Tipuri și descriere a soiurilor de dovleac butternut, cultivare și îngrijire în câmp deschis

Printre soiurile de dovleac, dovleacul de butternut este popular. Aparține familiei Pumpkin și este considerată o plantă anuală. Fructele au diverse forme: rotunde, ușor aplatizate, precum și în formă ovală sau în formă de pere. Se remarcă prin randamentul ridicat și calitățile excelente de aromă, pulpa suculentă și coaja de portocală strălucitoare.

Numele delicioasei legume a fost dat datorită aromei care emană din ea. Squash Butternut a fost dezvoltat pentru prima dată în America Centrală. În medie, greutatea sa este de 3 kg, iar diferența specială dintre fructe este că au un gust dulce.

descrierea soiurilor

Caracteristici benefice

Popular în Columbia, Peru, Asia, Mexic. Acest tip de dovleac a fost adus în Europa abia în secolul al XVIII-lea. Leguma aparține alimentelor sănătoase dietetice, constă aproape din apă, care este de 90%, deși pulpa de dovleac este densă.

Acest dovleac ar trebui să fie pe fiecare masă. Puteți găti o varietate de feluri de mâncare din el - cereale, supe, produse de patiserie. Se toarnă, se coace, se fierbe, se murat și se usucă. În plus, dovlecelul Butternut este singurul tip de dovleac care, datorită pielii sale subțiri, este plăcut să mănânce proaspăt, adăugându-se la salate.

în creștere și grijă

Legume sănătoase. Spectrul proprietăților sale valoroase este izbitor, este:

 1. Îmbunătățește vederea datorită prezenței în caroten, luteină și zeaxantină.
 2. Are efect diuretic, curățând rinichii, vezica urinară de conținutul de toxine și săruri.
 3. Întărește sistemul cardiovascular prin curățarea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și, de asemenea, ajută la eliminarea colesterolului „rău”.
 4. Este prevenirea bolilor periculoase, cum ar fi angina pectorală, infarctul miocardic, ateroscleroza, accident vascular cerebral.
 5. Conține fibre pentru îmbunătățirea funcției gastro-intestinale.
 6. Are un conținut scăzut de calorii: 45 kcal la 100 grame de produs, de aceea este considerat un produs dietetic. Datorită ei, puteți scăpa de kilogramele în plus.
 7. Ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, datorită conținutului de vitamina C și acid folic.
 8. Acesta încetinește îmbătrânirea organismului, deoarece conține potasiu și vitamina K. Protejează celulele de radicalii liberi, precum și de toxinele și toxinele acumulate în organism.
 9. Îmbunătățește starea dinților și a articulațiilor. Calciul conținut întărește smalțul și oasele.
 10. Poate îmbunătăți starea pacientului în timpul gripei, deoarece vitamina C conținută ajută la eliminarea rapidă de viruși, la restabilirea durerii în gât.
 11. Acest produs este util femeilor însărcinate, deoarece practic nu provoacă alergii, furnizează organismului doar tot ceea ce este util, ceea ce va contribui la dezvoltarea completă a fătului.

Din punct de vedere al conținutului, dovlecelul butternut este considerat un depozit de vitamine și microelemente. Conține vitamine A, B, C, PP, E, precum și oligoelemente - magneziu, potasiu, calciu, fier și altele.

luteină și zeaxantină

Regiune și climă adecvate

Squash Butternut este o cultură termofilă și crește doar în aer liber în regiunile sudice. În nord, este cultivat în sere.

dinți și articulații

Cum să crești?

Leguma se coace mult timp: perioada vegetativă este de 115-140 de zile. Dar încă există soiuri de maturare timpurie care se cultivă cel mai bine pe banda de mijloc.

Cel mai adesea este necesar să se recolteze la sfârșitul lunii august sau la jumătatea lunii septembrie înainte de apariția înghețului. Este bine ca fructele să nu fie pe deplin coapte: se vor coace în timpul ouării. Aceasta va dura 45-60 de zile.

se maturizează mult timp

Selecția site-ului și timpul de aterizare

Înainte de a alege un site pentru Butternut Gourd, trebuie amintit că este considerat o cultură iubitoare de căldură și sudică. Locul trebuie să fie ușor pe un deal (pentru ca apa să nu stagneze) și să fie luminată de soare toată ziua. Dacă cea mai mică umbră cade pe plante, nu veți obține nicio recoltă.

Trebuie amintit: dovleacul preferă paturile spațioase. La urma urmei, biciul ei se poate întinde până la 3 metri în lateral. Dovleacul rămâne imun la multe boli, tolerează cu ușurință schimbările de temperatură.

timpul de aterizare

Pentru ca dovleacul de nucă de pe banda de mijloc să se coacă complet, este necesar să-l plantezi în puieți. Semințele sunt semănate la sfârșitul lunii aprilie în recipiente separate. Sunt plantate într-un loc permanent de creștere la începutul lunii iunie, când nu există pericol de îngheț.

Factorii periculoși pentru ei sunt:

 • o lovitură rece care a durat mult timp;
 • ploi prelungite;
 • înghețurile de primăvară.

complet matur

Pregătirea grădinii

Pentru a planta răsaduri, trebuie să pregătiți un pat. Este de dorit ca solul să fie liber, bine saturat cu îngrășăminte organice. Gunoiul putrezit și compostul trebuie turnate în fiecare gaură.

Este chiar mai bine dacă există o grămadă de gunoi de grajd în apropiere, cu un pat de dovleac.

era dezlegat

Pregătirea semințelor pentru însămânțare

Înainte de a efectua procesul de însămânțare a semințelor, se recomandă prepararea acestora. Pentru a face acest lucru, acestea sunt în primul rând înmuiate într-o soluție de permanganat de potasiu timp de 30 de minute, apoi transferate imediat în simulatorul de creștere Epin dizolvat, păstrate în el încă 30 de minute. Apoi este învelit într-un tifon umed sau o cârpă de bumbac, pus într-un loc cald pentru germinare.

se recomandă pregătirea

Cum să plantezi semințe de dovleac?

Pentru a obține răsaduri puternice, trebuie să faceți următoarele:

 1. Pentru a susține răsaduri acasă timp de aproximativ o lună.
 2. Apoi pregătiți recipientele în avans. Mai bine să le păstrați separate pentru fiecare plantă. Sunt umplute cu sol special pentru cultivarea răsadurilor.
 3. 2 semințe sunt plantate în fiecare recipient.
 4. Recipientele sunt acoperite cu folie, astfel încât umiditatea solului să fie păstrată și sunt așezate într-un loc întunecat, dar, cel mai important, cald.
 5. Imediat ce apar lăstarii, se recomandă îndepărtarea filmului și transferul plantelor pe un pervaz bine luminat.
 6. Apoi, o plantă puternică este selectată din răsaduri, iar cea slabă este îndepărtată. Lăsând o singură încolțire.
 7. După ce a trecut o jumătate de lună, este necesar să începeți să întăriți plantele. Se recomandă scoaterea lor la balcon, prelungind treptat timpul.
 8. La sfârșitul lunii mai sau iunie, se recomandă plantarea de varză de dovleac în pământ deschis.

urmează următoarele instrucțiuni

La plantarea răsadurilor în pământ deschis, este necesar să se monitorizeze temperatura în aer și în sol: nu trebuie să fie mai mică de 15 ° C. Dovleacul se teme de cel mai mic ger. Mai bine să aștepți până se va liniști vremea.

Propagarea dovleceii de butternut

Există două metode principale de reproducere - semințe și răsaduri. Semințele sunt prelevate din dovleacul cel mai bun, bine copt, sunt multe în mijlocul fructului. Semințele sunt eliminate, uscate și păstrate până în primăvara viitoare.

vremea se va stabili

Factorii negativi

Factorii negativi care se agravează și complică obținerea unei recolte bune sunt:

 • dezvoltarea bolilor;
 • atac de insecte;
 • dezastre naturale (îngheț, ploi dese, secetă).

Primele două trebuie luptate cu utilizarea substanțelor chimice și a metodelor populare.

recoltă bună

Îngrijire

După plantarea plantelor cu semințe sau răsaduri, trebuie să le îngrijești. Aceasta înseamnă udare în timp util, slăbirea pământului, aplicarea pansamentului, eliminarea buruienilor, formarea de bici și combaterea dăunătorilor și a bolilor.

seminte de plante

Udarea

Udarea este o condiție necesară pentru recoltarea dovlecei de butternut. Este necesară udarea dimineața sau seara, numai cu apă caldă și moale. Este indicat să turnați apă sub rădăcină, astfel încât apa să nu cadă pe frunze, mai ales când soarele strălucitor.

Este important pentru un dovleac ca totul să fie cu moderație. Nu tolerează seceta și umiditatea excesivă în pământ. Dacă temperatura este ridicată în exterior, planta este sub soare, este recomandat să o umbrați puțin cu paie sau fân.

tolerează secetele

Formarea lesei

Pentru a obține fructe mari, devine necesară ajustarea formării genelor. Lama centrală este lăsată, iar cele laterale sunt îndepărtate, cu excepția a două ramuri: acestea nu trebuie să depășească o lungime de 70 cm.

formarea genelor

Top dressing

Hrănirea este importantă pentru creșterea fătului. Îngrășămintele organice sunt binevenite. Poate fi mullein, compost, gunoi de grajd.

Cenusa de lemn este necesara ca aditiv mineral. Pentru întregul sezon de creștere (sezonul de vară), este necesar să se facă aproximativ 4 fertilizări suplimentare de cel puțin 1-2 ori pe lună. Este recomandabil să cumpărați superfosfat, sulfat de potasiu.

îngrășăminte organice

Polenizare

Este cunoscut faptul că dovlețelul butternut nu polenizează de la sine, deci va avea nevoie de ajutorul insectelor, dar este mai fiabil dacă proprietarul însuși o face. Pentru a face acest lucru, este necesar în perioada de înflorire să găsești o floare masculină (înflorește mai întâi), să rupi petalele, lăsând doar pistilul. Vor atinge staminele pe o floare feminină.

polenizat independent

plivitul

După plantarea unei legume, trebuie să vă asigurați că buruienile nu cresc lângă ea, care vor începe să absoarbă substanțele utile destinate dovleacului. Îndepărtați buruienile în timp util, slăbind ușor pământul din apropiere. Pentru a le limita creșterea, puteți mulci dovleacul cu paie sau acoperirea cu agrospan.

buruieni lângă ea

Soiuri de dovleac Butternut

Aceasta este o cultură sănătoasă, așa că o mulțime de lucrări au fost făcute de crescători, multe soiuri diferite au fost crescute.

Ele diferă între ele:

 • aspect;
 • dimensiuni;
 • formă;
 • scop;
 • conținutul de vitamine și minerale.

mare slujbă

Arabat

Această varietate de dovlecei Butternut are o perioadă medie de maturare târziu. Crește pe pământ deschis. Crește până la 8 kg. Fructul este acoperit cu o piele subțire portocalie deschisă. Pulpa este fermă, suculentă, aromată și de culoare portocalie. Fructele sunt păstrate perfect.

Soiul este bun pentru cei cărora le place să mănânce această legumă iarna rece. Perioada de valabilitate este de până la 4 luni.

perioada de maturare

Perla

Conform descrierii dovleacului, Perla aparține soiurilor din mijlocul târziu. Au o piele portocalie, forma este rotundă-cilindrică. Pulpa este portocalie, suculentă, dulce.

Fructele sunt păstrate perfect la frigider sau pivniță. Sezonul de creștere este de 110 zile.

Arbustul este compact, fructele cântăresc aproximativ 8 kg. Plantarea și cultivarea Perlelor, la fel ca Muscatul, se realizează pe teren deschis cu semințe la o distanță de 60 cm.Se dezvoltă bine atunci când se aplică îngrășăminte organice. Se diferențiază în calități rezistente la frig atunci când sunt crescute.

soiuri medii-târzii

Marina din Chioggia

O legumă originară din Italia. Seamănă cu un monstru marin în aparență, astfel încât crusta este ușor aplatizată, dar fructul are formă rotundă. Legenda spune că acest tip de dovleac a fost plantat pe mare pentru locuitorii din Kyogia.

Soi mediu târziu. Sezonul de creștere este de aproximativ 130 de zile. Dovleceii cresc mari, pot cântări aproximativ 12 kg. Prin compoziția sa, dovleacul are un conținut ridicat de zahăr, de aceea este considerat o legumă versatilă pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. Din aceasta se confecționează gemuri, gemuri, se adaugă chiar și prăjituri și budinci, se prepară fructe confiate.

monstru de mare

vitamină

Vitamina dovleac este considerată o varietate de maturare târzie. Fructele sunt gata de consumat în 140 de zile. Au o formă alungită, ovală, cu o piele subțire, de culoare maro intercalată cu o nuanță galben-roz. Pulpa are o culoare portocalie strălucitoare, suculentă, crocantă, cu gust dulceag.

Greutatea fătului ajunge la 5 kg. Puteți planta cu semințe, dar este mai bine să alegeți o metodă de plantare a răsadurilor, astfel încât fructele să se coacă mai devreme. Este mai bine să plantezi cu găurile în rânduri.

gata să mănânce

provensal

Are o formă rotundă, ușor aplatizată, crusta nu este groasă, ușor nervoasă. Șorțul este portocaliu mat. Este considerat la jumătatea sezonului în ceea ce privește maturarea. Sezonul de creștere este de 120 de zile. Fructele cresc până la 8 kg în greutate.

Pulpa este portocalie strălucitoare, cu un gust excelent. Are o caracteristică interesantă: cu cât stocați dovleacul, cu atât are un gust mai bun. Deserturile, sucul și fructele confiate sunt bune din aceasta.

nu cruste groase

Dragă prințesă

Acest soi este considerat la jumătatea sezonului. Fructele se coacă în ziua 115. Planta diferă prin faptul că crește foarte puternic, de aceea este plantată una de la alta la o distanță mare. Găurile trebuie săpate la 100 cm între ele.

Fructele cresc ca mărime medie până la 4 kg. Pulpa este portocalie strălucitoare, cu gust dulce. Nu degeaba fructul are un astfel de nume. Particularitatea este că dovleacul rămâne imun la multe boli, tolerează cu ușurință schimbările de temperatură.

considerat la mijlocul sezonului

Butternut de nuci

Este un soi de maturizare timpurie, cu o perioadă vegetativă de 90 de zile. A fost crescut în Italia, are o formă alungită. Particularitatea fructului este că semințele încep să se formeze în partea de jos a dovleacului. Datorită acestui fapt, există mai multă pulpă.

Are o aromă plăcută de dovleac, gust dulce. Acest soi este foarte des utilizat ca aliment alimentar.

perioada vegetativă

Muscat

Squash Butternut, așa cum este descris, este unul dintre soiurile de pepene târziu cu fructe frumoase de portocale. Fructul se coace în 140-150 de zile, are o formă alungită. Cultivarea și îngrijirea se realizează după plantare în teren deschis.

Sucurile de vitamine sunt obținute din aceasta, deoarece pulpa este portocalie, cu o aromă plăcută, suculentă și crocantă. Potrivit pentru alimente alimentare.

pepeni

Muscat de Provence

Acest soi este considerat mediu târziu, întrucât se maturizează în 115-120 de zile. Squash Butternut are o crustă groasă. Ajută la prelungirea depozitării fructelor, în timp ce toate calitățile sale valoroase sunt păstrate.

Fructele cresc până la 8-10 kg. Pulpa are o culoare portocalie bogată, cu un gust de miere foarte plăcut. Acest soi este rezistent la extreme și boli de temperatură.

crusta groasa

Hokkaido

Soiul Hokkaido câștigă din ce în ce mai multă popularitate în rândul iubitorilor de legume. Este considerată o plantă de maturizare timpurie. Poate avea o formă diferită: în formă de pere, rotundă, ușor aplatizată. Fructele nu sunt foarte mari. Cântărește de la 700 de grame la 2,5 kg.

Pulpa variază de la galben la aproape roșu. Gustul amintește cartof dulce sau castane. Coaja de fructe poate fi verde, albă și cenușie. Se diferențiază într-un conținut ridicat de nutrienți. Pentru a obține un randament ridicat, este necesară udarea în timp util și îmbrăcarea superioară.

cartof dulce

Chitară spaniolă

Nu degeaba acest soi are un astfel de nume, deoarece fructul are o formă neobișnuită, care amintește de o chitară. Întrucât crește sub formă de pere, până la un metru lung și cântărește de la 5-10 kg. Pielea are o culoare galben-verde, iar carnea este portocalie. Gustul său amintește de morcovi, un pic de caise. În exterior, această chitară de dovleac arată mai mult ca un squash.

semănând cu o chitară

zaharisit

Această legumă produce fructe largi, ușor aplatizate. Prin maturare, aparține soiurilor târzii mijlocii. Sezonul de creștere durează până la 140 de zile. Fructul cântărește până la 5 kg.

O caracteristică specială este schimbarea de culoare a crustei pe măsură ce aceasta se coace. La început este verde, când este copt este aproape maro. Este ușor de spus prin culoare că dovleacul este gata de mâncare. Pulpa de dovleac este portocalie, suculentă și dulce. Este potrivit pentru fabricarea cofetăriei.

soiuri medii-târzii

Bylinka

Este un aspect plat, pielea are o culoare gri, dar devine mai deschisă pe măsură ce se maturizează. Pulpa este portocalie, cu un gust dulceag. Potrivit pentru alimente alimentare.

devenind mai ușoară

Vita

Această plantă este clasificată ca la mijlocul sezonului în ceea ce privește maturarea. Perioada vegetativă este de 115 zile. Are o piele cenușie. Fructele cresc până la 4,5 kg în greutate.

Pulpa este suculenta, cu o aroma placuta de nucsoara, astfel ca orice fel de mancare preparat are un gust placut. Se păstrează foarte bine.

 fel de mâncare gătit

Prikubanskaya

Dovleacul Prikubanskaya crește în formă de pere, este considerat mediu-târziu în ceea ce privește maturarea, între 115-140 de zile. Fructele sunt mici. Masa sa este de 2,5 kg, poate ajunge până la 4,5 kg. Are o piele subțire.

considerat la mijlocul târziu

Marmură

Dovleacul este considerat a fi la mijlocul sezonului în ceea ce privește maturarea, aproximativ 130 de zile. Fructele au formă rotundă, dar ușor aplatizate. Are o culoare marmură. Este o combinație între verde și gri.

Pulpa este portocalie, dulce și aromată. Acest dovleac are avantaje prin faptul că este păstrat o lungă perioadă de timp, fructele nu se crăpau sau putrezesc.

păstrat timp îndelungat

Palav Kadu

Este un soi de maturare târziu, cu un sezon de creștere de 150 de zile. Prin urmare, este mai bine să crești cu răsaduri. Dovleacul crește rotund, suprafața nu este netedă, tulburările sale sunt vizibile. Pielea este portocalie, pulpa este suculentă și dulce. Greutatea medie a fructelor este de 10 kg.

perioada este

Pere de aur

Dovleacul are fructe portocalii strălucitoare și seamănă cu o picătură în formă. Se maturizează într-un timp scurt în 95 de zile. Carnea este portocalie, foarte suculentă, cu aromă de castan.

Fructele sunt mici, porționate. Greutatea este de aproximativ 2 kg. Din dovleacul Golden Pear se prepară diverse feluri de mâncare: caserole, supe, cereale. Schema de plantare este urmată, găurile sunt săpate aproximativ un metru mai târziu.

seamănă cu o picătură

Augustin

Acest soi are un randament ridicat. Dovleacul Augustin se coace în 105 zile. Au formă cilindrică, de culoare verde, cu mici pete de lumină. Acest dovleac este consumat crud pentru prepararea salatelor, precum și cereale aromate, clătite și piure de cartofi.

randament ridicat

Producția, recoltarea și păstrarea dovleacului

Este necesar să scoateți dovleceii din paturi în timp util. Depinde mult de soi și de timpul de maturare. Soiurile timpurii sunt recoltate la mijlocul lunii august, cele la sfârșitul lunii la mijlocul lunii, iar la sfârșitul lunii septembrie.

Pentru a afla despre maturizarea dovleacului, se recomandă să apăsați pe crustă cu degetul, dacă nu există gaură, dovleacul este solid, atunci este gata pentru recoltare. Există soiuri de dovleac care schimbă culoarea fructului pe măsură ce se coacă. Puteți afla acest lucru în instrucțiunile din pachetul de semințe.

timpul de maturare

Recoltat pe vreme uscată și însorită. Este recomandabil să aveți timp înainte de îngheț, altfel durata de valabilitate va fi redusă.

Trebuie amintit că dovleacul se va coace în sfârșit în timpul depozitării. Pentru a face acest lucru, trebuie să așteptați încă 1,5-2 luni.

Se taie cu un cuțit ascuțit; dacă este murdar puternic, se recomandă ștergerea cu o cârpă umedă.

prinde înainte de îngheț

Depozitarea culturii de dovleac depinde de soi. Există dovleci care trebuie depozitați în camere reci, dar, în general, își păstrează toate calitățile la temperatura camerei.

Dacă intenționați să păstrați dovleacul pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să examinați cu atenție fructele, acesta nu ar trebui să aibă niciun prejudiciu pe scoarță. Deși dovleacul are abilități uimitoare, rănile de pe el se vindecă după un timp.În timpul depozitării, se matura, în acest moment crusta devine mult mai groasă, culoarea se schimbă, carnea devine portocalie strălucitoare. Dovleacul poate fi păstrat timp de 3-12 luni.

depozitarea acestuia se maturizează

Boli și dăunători de dovlecei de butternut

Dovleacul este rar susceptibil la diverse boli, are o imunitate puternică. Dar totuși, plantele individuale se pot îmbolnăvi sau pot fi sensibile la dăunătorii de dovleac, așa că trebuie să știți ce boli pot fi și cum să le faceți față. La urma urmei, orice boală poate afecta calitatea culturii.

Bolile comune ale dovleceii de butternut includ:

 imunitate puternică

 • bacteriosis;
 • făinarea;
 • putregaiul radacinii albe;
 • antracnoza;
 • mozaic galben.

putregaiul rădăcinii

bacteriosis

Boala se manifestă sub formă de pete verzi închise în venele frunzelor. În spatele foii începe să se acumuleze o consistență uleioasă. Apoi frunzele, unde există pagube, se rumenesc, apoi se usucă. După un timp, aceste pete cad, frunzele devin pline de găuri.

În plus, fructele încep să sufere de această infecție: devin neregulate în formă, cresc deformate.

Adesea această boală se dezvoltă pe vreme umedă, când există schimbări puternice de temperatură în timpul zilei și noaptea. În această vreme, această boală se dezvoltă foarte repede, după un timp poate distruge complet dovleacul, dacă nu se iau măsuri de control.

Boala se manifestă

Pentru tratament, se folosește lichidul Bordeaux, precum și oxiclorura de cupru, adică HOM. Înainte de semănat, semințele de dovleac trebuie tratate cu sulfat de zinc. Dacă plantele sunt infectate, este mai bine să le distrugi, apoi să le arzi.

Pentru ca dovlecii să fie sănătoși, este necesar să se schimbe locul de plantare. Interesant este că răspândirea acestei infecții poate fi vântul, păsările, insectele și ploaia.

oxiclorură de cupru

Făinarea

Mucegaiul praf este o boală comună a pepenilor, inclusiv a dovleacului. Poate fi recunoscut de petele albe, care apar mai întâi pe frunze în cantități mici, apoi în timp acoperă complet întreaga frunză cu o înflorire albă.

Boala este de natură fungică. Începe treptat să sugă toate substanțele nutritive din frunze, se usucă complet. Acest lucru duce la întreruperea fotosintezei frunzelor, în timp fructul începe să se deformeze, se maturizează mult mai târziu. Ciuperca depune spori pe plantele din apropierea dovleacului, inclusiv buruieni, inventar. Sunt transportate din loc în loc de vânt.

Făinarea

Mediul pentru dezvoltarea rapidă a bolii este considerat un foarte rar udare dovleac, cu introducerea frecventă a nitraților în sol. Este mai bine să alegeți soiuri care au o imunitate puternică împotriva acestei boli.

O măsură preventivă este îndepărtarea la timp a buruienilor. Când este infectat, dovleacul poate fi tratat cu următoarele mijloace: o soluție de sulf coloidal, precum și fosfat de sodiu. Poate fi tratat cu infuzie de mulleină proaspătă în proporție de 3: 1. De trei ori mai multă apă este luată.

udare dovleac

Putregaiul radacinii

O boală care este foarte dificil de recunoscut imediat, deoarece apar modificări cu sistemul rădăcină. Radacinile devin brune, moi si crapate. Drept urmare, frunzele inferioare încep să se îngălbenesc, iar apoi întreaga plantă va muri, fructele nu se vor mai dezvolta.

Răsadurile slabe sunt mai sensibile la această boală, iar factorii naturali afectează, de asemenea, negativ dacă există schimbări de temperatură accentuate în timpul zilei și noaptea. Udarea plantelor cu apă rece este rea.

Măsurile de control includ introducerea unui fungicid - Previkur. Lângă gâtul de dovleac, puteți elimina un strat mic de pământ și completați unul nou. Procesați frunzele prin stropire cu cenușă. Gâtul plantei de la rădăcină poate fi presărat cu Fundazol.

sistemul radicular

antracnoza

Această boală este recunoscută de frunzele de dovleac acoperite cu pete maronii. Apoi se usucă și se sfărâmă, devin pline de găuri și se usucă treptat.

Boala se răspândește la tulpini și fructe în sine. Se transformă negru cu o tentă rozalie.Plantele mor, fructele sunt mărunțite și nu se dezvoltă. Pentru tratament, se folosește amestecul de Bordeaux sau oxiclorura de cupru (HOM).

pete maronii

Mozaic galben

Boala poate afecta plantele tinere. Se identifică prin culoarea mozaic a frunzelor cu pete alternante galbene și verzi. Cu această boală, creșterea dovleacului încetinește. Plantele sunt tratate strict conform instrucțiunilor de la Pharmayod-3.

Mozaic galben

Dăunătorii de dovlecei Butternut

Pe lângă boli, insectele se pot așeza pe dovleac, ceea ce poate reduce recolta de dovleac sau distruge plantele tinere.

Acarianul de păianjen

Unul dintre cei mai comuni dăunători. Începe din partea de jos a frunzei, împletește treptat frunza complet cu rama ei. Se hrănește cu nutrienți din frunze. Ele devin aspre și dure, se crăpa și mor treptat de plantă.

Căpușa se răspândește mai ales când vremea este caldă, fără ploaie. Pentru prevenire, se recomandă pulverizarea plantelor cu infuzie de usturoi sau coji de ceapă, în cazuri extreme - Karbofos.

așeza insecte

Afidele de pepene galben

Afidele gurmale afectează adesea dovleacul. Începe în colonii din spatele foii. Se hrănește cu seva plantelor, treptat frunzele se usucă, iar dovleacul moare.

Se recomandă prelucrarea frunzelor cu pelin, rostopască, coji de ceapă și usturoi. Este indicat să atrageți buburuzele care vor începe să lupte cu acești dăunători. Dacă există multe dintre ele, puteți aplica Tryphos sau Karbofos.

Acarianul de păianjen

Limacși

Acești dăunători adoră sărbătoarea pe frunze și varză tinere. De obicei, se ascund în timpul zilei, dar sunt clar vizibile seara și noaptea. Au un apetit minunat. Preferă umiditatea și căldura.

Pentru a lupta, utilizați Thunderstorm pulbere sau cenușă. Stropite cu infuzii din plante de usturoi, mușețel și pelin.

sărbătoare de tineri

săritor

aceasta faceți clic pe larvele gândacului... Deteriorează sistemul de rădăcini al plantelor tinere. Sunt colectate mecanic prin aranjarea momelilor. Cartofii și sfecla sunt așezate lângă dovleac, când sunt mulți în cartofi, sunt aruncați împreună cu viermii.

Dacă sunt prea mulți dintre ei, atunci solul este cultivat de Bezudin.

dăuna

Prevenirea dăunătorilor și a bolilor

Pentru a crește fructe sănătoase, se recomandă respectarea anumitor măsuri preventive.

Este nevoie de:

măsuri preventive

 1. Schimbați constant locul de plantare a dovleacului.
 2. După recoltare, tulpinile și frunzele sunt uscate și arse.
 3. Nu plantați pepeni și dovlecei alături de dovleac.
 4. Nu plantați plantele prea aproape.
 5. Semințele pentru plantare trebuie luate numai din fructe sănătoase.
 6. Procesați semințele înainte de plantare cu cel puțin permanganat de potasiu.
 7. Plăcește buruienile în mod constant, deoarece pot exista spori fungice.
 8. Dacă dovleacul este grav afectat de boli, este mai bine să le îndepărtați pentru a nu infecta alte plante.
 9. Hrănește plantele pentru a fi puternice și pentru a avea o imunitate bună.
 10. Inspectați periodic plantele pentru a observa la timp bolile și dăunătorii.

Squash Butternut este o legumă sănătoasă, gustoasă, pe care un grădinar începător o poate cultiva dacă respectă regulile de creștere.

se usucă și se arde

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac