Cum să crești și să îngrijești dovleacul în aer liber

Un dovleac sănătos și gustos, în creștere și grijă pentru care în câmp deschis nu prezintă dificultăți speciale chiar și pentru un grădinar fără experiență, a fost cultivat în Rusia de mult timp și a fost utilizat pe scară largă în bucătăria rusă pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. De ceva timp, leguma a fost subestimată, dar acum, ca urmare a popularității alimentației sănătoase, își readuce din nou pozițiile pierdute.

Dovleac: o descriere a culturii grădinii

Dovleacul obișnuit (Cucurbita pepo), sau turtit tare, este o plantă erbacee anuală înfiorătoare din familia Pumpkin, cu tulpini pentaedrice subțiri, cu coaste ascuțite și tulpini, care ating 8-10 m lungime. Sistemul rădăcinii este foarte ramificat, cu un miez central care se extinde până la 3 m adâncime și periferia superficială ramificată.

cultura gradinii

Frunze mari cu cinci părți sau cinci lobi cu diametrul de până la 25-30 cm, cordate la bază, alternate, așezate pe petiole lungi și acoperite cu părul rigid, spinos, scurt. Flori mari unisexuale în formă de clopot unisex, de culoare galben strălucitor sau portocaliu-galben pe pedicelele cu nervuri, înflorește în iunie-iulie, polenizate încrucișate, cel mai adesea de către albine.

Fructele poliespermice asemănătoare fructelor cu un diametru mediu de 15-40 cm și cu o greutate de aproximativ 20 kg (există exemplare cu peste 100 kg) se coacă într-un pepene, o grădină de legume sau în țară în câmp deschis în august-septembrie. Forma, dimensiunea și culoarea dovlecilor variază și depind foarte mult de soi. Semințele ovale plate lungi de 1-3 cm sunt acoperite cu o coajă de culoare alb-gălbui, au o margine pronunțată de-a lungul marginii.

frunze mari

Cultivatorii experimentați recomandă următoarele soiuri de dovleac în aer liber, care sunt adecvate pentru cultivare în aproape toate regiunile:

 1. Zâmbet. Puternic, cu un randament crescut de maturitate timpurie (85-90 de zile de la germinare), cu un număr mare de fructe mici cu dungi portocaliu, cu o greutate de până la 1,5 kg. Pulpa este dulce, crocantă, cu aromă de pepene galben. Păstrat la temperatura camerei până la 5 luni.
 2. Pistrui. O varietate de maturare timpurie, cu fructe mici (până la 3 kg), rotunjite, aplatizate. Pulpa portocalie are un gust dulce și seamănă cu o pere. Tolerează scăderi puternice de temperatură, păstrarea calității este bună.
 3. Femeie rusă.Un tufiș de maturitate timpurie la rece, cu fructe portocalii întunecate, cu o greutate de 3-4 kg, în interiorul căruia este delicioasă pulpa dulce de portocale. Are un gust de pepene galben.
 4. Zori. Maturizare timpurie medie, cu fructe segmentate de gri închis, care cântăresc aproximativ 5 kg, acoperite cu pete de culoare portocaliu-strălucitor. Pulpa suculentă de portocale strălucitoare este dulce, gustoasă, cu un conținut ridicat de caroten. Soiul se distinge prin rezistența crescută la diverse boli.
 5. Terapeutic. Soi timpuriu (90 de zile), fructe mari aplatizate cu o greutate de la 3 la 5 kg, gri cu o nuanță mai deschisă a ochiurilor de plasă. Poate dura până în primăvară.
 6. Vitamina. O varietate de nucșoară cu maturare târzie, cu fructe verzi alungite ovale, cu o greutate de până la 6-6,5 kg.
 7. Butternut. Varietate cu fructe mici (până la 1 kg) de coajă de nucă, în formă de pere, cu fructe cenușii deschise.

crește și îngrijește

Caracteristici de creștere a dovleacului: cum să alegeți un loc pentru plantare

Nu este dificil să cultivi dovleacul în aer liber, dar trebuie respectate câteva reguli pentru a obține o recoltă abundentă. Cerințele speciale sunt impuse alternanței sau rotației culturilor; este imposibil să plantezi pepeni (pepene verde, dovlecel, pepeni, castraveți) după dovleac. Cei mai buni precursori pentru semințele de dovleac sunt crucifere sau leguminoase (varză, sfeclă, roșii, ceapă). Pot fi plantate din nou în același loc nu mai devreme decât după 5-6 ani.

alege un site

Cerințe de iluminat

Dovleacul în creștere este cel mai bine în zonele deschise, bine luminate, însorite, ventilate și uscate. O cultură iubitoare de căldură nu poate suporta vânturi reci. Prin urmare, se recomandă să-l plantați pe partea de sud a clădirilor, de-a lungul unui gard sau zid, care să se protejeze de vânt în timpul zilei și care să ofere căldura acumulată în timpul nopții.

În acest caz, genele lungi ale plantei pot fi direcționate către suprafața verticală a gardului, a casei sau a hambarului, deoarece fructele se vor coace mai repede și mai bine atunci când sunt bine luminate de soare. Dovleacul are nevoie de lumina directă a soarelui cel puțin 6-7 ore pe zi.

cerințe de iluminat

Temperatură optimă pentru răsaduri sau semințe

Plantarea răsadurilor de dovleac și însămânțarea semințelor în pământ pe șantier se efectuează numai după ce solul la o adâncime de 10-12 cm se încălzește până la + 10 ° C. În același timp, temperatura în timpul zilei ar trebui să rămână peste + 8 ... + 10 ° С, cu metoda semințelor de plantare această cifră ar trebui să fie mai mare de + 13 ... + 15 ° С. Noaptea, aerul nu trebuie să se răcească sub +3 ° C. În alte cazuri, este necesar să acoperiți răsadurile noaptea.

Timpul de aterizare este determinat de caracteristicile climatice ale regiunii. Datele de însămânțare în regiunea Moscovei cad cel mai adesea în primele zece zile ale lunii mai; când se crește dovleci în Urale și Siberia, se apropie de mijlocul lunii.

răsaduri sau semințe

Care ar trebui să fie solul pentru plantare?

Culturile de dovleac se dezvoltă bine și dau o recoltă abundentă pe solurile bogate fertile drenate și încălzite. Această plantă nu va crește în sol argilos, greu și prea umed. Solul pentru dovleac trebuie să fie neutru până la ușor alcalin.

Solurile acide sunt categoric nepotrivite, trebuie dezoxidizate cu puf sau făină de dolomită, puteți folosi cenușă de lemn zdrobită.

Pentru a crește în mod corespunzător un dovleac într-o căsuță de vară pe banda de mijloc, se recomandă să pregătiți un pat pentru aceasta în avans toamna. Suprafața de culturi și buruieni anterioare trebuie să fie bine fertilizată. Când săpați la o adâncime de cel puțin 20-25 cm, se adaugă următoarele componente pe 1 m²:

săpând până la adâncime

 • humus - 5 kg sau gunoi de grajd - 7 kg;
 • clorură de potasiu - 15 g;
 • superfosfat - 30 g.

Dacă stâlpul este greu, atunci este dezlegat prin introducerea nisipului de râu grosier. Toate componentele trebuie amestecate, apoi patul trebuie vărsat cu apă caldă la o temperatură de aproximativ +80 ° C pentru dezinfectare.

nisip de râu

Plantarea dovleacului în grădină (timp de plantare, tehnologie de însămânțare, cules de răsaduri, pregătire de semințe)

Tehnica agricolă a dovleacului într-o grădină sau grădină de legume depinde foarte mult de condițiile climatice locale. Înainte de a decide dacă creșteți o cultură într-un mod de răsad sau dacă puteți semăna semințe direct în pământ, ar trebui să studiați mai întâi caracteristicile climatului regional local și să evaluați factorii naturali. Pe banda de mijloc și latitudinile nordice, cultivarea dovleacului este posibilă doar cu ajutorul răsadurilor, altfel planta iubitoare de căldură nu are timp să dea roade pe deplin.

tehnologia de semănat

Semănatul semințelor în pământ deschis

Înainte de semănat, materialul de plantare trebuie sortat, lăsând doar semințe întregi, dense și nedeteriorate. Apoi se înmoaie timp de 3 ore într-un recipient cu apă caldă, a cărei temperatură se menține stabil la + 40 ... + 50 ° C. După aceea, se începe procedura de germinare a semințelor. Pentru aceasta, semințele umflate sunt înfășurate într-o cârpă moale, umedă, așezate într-un loc cald, luminos (pe pervaz) timp de 3-5 zile și umezite periodic. Temperatura nu trebuie să fie mai mică de +20 ° С.

Semănatul semințelor se realizează folosind următoarea tehnologie:

semințe intacte

 1. Pe un pat pregătit anterior, se fac găuri la o distanță de cel puțin 0,6-0,8 m unul de celălalt, pentru soiurile cu frunze lungi, se mărește la 1,2-1,5 m. Rămân aproximativ 1-1,2 m între rânduri.
 2. În fiecare gaură se toarnă aproximativ 2-3 litri de apă caldă.
 3. Semințele sunt plantate la o adâncime de 8-9 cm (în sol ușor), în solul greu și dens, adâncimea de plantare nu depășește 5-6 cm. Se introduc 2-3 semințe în fiecare gaură, apoi se lasă cea mai puternică încolțire, restul se taie.
 4. Presărați cu un amestec nutritiv de turbă, humus, sol de grădină și gunoi de grajd. Apoi mulci cu humus sau turbă.
 5. Aterizările sunt acoperite cu o peliculă sau alt material de acoperire, care este fixat în siguranță în jurul perimetrului.
 6. După apariția lăstarilor, adăpostul este îndepărtat sau ridicat pe cadru. Puteți lăsa în grădină făcând o incizie cruciformă pentru lăstari.

aproape de adâncime

Cultură de răsaduri de dovleac

Procesul de maturare a dovleacului este destul de lung în timp, fructele de la soiul de maturare târziu și fructele mari pot fi recoltate la numai 120-140 de zile după însămânțare. Pentru a obține cea mai timpurie recoltă, se recomandă cultivarea culturii prin metoda răsadului. Puteți crește răsaduri într-un apartament pe un pervaz; se folosesc sere, panici sau rame de film.

Atunci când se cultivă răsaduri într-o metodă de seră, este necesar să alegeți mai atent semințele. Plantele trebuie să fie rezistente la boli, iar soiurile de seră sunt selectate în consecință.

metoda răsadului

După înmuiere și apariția răsadurilor, semințele germinate sunt plantate în cupe de plastic, tăiate sticle de plastic sau pungi de lapte, turbă sau ghivece simple cu un diametru de aproximativ 10 cm. Recipientele sunt umplute cu sol gătit de turbă sau amestec de sol nutritiv din 1 parte humus și 4 părți de gazon. Se recomandă să adăugați superfosfat (5 g), sare de potasiu (4 g) și azotat de amoniu (4 g) într-o găleată cu un astfel de amestec.

Solul din vasele este turnat cu apă caldă și 1 semință este plantată în centru la o adâncime de 1,5-2 cm, presărată cu turbă deasupra. Apoi, recipientele sunt acoperite cu sticlă sau folie și așezate pe un pervaz sau într-o seră. Răsadurile cultivate sunt plantate în pământ pe șantier după ce se încălzește bine (cel puțin + 12 ° C). Solul poate fi pregătit preliminar acoperindu-l cu folie timp de câteva ore sau turnând aproximativ 2-3 litri de apă fierbinte în fiecare gaură.

sămânță până la adâncime

Plantele sunt așezate în găuri, pe fundul cărora se toarnă un strat de humus amestecat cu cenușă, apoi acoperit cu sol de grădină, udat și mulat din nou. În cazul utilizării metodei de plantare a creșterii dovleacului, plantarea și îngrijirea culturii în câmp deschis vor fi similare cu metoda semințelor.

Cum să îngrijești corect un dovleac?

Indiferent de felul în care sunt plantate răsadurile, dovleacul trebuie îngrijit înainte de recoltare în același mod.La 5-7 zile de la plantare, solul din găuri trebuie mulat din nou cu compost, turbă, urzici zdrobite, humus sau ace de pin. Desfacerea și desfacerea culoarului este necesară de 1 dată în 10-14 zile. La început, puteți adânci până la 12 cm, dar după 4-5 săptămâni, acestea nu slăbesc mai adânc de 5-8 cm, pentru a nu deteriora rădăcinile.

amestecat cu cenușă

Pentru a atrage insectele (albinele) care polenizează florile, tufișurile de dovleac sunt pulverizate cu zahăr sau apă cu miere (1 lingură la 10 l de apă). În condiții de vreme înnorată, când albinele nu zboară, polenizarea se realizează cu mâna pentru a evita putrezirea ovarului nepollenizat. Petalele sunt tăiate din floarea masculină, iar furnicile (staminele) rămase ating pistolul de pe floarea feminină.

Cum să formezi o plantă corect?

Masa verde a răsadurilor tinere de dovleac crește rapid, genele lungi se răspândesc în direcții diferite. Pentru ca planta să rămână pe teritoriul care i-a fost atribuit, numărul acestora trebuie normalizat. Mugurele apical cu o parte a lăstarului este ciupit la tufă pentru a stimula dezvoltarea tulpinilor laterale, pe care are loc formarea florilor feminine.

bici lungi

În același timp, se efectuează ciupirea și se îndepărtează excesul de lăstari axilari care au crescut până la 6-8 cm, iar frunzele inutile sunt de asemenea tăiate. Fiecare gâscă este ciupită când atinge 1,5 m, așezată în direcția bună și presărată cu sol. Pentru a face fructele mai mari, ovarele suplimentare sunt tăiate și lăsate pe fiecare tulpină 1.

Udarea și fertilizarea dovleacului

Tehnologia corectă pentru cultivarea dovlecilor în câmp deschis oferă o udare regulată și abundentă cu apă caldă (nu mai mică de +20 ° C). Apa rece arteziană sau de puț poate duce la degradarea sistemului radicular și la moartea plantelor. Udarea caldă favorizează formarea florilor feminine. Umiditatea este necesară în special în perioada de înflorire, înființare și creștere. Cu udări precare, vor fi puțin adânci.

lăstari axilari

Top dovleac pentru pansament începe să se efectueze după apariția a 5-6 frunze. Următoarea procedură este efectuată atunci când genele laterale încep să se dezvolte. În viitor, plantațiile sunt fertilizate la fiecare 2 săptămâni pe întregul sezon de creștere.

Pentru hrănire puteți utiliza:

 • granule uscate de nitrofoska - 10 g per 1 plantă (sunt împrăștiate sub tufișuri);
 • soluție de nitrofoska - 15 g la 10 litri de apă (fiecare tufă este udată cu îngrășământ);
 • cenușă de lemn - 1 pahar pentru fiecare tufă;
 • soluție de mullein (1: 8) la viteza de 1 găleată pentru 5-6 plante (în timpul fructificării, 1 găleată pentru 3 tufișuri).

procedura este efectuată

Cum să protejezi dovleacul de dăunători și boli?

Creșterea dovleacului pe câmp deschis este plin de riscul de a dezvolta boli fungice cauzate de umezirea excesivă, printre acestea:

 1. Făinarea. Plăcile frunzelor sunt acoperite cu o înflorire albă, care trece pe petiole și tulpini. Se pulverizează cu o soluție de sulfat de cupru (2 g per găleată de apă), permanganat de potasiu (3 g per găleată) sau lichid de Bordeaux (1%).
 2. Bacteriozelor. Pe frunze și fructe apar pete brune și plăgi. Ajută pulverizarea cu lichid Bordeaux (1%) și o soluție de sulfat de zinc (0,02%).
 3. Putregai alb. O floare albă groasă acoperă toate părțile solului plantei, treptat arbustul se descompune. Aterizările sunt presărate cu cărbune tocat sau puf.
 4. Putregaiul radacinii. Frunzele și biciile se îngălbenesc, apoi se sfărâmă. Pentru prevenire, tufele sunt tratate cu Previkur la fiecare 2-3 săptămâni.

boli fungice

Dintre dăunătorii insectelor, dovleacul este cel mai adesea atacat de: acarieni și afide. Pentru combaterea lor, se folosește o infuzie de blaturi de cartofi și coji de ceapă, o soluție de clorură de sodiu sau săpun și bulion de pelin. În caz de daune severe, acestea sunt pulverizate cu insecticide (Karbofos, Actellik, Tsitkor și altele). Atunci când cumpărați semințe, se recomandă să țineți cont de caracteristicile soiului, în funcție de climatul local. În regiunile cu umiditate ridicată, se plantează soiuri de dovleci rezistente la boli.

Dovleac: când și cum se recoltează

Fructele coapte sunt tăiate cu un cuțit ascuțit, lăsând 5-6 cm din tulpină. Umiditatea este determinată de următoarele criterii:

fructe coapte

 • tulpina este lignificată;
 • frunzișul s-a făcut galben și uscat;
 • crusta a devenit tare și strălucitoare.

Trebuie să recoltați într-o zi uscată, însorită, înainte de apariția înghețului. Exemplarele destul de coapte nu sunt consumate sau procesate imediat. Fructele coapte sunt depozitate, dovleacul iarna acasă poate fi păstrat într-un apartament la temperatura camerei (sub pat, în dulap).

a devenit galben și uscat

opinii
 1. Tatyana
  7.07.2018 07:49

  M-am gândit că, dacă cultivați castraveți de mai mulți ani, atunci nu vor mai fi probleme deloc cu dovleacul ... și cu un an înainte, am încercat să îl plantez pentru prima dată. Din păcate, dovlecii mei s-au pierdut. Anul trecut am făcut deja totul „în funcție de știință” - și m-am format corect, udat și hrănit, plus un activator de creștere BioGrow folosit. Astfel, dovleacul a fost mâncat toată iarna sub toate formele.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac