Motivele pentru care dovleacul nu dă fructe, cum să-l repari și ce să faci

Paturile de dovleac sunt foarte decorative în timpul înfloririi. Sunt împodobite cu frunze mari de culoare verde închis și flori mari, strălucitoare de culoare galbenă sau portocalie. Din păcate, înflorirea nu garantează o recoltă.

De ce nu este legat dovleacul?

Există o serie de motive pentru care dovleacul nu se leagă bine chiar și atunci când alegem locul potrivit pentru creastă și respectăm datele de plantare. Procesele de polenizare și formarea ovarelor sunt influențate de:

dă roade

 • vreme (temperatură și umiditate);
 • îngrijire;
 • iluminat;
 • prezența polenizatorilor de insecte.

Dovleacul care crește la umbră are polen de calitate slabă, poate fi steril. Această cultură crește cel mai bine în zonele însorite, bine ventilate. La umiditatea ridicată a aerului, polenul se lipește, polenizarea nu are loc.

reparați și ce să faceți

Polenizare slabă

Dovleacul are flori cu diametrul de 7 până la 30 cm, sunt monoeice, dioice, situate individual. Este ușor să distingem între ele: florile feminine au pistile, iar masculii stamine. Înflorirea nu durează mult - 1-2 zile pentru flori feminine și 1 zi pentru flori masculine.

Adesea absența ovarelor se datorează faptului că pe plantă există doar flori masculine, acest lucru se datorează faptului că mugurii feminini nu s-au format încă. Semințele rele sunt unul dintre motivele pentru care florile stearce sunt pe genele lor. Pentru a nu rămâne fără recoltă, plantați mai multe soiuri de la diferiți producători și alegeți semințele nu anul trecut, ci 2-3 ani.

Dacă există flori feminine, iar fructele dovleacului nu sunt legate, atunci pot exista mai multe motive pentru polenizarea slabă a plantei:

polenizare slabă

 • absența viespilor, buburuzelor și albinelor în grădina ta - insecte care transferă polenul din florile masculine în cele feminine, polenul nu este purtat de vânt;
 • nu faceți un vârf de formare, lăsați toate lăstarii pe plantă, tufișul nu are suficientă rezistență pentru a forma ovare;
 • udare necorespunzătoare - rară pe vreme caldă, abundentă pe vreme răcoroasă;
 • fluctuații zilnice de temperatură - în timpul zilei peste 30 ° C, noaptea sub 15 ° C;
 • vreme uscată și caldă mult timp;
 • planta este supraalimentată sau, dimpotrivă, lipsește nutrienți.

Principalele motive care afectează formarea ovarelor de dovleac sunt enumerate. Cunoscându-le, puteți ajuta planta să nu rămână fără recoltă.

udare necorespunzătoare

Îngrășământ în exces

Excesul de îngrășământ este tocmai motivul pentru care dovleacul nu dă fructe printre grădinari harnici. Cu un exces de fertilizare cu azot, planta începe să se îngrășească - merge pe vârfuri. Odată cu creșterea rapidă a părții de la suprafață, sistemul rădăcină rămâne în urmă în dezvoltare și nu poate asigura nutriția necesară pentru formarea fructelor.

Îți îngrășești cu diligență paturile, iar randamentul potențial scade rapid în fața ochilor noștri, deoarece planta vărsă ovare și flori. Dacă v-ați umplut bine căsuțele de vară cu propriile mâini pentru noul sezon în toamnă, atunci vara nu fiți zelos cu îngrășăminte. Ce să faceți în acest caz și cum să ajutați dovleacul? Mai întâi, selectați câteva dintre cele mai puternice lăstari și ștergeți restul. Săpați în tulpini pentru a forma rădăcini suplimentare, acest lucru va îmbunătăți nutriția tufișului.

planta este supraalimentată

Sfaturi pentru viitor - plantați această cultură pe acele parcele unde a fost aplicată o gamă completă de îngrășăminte organice și minerale în urmă cu cel puțin un an. Solul epuizat este și motivul pentru care fructele de dovleac setează slab.

Lipsa mineralelor este indicată de frunze îngălbenite, ovare căzute și fructe care formează încet. În acest caz, îngrășăminte minerale care conțin fosfor și potasiu ajută. Pentru a îmbunătăți nutriția, genele se adaugă prin picurare.

îngrășământ în exces

Urâțenia fructelor

Formarea fructelor urâte pe tufișuri îndepărtează forța plantei. Pentru creșterea fructelor normale, o nutriție adecvată nu este suficientă. De aceea, această situație poate fi corectată cu ajutorul unei formări competente a tufișului, în același mod ca și cu o floare goală pe un dovleac.

Schema de formare a tufelor depinde de soi. În soiurile cu fructe mari, după ce primele fructe s-au stabilit, nu trebuie să se lase mai mult de 3 genuri pe plantă, fiecare dintre ele trebuie să aibă un ovar. Coroana lăstarului este ciupită la sfârșitul lunii iunie, lăsând cel puțin 4-5 frunze deasupra fructului.

Arbustii de soiuri mici și mijlocii sunt formate într-un mod diferit. Doar acele gene pe care se înlătură floarea stearpă. Vârfurile tulpinilor rămase sunt ciupite la începutul lunii august, rămân cel puțin 3 frunze peste ultimul fruct setat.

urâțenia fructelor

Frunze dens

Datorită frunzelor prea dense formate pe dovleac, dezvoltarea fructelor setate se oprește, cantitatea de flori sterile crește. De ce se întâmplă acest lucru este de înțeles - toți nutrienții obținuți de pe pământ sunt cheltuiți de plantă pe frunziș.

Ce să faci pentru a ajuta dovleacul să fructeze? De obicei, această problemă este rezolvată cu ajutorul unui pruner sau foarfece speciale pentru iarba de gazon. Frunzele în exces sunt tăiate și trimise la compost.

frunziș dens

După tăiere, planta este hrănită cu îngrășăminte fosfor-potasiu. Fiecare lama este presărată cu pământ, după care se formează rădăcini suplimentare pe ea. Ele îmbunătățesc nutriția tufișului, care grăbește formarea fructelor.

Decăderea rădăcinilor

Dovleacul reacționează slab la vremea rea ​​de vară: ploi prelungite, temperatura scade sub 18 ° C. Al doilea motiv pentru descompunerea rădăcinilor este udarea excesivă. Este necesar să inspectați planta dacă florile și fructele setate cad din dovleac în asemenea vreme. Putregaiul rădăcinii poate fi motivul pentru care planta nu are forța de a înflori și de a da roade.

degradarea rădăcinilor

Semnele putregaiului rădăcinilor sunt aceleași ca și pentru răsadurile de flori:

 • în faza inițială, o pată galbenă în zona gulerului rădăcinii;
 • în etapele ulterioare, înflorirea albă pe toate părțile de deasupra suprafeței de dovleac (lăstari, frunze);
 • sistem de rădăcină subțiat dezvoltat.

Prevenirea putregaiului este simplă: udare abundentă cu apă caldă nu mai mult de 1 dată pe săptămână, pe vreme rea, îmbrăcarea superioară cu uree pe foaie (1 lingură. Fonduri pentru o găleată de apă). Pansarea rădăcinilor pe vreme răcoroasă este de mică folos, deoarece sistemul de rădăcini din solul rece le absoarbe slab.

putregaiul rădăcinii

Rețineți că dovleacul trebuie udat cu apă caldă dintr-un butoi și nu cu apă rece din rețea. După udare, slăbiți superficial solul, astfel încât rădăcinile să fie bine furnizate cu oxigen și excesul de umiditate nu se acumulează în sol.

Un alt sfat pentru prevenirea putregaiului rădăcinii este rotația culturilor. Cauza putregaiului este ciuperca, de aceea trebuie să schimbați locul de plantare a dovleacului în fiecare an, astfel încât infecția să nu se acumuleze în sol.Culturile de rădăcini, toate soiurile de varză și ceapă sunt considerate buni predecesori pentru această cultură.

apa calda

Polenizarea dovleacului cu mâna

Ne-am dat seama de principalele motive pentru care fructele de dovleac nu se stabilesc bine. Polenizarea artificială ajută la rezolvarea problemei în absența insectelor polenizante. Căldură prelungită, absența stupinelor în apropierea grădinii - acestea sunt doar câteva motive pentru care albinele și buburuzele zboară puțin. Insectele pot fi atrase de grădină prin stropirea frunzelor de dovleac și a florilor cu apă dulce.

Dar este mai ușor să-ți dai seama de structura florilor feminine și masculine și să înveți cum să polenizezi artificial un dovleac. Florile feminine pot fi ușor identificate prin prezența unei îngroșări - un viitor ovar. Lucrările de polenizare artificială sunt efectuate dimineața.

dovleci de mână

Este necesar să alegeți o floare masculină complet deschisă, îndoiți petalele, atingeți staminele florii feminine cu un pistil. Un rezultat pozitiv este obținut dacă vârsta florii feminine nu este mai mare de două zile.

Unii cultivatori folosesc o perie moale de vopsea pentru a transfera polenul. Mai întâi, îl trec de-a lungul pistilului și apoi de-a lungul staminelor. Fructul, cu polenizare reușită, după un timp începe să crească în dimensiune. Posibile motive pentru care fructele nu au fost stabilite după polenizarea artificială:

atrage în grădină

 • vreme umedă;
 • rouă prinsă în mugur;
 • temperatura aerului peste 35 ° C.

Preparatele speciale sunt garantate pentru a îmbunătăți setul de fructe. Pentru o mai bună formare a fructelor, dovleacul este tratat cu un agent ovarian eficient. Originea naturală a acestui produs biologic explică de ce este absolut sigur pentru insecte.

lovind mugurul

Medicamentul este recomandat să fie utilizat în condiții meteorologice nefavorabile pentru a stimula formarea ovarelor. Datorită Ovyaz, chiar și în cele mai nefavorabile anotimpuri în ceea ce privește condițiile meteorologice, locuitorii de vară reușesc cresc o recoltă bună de dovleci.

formarea ovarelor

opinii
 1. Olya
  7.07.2018 08:27

  Dacă problema nu se află în soi, ci în absența mineralelor în sol, atunci este mai bine să folosiți imediat un bioactivator de creștere "BioGrow“. Am întotdeauna acest remediu în dacha, ajută să fac față multor probleme.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac