Cum să te descurci cu afidele albe pe struguri și cu cel mai bun tratament pentru a scăpa

Oaspeții neinvitați la animalele de companie din grădină apar din diverse motive: sunt transferați de la alte plante, se pot muta de pe un loc vecin sau se pot multiplica datorită nepăsării proprietarului. Ce este afidul alb într-o podgorie și cum să ne ocupăm de acesta este subiectul discuției de astăzi.

Cauzele apariției midges

Există mai multe motive probabile pentru că dăunătorii insectelor s-au instalat pe tufele de struguri. Uneori furnicile obișnuite sunt de vină pentru acest lucru, care folosesc afide precum vacile, crescându-le special pentru a obține lapte dulce.

Există 2 tipuri de dăunători:

  • locuind deasupra, în partea de deasupra;
  • bazale.

Există, de asemenea, o etapă „intermediară” care leagă ambele tipuri. Sursa afidelor din struguri este vântul, fluxul de noroi, uneori aceste insecte vin de la sine, atrase de abundența de hrană. Se înmulțesc suficient de repede și, dacă colonia afidică nu este distrusă la timp, plantele pot muri. Detectarea este grav împiedicată de faptul că insectele adulte sunt neconcordante, mici - rareori depășesc 1,5 milimetri în lungime.

Ce tipuri de afide cresc pe struguri

Trei tipuri de afide sunt parazite pe viță de vie: rădăcină (subterană), aripă sau galică și sexuală Ele diferă ca mărime, aspect, habitat și ciclul de viață.

afide pe struguri

Afidul rădăcină crește și își hrănește toată viața de dedesubt, distrugând partea subterană a tufișului. Galicul se mișcă activ (uneori prin aer), depune ouă pe frunze (umflarea unei forme specifice - goli). Forma sexuală este formată din masculi și femele, sarcina sa este să efectueze singura împerechere în scurta sa viață pentru a scoate un ou pentru iernare.

Soi radicular

Insectele subterane nu apar la suprafață, afectând rădăcinile și partea inferioară a tulpinii. Toate sunt de culoare feminină, galben-verzui sau maro (nu negru). Spatele este decorat cu un model de puncte simetrice, proboscisul este situat pe cap. Afidele au 3 perechi de membre și 2 tentacule.

Se reproduce punând ouă. Dacă femela a reușit să ierbănească, ea depune aproximativ 800 de ouă.

Generațiile ulterioare sunt mai puțin prolifice. Prin urmare, atunci când primul ambreiaj este distrus (prin săparea zonei de rădăcină), proprietarul poate asigura planta, păstrând sistemul său rădăcină intact.

afide pe struguri

Înaripat

Forma este recunoscută de constituția „grațioasă” și de nuanța portocalie a membranelor chitinoase exterioare. Trăiesc deasupra solului, au aripi rudimentare situate deasupra peretelui superior (pectoral) de picioare. Se numesc „nimfe” și provin din soiul subteran.

Ajungând la suprafață, afidul transferă 3-4 mii și devine înaripat. Lungimea corpului - 1 milimetru, culoare gălbuie, cu verdeață deschisă sau bufoasă. Membrele și tentaculele sunt alungite, aripile sunt scurte, cu ajutorul lor, nimfele2 se deplasează cu succes pe distanțe scurte. Această specie „asexuală” depune ouă pe partea inferioară a frunzelor sau pe suprafața scoarței.

afidele înaripate

Afidul de fiere și-a luat numele din umflăturile caracteristice care se formează pe plăcile frunzelor, asemănându-se cu o piuliță (găuri), unde plasează ambreiajul. În procesul de creștere, insectele se hrănesc activ, sug suc din verdeață, distrugând tufișul de struguri. Unele dintre larvele de creștere se duc până la rădăcină: astfel este închis ciclul de dezvoltare.

Sexual

Afidele galice depun ouăle în 2 mărimi: cele mari poartă femele, cele mici - masculi. Așa apare forma sexuală. Singura ei sarcină este să se împerecheze astfel încât femela să poată depune un ou special, de iarnă, într-un decalaj adânc în scoarță.

afidul genital

Semne de infestare cu viță de vie

Afidele sau filoxera sunt considerate unul dintre cei mai periculoși dușmani ai strugurilor. Se dovedește a fi pe un tufiș, purtat cu vântul, solul, apa sau de la alte plante (răsaduri). Dificultatea identificării este că insecta are un ciclu de viață complex și mai mult de o formă de dezvoltare, se deplasează în sus și în jos pe tufiș, distrugând frunzele și rădăcinile.

Specia subterană este dificil de identificat din cauza „secretului”, de dimensiuni reduse ale afidelor. Forma de fiere lasă urme pe frunze - aceasta este pe care o parazitează. Frunzișul se uscă, devine acoperit cu creșteri. În general, orice stare nenaturală și oprimată a podgoriei este un motiv pentru a ne gândi la prezența „oaspeților” nedorite.

afide pe struguri

Cum se răspândește afidele

Introduse cu material de plantare și sol, „locuitorii subterani” încep să se reproducă: femelele asexuale depun ouă în rădăcini, astfel încât larvele eclozate să poată suge din ele, să râșnească prin pasaje și să parazitizeze planta. O parte din prăjituri se ridică la suprafață, astfel se produce trecerea la a doua etapă, galică.

Este posibil ca ciclul de viață să meargă într-o direcție diferită: afidul se scufundă în subteran pentru a continua reproducerea acolo. În orice caz, fără a lua măsuri preventive eficiente, planta poate muri.

afide pe struguri

De ce este periculoasă invazia insectelor?

Dacă afidele apar pe struguri, atunci acest lucru nu va duce la nimic bun. De la sine, oaspetele neplăcut nu va dispărea și, dacă o va face, va distruge complet complet întregul tufis și plantele învecinate. Alternarea ciclurilor de viață (activitatea primăvara-vară și hibernarea în timpul iernii) face dificilă identificarea în timp util a focalizării distribuției filoxerei.

Poate fi subteran, sub formă de insecte adulte sau larve, pe frunziș (în ambreiaj) sau sub formă de aripi, sub scoarță (în ouă depuse pentru iarnă). Dăunătorul gluttonos, în ciuda dimensiunilor sale miniaturiste, este capabil să provoace daune semnificative plantației de struguri.

Produse chimice pentru tratament

Pentru a scăpa de afide, toate metodele sunt bune, cu excepția celor extreme - tăierea și distrugerea viței de vie. Grădinarii folosesc pesticide, stropind rădăcinile și partea superioară a plantei, turnând apă, prelucrând cu mijloace improvizate (apă cu săpun).

soluție de săpun

Săparea zonei de rădăcină, înlocuirea parțială a solului cu nisip (afidele nu le place acest lucru) sunt eficiente. Tăierea, eliminarea fragmentelor deteriorate de către dăunător, urmată de arderea într-un loc deschis, departe de tufiș, ajută foarte mult.

Fastak

Medicamentul provine din grupul piretroizilor, afectează tractul gastrointestinal al parazitului. Nu se spală prin precipitații după udare.Este inofensiv pentru polenizatori (albine), produce efect imediat după detectarea și tratarea focilor de acumulare de afide. Compatibil cu alte fungicide, insecticide.

Medicamentul Fastak

Fozalon

Produs sub formă de pulbere, are un miros specific de usturoi. Are un efect de lungă durată, este utilizat la temperaturi cuprinse între 13-15 º º, dacă alte metode nu ajută.

Actellic

Produse chimice de origine organofosforică. Strugurii se tratează cu soluția apoasă preparată. Ajută la reapariția leziunilor repetate. Dezavantajul este toxicitatea pentru toate insectele, păsările, animalele.

Kinmix

Acționează eficient asupra afidelor adulte și creșterii tinere (larve). Aplicați în timpul sezonului de creștere, o dată sau de două ori.

Medicamentul Kinmix

Metode mecanice

Acestea includ colectarea frunzelor deteriorate (mâncate sau cu ouă), slăbirea zonei de rădăcină. Combinat cu alte metode poate ajuta la obținerea de beneficii semnificative.

Agenți biologici

Metodele naturale sunt utilizate pentru a controla afidele, cum ar fi plantarea de mentă în apropiere de vie. Mirosul înțepător respinge parazitul și protejează arbustul de daune.

mentă

Remedii populare

Există situații în care utilizarea substanțelor chimice este nedorită sau inacceptabilă, atunci metodele populare vă vor ajuta. Pentru ei, se folosesc „decocturi” și „tincturi” preparate conform rețetelor amatorilor, cu care este udată planta afectată.

Soluție de săpun

Pentru 500 de mililitri de apă, luați 2 lingurițe de soluție de săpun lichid, amestecați, adăugați o lingură de ulei de floarea soarelui. Pulverizează frunze, tulpină, măcinată.

Soluție de săpun

Frunze de tomate

Frunzele parfumate ale umbrei de noapte nu sunt pe placul dăunătorului din grădină. 500 de grame de roșii se toarnă cu 10 litri de apă, a insistat 24 de ore. Poate fi înlocuit cu frunze de cartof. Este considerat eficient pentru lupta împotriva afidelor, un instrument care nu are efecte secundare toxice.

Frasin

Inofensiv pentru animale și albine, periculos pentru afide. Divorți în apă; partea de sus este tratată cu soluția rezultată, rădăcinile sunt udate.

cenușă într-o găleată

Îngrijire adecvată pentru a preveni apariția parazitului

Secretul îngrijirii corespunzătoare este igienizarea răsadurilor înainte de plantare: cel mai adesea afidele se instalează acolo. Se folosesc soluții de insecticide (înmuiere). În cazul deteriorării strugurilor, este permisă utilizarea uneia dintre metode: turnarea apei pentru o perioadă lungă de timp (14-21 zile), îndepărtarea mecanică a rădăcinilor de suprafață cu urme de deteriorare, săpături adânci cu înlocuirea unui amestec de nisip.

Măsuri de prevenire sezonieră

La începutul sezonului de creștere, este utilă pulverizarea strugurilor cu substanțe chimice, iar toamna pentru a slăbi zona rădăcinii și a tăia frunzele cu urme ale dăunătorului.

pulverizați strugurii cu substanțe chimice

Primăvară

Dacă leziunea este detectată în stadiul inițial, va fi suficientă tratarea cu un insecticid, îndepărtarea mecanică a frunzelor deteriorate, urmată de ardere și re-pulverizare după câteva zile.

Vară

În iulie, dacă simptomele „bolii” nu au dispărut nicăieri, se efectuează re-tratament cu pesticide. Grădinarii cu experiență știu că nu este atât de ușor să eliminați filoxerul, așa că va trebui să pulverizați strugurii des și regulat.

Toamnă

După recoltare, ele elimină fragmente deteriorate de frunze, lăstari, slăbesc solul, taie rădăcinile de suprafață - toate centrele în care afidele ar putea câștiga un picior, depune ouă sau se ascund pentru iernare. Cu cât mor mai multe larve și insecte adulte, incapabile să se ascundă de frig, cu atât planta se va simți mai bine primăvara.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac