceste soiuri, pulpa nu pierde, ci, dimpotrivă, câștigă gust și aromă în timp, păstrând suculența și dulceața.

depozitare pe termen lung

Curățare conform calendarului lunar sau în funcție de calculul exact

Grădinarii cu experiență efectuează toate lucrările pe șantier conform calendarului lunar. Plantarea semințelor pentru răsaduri, mutarea răsadurilor în pământ și chiar recoltarea au zilele lor favorabile.

Luna are o influență mare, invizibilă, pe toată viața de pe planetă. Plantele sunt, de asemenea, sensibile la fazele sale.

Aproape toată grădinăritul se bazează pe calendarul lunar. Dar în fiecare an se schimbă, iar calculele sunt efectuate într-un mod nou.

grădinari cu experiență

În condiții favorabile, dovlecii cresc activ și își câștigă gustul. O situație pozitivă include nu numai tehnologia agricolă performantă, ci și zilele potrivite pentru plantarea semințelor în pământ, în conformitate cu calendarul lunar și o perioadă favorabilă pentru recoltare.

Nu trebuie să vă bazați doar pe fazele lunare, este important să țineți cont de climă, anotimp și vreme atunci când recoltați dovleacul. În funcție de caracteristicile climatice ale regiunii, toate datele pentru recoltarea fructelor pot fi schimbate.

Cultivatorii de legume fac un calcul precis pe baza perioadei de creștere declarate de producătorul de semințe.

caracteristici climatice

Sfaturi de la un grădinar experimentat

Grădinarii cu experiență împărtășesc de bună voie secretele cu privire la momentul în care trebuie recoltată leguma, trebuie să recoltați cultura înainte de primul îngheț. Este mai bine să alegeți o zi uscată și însorită, deoarece este important ca dovlecii să fie păstrați la uscat.

Trebuie să recoltați fructele corect. Tulpina este ca și cum ar fi defilat în jurul axei sale, astfel sigilându-și marginile. Dovleacul își va păstra suculitatea mai mult timp dacă coada este deșurubată și nu tăiată.

Soiul de fructe este excelent și fiecare soi are propriul său sezon de creștere.

varietate de fructe

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac