Tehnologia de producere a vinului din struguri congelați acasă

Vinul din struguri proaspeți congelați (gheață) este considerat a fi o băutură pentru desert. Principiul pregătirii sale se bazează pe prelucrarea termică a fructelor de pădure și obținerea unei băuturi mai concentrate și mai dulci. Strugurii sunt încă înghețați pe viță de vie, înainte de începerea procesului de fermentare. Pentru preparare se folosesc boabe coapte și sănătoase, acest lucru ajută la ca băutura să fie gustoasă și aromată.

Istoria originii vinului cu gheață

Fabricarea vinului din struguri înghețați a început în secolul 18 în Germania. Puteți citi despre acest lucru în documente germane. În acele zile, produsul nu era considerat popular, era produs doar de vinificatorii amatori. Dar deja la începutul secolului XX, când s-a inventat presa pneumatică, vinul cu gheață a devenit o băutură obișnuită care a fost pregătită în multe fabrici. Mai aproape de mijlocul secolului XX, produsul s-a răspândit în America, iar după aceea popularitatea a ajuns în Rusia.

Subtilități tehnologice

O băutură cu gheață este considerată slabă, conține alcool doar 6%. În unele cazuri, indicatorii cresc la 8%, dar nu mai mult. În procesul de preparare a produsului se folosesc struguri care au fost înghețați natural. De obicei, recolta este recoltată atunci când temperatura aerului atinge 5 grade sub zero. Uneori, înghețurile nu vin de mult timp, așa că vinificatorii așteaptă primul moment oportun, protejând în același timp fructele de mucegai, insecte și păsări. Este foarte important în acest moment să aveți grijă de integritatea strugurilor, pentru a nu afecta gustul băuturii finite.

De remarcat este faptul că, pentru îngheț, temperatura optimă este considerată a fi de la -5 până la -10 grade sub zero. La -15 struguri pot deveni inutilizabili pentru vinificație din cauza lipsei de suc. Când recolta este recoltată, aceasta este zdrobită și trimisă presei. Unele țări folosesc tehnici de instruire mai simplificate. De exemplu, în Japonia, fructele de pădure sunt înghețate artificial. Cu toate acestea, această metodă de preparare nu produce vin de gheață real.

Important! Procesul de fermentare în acest caz durează mai mult decât de obicei. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de zahăr din boabele congelate. De obicei, durează aproximativ 4-5 luni pentru a pregăti produsul.

zăpadă pe struguri

Soiuri de struguri adecvate

În crearea vinului, accentul principal este pus pe modul de prelucrare a boabelor, și nu pe soiul lor. Prin urmare, nu există cerințe clare aici. Vinificatorii experimentați recomandă utilizarea următoarelor soiuri:

 • Riesling.
 • Cabernet Franc.
 • Chardonnay.
 • Kerner.

Este permisă utilizarea altor tipuri de boabe.

struguri albastri

Calitatea produsului rezultat

Vinul din struguri înghețați trebuie să fie ușor și dulce. Conține un procent mai mic de alcool, așa că băutura este considerată desert. Astăzi, băutura este făcută și vândută în multe țări, însă producătorii înșelă adesea clienții și furnizează produse contrafăcute magazinelor. Pentru a nu greși în alegerea dvs., trebuie să studiați cu atenție informațiile de pe etichete. Un produs de calitate are marcajul vinului înghețat, care se traduce prin „vin congelat”. Dacă nu există o astfel de inscripție, este mai bine să nu cumpărați produsul.

băutură înghețată

Cum se face vin din struguri înghețați acasă

Strugurii proaspeți recoltați sunt folosiți pentru gătitul casnic. Procesul va necesita aproximativ 5 kg de boabe înghețate, 2 kg de zahăr granulat și 6 linguri de drojdie de vin. Când toate ingredientele sunt preparate, puteți începe să pregătiți o băutură pentru desert:

 1. Scoateți fructele înghețate de pe ramuri. Este important să aveți timp pentru a face acest lucru înainte ca gheața să se topească.
 2. Puneți piesa într-un recipient adânc și macinați-o bine. Cel mai bine este dacă procedura este efectuată într-un loc răcoros și bine ventilat.
 3. Turnați sucul obținut după presarea într-un recipient curat, turnați drojdia în el și acoperiți recipientul cu tifon. Lăsați piesa de prelucrat timp de 2 zile. Amestecul lichid ar trebui să fermenteze și să înceapă să se pișească.
 4. După aceea, adăugați zahăr în masă, amestecați bine baza de vin. Trebuie să așteptați până când zahărul granulat este dizolvat complet.
 5. Puneți o mănușă medicală pe gâtul containerului, după ce ați făcut o mică gaură în ea.
 6. În acest formular, vinul este trimis într-o cameră caldă și lăsat timp de 1 lună. În această perioadă, ar trebui să înceapă să fermenteze.
 7. Se strecoară produsul cu un tub de cauciuc. Trebuie să încercați să împiedicați sedimentul să intre în vinul în sine, altfel va începe să fermenteze din nou, ceea ce în cele din urmă afectează gustul produsului cu gheață.
 8. Turnați masa filtrată în sticle de sticlă și duceți-o în pivniță timp de 2-3 luni. În acest timp, vinul va infuza în sfârșit și va dobândi un gust dulce.
 9. După trecerea timpului, băutura este trecută din nou prin filtru, iar produsul finit este coborât în ​​subsol pentru depozitare.

băutură neobișnuită

Important! Băuturile alcoolice sunt păstrate la temperaturi între 0 și 6 grade Celsius. Un număr mare poate dăuna calității băuturii.

Perioada de valabilitate a vinului de gheață se păstrează în jur de 4-5 ani. Poate scădea dacă nu au fost luate în considerare puncte importante în procesul de gătire.

Unii vinicultori recomandă consumul produsului finit în primul an, deoarece gustul acestuia se poate schimba ulterior.

Cum să bei vin cu gheață

Vinul de gheață este considerat a fi o băutură pentru desert, de aceea este servit cu gustări dulci ușoare și delicate. Este permisă combinarea acestuia cu diverse tipuri de brânzeturi, fructe și nuci. Această combinație ajută la aprecierea cu adevărat a gustului produsului din fructe de pădure. Eiswein este servit tânăr, acest tip de vin nu este obișnuit să îmbătrânească mult timp. Deși unele tipuri de băuturi cu gheață capătă un gust mai tăios și mai lemnos în timpul îmbătrânirii, ceea ce este iubit de mulți cunoscători de produse viticole.

pahar de gheață

Vița de gheață se consumă rece. Indicatorii optimi se mențin la aproximativ 10-12 grade. Băutura se servește în pahare folosite pentru vin alb sau roșu. Nu este recomandat să amestecați vinul cu gheață cu alcoolul mai puternic.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac